Zatim davame jenom nemlecne kase(9. mesic), ale vzhledem k tomu, ze jsou na trhu vlastne jenom dve, tak bych to rada zpestrila. Stejne jako tu resim mouku, podobny problem mam s mlecnymi vyrobky. Rozhodne nemyslim davat jogurty ci mliko, myslim spis ty mlecne kase a vyrobky mliko obsahujici. Moc dekuju za odpovedi.
Na trhu je hodně mléčných kaší od uk. 4. a 6. měsíce, tak nevím, proč by se nemohly, pokud dítě nemá alergii, v UM je taky mléko přece. Cereální kaše se můžou od 8. měsíce. Jogurty bílé neslazené se můžou od 8. měsíce. Tvaroh až od roku, takže pozor na lipánky a pribináky. Mrkni na www.kojeni.net
syrael ja pockam s mliekom tiez do roka stejne jak s lepkom.ak chces zacat tak zacni jogurtom pretoze ten ma tych zakysanim upravenu bielkovinu mlieka a je lahsie stravitelny ako normalne mlieko.a ak by nemal ziadnu reakciu tak skusit i mliecnu kasu.
my jíme denně na sváču bílou activii a kaši večeří rýžovou od nestle. mléčnou, vždyť mlíčko pije taky(sunar)a nevadí to, jen ty pribiňáky určo ne, jsou sladký 😝
No já nevím, my sice nekojili, ale dáváme normálně kaši s UM nebo do nemléčné UM míchám.. Proč by se nemohla? Jediné co vím, tak se minimálně do roka nedoporučuje normální mléko, ale UM je v pohodě ne? Nebo pokud kojíš, ak kamarádka odstříkává a míchá jí to zčásti s tím.. Kaši dáváme od 5. měsíce Nestlé rýžovou nebo s banány a v té už mléko je.. Co se týká jogurtů, taky jsem je ještě nezačala dávat, ale teď jsme objevili od Hippu, že je jogurt od 7. měsíce, tak už jeden měl a hrozně mu chutnal, akorát stojí 40 Kč, takže mu ho plánuju dávat jen občas na spestření, ale zase je bio a rozhodně bez různých nešvarů co jsou v normálních jogurtech.. A co se týká pribiňáků atd., ty mi přijdou hrozně sladké a nezdravé, takže radši budeme dávat bílý jogurt a do toho čerstvé ovoce..
V těch mléčných kaších je ta kravská bílkovina nějak modifikovaná /proto jsou pro děti už od 4 měsíců/. Ale jogurty (jak tu už bylo psáno) mi dr.doporučila dávat až od 8.měsíce...kvůli té neupravené kravské bílkovině,,
Tak Sofi už papala i rohlík s žervé a chutnal, moc tomu nedala,ale moje dr mi říkala už v jejím půl roce, že jí mám dát žužlat rohlík 😲 samo že jsem nedala 😉
syrael-my jsme na začátku měli problémy s intoleranci mléčné bílkoviny a já nebudu mléčné výrobky prckovi dávat ještě hodně dlouho (nyní máme 8 měs. a týden) taktéž nechci předčasně zavést lepek do stravy z důvodu možné alergie...řeším to rýžovou kaší-je jak obyčejná bez příchutě,pak jsem viděla rýžovou nemléčnou s broskví,s banánem a s jablkem...ještě existuje nemléčná od sunarky-rýžovokukuřičná (taktéž bez lepku)
jinak udělám tu bez příchutě a dodám mu tam ovoce čerstvé (podušené jablíčko,banán,...) do kašičky přidám buď MM nebo Nutrilon pepti(ten je specielně upraven pro děti s intolerancí na bílkovinu kravského mlíčka)
na doporučení lékařky,která mi malého na začátku léčila začnu nejdřív po roce (spíš i déle) postupně s malým množstvím a asi s jogurtem,který má částečně tu bílkovinu naštěpenou...sušenky a podobné výrobky,kde se bílkovina objevuje dávat nebudu zatím vůbec (myslím,že je to zbytečné-je tam lepek,jsou zbytečně sladké a nutričně mu to nic moc nepřinese) pokud něco používám,tak neslané kukuřičné křupky-místo rohlíku na žužlání si žužlá křupku...
zatím jsem to ale moc neřešila,více o tom začnu uvažovat až mu bude rok a víc...
tvaroh samozřejmě jen tak hnedka dávat nebudu (nejen kvůli mléčné bílkovině a intoleranci,ale i proto,že ty bílkoviny zatěžují ledviny...) ale je fakt,že jsem v otázce stravy hodně opatrná kvůli potížím,co malý dříve měl...
jo a ted měl malý infekční průjmy a zvracení a koupila jsem mu (když už to nebylo tak akutní) kaši proti průjmu rýžovo-mrkvovou (obsahuje i bifidobakterie) a protože ještě nesnesl ten nutrilon a vyzvracel ho,tak jsem mu tu kaši udělala jen z vody a jemu to moc chutnalo...
bledulko ak chces este vecsi vyber kase tak v dm drogerii je od alnatury Jahlova bezlepkova a ta nam chutna teda viac nez ryzova.
andro-děkuji za tip 🙂 je taky bezmléčná ?
Já taky dávám mléčnou kaši a activii...ale třeba sýry nedávám
já dávám malému mléčnou rýžovou kaši k večeři, a na svačinu jogurt hollandia. Někdy samotnej, někdy s ovocem.
K tomu lepku: prý by se měl zavést pokud možno ještě v době, kdy je dítě kojené, že se pak líp snáší.
Tak ty susenky davame na radu mudry kvuli zoubkuma moc tomu neda - hlodne si a valna vetsina skonci na zemi🙂 Dekuju moc za tip na tu jahlovou kasicku...Orisek - to s tim kojenim je fakt zajimavy - jsme atopici s potravinovou alergii na nektery ecka, takze jsem na to co mu dat fakt opatrna. Kojime, tak by me zajimalo, jestli na tom neco bude...
ahoj, my dáváme mléčné kaše od 6 měsíců a jogurty jsme začali dávat od 7. s lepkem se má počkat do 8 měs jak nám řekle mudr. jen se nemají dávat tvorohové výrobky do roka a sýry
A proč ne jogurty? Mně řekla dr že bílý jogurt od 8. měsíce normálně, neslazený, nechucený, dávám ho obden a naprosto není problém, tedy jasně pokud nejste alergici. Je to i na kojeni.cz. Kaši dávám jen občas, rýžovou nebo rýžovou s jablky/banány atd. ale nemléčnou. Myslím, že i mléčná už by se mohla, ale jistá si nejsem, zatím máme koupený tyhle 🙂 . Co se týká mouky, asi týden žužlá kůrku...