Ahojte, spytam sa aj tu, je tu niekto kto cital knihu Prirodzena strava nasich predkov (Nora Gedgaudas) alebo clanky p. Elekovej v casopise Medunka? Napr tieto http://www.slobodavockovani.sk/news/potraviny-b... a http://www.svobodavockovani.cz/news/na-jake-pal... Aky mate na to nazor? V skratke to je cele o tom, ze mame telo z praveku/doby ladovej, TO ISTE TELO s tymi istymi genmi - kedy este nebolo obilie, konzumacia sacharidov velmi skodi, aj ovocia lebo ma vela cukru v sebe a zvysuje inzulin (a ja preboha davam rocnej dcere obilninovu kasu s ovocim) ze vela ludi ma alergiu na lepok/kasein ani o tom nevie, ze vsetko co nie je bio je plne antibiotik, pesticidov, hormonov, nema vitaminy, mineraly atd - su tam nejake studie (ze si to nevymysleli akoze), no kde mam preboha zobrat vsetko bio ved to ani v obchode nemaju :( ze ludia su stvoreni aby spalovali tuk - svoj a z potravy a nie cukor (sacharidy), ze hlavne deti potrebuju vela tuku v potrave a takmer ziadne sacharidy. Tak som zufala co robit, co davat dcere jest, to jej mam dat na ranajky maslo alebo co... chybaju mi tam nejake priklady ze cim proste nahradit chlieb atd... ze sa nemaju kombinovat sacharidy s tukmi, dalsi zas tvrdia ze pridavat tuk do kasi treba, aby sa spomalilo vyplavenie cukru..nechcem tvrdit ze tomu neverim, len preto ze je to pre mna nepohodlne sa nad tym zamyslat, ale nemohol sa clovek sa tie tisicrocia co je tu obilie nejak zmenit/prisposobit na jeho konzumaciu, ze to az tak nevadi?- podla tych clankov NIE, preto je tu nadvaha, srdcove problemy, psychicke problemy, cukrovka atd... Proste neviem co robit, chcem ako kazdy dietatu len to najlepsie no podla tych studii je najlepsie paleo, no je to aj pred deti vhodne? (energiu maju brat z tukov)... prosim o nazory aj co ste pro, aj co ste proti, rada si pecitam vsetky, dakujem... http://terezabroschova.cz/o-detske-strave-s-mud...
Nesmis se nechat oblbnout dalsim trendem. Myslim si, ze clovek jedl a ji to, co je k dispozici a nepremyslel, jestli je to zdrave. Jine bylo spis to, ze driv ta strava nebyla tak upravena, jedl ji bud syrovou nebo nejak zakladne upravenou, upecenou, uvarenou, susenou... a ze treba cukr byl vzacny, med byl vzacny, tak to meli jen pri nekterych prilezitostech. Jeste nedavno. Doba prumyslova vsechno zmenila. Vyrabeji se pochutiny, do kterych se pridavaji navykove latky, nemame nouzi o jidlo, zijeme v prebytku, takze ten med, kdyz ti dojde, si proste zase jdes hned koupit kamkoliv. Buchtu si udelas kdykoliv na ni mas chut. Rizek si das treba kazdy den, pak se muzes s prominutim prezrat presolenyma vecma, das si skladkou tecku po obede... (myslim vse obecne, ne ty konkretne). Jidlo je snadno dostupne. Teplo je snadno dostupne, mas kde spat, nemusis udrzovat ohen a zajistovat zakladni veci, mas se cim prikryt. Nemas takovy energeticky vydej a pritom mas snadny pristup k jidlu. Proste clovek jde a koupi si. Pokud jde o obezitu, podivej se schvalne do nakupnich kosu cizim lidem. Ja to sleduju. Tlusti, casto i obezni deti, maji vetsinou v kosi sladke napoje, bramburky, tucne jogurty, smetany, bile pecivo, cukrovinky, uzeniny... Takze zijeme v blahobytu a ten zivotni styl nahrava obezite a jinym problemum se zdravim. Ale kdyz budes jist stridme, nemusis jist ani zit jak neandrtalec 🙂
Mrknite na jimejinak.cz
Obilie je velmi dolezite pre cloveka a je vela variat bezlepkoveho, lepok k zivotu nepotrebujeme.
A obiloviny sa nemaju kombinovat so sladkym, ani nie s ovocim, zatazuje to nase travenie.
Staci pouzit selsky rozum. Nase prababicky jedli len obilie a lusteniny, kase, placky. ...maso len v nedelu, ovocie len ked bolo na strome....a vyskyt rakovin a cukroviek....a inych civilizacnych chorob bol v tedy minimalny. Keby sa teraz nase prababky ocitli v 21 storoci a videli tie fastfood a tie kombinacie a udeniny......to by bol sok.
Naozaj na tej dnesnej potrave nieco bude, inak by neboli plne cakarne chorych ludi.
Takto spatne sa zacalo jest az posledych 100 rokov a vysledok je vidiet v civilizacnych chorobach....
@luckaamilan a taky se nedozivali driv tak vysokeho veku, takze nevime, jestli kdyby se dozivali taky tu rakovinu nemeli 🙂 ale ano, je to tak, neprezirali se tak proste.
@dokument
Ten vysoky vek je individualny....
Moje prababky sa dozili cca 90 rokov. Zomreli na starobu.
Teraz nie je vynimkou, ze rakovinu maju i 20, 30tnici....
Vyoperovane zlcniky tiez uz i 20tnici.
Zatial sa mi vzdy potvrdilo, ze strava je hodne dolezita, a ked si robime z tela popelnice, tak telo to spocita i s urokami na civilizacnych chorobach...
Jde jen o selsky rozum. Dceri lepek davam v podobe peciva. Kdysi nasi predci meli obiloviny z toho peklo chleba, tudiz lepek do sebe dostavali. Jedine co dceri nedavam je cukr. Dbam na zdrave stravovani. Ano sem tam ji dam brumika, ale to jen za zasluhy. Jelikoz ma obdobi nechci jist, nedostava ho.
V dnesni dobe je hitem nebrat nic co obsahuje lepek a laktozu. Ale ja na tohle nejsem, me zadne trendy ve stravovani nezajimaji. Jak se rika vseho moc skodi.
ja u syna (3,5 roku) hlidam hlavne, aby si nenavykal na sladke (ale je to tezke, sem tam neco dostane, ale treba tvrde bonbony nedostane, vyhazuju nemilosrdne, kdyz dostane od ostatnich a tvrdim mu, ze jsem je nekam dala a nemuzu je najit). Aby si nenavykal na dochucovadla a nejedl ty presolene veci, tycinky, uzeniny, bramburky a tak. Zadne slazene napoje.
@aklin
Len doplnim, ze nie je lepek ako lepek. Nasi predci este pred 2svet.vojnou pestovali hlavne oves a spaldu, zito....teraz sa ale pestuje a pouziva hlavne psenica a toho lepku je extremne moc. Napr. Rano rohlik, na obed cestoviny, vecer kledlik.... lepek cely den...
Za mně - všeho moc škodí. I hysterie okolo stravy.