Od kdy sladké dětem?

2. pro 2020

Od kdy jste dávali dětem sladké? Ať už domácí, či kupované??

tynka9
2. pro 2020

Čím dý, tím lip 😁 u prvního se mi to dařilo dlouho oddalovat, i když babičky se hodně snažily 😁🙈 u druhé už to trochu vzdávám - jak vidí u staršího sladký jogurt, na stole domácí buchtu, čokoládku od babičky, tak proste nevím, jak to udělat, aby to nesnědla a zároveň řevem nezbořila celý dům 😁 a hlavně ty babičky, 3x reknu, že v 1,5 roce lízatko opravdu ještě ne, a stejně jí ho do pusy narve skoro násilím. Pak malá zjisti, ue je to dobrý a zase je skoro nemožný ji to vzít 🤷‍♀️

ejmate
2. pro 2020

Já prvně dala ochutnat na Mikuláše kousek čokoládové figurky a to bylo malé 8 měsíců. Asi od 15.-16. měsíců ji koupím lízátko, když jedeme na nákup a je hodná, tak za odměnu. Jinak pravidelně ji nic nedávám.

verysucha
2. pro 2020

Já dávám od dvou let.

jakreb
2. pro 2020

Davala som ochutnávať všetko postupne s prikrmami. Od roka deti jedia to co my.

puhelin
2. pro 2020

Take stojim za tim, ze cim pozdeji se zacne, tim lepe. Trileta ma stale radeji ovoce a zeleninu, rocni cukrovinky nedostava vubec (ani termix, pribinaka apod.).

puhelin
2. pro 2020

@tynka9 Kolik je starsimu? My si za tim u babicek stojime, vedi, ze deti oceni ruzne ovoce vic, nez lacinou cokoladu. Skadky jogurt nekupujeme ani starsi, pak to mladsi nema jako lakadlo.

tynka9
2. pro 2020

@ejmate já jsem teda větší matka tyran. Starší tak od roku a půl občas ochucený jogurt, domácí marmeláda, nebo sladké pečivo (loupák). Cca od dvou občas nějaká sladkost - cokoládka, ale když už tak hořká, bonbon ode mě dostal možná jednou (teď 3 roky)... mladší do roku nic, pak si občas kousla domácí buchty, kde stejne dávám tak polovicku cukru, než je v receptu... a postupně se teda přidaly sladké jogurty, nebo výjimečně nějakou cokoládku, ale to fakt malickej kousek.

tynka9
2. pro 2020

@puhelin starší akorát 3 roky, mladší 1,5, zrovna jsem dopsala ještě příspěvek s věkem, jak to zhruba bylo, kdyžtak koukni výš 😉

tynka9
2. pro 2020

@puhelin ono s tchýni prostě není řeč. Když byl starší menší, tak jsem třeba velikonoční balíček, sladkosti k narozeninám... poslala dál, nebo jsme to snědli tajně s mužem. Ale teď už vidí, co kde dostal a už si říká, že chce ten bonbonek, co má od babičky... ale zase ho hlídám, že dostane jeden, na a konec, zase zítra

crutela
2. pro 2020

Co upeču doma ji dávám cca od 1.roka.
Od 2 let ovocné jogurty, sušenky bez čokolády a výjimečně dostane i něco s čokoládou.
Jinak samotné čokoládové věci, lizatka atd nedávám vůbec.. je to cukr s vodou v podstatě 😉

kachna001
2. pro 2020

Domácí věci asi od roka (sladím kokosovým cukrem, datlovým nebo jiným sirupem, rozinkami, ovocem apod.), komerční sladkosti asi od dvou, ale jen když je dostane, sama je nekupuju... A vždy jen kousek

autor
2. pro 2020

No ja právě dost bojuju s tchyni, to je tamhle koblizek, tamhle nanuk, bonbonek.... Jako bych nic nerekla, nikdo me nebere vazne a uz me to vytaci se vecne s nekym dohadovat.... Buchtu co delam doma mu dam, davam mene cukru... Ale proste kupovane mi vadi... A nikdo to nebere v potaz... Malemu je 15m

jakreb
2. pro 2020

@autorka No nikdo to nebere v potaz lebo evidentne nikdo nebere v potaz teba. Bohužiaľ a nič v zlom.

autor
2. pro 2020

@jakreb bohužel mi to taky tak přijde, pak se divi a urazi ze zvysim hlas, ale myslim si ze se toho za celý zivot naji az az... Kdyby to nebylo denne tak to asi neresim, ale denne sladkost mi prijde na 15ti mesicich proste dost....

jakreb
2. pro 2020

@autorka Tak našťastie ja som toto neriešila. U nas stary rodičia "kazili" tak 1x za 1-2mesiace a v norme. Tak som to neriesila ale upozornila "odkial-pokial".😀😉 Ak je to denne tak to je na prd. Proste ta nerešpektuju. Asi bývaš s rodičmi...

zuzita15
2. pro 2020

Dcera 2 roky 3 mesice, poprve ochutnala kupovanou cukrovinku pred 4 dny, kdy na foceni u fotografa dostala mini pytlik Haribo, nemela jsem srdce ji to vzit. Domaci slazene poprve kolem 2.roku, ja sladim datlovym sirupem, panelou, medem, pripadne trtinovym cukrem. Lizatko v puse jeste nemela a doufam, ze dlouho mit nebude. Delam ji domaci zmrzliny z ovoce, tvarohu a mascarpone. Na 2.narozeniny jsem nechala udelat dort s Minnie, potahova hmota bohuzel nejde nahradit necim alternativnim, strcila do pusy motylka a zase ho vyplivla. Kupovany jogurt mela jednou, a to “aspon” s cukrem bez glukozovo-fruktozoveho sajrajtu. Cokoladu ochutnala 90% Lindt. Myslim, ze sladkeho ma dost, ale nemusi to byt zrovna bily rafinovany cukr. Ano, jsem matka teroristka a jsem na to hrda 😁😁 Myslim, ze ladovat sladkym se muze sama v pozdejsim veku, nemusi to mit ode me.

te_reza
2. pro 2020

V malém množství od roka, asi, ani nevím. Prostě občas kousek něčeho. Nejdřív to byly ty dětské sušenky a domácí buchta nebo tak. Teď v 5 ji dám ke svačině normálně sladké pečivo a neřeším to. Hlavně dávej pozor na alergeny.

tynka9
2. pro 2020

Má tchýně je na to taky solidní expert a taky nerespektuje. Od miminka cpe med na dudlík (moje děti naštěstí dudla neměly, ale svagrove to dělala) a teď jako ne že by vnoučatům dala každému jeden dva bonbóny, to se musí načít rovnou celý balíček, často má nějaké kupované sladké (Linecké v tunel práškového cukru, medovnikové koule, nějaký ty rádoby dezerty... sama to nejim)... je to těžké. Ale mám teda štěstí, že děti tak často nevidí, a třeba staršího hlídala občas tak od roku a půl, takže tam jsem si říkala, že když mu něco sladkého nacpe třeba jednou za 14 dni, tak to asi prekousnu, i když s tím nesouhlasím. Kdyby to mělo být častěji, tak udělám asi pořádný vyrvál a bude mi jedno, jestli se urazí. Na druhou stranu za občasné hlídání jsem ráda, takže na to, co u ní jí radši moc nemyslím, a uziju si volnější den. Jen starším mi to už občas hlásí, respektive dožaduje se stejného - chleba s medem na snídani (a jak jí znám tak s pořádnou vrstvou medu) a tak...

autor
2. pro 2020

@jakreb ano s tchyni...

arevb
2. pro 2020

@tynka9 taky jsem tyran 😂 do 3 let se totiž dají hlídat v jídelníčku, syn má 2 roky a čokoládu ještě neměl a ani to nemám v plánu. Starší už je ve školce a tam to vidím,jak se nosí kokina na svátky, narozeniny....

autor
2. pro 2020

No budu se muset ozvat vic, protoze to ke fakt moc... Ja sama sladke nejim to uz musi byt kdy fakt mam chut a nechci aby se tim maly rval horem dolem..
Jako jinak ji hezky, miluje dusenou zeleninu,cerstve ovoce... Ale to nikdy nevyvazi ty cukry jak si asi okoli mysli...

puhelin
2. pro 2020

@tynka9 A co proste tchyni postavit pred hotovou vec? Ze bud bude respektovat vase pravidla, nebo bude mit smulu. Ted to jsou lizatka, co to bude az budou starsi?

bessinka
2. pro 2020

to se ozvi.já úplně nesnáším,když mě někdo poučuje.držím palce.Ráďa má 1r a 7m.Dostal párkrát buchtu kousek doma dělané.párkrát loupák z obchodu a tak od 1r a 5m dostává lipánek s tím sníženým cukrem.sladké jinak ne.Perníčky jsme teď pekly úplně bez cukru.Moje mamka má taky občas poznámku,že je už velkej,ale respektuje to.

tynka9
2. pro 2020

@puhelin když ono smůlu... to bych jí fakt nemohla nechat samotnou s dětma a občas ani pod dozorem... a zase děti jí mají rádi a fakt jim nechci brát babičku. A co si budeme povídat, čas od času se mi to hlídání prostě taky hodí. Mám děti maličké, jsem s nima většinu času, ani starší zatím nechodí do školky a někdy si taky potřebuju oddychnout a i děti mají zase jinou zábavu... tak jednoduché to holt není. Kdyby hlídala obden, tak to řeším víc, když má staršího 1x-2-3 týdny přes noc, občas přes víkend, tak to prostě neřeším. On se tam těší, užije si to, já si ho pak zase trochu srovnám. Mladší (1,5) bude hlídat přes celý den poprvé zítra, jinak jí zatím sama hlídala 1x na 2 hod.

puhelin
2. pro 2020

@tynka9 Ja mam deti ve stejnem veku (3,5 a 1) a tchyne je nikdy nehlidala pres noc, jen starsi 3x vzala na vylet. Ve skolce taky nejsou. Ale fakt nas respektuje, manzel v tomhle stoji za mnou, on je jeste striktnejsi.

izz76
2. pro 2020

Opravdu nechápu, proč má někdo potřebu ročnímu dítěti cpát bonbóny, čokolády, koblihy.. Já jsem dětem sladkosti začala dávat, až když je chtěli, zjistili, že existují.. Pamatuju, jak jsem tajné jedla čokoládu a dítěti když ptalo co mám v puse, tvrdila že chleba😃

me_druhe_ja
2. pro 2020

Ja jsem taková střední cesta. 🙂 Syn bude mít 13m a dávám mu občas sladkej jogurt/pudink. 🙂 Většinou jako zákusek po obědě, malej 60g. Ale určitě ne denně. Na narozeniny ochutnal svůj ovocnej dort (normálně slazenej) a asi jednou měl malou dětskou sušenku. Když doma peču, tak peču klasicky: cukr, bílá mouka. 😀 kdysi jsem zkoušela péct zdravě, ale to prostě není tak dobrý. 🙂 Raději míň a poctivě.🙈 Zatím nic nechce kousat, takže nějaký buchty nebo tak nechce. Až bude chtít, klidně mu občas kousek dám. Kupovaný sušenky a tak: s tím bych ráda počkala dýl, ty ztuzeny tuky a tak není nic dobrýho. Čokoládu - kvalitní - časem klidně, uvidím, kdy začne mít zájem. Lízátka jsou taky na nic, to raději něco jinýho.

codal
2. pro 2020

Domácí pečené cca od roka (Dodnes si pamatuju, jak roční dcera, co sotva chodila a do té doby neměla žádný cukr, přišla s pusou od povidel, protože si stáhla ze stolu povidlovou buchtu 🤣), sladkosti (čoko atd.) asi od dvou let, u druhé dcery jsme podlehli dřív, asi v roce a půl dostala kousek hořké čokolády.

iris92
2. pro 2020

Domaci buchty, palacinky a takove veci zhruba od roku a pul, ted ma syn skoro dva roky a obcas snida vanocku s marmeladou nebo se od nas napije kakaa. Ale cokoladu, bonbony, lizatka.... vubec nezna, babicky jsou osvicene a nedavaji mu nic takoveho 🙏 tak snad vydrzime co nejdyl 🙂 jinak ted ochutnal domaci pernicek a urcite dostane nejake vanocni cukrovi. Zas takova macecha nejsem 😀

tynka9
2. pro 2020

@puhelin když ti to takhle funguje a jsi spokojená ty, manžel, děti i tchýně, tak paráda.

Já jsem přespávání v tomto věku taky úplně nepodporovala a snažila se oddalovat, ale syn viděl, že tam přespávají sestřenky, babička si ho i zpracovávala (ano, nelíbilo se mi to), a spal tam poprvé ve chvíli, kdy si o to řekl sám. Bylo to po jeho 2. narozeninách, což pro ní bylo hodně pozdě. Nejstraší vnučka tam spala od 9 měsíců. Ale pro mě to byl kompromis, který jsem schopná akceptovat. Asi záleží i na tchýni, kdyby ta naše za celé 3 roky mohla vzít staršího jen 3x na výlet, tak se asi zblázní. A na svědomí ji mít nechci. Na dost věcech si stojím dost pevně a své děti mám hodně pod křídly. A co je nejvíc, mám plnou podporu svého manžela. Ale někdy je do světa začít vypouštět musím/chci a toto je první krok. A i škola, protože život je o kompromisech.

Jo a ještě dodatek k tomu sladkému. I když se ho snažím omezovat a hlídat, tak mám strach, že kdybych je držela úplně zkrátka, tak až by jednou měly možnost, tak že by byly jako utržené ze řetězu (znám takové z okolí). Myslím, že když dokážu rozumně naučit, že sladké je sice dobré, ale úplně v pořádku není a stačí ho jen trošku, a jsou i jiné zdravé sladkost - ovoce, a pod a sami půjdeme s mužem příkladem, tak jednou budou mít jídelníček vyvážený a v pořádku. A co si budeme povídat, já občas něco sladkého také zobnu, a takový pokrytec nejsem, abych kázala vodu a pila víno.