ahojte. Určitě je nějaká doba, do kdy žehlit prádlo - ze zdravotních důvodů - aby se zničili bakterie. Nevíte do kdy? ....rovnou stejný dotaz k vyvařování dudlíku.
u prvniho ditete do 6. mesicu, u druheho 6 nedel,u tretiho jen jednou 😀 Dudliky jsme vyvarovali jednou za par dni...
Já vyvařila jen to první základní, než se malý narodil, pak jsem vyvařovala asi jen 2 týdny, možná ani to ne a jen ty pleny a to, co měl na holé tělo, jinak jsem zbytek prala klasicky. Co se týče dudlíku, tak taky jednou za týden. Jinak žehlím pořád, prostě jsem naučená od mamky, že když se žehlí, tak se žehlí - kromě ponožek, ručníků, svetrů apod :D hold jiný kraj, jiný mrav 🙂 je to to samé jako každý má jiný zvyk co se týče příkrmů, oblékání, učení apod 🙂 např. my už v půl roce stáli, v roce lítali jak letadlo, za to plenek se nemůžeme zbavit. Kamarádky holčička je rok stará a pořád je přikšírovaná v kočárku, bez možnosti pohybu a učení se chůze.
Mamka mi občas vyžehlí, je mi 34let, takže asi budeme žehlit dětem také pár desetiletí 😀 😀 😀
já nesnáším žehlení...proto nežehlím...jen výjimečně...max povlečení a plíny...dudlík vyvařujeme jednou za čas, jinak myjeme horkou vodou...zas bych to tolik nehrotila...
@hanivasi pradlo: pred porodem a prvniho pul roku vse oboustranne s parou, po pul roce jednostranne s parou.
Dudliky, lahvicky, savicky apod: sterilizace parou do pul roku. Od narozeni vzdy pred tim umyto detskym mycim Farlin-em na lahve i zeleninu, pouzivame dodnes, uz teda i mycku. Novy dudlik ci savicku sterilizovala vzdy. Dudliky jeste obcas i ted v 13. mesici, ve sterilizacnim vajcku. V nem i nove savicky. Jinak doma dudl kolikrat jen oplachnu pod teplou vodou.
@hanivasi já teda žehlím pořád a všechno. I nám dospělým. Nějak nemám ráda "pomačkaný" věci. Vím, že se to dá určitě nějak sušit a poskládat, aby to nebylo úplně pomačkaný, ale u mě to prostě vyvolává pocit čistoty a celkové dokončení práce ( praní = žehlení). 🙂 a vyvařování určitě do jednoho roku, ale když budeš dýl, určitě se nic nestane, ale já jsem teda spíš u vyvařování benevolentnější. 😉
@hanivasi dudlíky jsem vyvařovala každý večer cca půl roku, poté obden.
K žehlení - žehlím vše a pořád. Nějak si nedovedu představit, že pošlu manžela do práce v pokrčené košili 😉 nebo já šla do práce v pokrčené halence. A i když to pověsím na věšák, stejně to není rovné.
Co se týče dětských věcí - žehlím vše - od tílka až po ručníky, plínky. A to jsem používala jednorázky 🙂 a látkové pleny jsem používala jen pod hlavu, pod zadek ....
Nemam v planu dělat ani jedno. Nikdy.
Asi jsme jinej gang, ale já žehlím všechno i nám dospělým, i ručníky, ložní prádlo, prostě co se vypere, to po usušení vyžehlím. Dudlík jsem vyvařovala v šestinedělí každý den a pak do půl roku jednou za týden.
Bude mít autorka jasno, když jedna napíše to a jedna to 😀
Já nežehlila vůbec, jen když jsem nové věci vyprala před narozením, pak už ne, a nežehlím ani ted. Nic. mám žehličku, ale v krabici od Vánoc.
Dudlíky jsem nevyvařovala.
jo jo, sto bab, sto nazoru 🙂
takze, ja jsem zehlila, zehlim a zehlit budu nam vsem. jsou veci, ktere davam do susicky, ale tricka, saticky, povleceni,....zehlim porad. Do pul roku deti jsem zehlila oboustranne, ted normalne. Dudliky jsem vyvarovala v mikrovlnce tak jednou za tyden.
Nežehlila jsem vůbec, z hygienického hlediska to nemá žádný smysl, protože pak to dáš do nesterilní skříně ... a navíc miminko se už během těhotenství, při vaginálním porodu a v kontaktu s kůži maminky a okolím přizpůsobuje na domácí mikroflóru. Takže za mě je žehlení pidioblečení akorát ztráta času.
já žehlím a žehlit budu, dokonce do roka dítěte jsem prala na 60°C u prvního, teď to dělám u druhého a dělat to budu taky do toho roka. Miminko se pokajdí, ja mám to štěstí že vždy pořádně a hned je skoro vše od hovínek, pak houbička na mytí při koupání, myje se s ní i prdelka, je logické že se to má vyvařit a vyžehlit. Dudlík jsem vyvařovala tak do těch 6-9 měs. po týdnu a pak už jen když se dudlík válel někde venku na trávě kde kandí pejsci. Hold, každý podle svého uvážení. 😀
nežehlila jsem a nežehlím (krom jedné košile co má, ta se mačká), nevyvařuju 😀
nežehlím vůbec nic 🙂
ad děti...u prvního jsem žehlila do cca 2-3 měsíců a u druhého jen šestinedělí a to hlavně bodyčka a pleny..to co šlo na kůži a jen pro svůj dobrý pocit 🙂
ad dulík, vyvařila jsem před prvním použití a pak tak cca 1x za měsíc, jinak jsem ho občas přelila vařící vodou, když jsem si dělala čaj a vzpomněla jsem si 😀
Já bych řekla, že podle toho, jak je kdo háklivý na hygienu a jak je zvyklý. Já žehlení nemám ráda, žehlím jen to, co je zmačkané (nutností jsou manželovy bavlněné košile a trička, občas některá moje, ale ty moje jsou většinou z materiálu, co se dá natáhnout a zmačkanost zmizí), odmítám žehlit ručníky, ponožky, trenky, pyžama (tchyně to vše třeba žehlí, vyjma snad froté ručníků a možná ponožek)...
Já vyperu a vyžehlím veškeré dětské oblečení před prvním nošením (podotýkám, že u nás dospělých to nedělám) a pak budu žehlit možná tak v šestinedělí a dále jen to, co bude z pračky viditelně zmačkané (plus spíš jen to, co půjde přímo na tělo). Bude nesmysl žehlit třeba fleesové mikinky a bundičky atd. Ad dudlíky -sterilizovat (nechat přejít varem) snad možná napoprvé anebo prvních pár týdnů, pak zcela postačí jednou za čas opláchnout v teplé vodě. Ono s tou desinfekcí a sterilizací všeho možného se to nemá přehánět, pak se máme divit, že jsou děti hned nemocné, když jsou z domu zvyklé na sterilní prostředí a ejhle...když vyjdou ven do světa, tak na ně všude číhá prach a špína a škaredé bakterie 😉
já žehlila miminkům asi dvakrát,pak jsem sena to vybodla. a dudlíky když si vzpomenu- malé občas vyvařím a staršímu vůbec -venku jí hlínu, všechno olizuje,tak na co vyvařovat, to mi přijde padlý na hlavu.
Dudlika jsme nemeli. Obleceni jsme zehlili prvni dva tydny. Vse peru na 60C.Myslim, ze je to zazity zvyk nasich babicek a matek,kdy za 1.nebyly dobre pracky a za 2.nebyly dobre praci prostredky. Dnes je jina doba… 🙂 Az poznas, jak casto ho budes prevlekat, nebudes delat nic jineho nez zehlit a prat… :D
Oblečení do šesti měsíců, vyvařovala jsem láhve a dudlíky v hrnci, žíly mi to nezkrátilo. Žehlení taktéž. Ta žehlička je možná větší, než ten kus hadříku
Věci pro malého (9m) žehlím všechny (oblečení, bryndáky, látkové čtvercové pleny) a žehlit budu. Naše věci většinu žehlím taky, nežehlím věci ze sušičky, ručníky, oblečení na doma,..
Dudlíky vyvařuju denně (ráno).
Já jsem žehlila po dobu 6N, to je moje maximum. Teďka nežehlím nic, vlastně jo, jednou za rok, moje asi tři košile 😉
Dudlíky jsem vyvařovala asi 1x týdně, když jsem si náhodou vzpomněla, že bych mohla vyvařit 🙂
Nedělala jsem ani jedno z toho.
Každý to má nastavené jinak.
Žehlím, jak se mi chce a spíš aby se to vlezlo do šuflíku, když je to vyžehlené, je to menší. Ale když se na to vyprdnu, nic se nestane.
A dudlík jsem vyvařovala až když byl takovoej ošklivej nebo spadl venku na chodník (člověk nikdy neví, který lejno tak leželo včera). Ale u druhýho miminka jsem už to tolik neřešila, protože třebas dcerka vzala dudlík, někde ho ochmátla, vomázla a strčila maličkýmu do pusy. A žije, zdravej jako řípa. 😉
žehlím proto že nebudeme chodit ve zmačkaným oblečení, ne proto abych zabila bakterie. Žehlim oblečení pro nás všechny, pro mě je to běžná domácí práce.
Vyvařování dudliků a lahví jsem praktikovala do 6 měsíců věku dcery, 1x denně pak jsem jen omývala v horký vodě a láhve jsem myla normálně s nádobím.
Neřeš to tak 😉
@hanivasi To má každý jinak:D Já např. žehlila jen plíny a jen 1. měsíc(látkovala jsem čtvercovkama). Pak už nic. Dudlík měl tedy jen mladší , asi do roka, a nevzpomínám si že bych ho vyvařovala.