Vojtovka, když ji dítě ignoruje?

jahodi
28. čer 2016

Už mám dneska nervy v kýblu... Vojtovka. I doktorka se smála, že to má být REFLEXNÍ záležitost, ale malá se prostě po pár lekcích smířila s tím že ji mučíme a občas nějaký ten pohýbek teda udělá - tedav ordinaci, ale doma jí vpodstatě mačkám jako blázen a ona nic. Jen tam leží , řve, vzlyká, občas přestane i to, jen si tam prostě leží. V polohách na zádech se intenzivně věnuje vzteklému vykopávání nohou a řevu. Nepoužívá vůbec ruce na opírání, jen na vyděšené mávání s nima. Takže máme za úkol je posilovat třeba pokládáním na míček (ten doma nemám, pokládám jí na stočený polštář). Tam se do nich 2x během půl hodiny řvaní opřela. Je to takhle normální? Je nám takhle ta Vojtovka k něčemu? Jako zatím se teda začala přetáčet ze zad na břicho občas..

kija
28. čer 2016

@jahodi Někdy je to problém nastavit děti do polohy, aby to vyvolávalo ten reflex. Ale fyzioterapeutka by Ti měla doporučit nějaké alternativy, pokud dítě daný pohyb nedělá. Ten výsledek má totiž více cest, jak ho dosáhnout.

alikam
28. čer 2016

@jahodi Bohužel neporadím.. :( Ale peru se s tím samým.. Malá má cvik na bříšku, kde nějaké mačkání bodů je absolutně pouze pro zábavu, protože reakce žádná.. Myslela jsem, že to dělám blbě. Ale ona ani u fyzio na to nereaguje, držela jí v té poloze strašnou dobu, a pak až náznak drobné reakce.. Říkala mi, že ji mám prostě takhle drtit dokud nezareaguje, ale mě to stejně nejde. Navíc malá je dost oplácaná, a ten bod se skoro nedá najít.. Přesně jak píšeš- prostě leží a řve, smířená s tím, že ji mučím.. Já jsem to ze zoufalosti začala flákat, protože mi to připadá kontraproduktivní.. Radu bohužel nemám :(

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
katharinka4222
28. čer 2016

Ahoj, o radu moc nemám. Moje dcerka byla taky salámista a bylo jí to fuk, celkem ani neřvala. Po ějaké době jsme koečně došly k úspěchu, kdy začala spolupracovat. Ale bylo to stylem, že jsme zkoušely vždy nějakou polohu,a apokud a i ereagovala, zkusily jsme jinou se stejným účinkem. Myslím si, že na to tam ta fyzio je, aby ti poradila. A pokud nereaguje, tak bych zkusila ještě nějakýho jinýho fyzio.. Nic jinýho asi neporadím :( Jen zkus vydržet, opravdu výsledky stojí za to 🙂 Dcerce jsou 3a půl a je to pohybový nezmar 🙂

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
gaba_h
30. čer 2016

tak přesně to je důvod, proč jsme po pěti měsících s vojtovkou skončili. Malej se nechal vmanevrovat do polohy a pak jsem se mohla umačkat a nic. Ani fyzio s ním nic nezmohla. Naštěstí u nás ta terapie nebyla vyloženě nutná. Primář mi říkal, že to tak některé děti mají. Zkusit jiný cvik, nebo jinou fyzio. Za mě nejsem přesvědčená, že je to terapie čistě "REFLEXNÍ" když děti mohou udělat tohle.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
alikam
30. čer 2016

@jahodi U nás reaguje na fyzio jen o maličko líp.. A když s ní sotva hne fyzioterapeut, co zmůžu já? Žádnou jinou alternativu nám nedala, jak psaly holky.. Mě by ani neodradil řev, protože vím, že je to pro její dobro, ale zbytečný řev, kdy absolutně nereaguje, to mi přijde na nic. Psycho pro všechny, naprosto bez významu, kdyby nějak reagovala, dalo by mi to sílu pokračovat, ale takhle..

horsiee
30. čer 2016
betelgeuzz
30. čer 2016

@jahodi určitě to probrat s fyzio,můžeš si ji doma při cvičení natočit a pak jí to ukázat, aby viděla, jak u vás cvičení probíhá. jak dlouho cvičíte? začínat s vojtovkou v 9 měsících je asi celkem náročný. Nenabídli vám jiný typ cvičení, u větších se často cvičívá bobath.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
30. čer 2016

však bobath je pro děti, takže ten by měly znát. Tak ony ti nejspíš ukázaly vojtovku a myslely, že to půjde, ale pokud ne, měly by vymyslet něco jiného. Někdy stačí změnit úchop, pozměnit cvik. Pokud ti ale nic neporadí, hledala bych jinou fyzioterapii. Nevím, jak vážný problém máte, ale určitě bych to nenechala jen tak být.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
alikam
30. čer 2016

@jahodi Tam pořád chodím jednou týdně, to jo. Ale doma cvičím jen ten cvik na zádech na který reaguje, ten na bříšku na který prdí jsem prostě přestala už nějakou dobu. Teď po pauze to zase zkusím, a schválně uvidím. Malá stále odpovídá tak nějak svému korigovanému věku, kdyby byla extra pozadu, tak bych to řešila víc. Chodit na fyzio asi ještě budu, ale doma flákat.. Zatím tak no.. Ty zvažuješ přestat chodit i tam?

betelgeuzz
30. čer 2016

@jahodi Na posílení je fajn knížka Rozvíjej se, děťátko, je tam spousta fotek, popis, jak se má dítě správně vyvíjet a jak ten vývoj podpořit. Je to různé cvičení např. na baloně. Mladší mezi 6. a 8. měsícem neudělala žádný pokrok, tak nás dr poslala na rehabku, než nás objednaly, trvalo to měsíc a mezitím jsem díky té knížce Juli rozpohybovala. Na rehabce nám už ukázaly jen pár podobných cviků, takže knížku fakt doporučuji. Ale nechápu, proč pokud jde o oslabení, hned dávají vojtovku. Prober to s nima, nech si vysvětlit, proč chtějí cvičit vojtovku a ne jen nějaké posílení. Mám pocit, že někdy se to s vojtovkou trochu přehání.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
korin
30. čer 2016

Syn na cviky reagoval tak 2 nebo 3 dny a konec. Při cvičení byl nahatý, to myslím může pomoct. Když jsme chodili na rehabky jednou týdně, tak fyzio vždycky přišla na nějaký "trik", pozměněný úchop apod., který nám zase chvilku vydržel. Když se blížil roku, nebyla jsem už schopná ho do nějaké polohy dostat, byla jsem nervní, dokonce na něj křičela, ať spolupracuje, hrůza děs. Pak se nám začaly střídat cvičitelky a mezi návštěvami byly dlouhé pauzy, kdy jsem na to celkem kašlala. Cvičili jsme kvůli hypotonii, v roce mi neuroložka řekla, že budeme cvičit ještě dlouho. Na sdělení, že fyzicky nezvládám, neudržím ho, mi odvětila, že se musím rozhodnout, jestli chci synovi pomoct... Když se konečně rozlezl, bylo vyhráno a přešli jsme na cviky na míči, ze kterých byl ovšem hysterický. Když to fyzio viděla, naznala, že to nemá smysl a když leze, už ho máme nechat být. Sorry za román, úplně se mi to vybavilo. Držím palce, ať se malá srovná a máte klid.

kalo
30. čer 2016

@jahodi Dle mého, téměř všechny maminky zde budou proti Vojtovce, budou ti tady všichni radit alternativy, ale prosím nedej se. Cvičte a vydržte, dokud psychomotorický vývoj nedožene. V 8 měsíci už je to docela velké zpoždění a nějakým balonem, Bobathem nebo plaváním to nemusí dohnat. Ty si pak můžeš vyčítat, že si povolila.
Vojtovka je o stimulaci nervových drah do mozku, který řídí pohyb, nejen o posilování. Ale to snad víš od rehab.sester. Jak to nejde z mozku, tak nenaděláš nic.
Vojtovka je moc důležitá a opravdu se nedává cvičit jen tak z plezíru. A i když se ti zdá, že nereaguje a není to tak vidět, tak i sebemenší záběr se počítá.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
korin
30. čer 2016

Zkus to, ať vidí, že si nevymýšlíš, protože jsi líná a nechce se ti věnovat se dceři... Třeba ti sama navrhne, jak to řešit. Já byla šíleně zdeptaná. Neuroložka mi řekla, že 5 minut vojtovky dá dítěti víc, než půlhodina na balónu. Bohužel už mi neporadila, jak dosáhnut toho, aby dítě spolupracovalo. Prý se mám domluvit s fyzio. Přeju hodně sil, je to náročné.

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
korin
30. čer 2016

Možná jsem úplně mimo, ale nejsou třeba nějaké rehabilitační pobyty, kde by s malou cvičil někdo jiný (kdo by ji "donutil") a přitom by nebyla bez tebe?

bachovy_esence_poradna
30. čer 2016

@jahodi měli jsme totéž u syna, takže s Vámi soucítím... bylo to stresující a výsledky velmi malé... syn se v noci i budil a plakal, nechtěl ani moc chovat najednou, takže nakonec jsem šla za fyzioterapeutkou a zeptala se jí jak jinak lze cvičit... zlobila se, že Vojtovka je nejlepší, ale na světě je mnoho zemí a určitě se v nich cvičí i jiná cvičení než Vojtovka
nakonec jsme dostali sérii jiných cviků, na gymballu a různé posilovací cviky...
jinak existuje např. Bobathova metoda a jistě jsou i jiná cvičení, když Vojtovka nevyhovuje... obecně je dobré co nejvíc stimulovat hmat - masírovat, nosit, hladit, nechat dělat co nejvíc manuálních činností, chodit na plavání apod.

důležité je taky, aby dítě umělo opravdu relaxovat, na to jsou výborné určité koupele a také alternativní medicína, např. Bachovy esence... když je dítě stále v napětí, tak to má vliv na svalový korzet a těžko se to i rozcvičuje klasickou fyzioterapií...
je dobré vnímat to celostně... když dostává zabrat psychika dítěte, tak to taky není maličkost

betelgeuzz
30. čer 2016

@kalo já obecně nejsem proti vojtovce, se starší dcerou jsem cvičila od narození 10 měsíců a viděla jsem, že to má smysl. Měla CKP 2. stupně, sama jsem viděla, že není v pořádku a cvičením se to lepší. ale pokud doktor řekne, že je dítě "trochu oslabené" a nasadí na to vojtovku, a ještě k tomu na to dítě vůbec nereaguje, tak to podle mě zbytečné je a je potřeba hledat jinou cestu. Nebo matce dostatečně nevysvětlili, jak cvičit a proč cvičit a problém je třeba závažnější. Nevím, ale tohle si musí rodič vyříkat na rehabce. POřát lepší, než tam chodit, tvářit se, že doma cvičím, ale kašlat na to, protože to nejde. to se potom nějakého cíle těžko doberou.