Ahoj holky. Zažila jste některá závislost na olynthu? A jak jste se ji zbavily? Musím nutné přestat a mám z toho hrůzu.
Nahrad je nejakou morskou vodou, Sterimar, nebo Vincentka, to neuskodi a taky zvlhci sliznici.
Ja si jeden cas dost ujizdela na Olynthu (pul roku urcite, kazdy den nekolikrat), dost blbe se mi dychalo, ucpaval se mi furt nos a tohle jedine pomahalo. Ale pak jsem to proste prestala uzivat, je to dost agresivni na sliznici, ale nemyslim, ze by na tom byla nejaka fyzicka (nebo psychicka) zavislost. Zalezi jak velke potize mas a hlavne proc. Mozna je dobry navstivit dr a neresit to Olynthem..pripadne prejit na jinou znacku anebo na tu morskou vodu.
Taky jsem to tak jeden čas měla. Tak jsem ho přestala pak používat, a holt jsem musela vydržet pár dní s ucpaným nosem, pak to samo odeznělo. Je to jen o vůli, přestat. 😊
Také s tím mam zkušenost... Nahrad ho mořskou vodou, den dva jsem měla i tak ucpaný nos pak dobre... Teď už vím že Olynth 2-3dny a pak pomalu nahrazovat mořskou vodou...
Ja si to jednou zazila. Ale na Otrivinu. Kdyz jsem chtela prestat, tak jsem si ze zacatku kapala do jedne dirky a druha si "odvykala" pak jsem prestala kapat i do te druhe.
Ja mam na Olynthu závislost 15 let. Udelala se mi diky tomu díra v přepážce. Sla jsem na orl, ze teda konečně začnu bojovat s tou závislosti. Doktorka mi předepsala nejake silne tabletky, na kterých je ale taky závislost. Brala sem je 10 dni asi a mezitím jsem si splíchla jen asi dvakrát denně (jinak splicham asi 7krat denne) No jenze jak mi vysadila tabletky, tak jsem znova zacala splíchat. Pak me poslali k dalšímu dr a tam mi rekli, ze po tolika letech užívání pomůže uz jen operace a je to 50 na 50, ze to zabere. Ted jsem v 9.mesici těhotenství. Splicham si stále. Mela jsem sice motivaci přestat, jenze sem nemohla spát, byla sem z účinného nosu nervozni. Bylo mi doporučeno at si splicham i v těhotenství, protože je taky důležite, abych byla ja v pohodě a nenervovala se, ze nemůžu dýchat.
A zkoušela jsem Vincentku, mořské vody atd. Nepomohlo nic. Jen spreje s xylometazolinem. Takže Olynth, Nasivin, Nasenspray, Rhinostas apod
@martiniquest kdo to nezažil, ten to nepochopí. Ja tazatelku úplně chápu. A bohužel je nás závisláku hrozně moc. Paní v lekarne mi to rikala. Jsem tam staly zákazník a pry nejsem jedina.
Můj táta je těžce závislej, ale nic s tím nenadělá, když chce dýchat, musí si stříknout a všechny mořský vody jsou akorát placebo. Já nevím, jestli jsem závislá, trpím na “tehotenskou rýmu” a to mám několikrát denně nos úplně zabetonovaný a tlak v hlavě roste, hrozný. Takže už půl roku si stříkám Olynth, jediný funguje. Zkoušela jsem Quixx, Sterimar s mědí, jak tu nedávno byla ta kampaň, no předražená voda bez efektu. Po prvním tehotenstvi odešla i permanentní rýma, skončila jsem denně s Olynthem. Doufám, že teď to odejde stejně.
@michaela1990xx přesně tak. Nejde o vůni bože, ale o to, že bez těch sajrajtů člověk nemůže pořádně dýchat, nemůže se kloudně najíst, vyspat.
Jinak moje zkušenost - závislost tak 10 let, možná 15? Nasivin, Olynth a pak Otrivin, ale ono je to fuk, fungují všechny stejně, jsou to všechno kortikoidy, které působí tak, že po nich splaskne v nose sliznice a lépe se dýchá. Nejde o zvlhčení sliznice. Ze začátku pomáhalo se na tři čtyři dny "hecnout" a vydržet a chvíli jsem mohla být bez. Ale pak už tohle rozhodně nezabíralo a bez kapek jsem zkrátka nemohla spát. Nos jsem měla vyšetřený (přepážka v pohodě), od alergologa jsem odcházela s tím, že alergická na nic nejsem, ale přesto jsem nafasovala tabletky na alergii a asi troje kapky - Nasofan, Nasonex, Nasobec apod., nic z toho samozřejmě nepomáhalo. Stejně tak jako mořská voda, ta je v tomto případě naprosto, ale naprosto k ničemu!!! Pokud někomu pomohla mořská voda, tak to ještě nebyla žádná závislost, protože její efekt je pak už opravdu nula. Sliznice po ní nesplaskne. Kapky z alergologie mi navíc dorazily sliznici tak, že jsem ji pak měla celou krvavou a musela chodit na orl na takové nepříjemné čištění nosu.
Po letech jsem se zkamarádila s jedním ORL doktorem a ten mi udělal turbinoplastiku nosu - spočívá to v tom, že se do nosu zavede laserová sonda a ta sliznice v nosu se laserem popálí, čímž se zjizví a nebude už nabíhat - což znamená širší průchod v nosu (takže efekt jako po kapkách, díky kterým sliznice krátkodobě splaskne). Dělá se to v lokální anestezii (i když mi říkal, že se to dá dělat i v normální celkové anestezii, pak ten zákrok může být razantnější), do nosu se zavedou něčím napuštěné tampony a ty to tam umrtví. No, pravda je, že i tak to bylo celkem bolestivé, ne že ne. Efekt měl být prý tak rok, pak je možné, že se sliznice zase zregeneruje a začne znovu reagovat. Nicméně mám po zákroku pět let a ťuk ťuk, pořád dobrý! Nevěřila jsem, že se toho někdy zbavím. Takže určitě doporučuju, byť teda příjemný to není a pojišťovna to nehradí, ale stálo mi to za to.
@zavodnice přesně tak, nic jiného nepomaha. Jednou mi babicka vylila kapky a nalila mi tam vincentku, ja o tom nevedela. Nemohla sem spát, nos úplně zabetonovany, sucho v puse, v krku, no hnus. Tak sem si rikala, sakra asi už to na me přestalo působit. No a pak se mi babicka priznala. Rikala, ze si myslela, ze to mam jen v hlavě a ze nos ucpaný nemám. Jenze fakt mam. Prostě ta sliznice uz je na tu latku tak navykla, ze bez toho se mi ta sliznice neodecpe. Je to začarovaný kruh. Vsude mam kapky, bez kapek z baráku nejdu. V noci me vzbudí ucpaný nos, sáhnu pod polstar a az se nos odecpe, tak zase usnu. Schovává si spreje, kde je třeba jen na dne. A kdyz mam náhodou nouzi a zapomenu si sprej koupit, tak vezmu ty prázdné lahvičky a sliju to. Jo, fakt sem závislák 🤷♀️
@ivis_b ty jo, tak teď me ten zákrok docela nahlodal. Taky mi o tomto zákroku rikala doktorka, ale jak rekla, ze zlepšení je 50 na 50, tak me to odradilo. Ale kdyz reálne ted vim, ze to fakt někomu pomohlo...
@michaela1990xx jo přesně, spaní bez kapek, když jsem je nedej bože někdy zapomněla (což se teda nestávalo, dávala jsem si bacha), bylo peklo. Není příjemné se v noci xkrát budit s pocitem, že se dusím, že se nemůžu nadechnout.
Neznám nikoho v okolí, kdo podstoupil ten zákrok, tak nevím, jaká je úspěšnost... ale já jsem po tolika letech opravdu bez kapek. Asi je individuální, jak rychle se ta sliznice stihne zregenerovat, ta moje pořád spí 🙂 Ne že bych nikdy neměla ucpaný nebo naběhlý nos, když jsou sezonní, rýmy, to ne, ale zkrátka kapky už kapat nemusím, vždycky to nějak zvládnu bez nich.
@michaela1990xx Jo, táta si taky slejvak zbytečky 😄, no vlastně se nedivím, protože toho dost ještě zůstane na dně. Já právě alergik jsem, ale všechny alergické kapky mi vůbec nezabírají. Sliznice splaskne jen po Olynthu, mě netrápí hlen (rýma). A ještě musím mít červený Olynth, po žlutém je mi na zvracení. Ptala jsem se i gynekologa, jestli to mužu v těhotenství dýl než týden. Prý že jo, jen to žere sliznici. Na to já, že to mi nevadí, hlavně když můžu dýchat.
Já tím trpěla taky kdysi dávno. Bylo to opravdu hrozný, bez kapek jsem nevytáhla paty z domu. Pak jsem začala ztrácet čich a tak jsem začala chodit na ORL, kde mi dali nějaký sprej, zpočátku stříkat intenzivně, pak postupně snižovat. A obden jsem chodila na laser, už nevím jak dlouho, možná 3 týdny, tak nějak a je pravda, že mi to hodně pomohlo a zbavila jsem se tě závislosti. Od té doby si dávám bacha, abych opravdu kapky nebrala déle než týden.
@zavodnice jako musím říct, ze me trochu těší, ze v tom nejsem sama 🤷♀️😀
Já s tím bojuju už taky tak 15 let.. Ale mám to v "lehké" formě.. Kapnu kapku otrivinu na noc. Dokonce se mi daří přestat (tím že chvíli kaou jen do jedné a pak vynechám úplně),.. Rekord mám asi půl roku bez toho hnusu.. Nejhorší je, že když přijde rýma, tak do toho spadnu zas.. Zase kapka na noc. Byla jsem na Orl a tam jsem byla označena, že mám začínající sanorinismus.. Čili naštěstí u mě to ještě sliznici neznicilo. Dostala jsem kapky nasobec, které jsou na předpis a skutečně asi po 3 týdnech pomohly a já se toho zbavila na delší dobu. Docela by se mi hodily mít doma, kdyby zase.. Ale úplně se stydím tam jít znovu.. V mém okolí s tím bojuje dost lidí. Znám i člověka, co byl na operaci a říkal, že je to velmi bolestivé 🤷♀️ ale pomohlo mu to. Taky si stříkal nekolikrat denně..
Take jsem s tim par let bojovala. Je to hrozna zavislost. Mne pomohlo vymenit dospelacke spreje za detske a prodluzovat intervaly mezi striknutimi. Po tydnu na detskych kapkach jsem se hecla a vydrzela tri dny nestrikat. Prvni dve noci byly strasne, to jsem snad vubec nespala, ale pak jak kdyz utne a bylo to dobre. Touhle odvykackou jsem si prosla uz asi 3x, takze to fakt jde. A tukam, je to uz tak minimalne 5 let, kdy si strikam jen pri ryme.
Doporučuju navštívit alergologii, vím přesně o čem mluvis..Pokud si nemůžeš večer jit lehnout, prt. se Ti blbě dýchá aniž by sis stříkla kapky - tak jsem to měla já. Udělají Ti testy a dají kapky které zaberou třeba i líp a neničí sliznice 😉
@nazka no už je to pár let zpět a já měla kamarádskou cenu, čili to o ničem nevypovídá 🙂 Takže nevím, jak se to teď pohybuje a kde všude to dělají, ale myslím, že to není žádný speciální zákrok. Kámoš dělal v normální nemocnici, takže jsem to podstoupila tam, předpokládám, že soukromé kliniky budou podstatně dražší.
@marketa3001 no to je individuální, mně na alergologii předepsali nasonex, nasobec a nasofan, nepomohlo nic (sliznice po těch kapkách prostě nesplaskne) a jen k tomu začala téct krev z nosu - takže sliznici mi to poškodilo víc, než ty kortikoidy.
No, já už budu závislá taky par let, radši to nechci pocitat ale deset to asi bude...jenže teď když čekám dítě mi geneticka řekla ze by to mohlo poškodit mozek dítěte...takže nevím jaké peklo zvolit
Já smažim muconasal 😂
Tak sem přečetla snad vše na netu a nejlepší je abstinence a vydržet par dnů...no zkusím a jestli me neposlou do Opavy tak si budu gratulovat
@berushe14 Jako z ceho mas hruzu? Bude ti chybet ta vune nebo co?