Prosím o radu zkušené. Chceme vyzkoušet eliminační dietu (na alergii na lepek), protože už jsme s rozumem opět v koncích. Veškerá vyšetření nikam nevedla, ale je to pořád dokola. Atopický ekzem (dle kožní), vyrážky, průjmy, bolesti břicha se střídají s obdobím klidu... No a zpět k té dietě. Je toho plný internet, ale já bych potřebovala prostě poradit jak se nakupuje na menším městě, bez hypermarketů s údajným bezlepkovým koutkem, co vyloučit (rohlíky, chleba?)? Je to nákladné finančně nebo jdou koupit normální potraviny v normálních obchůdkách co jsou přirozeně bez lepku? Jedná se jen o konzumaci pečiva nebo to dnes strkají (ten lepek, mouku) do všeho? Díky za rady, nějak nevím kde začít a jak se k tomu postavit.
@happylenulka Jé díky, právě že oblíbená jídla synátora jsou: těstoviny, rohlíky, omáčky typu "na paprice", sušenky máslové (club, bebe,...), tousty. Kaše nikdy nejedl, bohužel, ani instantní, ani skutečné, ani puding, takže to neprojde. 😢
přičemž má oblíbené ještě mléko a okurky, a obojí už se taky prokázalo, že mu nedělá dobře, tak s tím je taky utrum. O bonbonech, koláčích, promazávaných sušenkách a čokoládě nemluvím, vše utrum od léta.
Co se vaření týče, tak kromě knedlíků a těstovin můžeš použít vše jako dřív. Nepoužívat bujóny z kostky. Zahušťovat bezlepkovou moukou. S vařením problém není. Pečivo jedině bezlepkové. Lze objednat z netu, objednávám z jednoho bezva eshopu. Sladkosti jsou problém, je to skoro ve všem. Uzeniny jdou sehnat bezlepkové skoro všude, ale musíš si vždy zkontrolovat, že je na obalu fakt přeškrtnutý klas...bohužel v obchodech prodavačky rády lžou aby si ušetřily práci. Paštiky apod. kupované nemůžete vůbec, to a samé tavené sýry. Jogurty taky nejsou všechny bezlepkové. Pudinky nejsou bezlepkové. No prostě se ozvy, když budeš potřebovat.
@uztotakbude knedlíky jsem zapomněla, že miluje. Nejdou udělat nějaké bez lepku, a nejlépe i kvasnic?
@diamanta Jdou, ale jsou rozmáčené a nedobré. Nedoporučuji.
těstoviny se dají běžně koupit bezlepkové - kukuřičné, rýžové (ty mi přijdou nejchutnější), amarantové, cizrnové... chce to vyzkoušet co člověku sedne nejlépe
bezlepkových máslových sušenek jsou taky mraky
omáčky typu na paprice jdou normálně bez problémů udělat bezlepkové. prostě je nezahušťuj moukou, ale pořádně rozmixuj cibulku obsaženou v omáčce a déle povař, zhoustne ti to i bez toho.
s rohlíky by mohl být problém, tam znám jen bezlepkové od scharu nebo od firmy Amarant a to je samé éčko a konzervant...
a zkuste vynechat i mléčné výrobky. to mě s atopickým ekzémem pomohlo nejvíc...
zkus ho postupně učit na základní chutě... ovoce, čerstvá zelenina, jáhlový krém apod. nejhorší problém je, že dítě je zvyklé na výrazné chutě a pak mu opravdová a obyčejná jídla nechutnají... ale neříkej, že se na to nedá zvyknout ;)
a k těm knedlíkům - ano, dají... jen prostě použiješ bezlepkovou mouku... a co třeba bramborové knedlíky?
@happylenulka výborný knedlík http://www.jimejinak.cz/2011/07/lehounky-bezlep...
@happylenulka
@uztotakbude
Holky díky, a ještě se zeptám. Je možné, že by tu celiakii nebo alergii na lepek měl, přestože krev nic neukázala? dělalo se mu moře testů, protože neprospívá, nepřibírá, má opakovaně ty samé problémy (bolesti břicha, průjmy, zvracení) a byl v nemocnici dva týdny, testy dělali snad na vše. Na celiakii nějaké enzymy či co, dnes jsem se na to vyptala, jestli to má vůbec ve výsledkách co přišli z nemocnice. Prý veškerý markery, který na to normálně ukazujou, tak jsou také v pohodě, takže krev neukázala nic. Jenže já už prostě nevím. Už ani nesmažíme, nepečeme, mlíko nedávám, kynuté, vajíčka, sladké....a teď bych neměla dávat ani ten rohlík...a přitom je vše v pořádku dle kompletního vyšetření. Až na našeho kluka, který je slabej jako moucha, naříká mi tu na bolesti v břiše, tam se mu vše vaří, nechce jíst, je roztěkaný, blbě spí, horší se mu atopickej...a tak dál. Jinýma slovama, vše má v pořádku, ale v pořádku naprosto není. Takže na tu celiakii se tu ptám z vlastního podezření. Je tedy možné, že by ji mohl mít aniž by to krev jakkoliv naznačovala? Já už opravdu nevím, jaký jídla mu dávat. Jinak nikdo v rodině nemá ani atopáč, ani potravinovou alergii.
@diamanta tak zkuste nějakýho alternativního doktora... oni ti řeknou víc než klasičtí doktoři... budou léčit komplexněji 🙂
Přidej se: https://www.modrykonik.cz/group/1996/detail/
@diamanta Jediné vyšetření, které naprosto průkazně odhalí celiakii je bioptická sonda. Odeberou kousek sliznice střeva a tu vyšetří pod mikroskopem.
@uztotakbude no, nejdřív zajdu za někým alternativním. Zkusím hlídat tu dietu jako bezlepkovou, a jsem zvědavá, jak to zabere. Ta bioptická sonda se dělá i ambulantně? Ono by asi ani nebylo lehké se tam dostat, když krev nenaznačuje takový problém jako alergie na lepek. Na kolonoskopii nebyl, během toho celkového vyšetření. To dělali gastroduodeoskopii... Nezbývá než zkusit tu dietu. Pořád se motáme v kruhu, nejhorší je si vždy zajásat, jak se to upravilo po nějaké (opětovné) úpravě jídelníčku, ale ono je to za čas stejné ☹ .
lepek je skoro ve všem. ale dá se dost dobře vařit bezlepkově levně z obyčejných surovin. Strašně moc běžných surovin je bezlepkových - luštěniny, z obilovin pak rýže, pohanka, jáhly, amarant, kukuřice, quinoa, teff, veškerá zelenina a ovoce, maso, ryby, ...
ideální je naučit se vařit jinak a fakt začít třeba obědama typu: jáhly s rýží a k tomu dušená mrkev a kousek libového masa;
snídaně doporučuji např. kaše - ty jsou vděčné a dětem chutnají. na výběr je obrovské množství druhů a jsou za dobrou cenu ... mě vychází většinou porce tak na 3,60 - 4 Kč ;)
je dobré nakupovat méně často a raději si to objednat z netu, pokud nemáš v místě bydliště dobře zásobenou zdravou výživu.
Nemyslím si, že by to bylo dražší (pokud teda nepojedeš v polotovarech např. od Scharu, ale to zas nemá ze zdravou stravou moc společného 🙂 ), spíš je to o novém pohledu na jídlo...
Zkus napsat 5 oblíbených jídel a já ti zkusím poradit jak z nic udělat bezlepková ;)
jinak tady na blogu mám několik bezlepkových receptů http://zdravejist.blogspot.cz/search/label/bezl...