Když stojí, má vytočené kotníky. Mám jí pořídit botky?

evule86
20. dub 2016

Zdravím všechny. Potřebuji poradit dcerka má 13 měsíců a začala obcházet kome nábytku. Je zatím bez botiček,ale když stojí tak má kotníky jakoby vytočené.Mám ji pořídit už botky?Nebo raději nechta na boso?

evule86
autor
20. dub 2016
evcounek
20. dub 2016

Nam na rehabce rikali, ze to chce ihned kvalitni botky. Dr na neurologii rikal, ze chuze takle brzy se neda hodnotit (jestli smajda nebo vytaci nozky) az pry prejde sama celou mistnost tak se bere zacatek samostatne chuze a pak v tusim jeste tri mesice nez se muze hodnotit jestli chodi mimi dobre
Omluv hacky carky pisu z mobilu

kajalka
20. dub 2016

Zatím jen ponožky s protiskluzem či kožené capáčky. Svalstvo si musí posilnit.

mandala
20. dub 2016

Na botky má času dost, lepší na boso, nebo capáčky 🙂

lenkalenulka
20. dub 2016

Nechala.bych naboso a poradila.se u ortopeda ale pokud zatim obchazi nabytek tak bych byla vklidu a cekala az zacne chodit jak se pise vyse pres celoz mistnost a sledovala bych.. Pokud by to vypadalo stejne tak bych sla na vysetreni ale ted se teprve nozicka trenuje a formuje dala bych kozene capacky nebo protiskluzove ponozticky 😉

lajla
20. dub 2016

Na rehabce nám říkali, že jakmile začne takto chodit tak botičky... Kotníčkové... Já to hodně flakala a jak ty děti chodí tak vratce malý mi spadl a zlomil si obě kosti v berci, takže tak...☹

kajalka
20. dub 2016

@lajla Důvod kotníčkové obuvi?

stekkna
20. dub 2016

Rozhodně bych pořídila kotníkové boty. Kvalitní. A důvod? Aby měla pevný kotník a nevtáčela nožičky tak dovnitř. Na boso je super chodit ale tak po nerovném terénu venku. Takhle bude mít akorát ploché nožičky 🙂

kajalka
20. dub 2016

@stekkna A proč nerovnat i kolena, aby se nevtáčela k sobě?

lajla
20. dub 2016

@kajalka viz internet třeba
Řekli nám to na rehabkach jak píšu a říkám co si myslím

lajla
20. dub 2016

@stekkna díky ani se mi to nechce v době internetu vypisovat...

stekkna
20. dub 2016

@kajalka Třeba protože je to hovadina...
Kdežto vtáčení nožek z plochých nohou, které vzniklo nenošení bot po rovné podlaze je fakt

kajalka
20. dub 2016

@lajla Jsem fyzioterapeut a myslím si pravý opak. Noha se musí posilnit, aby kvalitní svalstvo drželo klenbu funkční. Zavřeš -li nohu do pevného kopýtka, znemožníš jí správně pracovat a fungovat.

stekkna
20. dub 2016

@lajla Není zač 🙂 je to tak.

stekkna
20. dub 2016

@kajalka No já mám právě 2x opačnou zkušenost. A svůj názor nezměním, jelikož ho sdílí i několik ortopedů se kterými jsem mluvila

kajalka
20. dub 2016

@stekkna Kolena jsou hovadina, ale kotníky ne? Kde by tohle dítě vzalo plochou nohu, když nikdy boty nemělo? Proč by měly nohy být ploché z chůze po rovném povrchu?

lajla
20. dub 2016

@kajalka 100 doktoru sto názoru, 100 fyzioterapeutů 100 názoru... Třeba máte pravdu třeba ne...jedu dle svého uvážení a intuice z 99% a vždy se mi to vyplatilo
Zda autorka bude či nebude obouvat své dítě je pouze na jejím uvážení, mám 4 děti, všechny mají nohy v pořádku

kajalka
20. dub 2016

@stekkna Ortoped řeší pouze postavení kostí, nikoliv, co k tomu vede či nevede. Ti osvícení už berou v potaz i funkci svalstva.

stekkna
20. dub 2016

Protože se netvaruje klenba. Nevím co si za fyzioterapeutku ale mého syna díky tomu operovali a s dcerou se tomu právě snažíme vyhnout. Byla jsem na konzultaci u několika ortopedů, mezi nimi byla i jedna pražská kapacita a všichni se na tom shodli.

lajla
20. dub 2016

@kajalka tak tu plochou nohu bych asi nekomentovala. Nezlobte se...ale asi svému oboru až tak nerozumíte☹

kajalka
20. dub 2016

@lajla Dala bys pro zajímavost fota nohou dětí? Ráda bych to viděla, protože opravdu zdravé nohy jsou spíše raritou.

kajalka
20. dub 2016

@lajla Nezlobím, ráda se tedy nechám poučit 🙂

stekkna
20. dub 2016

@kajalka Hele já se nehodlám dohadovat. Moje děti nosili celý život kvalitní boty. Problém byl v tom, že doma chodili na boso. Fakt je, že čtyři lékaři s titulem mi řekli, že tím že doma nenosili bačkory a chodili po rovném povrchu bosi, mají plochou nohu. U syna to už nešlo jinak než operací, přesto že jsme cvičili, u dcery se tomu snad vyhneme. Oba vtáčeli nohu dovnitř, právě vlivem ploché nohy

lenkalenulka
20. dub 2016

Kamaradka kupovala od prvnich krucku papuce na doma superfitky ven mala ji v podstate na boso vubec nechodila a ve trech letech kdyz byla na kycluch s malym tak prohlidli i malou a ma ploche nohy a vbocene nozicky ( kotniky vtocene dovnitr) tim padem krive kolena.. Takze ja neverim ze by takhle pevna obuv mela byt pouzivana porad..

hz
20. dub 2016

prijde mi to zvlastni, zavrit nozku takto maleho ditka do pevnych bot. Kbyby to tak bylo, priroda by nam misto krehkych kustek na chodidle nadelila kopyta.. zlomi li si clovek nohu, dostane sadru, kterou ma hodne dlouho. po uzdraveni nohy musi jeste rehabilitovat, bo svalstvo nohy za tu dobu v sadre ochablo a neni schopne normalne fungovat..
Nebo takova noha zavrena v preskacich. taky nic prijemneho..... toliko za me...

kajalka
20. dub 2016

@stekkna Ale od toho je snad diskuze. Já se nedohaduji, ptám se, proč. Kde je důvod toho, že mají plochou nohu? Ze to někdo řekl? A nebo že měly oslabené svalstvo nevhodnou obuví, takže když noha konečně měla šanci pracovat, tak to svalstvo neudrželo a klenba se začla bortit?

stavba
20. dub 2016

Za nás musím také říct, že jakmile děti více stály než seděly, tak jsem dala boty s pevnou patou, protože výše zmiňované ponožky s protiskluzem nám byly na naší plovoučce s prominutím k ničemu. I naše ortopedka nám doporučovala botičky s pevnou patou.

stavba
20. dub 2016

@hz no nevím, zda se dají kvalitní dětské botičky srovnávat s přeskáčema, to je trochu velký rozdíl. 😀

stekkna
20. dub 2016

@lenkalenulka Pokud jsou vlohy k ploché noze tak Superfit to jen zhorší. To měla zase sestra u syna

lajla
20. dub 2016

@kajalka to fakt ne🙂 a jsem ráda že jsme rarita. Hlídám si to...je pravda že ta třetí měla krapet potíže ale už zazehnano🙂