Svatba pouze se svědky. Je nutné dávat dárek?

veronicka89
30. kvě 2024

Dobrý den, budeme mít pouze svatební obřad se svědky.
Další den na to bude hostina kam svědci prijdou a také i ostatní hosté.

Svědci nezařizují nic.

Je i přesto nutné, dávat nějaký dárek?🙂

Samozřejmě, že můžu dát něco na zub, nebo květinu, ale mám dát i něco finančně hmotnějšího ? Hodí se to ? 🙂 očekávaly byste to ?

Co myslíte?

domza
30. kvě 2024

Byla jsem teď svědčit kamarádce a nic jsem vůbec neočekávala a ani svému svedkovi jsem kdysi myslím nic speciálního nedavala.

cilkat
30. kvě 2024

Dávat dárek svědkovi? O tom jsem nikdy neslyšela... A jako svědek bych nic takového neočekávala.

tereza0111
30. kvě 2024

Jako svedek jsem nic takoveho neocekavala a jako nevestu me nic nenapadlo dat sve svedkyni. Snad to neni bezne, protoze bych se musela dodatecne stydet, ale jsem si celkem jista, ze to vnima stejne jako ja a nic necekala.
Svedectvi vnimam neco co delame pro lidi, kteri jsou pro nas duleziti ajsme radi, kdyz s nimi muzeme travit cas. Alespon neco jeste zustava nezistne

rnika
30. kvě 2024

Svědkům se dar nedává. V životě jsem o tom neslysela. Já byla svědek na takové menší svatbě, kde pak následoval pouze oběd pro nevěstu, ženicha a svědky a ano na ten nás pozvali. Já naopak jako svědkyně ze sve vůle zářila dort a květinu pro nevěstu, protože původně nechtěli ani to. Jinak na moji svatbě jsme naopak kupovali květiny pro maminky i svědkyni. Ale my měli svatbu větší...

volfikovi
30. kvě 2024

Mi jsme dávali svědkům dárky , ale jen proto ,že to byli opravdu blízcí lidé a chtěli jsme jim udělat radost. Já své svědkyni dávala stříbrné náušnice , manžel svědkyni velkou kytici,protože si na šperky moc nepotrpí. Určitě to však není povinnost. Chtěli jsme udělat radost.

barulina
30. kvě 2024

@veronicka89 já se vdávala 14 dní zpět a ani rodičům ani svědkům kromě výslužky jsme nic nedávali.

gruyerre
30. kvě 2024

@veronicka89 nikdy jsem neslyšela o tom, že by měli novomanželé svědkům něco dávat a v životě jsem nic takového nezažila

veronicka89
autor
30. kvě 2024

No mě to překvapilo dnes na nejake stránce o svatbě😀 alebrala jsem to hl. Jako pro svědky kteří se hodně zapojují do plánování svatby...
Tak dík...;) za uklidnění...

martulka88
30. kvě 2024

@veronicka89 Loni jsme měli svatbu - jen pro nejbližší rodinu - takže rodiče a naše ségry s rodinami. Bylo nás tam celkem 15, včetně nás novomanželů a 5 dětí. Za svědky jsme měli mou ségru s jejím manželem - jsme si my 4 velmi blízcí. A jak oni jako svědci, tak rodiče dostali od nás "poděkování" (bonbóny a čokoládu s našimi iniciály, ve stejném designu i zátku na víno). Je to stejné jako výslužky - někdo dáva a někdo ne. Někdo dá přebytky, jiný udělá cukroví navíc. Někdo dá i výslužku kadeřnici, kosmetičce, fotografovi, kameramanovi, oddávajícímu, atd... Nebo dorty maminkám jako poděkování. Jelikož nás bylo opravdu málo a věděli jsme, že dort zbyde, tak jsme maminkám udělali čokolády jako poděkování. Maminky, svědkyně a družička měly stejné kvítka jako já, jen v menším rozměru. Každý si dělá svatbu, jak to vyhovuje jemu.

veronicka89
autor
30. kvě 2024

@martulka88 děkuji...to je další otázka jestli dát něco oddavajicimu 😅

veru181
30. kvě 2024

Dávali jsme něco na zub, ale jako poděkování za organizaci. Vím, že na e-shopech bývají náramky apod., ale nedávala jsem ani si nemyslim, že by to má svědkyně očekávala 🙂.

martulka88
30. kvě 2024

@veronicka89 my jsme dávali všem 😁 I místu, kde byla naše hostina - je to naše oblíbené místo, kde si jdeme s mou ségrou a švagříkem posedět, když naši hlídají děti 😁 Udělejte to tak, jak to vy sami cítíte ☺️

zekrt
30. kvě 2024

@veronicka89 Nás oddával starosta a bylo to tam jak na běžícím pásu. To jedině že by vás oddával někdo koho dobře znáte. 😄

rebe
31. kvě 2024

Nechoď na stránky o svatbách! Tam se dozvíš, že se dávají dárky oddávajícím, matrikářce, svědkům, dárkové balíčky družičkám, pak všem svatebčanům a všem dodavatelům, musíš mít barvu svatby, do ní sladěné kravaty a ubrousky na stole, speciální kytku a nevím co všechno. No stress, nemusíš. My neměli ani "tradiční" rozbitý talíř a jeho zametání, a stejně jsme stále svoji 🙂

veronicka89
autor
31. kvě 2024

@rebe svatba už proběhla ve 4 lidech ;) nic z toho jsme nemeli ... byla to mila veselá svatba 🤩

hasara33
Autor odpověď smazal
Zobraz
rebe
31. kvě 2024

@veronicka89 Gratuluji, Veru, smí se i ve váš případě přát hodně štěstí, když ho evidentně máte? 😍

veronicka89
autor
3. čer 2024

@rebe dekuji moc ❤️ ono to bohuzel ma trosku horkou pachut, ptz ma mamka si to vzala osobne a pro ni je to podraz , takze mi to dala sezrat a v podstate k te radosti co jsem z toho mela pripnula pocit viny a nevdeku pry z moji strany...