Ahoj maminky. Jaké máte zkušenosti s klíšťaty u malých dětiček? Hodně času budeme při hezkém počasí trávit na zahradě, v létě u bazénku, ale nevím, jak malého ohlídám kvůli klíšťatům, když mi poleze z deky na trávu. Je vhodné už nějaké očkování v tomto věku (1rok)? Nebo něčím natírat či stříkat? Jak chráníte vaše dítka? Předem moc děkuji za vaše rady. Jana
my bydlíme hned u lesa... očkování takto malých dětí se nedoporučuje - u vnímavých dětiček naopak vyvolá zánět mozku! dávej dítěti vit.B a stříkej levandulovým olejíčkem 🙂
Bydlíme u potoka,máme velkou hustě prorostlou zahradu a kousek vedle je les,takže klíšťata prostě jsou... Děti stříkáme repelenty,jsou už i pro tak malinké,je třeba se poptat a dobře vybrat. Jinak pokaždé když přijdeme domů,všechny pečlivě kontroluji a když náhodou klíště je,tak je třeba co nejdříve vyndat. Tak jsem se to už naučila,máme doma dezinfekci i pinzetu na klíšťata.
koukni na moje protiklíšťové album, třeva ti tam bude něco vyhovovat. Jinak taky pomáhají levandule na zahradě, které je odpuzují.
Já bych naočkovala nejdřív preventivně sebe a pak až budou mít děti věk, tak určitě i je. Neriskovala bych - repelenty jsou fajn věc, ale není nad prevenci. Brrr.. Nesnáším klíšťata... 😒
Existuji ruzne prirodni repelenty, ktere lze pripravit a uchovavat pres leto v lednicce - recept si vygooglete. 😊
Existuje postřik do trávníku na likvidaci klíšťat. Koupíte ve větším zahradnickém centru.Název už si bohužel nepamatuju.
Základem je sekat a sekat... V nízké trávě se těm mrchám nedaří
Já děti prohlížím. Všimnu si klíšťat i u králíka, tak i u dítěte.A to je černý králík-mívá je kolem očí. 🙂
Očkování mi pediatr doporučil až kolem 4.-5-roku nejdřív, takže jsem to řešila sprejem (např.Predator má i variantu od 3 měs.) I když budeme všichni naočkovaní,stejně nás stříkat budu, mnohem větší strach mám z boreliozy, na kterou očkování není. 😔