Daří se Vám držet děti od nezdravých jídel a sladkostí?

theronnie
25. srp 2019

Rada bych začala tak nějak zdravěji jist. Zatím mám jedno dítě (7), druhy na cestě. Každopádně při prvním dítěti se to moc nepovedlo. Neřešila jsem, co je zdravé a co ne. Navíc syn je hubený po manželovi, takže ani nějaká nadvaha těm dvoum nehrozí. Ale mě ano! :( :D
Každopádně mi veškeré pokusy selhávají. Například synovi nechutna voda, musí mít do ni šťávu, neslazenej čaj mi taky nedá. Neustále vyžaduje džusy, colu, fantu a různý limonády, když jsme na obědě, nebo aspoň o víkendu. Manžel to taky lemta ve velkým, bohužel. Co se tyče snídaně. Nejvíc vdecne mi přišly cerealie od nestle, takže jedeme nesquik,chocapic apod . Pečivo se snažím nahradit celozrnym, ale nejvíc oblíbeny jsou stejně toasty nebo bilej rohlík s marmeladou, palačinky s kilem cukru plavajici v oleji od Manžela. Tak minimalne 1x do týdne objedname pizzu nebo kfc či jiný fastfood. Když jdeme na nákup, syn s mužem si tam daji mraky chipsu, bonbonku a čokoládek. Jogurty do nich dostanu jen ty sladké jako jsou Kostici, monte apod. Bohužel to jim taky. Nejvíc jim jedou smažená jídla a polotovary. Taky je to nejrychlejší. A zeleninu mi minimálně ten mladší nesni.
Jenže já nevím jak z toho kola ven. Jak je nastavit na zdravější notu. Pokud už není pozdě. Mockrát děkuji.

katka_nedo
25. srp 2019

@theronnie My bydlime na vesnici,kde zadny kram neni.Tudiz,pokud to nenakoupim do zasoby,tak doma proste sladke neni.Max kdyz upecu babovku.Jak nevidi sladke,tak mi krasne papa.Ja bych se na to vyprdla,ze vyzaduje.Ja synovi taky davam stavu,ale colu nebo fantu?Jako jo,kdyz jsme obcas byli v kfc a nekoupila jsem mu dzus,tak se napil od nas,ale to skutecne vyjimecne.Doma ma caj,stavu nrbo proste cistou vodu.Cola a fanta jsou na chut a ne na piti.Nejsem bio matka,ale aby se moje deti tim doslova zivily,to teda nee.

theronnie
autor
25. srp 2019

@katka_nedo s tím pitím je to fakt. Není to úplně každý den, ale tak 2-3x do týdne bohužel ano. Jinak sirup do vody. Samotnou vodu mi nedá, a to ani s citronem. Schválně jsem si dala naši stravu do kalorickych tabulek, a je to šílený kolik jednoduchých cukru spotřebuje. :(

sudylichozrout
25. srp 2019

@theronnie helejt, on zizni neumre. Proste je jen voda, max voda s citronem. Chvili bude delat vofuky, ale pak se napije. Musis byt v tomto "tvrda" a hlavne nepovolit. Prestan kupovat sladkosti, zmen jidelnicek. Pujde to postupne, ale pujde. Bude si muset zvyknout a zvykne.

klea81
25. srp 2019

Jsme divní, nikdy jsme nebyli v KFC 😁Žádné polotovary nekupuji a doma nemáme žádné sladkosti. Dětem chutná hořká čokoláda 81%+. Pijí převážně vodu. Jde to, ale musí jít rodiče příkladem a o jednotlivých potravinách s dětmi mluvit, proč tohle ne a tohoto málo. Jak v těle suroviny působí, co tělo potřebuje a co je jen mlsna. Pak teprve děti rozlišují menu na oslavu narozenin u babičky a jídelníček v běžný pracovní den. Tam brambůrky nemají co dělat, kdežto na oslavě Silvestra se vyskytnou mohou 😉Změna jde zahájit kdykoliv, já začala jíst rozumně až po 30ce a výsledky krve mám lepší než v mládí. To jsem neměla v pořádku nic a teď vše 😉

sudylichozrout
25. srp 2019

@klea81 ty jo, take jsem nikdy nevyla v KFC 🙂 McD sem tam, ale KFC se uspesne vyhybam od te doby, co tu je 🙂 Jinak souhlas, mame to podobne. Deti jedi zdrave, sladke netlaskaji. Asi i proto, ze to nedelame my.

areh
25. srp 2019

Já se řídím tím "co nekoupím,to není". Hlavně u dětí je těžký režim změnit. Změny bych dělala postupně, co nejvíce nenápadně. Na talíř přidávat zeleninu, řízek nesmažit, ale udělat v troubě. Ubrat množství šťávy ve vodě a nekupovat limonády a fastfood. To že si dá občas, když jdete do restaurace colu, to ho nezabije, ale aby jí 7 leté dítě pilo každý den (nebo týden), to dobrý není. Sladkosti nekupuj, ale např. něco upeč. Ikdyž tam dáš bílou mouku a cukr, tak to bude pořád 100% lepší než kupované. Nejlepší by bylo, když by si měla podporu i v manželovi, ale sama vím, že někteří chlapi tohle prostě nechápou :D Držím pěsti, aby změny postupně přicházely. Je to běh na dlouhou trať. 🙂

theronnie
autor
25. srp 2019

@klea81 teda! Wau to je super. Mas můj obdiv. Mě je to jasný, že je to bohužel ve mě. Jako matka jsem v tomhle celkem selhala. Kluk se mi narodil ve 24 letech, v tu dobu mi bylo úplně jedno, jaký co má nutriční hodnoty. Začala jsem to řešit o dost později. Teď s druhým těhu, bych chtěla mít lepší přístup.
Rikala jsem si začít nějak pozvolna, ale ono nejspíš bude potřeba radikální řešení, jak to tak vypadá.

theronnie
autor
25. srp 2019

@areh Dekuju moc, to by projít mohlo. Idelane aby to nějak nepoznali. Je fakt, že třeba zelenina za syrova je docela v oblibě jako je rajče, okurka, paprika. A s podporou manžela to bude těžký, je zvyklej na samy mastný, čím víc oleje tím lip, čím víc cukru tím víc si pochutna apod. O zelenině vůbec nechce slyšet, “není přece králík”. Kdyby aspoň pribiral, tak by ho to nějak motivovalo, ale takhle...

ange_de_la_morte
25. srp 2019

Nečetla jsem celé komentáře ale .. no nebude to jendoduché , rady asi nemám - náš syn první sní z talíře zeleninu a pak až zbytek, pije většinou jen čistou vodu, sladké jí minimálně. Tak či tak - je třeba jít příkladem - těžko můžeš po něm chtít aby pil vodu když táta pije Colu , a tak je to se vším ... pokud nedokážete udělat radikální krok ( a stát s za ním a už nepolevit) tak dělej změny postupně - slaď míň a míň ( a když už tak alespon ne cukrem ale přírodními sirupy - agávový a kokosový u nás vede) , kup sladkosti ale ty zdravější - i cereálie se dají koupit tak aby nebyly plné cukru ( u nás ve zdravé výživě synovi kupuji čokoládové hvězdičky slazené rapadurou místo cukrem). Bylo by dobré kdyby i manžel pochopil proč ti na tom záleží a byli jste za jedno - nebo zkuste najít kompromis ( ať si tedy pije sladké nápoje v práci, k obědu si dá smažený sýn v kantýně ale doma ať se tomu vyvaruje - jde přece o vaše dítě/děti ) ... taky v 7 letech už je syn dost velký aby jsi s ním mluvila o tom proč to tak je - náš 6-ti letý syn poučuje kamarády okolo o tom jaký cukr je dobrý a proč bílý cukr tělíčku škodí, proč potřebujeme vlákninu atd.

codal
25. srp 2019

@theronnie co se týká sladkeho pití, tak si kupte odšťavňovač a odšťavni si třeba jablko, hrušku, jahody nebo pomeranč nebo prostě co máte radi a dolej to vodou.. aspoň v tom není rafinovaný cukr.. domů nezdravé věci nekupuj, z KFC neojednavej (nebo jen třeba výjimečně jednou za měsíc,aspoň to bude vzácné)... hlad je dožene a snědí i zdravější jogurt, palačinky se dají smažit i bez oleje, já teda vždycky jen lehce mašlovackou potřu před první palacinkou, kup si marmeládu bez cukru nebo rozvař ovoce a jídlo doslazuj javorovým nebo jiným sirupem (tím se dá sladit hodně věcí a v podstatě to nepoznas - opět to alespoň není rafinovaný cukr)... a hlavně se o tom bavte s manzele, ať táhnete za jeden provaz!

jane46
25. srp 2019

Tak a ted se tady roztrhne pytel se superman(t)kami, co jejich deti do 18. nevidely cukr, sul a vse maji bio, eko domaci, zadny polotovar ci jina smakulada...
Ja radu asi nemam, moje deti jsou male (3 a 1,5) a jsem rada, kdyz vubec neco sni. Mladsi neji prakticky nic a starsi by nejradsi jen suche testoviny, nejake to ovoce a zeleninu a kakao... Co bych dala za to, kdyby snedly s chuti sladky jogurt nebo palacinku s marmeladou... Kdyz si daji napul Pribinacka jednou za mesic, tak slavim.
U nas nejsou sladkosti tabu, doma je tedy nemame pravidelne, ale kazdy Ct prijede nakup a to tam vzdycky maji "neco" nebo na vylete. Jednou za cas upecu (normalni buchtu). Nebo nabidnu susenku.
Myslim, ze kdyz dite ma energicky vydej a nema problemy s vahou, tak neni potreba se desit kazdeho gramu cukru.
Piti maji taky radi vodu se stavou, ale snazim se co nejslabsi a jinak pijou se mnou rooibos, ten je sam od sebe sladky.
Vubec neji pecivo... S chuti bych jim obcas namazala chleba. Jednou tydne mame tousty a to dohromady sni trojhranek (a ja slavim, jak se nazduchly).
No proste, vsude je neco...
Jo a muj chlap ji za tri, sladke miluje a nema ani gram tuku. Zeleninu obchazi obloukem a na vetsinu ovoce je alergicky.... To se pak tezko vysvetluje jak je to nezdrave a tloustne se po tom.
Zacni u sebe, nekupuj ty sladke limonady a promluv si hlavne s chlapem at jde synovi prikladem.

klea81
25. srp 2019

@theronnie každá jsme si musela ujasnit priority, někdo si váží zdraví dřív, někdo později, někdo nikdy a raději si dá 30 tablet denně, než by přestal snídat koblihy. Být zdravý je však k nezaplacení ☺️

leneee
25. srp 2019

@theronnie bohuzel dite jen kopiruje vzor - tady zrejme hodne tedy tatinka,ale vy zkuste nastavit hranici co muze a jak casto. Doporucuji jezdete nakupovat sama, nekupujte nic co vas mrzi mu davat (limonady,cokosky,bramburky,..) stanovte si unosnou mez denne... napr moje deti piji vodu, ale treba k obedu jim dopreju stavu nebo redeny dzus, pokud ho zadaji nejak cilene - treba v restauraci, ale jinak ne (doma ho vubec nemame). Cokoladu/lizatko/susenku /zmrzku muzou jednou denne (jednu sladkou vec), ale jen pokud sni hlavni jidlo. Pokud chce “prasit” tatinek,at to dela treba v praci nebo kdyz u toho dite neni. Jinak ja take pridavam na talir hodne zeleniny jako doplnek prilohy, do polevek/omacek zahustuji zeleninou, nekupuji temer zadne sladkosti, pecu z ovesnych vlocek,mrkve,jablka - kouknete trebe na web varilamysicka nebo mamavkuchyni,... urcite cetsu najdete,ani to nebude moc “narocne”-staci male kroky kazdy den... jinak zkusila bych tatinka vyslat na preventivku s merenim cholesterolu atd. Mozna svuj nazor prehodnoti 😉

klea81
25. srp 2019

@theronnie sirup existuje i bez cukru, jen koncentrát ovoce, takže 1-2x denně klidně může být.

sudylichozrout
25. srp 2019

@jane46 zatim tady zadna takova neni. Netreba je privolavat 🙂

klea81
25. srp 2019

@codal palačinky jde dělat i zdravě, bez pšeničné mouky, třeba z pohankove, usmažím všechny na 1 lzicce kokosového oleje

klea81
25. srp 2019

@leneee a tlaku, cukru 😉

sudylichozrout
25. srp 2019

@klea81 ale tak zas... Palacinka ma byt sladka, ma byt z psenicne mouky a ma byt trochu mastena 🙂 Kdyz se palacinky nebasti 4x do tydne, nicemu to neuskodi 🙂

jane46
25. srp 2019

@sudylichozrout Ja prave vylezla z jedne diskuze, kde se to jen roji... Tak takovy problem je jako sladky sirup pro vosy 🙂

drep
25. srp 2019

Pokud syn vidí, jak prasí tatínek, tak proč by to měl dělat jinak? A že je muž štíhlý, to moc nevypovídá o jeho celkovém zdraví. Navíc tihle nezdravě žijící lidé bývají štíhlí tak do 40 a pak jim ta viscerální obezita vyskočí (pokud si metabolismus neurychlují kouřením). Pokud je pro tebe zdravá dítěte důležité, asi se budete muset domluvit s mužem, co je ochotný před synem nejíst. Já bych teda přestala chodit do kfc (už i v obchoďácích bývají salaterie) a přestala kupovat přeslazené břečky domů typu coly, to jsou fakt totálně prázdné
kalorie.

sudylichozrout
25. srp 2019

Jinak celkove si myslim, ze nejpodstatnejsi je mira. Muzes dat cokoladu (ale fakt cokoladu), muzes dat sem tam lizatko, muzes delat bezna jidla a klidne muzes dat k obedu vepro knedlo zelo. Ale na druhou stranu musi byt i zelenina, ovoce, ryby, lusteniny... Vseho s mirou a stridat. To je kvalitni strava.

sudylichozrout
25. srp 2019

@jane46 aha 😀 chapu 🙂

klea81
25. srp 2019

@sudylichozrout blee mastné palačinky 😜já nemastim ani bramboraky, peču v troubě, za to mám denně lžičku lněného oleje plnou DHA a EPA nenasycených mastných kyselin, to má pro tělo smysl, nikoliv přepalene máslo nebo nadbytek slunecnicoveho oleje. Tuky tělo potřebuje, ale je dobré znát více zdrojů a vybírat si ty zdravější.

sudylichozrout
25. srp 2019

@klea81 To jo, souhlasim. Ale bramboraky bez oleje jsou jak sex s kondomem. Na hovno 🙂
U palacinek pred kazdou zlehka potru maslovackou panev. Vic netreba 🙂

klea81
25. srp 2019

@sudylichozrout a hlavně jet v módu 80 ku 20. Pak může být i zákusek, ale k nějaké příležitosti, ne k snídani 😉

klea81
25. srp 2019

@sudylichozrout nemám problém ani se sexem s kondomem, tolik peněz a zdraví usetreneho bez HA 😉Kazdy dle svých schopností 😎

sudylichozrout
25. srp 2019

@klea81 Lol 😃 Taky setrime! Jeli jsme plodnymi a neplodnymi dny a uz cekame treti 😃 Uspora celkem kratkodoba... Ehm, no 🙂

klea81
25. srp 2019

@theronnie a olej máš doma jaký? Kup alespoň olivový.. občas dám i bio řepkový, kokosový, lněný

klea81
25. srp 2019

@sudylichozrout tak na kondomy z rosmana za 3 koruny za kus ještě máme, tolik zase šetřit nebudu, abych měla neplánovaně třetí dítě 😉

sudylichozrout
25. srp 2019

@klea81 Nene, ted jsem si delala nemistnou legraci. Vsechny tri jsou planovane a chtene 🙂 Metoda nam funguje, znam sve telo 🙂
Kondomy v Rosmanu stoji 3 kacky? Bych se bala, ze to prd vydrzi...
Pardon za odbocku od tematu 🙂