Myslím tedy třeba játra a hlavně v polévce s játrovými knedlíčkami, domácí.
Většinou jsem četla, že od 2+. Já játra považuju za ,,odpad" nejíme to my a nedávám to ani dítěti.
Pokud jsou játra odpad, tak celé maso je mršina 😝 Pokud jen knedlíčky v polévce, tak od toho roku a půl by neměly vadit 😉
Já dala od 11m ale jak psala katyxq je to indi vindi co literatura to jiný názor... 😉
Záleží jak která 😉 Pokud máte doma živeného králíčka ap., tak bych se nebála je od půl roku sem tam do příkrmu zařadit 🙂 Klasická kupovaná v masně nebo supermarketu raději později...
Také bych se přikláněla k názoru,že játra jsou odpad.Vždyť je to vlastně čistička krve,která nikam nachytané chemikálie neodvádí-pouze z jejich části vyrábí žluč(z čeho asi vzniká steatóza a cirhóza)-čím starší je zvíře,tím horší kvalita jater.Já je odjakživa nesnášela-max. jsem byla schopna pozřít ledvinky(pokud se přes noc louhovaly v mléce).Dětem z vnitřností vařím jen srdce na smetaně a jinak se s játry potkají max. v paštice a tu jim mažu jen v nouzi.Kdyby byla játra tak zdravá a neškodná,zavedou je dětem v jídelníčku už v MŠ 😉
Pokud chcete do dětí dostat více železa,vařte jim raději zeleninové polévky,připravujete zeleninové saláty apd. 😉
tak nevím,ale u nás jsem tohle neřešila-naše děti navštěvovaly naše talíře,takže jsem to už u Honzy vzdala,vychystávat jim něco zvlášť,můj názor je ten že pokud je jídlo pořádně uvařené,tak pokud dítě jí vše,nemůže mu nic ublížit,jen plísňovým sýrům jsme se vyhýbala teď tak nějak do tří let,dřív jsem je sama nejedla,tak nebylo čemu se vyhýbat,takže dětičky baštily játra,ledvinky,slezinku,srdíčko,býčí žlázy,pokud jsem sehnala tak i plíčka,v pohodě asi i dřív jak v roce,jediný co odmítají dodnes je jazyk-ale ten si dám s klidem za ně-prostě pokud měly chuť tak jsem jim dala omáčku s masem,pokud nechtěly tak jsem jim maso nedávala-ostatně naše Raduš je vybíravá a maso nemusí ani dnes-ale řízek si dá a sekanou miluje-takže si vyberte 🙂,ono všude se píše jak to nebo ono je zdravý nebo naopak škodlivý-kdyby jsme se drželi všech těchto rad,tak nejíme,nepijeme a pomalu ani nedýcháme-takoví Ostraváci v zimě by měli chodit jak v Tokiu s kyslíkovou maskou nebo mít kyslíkový budky ne?
vůbec je ještě neměli-já sama je ale nejím, takže je dělám tak 1x za rok pro manžela. ale jinak je dost jiných jídel takže ani nevidím důvod proč jim to dávat
vnitřnosti vůbec nejíme, a nikdy je neměli ani na oběd ve školce, jediné, co tam děljaí s játry je paštika z tresčích jater
Začali jsem po roce. Mame jatra rádi..
bleeeee to bych detem ale ani sobe v zivote nedala...s prominutim fuj
Játra a ledviny sice fungují v těle živočichů jako filtr, většinu nečistot však neskladují,
ale naopak je pomáhají vyloučit ven z těla, „odpadní látky“ v nich tedy téměř nezůstávají. Navíc jsou zdrojem některých vitaminů (vitamin A) a minerálních látek (například železo).
I do dětského jídelníčku můžeme vnitřnosti například 1-2x do měsíce beze strachu zařadit.
My dnes játra budeme zkoušet. Kančí játra 🙂 pro 11 mesicniho prcka.
Také hodně řeším otázku,zda játra synkovi dát nebo ne a rozhodla jsem se,že to zkusíme,malému bylo včera 20měsíců a zítra budeme mít k obědu vepřová játra s rýží,tak uvidíme. 😉
Nam doktorka v nemocnici rikala, ze jatra nejmin do 3 let ani omylem... To mi vyhovovalo, protoze to u nas stejne nikdo neji... Ted mame domaci kraliky a stejne ty jatra dam radsi babicce, at si pochutna... Nejmladsimu prckovi je rok a pul a to bych se bala... Ale zase na druhou stranu jsou maminky, co davaj i masox apod. a to uz jsou ty jatra asi lepsi...
@lucia1604 jeste jsem si vzpomnela, ze deti by ty jatra nemely jist ne kvuli toxinum, ale kvuli vitaminu A... Je ho v nich totiz moc a to pak pry blokuje vstrebavani vitaminu D a tim jsou ohrozeny kosti, ktere se pak snadno lamou... Nejhorsi je to asi prave u tech rostoucich kosti...
Dnes jsem se ptala pediatry - dle ní jsou vnitrnosti vyborne už od ukonceneho 5.mesice věku hned po zavedení zeleniny.
záleží, který zdroj ty informace uvádí 😀 - někde napíšou od roka, jinde od dvou a jince třeba mezi prvními příkrmy - ale to z mladých a dobře živených zvířat (bio nebo domací králičí, drůbeží, telecí) .... já biokuřecí játra a domácí králičí dǎvám tak od 3/4 roku