Chození "naostro" u nevlastního syna

mariti
7. dub 2016

Holky, fakt se předem omlouvám za hloupý, resp. poněkud delikátní až trapný dotaz. Ale - můj 10-letý nevlastní syn je prostě z domova zvyklý nenosit spodní prádlo, chodí "naostro". Radši bych nekomentovala tu jeho výchovu, hygienickénávyky a celkově to, jak ho (ne)vede jeho matka, protože je to na dlouho a dost mě to trápí. Bohužel to prostě nezměním, týká se to minulosti mého muže. Ale k věci - napadá Vás nějaký nenapadnutelný argument? Mě to totiž hrozně irituje, a plácám obecně něco o hygieně, ale nějaký fakt pádný argument? Já vím, že by asi bylo lepší, kdyby to s ním probral manžel jako muž s mužem, ale manžel tyhle věci moc neřeší (což je samozřejmě chyba a snažím se o tom s ním mluvit). Třeba někdo řešil něco podobného? Nebo třeba v širší rodině nebo někde nevímkde? Předem moc díky za rady!

hildegarda_terez
7. dub 2016

No... já chodim navostro už pres 10 let, gynekolog chrochta blahem. Ale je fakt, ze vůbec nenosim kalhoty ani puncochace, jen dlouhý sukně. U chlapů a v gatich nevím... :( co třeba navrhnout nějaký volný a pohodlný trencle? Takvy ty dedeckvsky? Žádný slipy ani boxerky.

yelowangel
7. dub 2016

Já spíš než něco o hygieně bych začla často plácat na tvrdo "smrdíš". Ono totiž jak je zapařenej a nemění kalhoty denně vážně začne smrdět. Leze do puberty a za chvíli když bude vidět že holkám nevoní to bude muset změnit, Buď má tolik kalhot aby je měnil denně nebo holt bude muset začít nosit spoďáry. A když už o hygieně tak spíš něco jako že ty bakterie co se mu držej v rozkroku mu klíďo píďo s takovou můžou vlíst do močáku a pak nejenom že bude celej zarudlej a oteklej ale čůrání ho bude dost bolet. Ale tak jak myslíš chlapečku moje starost to není a bolest už vůbec ne.

magdalenan
7. dub 2016

@mariti No ale on ten argument ohledně hygieny není úplně relevantní. Pokud se nepohybuje v extrémně prašném, či jinak extrémním prostředí, pak je to naopak prospěšné, především v létě. Jediný argument, který tu vidím je, že Vám to vadí a z nějakého důvodu to nedokážete tolerovat, zřejmě kvůli tomu, že máte celkově výhrady k chlapcově matce a jeho výchově.

Stejně jako rovnou napíšete, že manžel to moc neřeší a že to je tedy samozřejmě chyba..

Najdete mnoho článků k této tématice a tím pádem i možnost, jak argumentovat, ale jak už jsem psala, problém tu vidím jinde, než v chybějících slipech...

rituska88
7. dub 2016

Ono se tohle dost blbě řeší, pokud je od matky naučený takhle. Já zrovna nedávno řešila něco podobného. Vlastně spíš neřešila, protože mi bylo trapně něco vůbec říkat. Přítelův 15tiletý syn byl u nás na jarních prázdninách a za celou dobu si ani nevytáhl zubní kartáček ani hřeben. Zatímco se mi nestyděl hned první den oznámit, že si jde ven zapálit a že ráno nesnídá a prosil by udělat kafe. Byla jsem tak v šoku, že jsem se nezmohla fakt na nic. Přítel byl první 2 dny v práci, potom jak už byl doma, tak jsme se o tom bavili a říkal mi, že je z toho taky smutnej, ale bohužel syn bydlí hodně daleko od nás a vídá ho jen max. 2x do roka a to už od jeho 4 let, takže na něho nemá prakticky žádný výchovný vliv. Vždycky jen koukáme, co se zas nového ,,přiučil". A pokud se přítel pokusil něco napravovat, většinou vždy narazil na posměch - ono taky vykládej něco puberťákovi, že. Ale v Tvém případě bych asi zkusila mu říct něco jako ,,U nás jsme zvyklí nosit prádlo a pokud budeš u nás, chtěla bych, abys ho nosil také." Nebo zkus nějaké prádlo koupit a dát mu ho jako ,,dárek". Taky záleží, jaké máte vztahy s bývalou, ale možná by ani neuškodilo si trošku rýpnout a zeptat se jí na to přímo. Pokud je mu 10, tak asi spíš kopíruje to, k čemu ho vede jeho matka a možná to sám nemůže moc ovlivnit (třeba mu prádlo nekupuje nebo nepere?), takže bych na něho hned nebyla moc drsná, ale asi to fakt zkusila vzít přímo přes ni a nebo manžel ať to téma nakousne. Jinak samozřejmě jde o hygienu - člověk se potí, bakterie které při základní hygieně na WC není schopen smýt, zůstávají na kůži a nejenom, že to potom smrdí, ale taky z toho může být zánět močáku nebo nějaké kožní problémy. Takhle ať si představí, že se mu to všechno drží v kalhotách, které se vyperou jen jednou za čas.

bassetlady
7. dub 2016

Mě teda spíš než hygiena, zaráží že si "ho" nebo kulky neodře vždyť to v třeba v džínách musí být nepohodlný. Já jdu třeba naostro v létě v dlouhé sukni nebo když mám šaty pod kterými jsou i mini tanga vidět.
A co mu koupit nějaký prďácký a in, takový ty co si schválně vytahují výš aby byla vidět ta vrchní guma?

kamino
7. dub 2016

@magdalenan Tedy nevím, jak to může být prospěšné si ho mačkat v tvrdých džínách naostro a ty neprat každý den jako spodní prádlo - to si nějako nedovedu představit. Úplně jsem se při té představě oklepala. U ženské v sukni to jsem schopná pochopit, ale u kluka v kalhotách? Myslím, že už za 3 dny musí být pěkně cítit, protože pochybuji, že si ho po každém použité WC myje, či utírá..

Zakladatelce nepříjemný rozhovor nezávidím, ale za sebe bych se také snažila chlapce trochu usměrnit, alespon pri pobytu u otce. Chápu, že táta se bojí, ay se dítěte nedotkll a tohle choupostivé téma nechce vytahovat, ale zkusila bych to.. ale spoň aby viděl, že táta trenky či slipy nosí a pak plynule pokračovat..

mariti
autor
7. dub 2016

@magdalenan Jen krátce dvě věci - je opravdu snadnější kritizovat než pokusit se pochopit. Ano, trápí mě to, přiznávám. Ano, manžel se nechová vždy přesně tak, jak bych si přála. A ano, vadí mi, když jde syn na velkou a pak po sobě nespláchne (a to se reálně děje). A nechci ho převychovávat, nicméně když je u nás, měl by dodržovat alespon základní pravidla (viz spláchnutí a umytí si rukou poté). Mám pocit, že z pohledu některých MK maminek je nevlastní matka vždycky mrcha - buďto se stará moc (=převychovává a cpe se někam, kam nemá) nebo se stará málo (= kašle na povinnosti). Nicméně i tak děkuji za názor, pohled druhého může být obohacující. Dovolte mi otázku - Vy sama jste nevlastní matkou?

mariti
autor
7. dub 2016

@rituska88 Díky. Jo, já vím, nechci pouštět hrůzu nebo být drsná. Chci to prostě (vy)řešit nebo alespon to téma otevřít.

mariti
autor
7. dub 2016

@hildegarda_terez Ono u ženský v sukni v létě je to asi vážně o něčem jiném.

mariti
autor
7. dub 2016

@bassetlady Jo, dobrý nápad, asi mu pořídím nějaký pěkný spodní prádlo.

rituska88
7. dub 2016

@mariti Držím pěsti. Vím, jak je to těžké vůbec jít do konfrontace s bývalou takhle přes dítě. Vlastně z pohledu některých budeš vždycky Ty ta špatná. To je vlastně důvod, proč já už jsem po 5ti letech úplně rezignovala a radši mlčím - vím, že za pár dní, co je kluk u nás, nic nezměním, a že si stejně po návratu domů pojede zase to svoje, takže nač si ničit nervy. Jo, kdyby u nás byl častěji, nastolila bych si pravidla, ale v našem případě to nemá cenu.

barulina
Autor odpověď smazal
Zobraz
petrajurinova
8. dub 2016

Já bych nevedla žádné vysvětlování. Prostě a jednoduše - má domácnost, moje pravidla. Doma si choď jak chceš, u nás se nosí spodní prádlo, záchod se splachuje a po použití toalety se umývají ruce. Jasně, stručně, direktivně - klidně se vztekej, ale dodržovat to budeš a basta. V 10 letech je ještě moc mladý na to, aby se nepřizpůsobil.

tulikiss
8. dub 2016

a jak to proboha dela treba kdyz se prevlika na telak ve skole, ty jo to si nedovedu predstavit.

janinka_b
8. dub 2016

Mně se jako prospěšný argument nejvíc líbí ten, že nemusíš mít každý den nové kalhoty.

sara84
8. dub 2016

Jak ja vam rozumim, nevlastni syn 11 let, uz vice nez rok kasle, strasne kasle. A maminka to neresi, max da tusin. A me to stve, kluk se trapi a my mame doma vecne nemocne mimco a skolkare a mladej pan si neprykryva pusu...takze mam strach i z pripadne nakazy. Muz to mel asi stach resit..At byvale zavolam ja, jsem astmatim atd...Nakonec s ni teda po drsnem natlaku mluvil, vzala ho k doktorce, ze astma to neni, ale asi alergie na zvirata, co maji doma a samorzrejme i z toho, ze jezdi k nam na ostravsko( cca 1x za 2mesice, bydli od nas 250k) takze jsem ta spatna ja...ze jsem hubu otvirala...ale zase se kluk uz nebude snad tak trapit..

komive
8. dub 2016

@hildegarda_terez Jak to děláš v zimě? Bez punčocháčů? By mi umrzla 😀

plea
8. dub 2016

@mariti žiadne zaručené riešenie nemám, ale úplne chápem ten pocit bezmoci, keď človek nevie či má zakročiť sám a tvrdo vyžadovať, či do toho má tlačiť otca, alebo proste zavrieť oči a nestarať sa vobec... Asi by som to skúsila nejak skombinovať, tj. kúpiť balenie nejakých pekných spoďárov, dať mu to ako darček a pokecať si s ním o hygiene a o tom, čo sa deje keď si nechá týždeň toho svojho pimpulína okapávať do gatí. Ideálne aby bol pri tom aj otec a keď už nie je schopný to vyriešiť sám, aspoň Ťa podporil a vyjadril súhlas s Tvojim názorom. Niekedy je to boj, naša (teda priateľova) osemročná tak v 80% zabúda na čistenie zubov, nesplachuje po sebe, neumýva si ruky... Neviem či je to len jej roztržitosťou, alebo tým že u mamky sa na týchto veciach tak nelpí, ale asi obojím. Takže dokola pripomíname, párkrát sa stalo že na tretie výzvu zuby umyté neboli, takže napr. nestihla odchod na nákup, na ktorý sa tešila (z toho sa zas na pár dní ponaučila 🙂). Ale zo skúsenosti je najmenej bolestivým riešením pripomínať, bez emócií (keď som sa rozčuľovala, že je to za dva dni už desiatykrát, kazila som náladu hlavne sama sebe). Tj. cez víkend vstane, príde bez spoďárov - "XY, choď si prosím ešte pred raňajkami obliecť spoďáry". Myslím že sa to naučí.

vashti
8. dub 2016

To se nebojí, že si ho skřípne do zipu? 😀 Doma bych to ještě pochopila, ale do školy, k lékaři... Víte jak, zlomí si nohu odvezou ho na sádrování a bude tam sedět nahý?? No možná v pubertě začne mít "stydlivější období. Jeho otec spodní prádlo nosí?

janinka_b
8. dub 2016

@vashti jo doma mi to připadne taky v poho. Ale ta situace u sádrování je fakt k pobavení, určitě by se dalo vymyslet něco dalšího stejně vtipného 😀

martiniquest
8. dub 2016

@hildegarda_terez Viď, já to tak praktikuju taky. Teda pouze v létě a je to pohodička 😎 A kvasinky nemají šanci.

te_reza
8. dub 2016

to nic není, přítel chodí doma "naostro" naprosto normálně a že mě to vadí, ho vůbec netrápí, a u chlapa to je přece jen pohled 😀

mariti
autor
8. dub 2016

Holky, díky moc všem za uklidnující, chápavé a povzbuzující příspěvky. S těmi nevlastními dětmi to někdy fakt není žádný med, a ikdyž se člověk snaží jak může, někdy má pocit, že stejně je všechna námaha marná. Když člověk pak vidí, že je to normální a je to všude, tak si připadá líp (ne tedy že bych Vám ostatním přála problémy).

mariti
autor
8. dub 2016

@te_reza te-reza jojo, nemáme to lehký, ani s chlapama, ani se synama, že 😉

janinka_b
8. dub 2016

@mariti Přesně jak píše @mariti, člověk se má pokusit, ale netrápit se tím. Ve finále to totiž může u některých, co spodky nosí, dopadnout tak, že až vyrostou, tak je nosit přestanou 🙂
My to budeme vnímat vždycky ze svého pohledu. Třeba by se taky našlo pár chlapů, co by jim u žen chození naostro pod sukní vadilo. I když pro ně je to spíš opakem :D s ohledem na jejich zaměření a přemýšlení.

riga
8. dub 2016

To že nesplachuje bych řešila tak, že bych ho zavolala, aby si po sobě spláchl, umyl záchod a ruce. Bez emocí, jen bych to vyžadovala.
Co se chození "naostro" týče, ukázala bych mu roupa dětského a že je velmi pravděpodobné, že když má takovou hygienu, je jím nakažený a může nakazit i ostatní. Dala bych si pozor, abych ho neponižovala a byla vlídnou macechou (což se nevylučuje s vyžadováním pravidel, která jsou u vás nastavená).

Zeptala bych se, jestli je nějaké spodní prádlo, které by se mu líbilo, že bych mu ho ráda koupila.

hildegarda_terez
8. dub 2016

@mariti jasná věc :o) držím palec! jestli má rád ten prostor a tu volnost, tak asi fakt nějaký dědečkovský trenky (střihem - matroš a barvy samo moderní :o).

hildegarda_terez
8. dub 2016

@komive jednoduchý - vrstvím - mám několik dlouhejch neutrálních sukní na gumu jako spodničky. Podle toho jaká je zima vezmu třeba dvě až tři (to teda ne moc často) :o) A na nohy takový ty vlněný návleky pod kolena. vejš už ve vrstvenejch sukních netáhne :o) Asi dvakrát jsem byla v sukních i na běžkách (ale to už jsem měla spoďáry, punčocháče, klasický návleky :o)) Holt kalhoty už žádný nevlastním. 😎

mariti
autor
8. dub 2016

@hildegarda_terez Tyjo, to teda koukám! Já si to za sebe tedy nedovedu představit, ale asi je to jen síla zvyku. Každopádně - když Ti to vyhovuje, proč ne. Hmmm, že bych to taky zkusila? 🙂 To by byl vtipný obrat v mém příběhu, což? Nakonec bych mu místo přesvědčování poděkovala za inspiraci.....

komive
9. dub 2016

@hildegarda_terez Ty jo, to by mě nenapadlo..to bych taky někdy zkusila! Akorát v práci bych třeba asi ty spodní musela sundavat, aby mi zas nebylo moc vedro? A kde kupuješ sukně, nebo si necháváš šít/šiješ? Klidně mi pošli odkaz do IP, ať to tu neplevelím mimo hlavní dotaz 🙂