11 měsíců, první rýma. Poradíte, prosím, ale bez odsávačky?

peta2020
31. kvě 2022

Zdravím, mám 11 měsíční holčičku první rýma zatím ne veliká že by jí to teklo z nosu, potřebuji poradit jak bojovat s rýmou aniž bych musela použít odsavačku 🙏🙏🙏 ona je od.mala úplně alergická na to když jí s nosem chcete něco dělat 🤦 drželi jsme jí tři a málem jsme jí trvali hlavu a ona si vyřvala kýlu 😔 mám mořskou vodu, nasivin i fenistil kapky a Prospan sirup. Předem moc děkuji za pomoc a rady.

jjasmina
31. kvě 2022

@peta2020 nu mám pocit, že kdyby malá měla rýmu jako minule, bez odsavačky bych se opravdu neobešla, chce to dostat prostě ven, prvni tři dny byl trochu křik a pak už chtěla aj sama, věděla, že se jí ulevi a ona se i nornal nadechne bez plného nosu, aspon dokud nezačne smrkat

gbp
31. kvě 2022

@peta2020 nase u toho rve doted 🤷🏼‍♀️ ma 2 roky. a to mame jen tu do pusy, vysavace se boji. radsi ji chvili chytnu a odsaju, nez by se ji to pak dostalo do usi a museli bysme to jit pichat 🤷🏼‍♀️ vzdycky splichnu morskou vodu, pak odsaju, pak nasivin. jde nam to lip v sede a kdyz treba kouka na pohadku nebo ji pujcim neco na hrani.

me_druhe_ja
31. kvě 2022

Musíš to odsát. Jakkoli. Nebo se jí to může dostat do uší a bude mít zánět středního ucha.

veru181
31. kvě 2022

Kromě toho, co máš, jsme hodně větrali, pro lepší dýchání jsem dávala na bok postýlky mokrý ručník a vystříkávala místnost Eucasolem od značky Just. Ale pak jsou prostě rýmy, při kterých to bez odsávání nejde 😕 Syn to taky nesnášel, až teď ve dvou letech si nějak zvykl a má z toho legraci. Máme odsávačku na baterky, kdyžtak můžu kouknout na značku, ta není tak drastická a přitom funguje (ale ještě neměl zadní rýmu). A bohužel jsme si pomohli uplácením jídlem 🙂

leniczka23
31. kvě 2022

Já nesouhlasím, nemusíš odsávat, ne 10x za den, ne pokud rýma teče z nosu ven. Mám děti dvě, odsavala jsem jen zabarvenou tuhou rýmu, která netekla sama ven z nosu. Takže za mě úplně ok, strikej několikrát za den tu mořskou vodu, pak ji nech třeba sedět prostě ať je ve svislé poloze a jen utirej co vyteče. Na noc pořádně prostrikat mořskou, nechat odtéct a až pak nasivin. Ten bych používala jen na noc.
Ono s tím odsáváním to je začarovaný kruh, odsáváním se podráždí sliznice a ta se brání jak? Tvorbou hlenu.
Jestli jsem použila odsávačku 5x za 9 let co mám děti tak je to hodně.😉
Tak držím palce ať je rýma brzy pryč.

prejeta_zaba
31. kvě 2022

Kup si vibrocil kapky, spreje jsou u tak malého dítěte k ničemu, akorát ho vyděsíš tím šplíchnutím, stejně tu léčivou látku nevdechne, takže je to celkem bez účinku. Mořská voda v tomhle případě je úplně mimo. Jestli se bojí odsávačky na vysavač, zkus aspoň takovou tu hadičkovou, kterou odsaješ manuálně, při spaní si toho dítě ani nevšimne. Prostě je potřeba aby se ty hleny neusazovaly v dutinách. A nedělej z toho vědu, že byste malou šíleně trápili a museli ji tři držet - je to jen rýma. 😉

petulkadodo
31. kvě 2022

@peta2020 Syn to taky nesnáší a už jsme zvládli několik rým bez odsávačky, jde to. Na noc kápnu nasivin, přes den se snažím stříkat při hře do nosu vincentku či mořskou vodu, zvlhčovat vzduch, do vzduchu stříkám bylinkový sprej proti nachlazení, polštář pod hlavu, aby byla hlava výš. A snažit se ukazovat, jak se smrká a zkoušet to.

sirinfirst
31. kvě 2022

Půjdu proti proudu. Když jsem byla se synem na ORL na píchání ucha, doktorka ma řekla, že nikdy neodsávat a ani nijak zběsile nesmrkat, tím že ty záněty vznikají. Má se nos hodně prostříkat a nechat vše vytéct a jen otírat.

me_druhe_ja
31. kvě 2022

@sirinfirst Přesně naopak říkala doktorka: pokud to není tekoucí rýma, tak hlavně odsávat, jinak se to všechno zacpe a zánět je na světě.

zuzineckah
31. kvě 2022

zkus ji odsát v sedě... někdy děti plaší to, že musí ležet a ještě je někdo svírá. Naše poslední mládě taky mělo s odsávačkou problém, tak jsem ji zkusila posadit a ejhle, bylo po problému. Když už byla motoricky zdatnější, tak si nos vysávala sama 😀

sirinfirst
31. kvě 2022

@me_druhe_ja jj, ona mi říkala, že je to málo prosazovaný názor,ale že se na tom na konferencích poslední dobou shodují. My se tím řídíme a už jsme nikdy zánět neměli.

zizkmi
31. kvě 2022

@peta2020 taky bych prostrikala morskou vodou a odsala max pred spanim. Dr mi taky rikala odsat 3x denne- rano-poledne ( pred spanim) - vecer( zase pred spanim). Jinak utirat, utirat, utirat. Jeste mazu masti z rymovniku, zvysena poloha na spani a striknout Eucasol do mistnosti

me_druhe_ja
31. kvě 2022

@sirinfirst No mladej má záněty furt, ať odsáváme nebo ne. Ale za 14 dní jde na vyndání mandle, tak snad to pomůže.
Já osobně při tekoucí průhledné rýmě neodsavam, jakmile to začne být husté a ucpávat tak odsávám. Ale ne 10x denně, většinou 3-5x.

zrzeckas
31. kvě 2022

@leniczka23 souhlas a jeste k tomu bych dodala... Vložit do postylky klín ať je hlava výš, nam to pomohlo hodne...

inssomnia
31. kvě 2022

Taky jsme bojovali. Do roka jsme odsávali jen před spaním (naštěstí byla rýma jen 2x) a pak už jen smrkání, i když to moc nešlo. Odsávačka byla týrání pro všechny. Eucasol je na spaní zázrak. Když jsem malé stříkla na matraci kolečko, tak se na něj sama přesunula a dýchala přímo u něj. Zatím jsme žádný zánět neměli.

grelen
31. kvě 2022

@sirinfirst Mne tohle s prominutim prijde uplne prasteny. Dovedete si predstavit ze byste sama mela hlenu plnou hlavu a nevysmrkala se? Jen si to predstavim a neni mi z toho dobre... Vzdyt to je uleva i pro to dite

87pavlina
31. kvě 2022

Moje malá třeba nesnesla cokoli pod hlavou, ani ten klín se jí moc nelíbil, takže jsem pod přední nohy postýlky dala dřevěný špalíčky, postýlka se zvedla a taky to splnilo svůj účel 😉

limali
31. kvě 2022

@peta2020 osobne som za neodsávanie. To je nejaká divná výhrada v ČR a na SK že sme posadnutí odsávaním 😁 Striekala som morskú vodu, utierala a zásobovala dostatkom tekutín. Udržiavala mu vlhký vzduch v byte a hlavne tam kde spal. V miestnosti nemal príliš teplo a snažili sme sa mu dávať v postieľke klímy pod matrac ale spal ako chcel. Po čase sa naučil, že si má sám prísť pre utretie nosu keď mal pocit že je to nepríjemné. A musím povedať, že mal veľmi skoro tendencie sa začať učiť smrkať. Odsavacku som zo “zúfalstva” použila asi 3x ale aj tak to nepomohlo. Držím palce ❤️