14měsíční dcera chodí po špičkách, co to může být?

iveta008
18. únor 2015

Krásné ráno všem, Moje dcera 14 měs. chodí po špičkách a jednu špičku trošku vtáčí dovnitř, chodí již asi od 10 měsíce. Když chodí po zadu, našlapuje na paty, bokem také po celé nožičce. Nechávám ji teď běhat v bačkorách, ale stále po špičkách. Je strašně aktivní, nevydrží chvilku na zadku. Dětská doktorka nás poslala na ortopedii, objednali nás až za 1,5 měsíce. Nevíte co to může být? Nějaká forma DMO?

hojda
18. únor 2015

Některé děti to mívají z chodítek.

veruska007
18. únor 2015

@iveta008 Neplaš, nemusí to být nic. Náš prostřední taky chodil po špičkách, přitom jsme ho nikdy za ruce nevodili, v chodítku v životě nestál, vývoj měl naprosto standardní... byli jsme i u ortopeda a řekl, že je to zlozvyk a že má hypermobilní klouby (po mně) a že se žádná rhb. ani nic jiného nedoporučuje, že z toho vyroste... postupně z toho vyrůstá. Mimochodem, je také nezkrotný živel 😝

andrrriiik
18. únor 2015

Ahoj,a nedavala jsi ji do choditka?Deti v tom chodi po spickach,protoze nedosahnou jeste na zem.To potom muzou takto chodit i samostatne.

iveta008
autor
18. únor 2015

Děkuji moc za odpovědi, chodítko jsme právě také nepoužívali, tak vůbec nevím, nedělala to, dělá to snad od té doby co začala zima a nosí zimní boty. Nejhůře chodí bosá.

veruska007
18. únor 2015

@andrrriiik Moje děti v chodítku nestály nikdy a prostřední mi taky chodí po špičkách...

veruska007
18. únor 2015

@iveta008 Jo, postřední to také má nejhůř, když chodí naboso. Ortoped nám jen doporučil boty s pevnou patou, neustále papučky i na doma... v pevných botách je to lepší. Uvidíš, co Ti poradí, ale nám neporadili nic moc, ale je fakt, že postupně z toho vyrůstá.

andrrriiik
18. únor 2015

Tak to muze byt fakt jn zlozvyk,a treba to nebude nic vazneho.Uvidis,co rekne ortoped 🙂

sasi2222
18. únor 2015

Může se to spravit, ale hlavně to hlídejte 🙂 manželův bratr tak jako dítě chodil a bohužel chodí do dnes . je mu 21 let a má obrovské problémy s páteří.

tkanicka
18. únor 2015

kdysi v Sama doma říkali, že pokud umí dítě i po patách, tak se nic neděje, že spoustadětí má období frajeření na špičkách, jen je třeba pohlídat, jestli umí i přes patu, kdyby ne jedná se o neurologický problém. Docela mě to uklidnilo, protože v tu dobu mi baletila dcera. Přešlo to tak po měsíci, možná o chvilku déle a syn si tím taky prošel.

sykot
18. únor 2015

Mladší dcera také chodila po špičkách. Neuroložka nám doporučila Vojtovku. Cvičily jsme asi čtyři měsíce. Rehabilitační řekla, předčasné stání (10.měsíc), cvičením se to odbouralo, ale fakt se to musí podchytit co nejdřív. Já bych zkusila dětskou, ať napíše rehabilitaci.

polaks
18. únor 2015

@iveta008 no DMO to nebude,teda to by boli aj iné príznaky...Kúpte dieťatku ortopedické sandálky,ktoré majú spevnený členok,nemusí to byť nič,ale ak sa to zanedbá,tak si na tú špičku,ktorú zatáča dovnútra bude neskôr šlapať,nechcem strašiť,ale známa si nedala povedať a dieťa jej už zatáča obe špičky a teraz sa s tým už nedá nič robiť. Na ortopedii vám určite poradia viac,podľa stavu vašeho dieťatka.Do tej doby si tie ortopedické botičky kúpte ,keď bude dieťatko sedieť sledujte ako dáva nožičky a poprípade mu ich napravte,ak ich bude vtáčať dovnútra.Je dobré premasírovať achilovky,ráno namazať krémom,ohnite si ukazovák a prostredník,chyťte medzi ne achilovku a jemnými ťahmi hore a dole premasírujte a to samé večer. A skúste s dieťatkom robiť drepy a držte mu pätičky na podlahe.nie násilím,skôr pri nejakej hre,nech to nevníma,ako cvičenie,achilovka sa postupne natiahne!

andrrriiik
18. únor 2015

@iveta008 To je opravdu smajdani.A pediatricka se k tomu nevyjadrila?Rovnou vas poslala na ortopedii?

simdan
19. únor 2015

Mě syn začal chodit po špičkách,řešila jsem to s lékařkou,ta mi řekla,že to někdy děti dělají,že mám počkat...po 3měsících přestal.Začal mi chodit v 10měsích a ve 13ti měs.po těch špičkách,pak přestal sám.

nariel
19. únor 2015

@iveta008 Taky napíši uklidnění, náš syn taky chodil po špičkách (dostal přezdívku Harapes), bylo to období...pak to přešlo samo.
Samozřejmně je vždy lepší mít pevnou botku.
K té nožičce dovnitř, taky nám stáčel pravou špičku dovnitř, ortoped, žádnou vývojovou vadu nenašel, řekl že se vyvyjí chodidlo (budeme to sledovat) a doporučil pevnou botu-nebo holou nožku-či protiskluzáky kvůli hraní, je extrémní neposeda. Upravilo se to samo. Hodně štestí.

danca77
26. únor 2015

Myslím, že je to opravdu zlozvyk. malá taky od 10ti měs stála a následně chodila po špičkách, koupila jsem jí kotníkové bačkůrky a zabralo to, ale občas i teď po roce se k tomu stále vrací. Nějak bych se jí to snažila odnaučit, dětem se prý krátí achilovka, může to pak zůstat. Známá má syna u kterého to neřešila a chodí tak i v 8mi letech.

marton
1. bře 2015

@iveta008 ahoj,určitě je dobře,že to budeš řešit.Po vlastní zkušenosti bych se k zlozvyku nepřikláněla.Jasně,že některé děti mají období kdy tak chodí a přejde je to,ale ne vždy.Náš syn našlapuje na špičky snad co začal chodit.Ortoped nám řekl,že to děti dělají,že na něm nic nevidí.Teď ve 4,5 letech nám na dovolené po celodenní procházce přestal chodit.Trvalo mu 2 dny,než se rozchodil.Tento týden s ním budu běhat po doktorech ☹ .

zuzajda20
1. bře 2015

@iveta008 Malá taky chodila po špičkách a koupila jsem pevné boty a když jsem si toho všimla, tak jsem jí na tu nožku zatlačila, ať jí dává normálně a neustále jí na to upozorňovala a pak to přešlo

marton
1. bře 2015

@zuzajda20 jj,to jsme dělali a děláme stále.Bohužel ne vždy to je co platné ☹ .

terezas4
1. bře 2015

obě holky tak chodily, starší nosila pevnou botu i bačkoru a chodila po špičkách stejně, nevím kdy to přestalo, okolo 2let?, mladší(23m) je "bosonohá" od prvních krůčků a chodí po špičkách též, ne pořád, ale občas si tak vyšláply, nevím jak moc bude platný ortoped v tak mladém věku, ale pro tvůj klid proč ne 🙂