Maminky, poradíte mi, co je potřeba (a kde) zařídit, když mám před svatbou a s partnerem jsme se domluvili, že nebudeme přechylovat mé nové přijímení...? Stačí nahlásit předem s rodnými listy oddávajícímu na příslušném úřadě? Děkuju, Adéla
Svadba je bez problémov. Problém je akurát to, že sa v ČR nemôže narodiť (českým rodičom) holčička bez “-ová”, takže ak by sa vám narodila, dostane meno s “-ová” a bude tak vedená v pôrodnici. Pri vyzdvihovaní rodného listu spolu podpíšete zmenu mena dieťaťa a dostanete rovno nový rodný list bez “-ová”.
@baskabar holčička se může narodit rovnou bez ová, jen je potřeba vyzvedout před porodem papír, který toto řeší na matrice (teď si nevzpomenu jak se oficálně papír jmenuje :D ), a ten dáte v porodnici při předávání oddacího listu a těchto matričních dokumentů. Papír je z matriky, kam spadá daná porodnice - není na to unifikovaný dokument, vždy je ohlavičkovaný danou matrikou.
Jinnak při svatbě jsem zaškrtávala, že mám nebo budu mít trvalý pobyt v zahraničí. Rovněž to samé u toho papíru z matriky pro dítko.
@rajani přímo tuhle situaci jsme řešili - holčička bez koncovky -ová a dá se to zařídit až po narození. Takže dcera má v původních dokumentech z porodnice -ová a pár dní po narození jsme to změnili. Nicméně, @adinka19 zkuste se na matrice před svatbou domluvit, abyste v oddacím listě měli příjmení dětí bez -ová, nám bylo tehdy řečeno, že to nejde, ale kamarádka to tak má, takže pár dní po porodu nebude muset lítat po úřadech a měnit koncovku
Já teda měnila příjmení bez svatby a stačilo napsat že jsem jiné národnosti a nikdo se na nic neptal. Je to nejlepší důvod, nemusíte nikde nic dokazovat.
na praze 4 (matrika na Budějovické), dostala jsem do ruky onen papír před porodem 🙂 ...já už jsem byla na ně moc, páč porod doma :D a to jsou teprv oni v prdeli co se týče papíroviny
Děkuju všem, nedalo mi to a zavolala jsem si ještě i na matriku...., podepíšu formulář s tím, že si mám zaškrtnout nějakou možnost s odůvodněním, proč nechci přechylovat. U Holčičky je to bohužel tak, že se narodí prý s ová a mění se poté až s rodným listem...., jak píše @rajani.
My mame ceske prijimeni a zijeme v zahranici. Dcery se tu narodily, v porodnici je zapsali s neprechylenym prijimenim. pak jsme v ramci tech tancu na matrice s ceskym rodnym listem museli znovu pozadat kazde extra o neprechylene prijimeni a pozor - otec to musel osobne na te matrice podepsat.
Pokud mate prijimeni jine nez ceske, pak uz to mate ustanoveno v oddacim listu, ze i dcery budou neprechylene. Pokud mate ceske, na dcery se neprechyleni nevztahuje a musite zadat kazde extra jako my.
Já mám nepřechýlené příjmení - vyplnit před svatbou papír na matrice.
Dcera má taky nepřechýlené příjmení. V porodnici jsem spolu s dotazníky na jméno dostala i formulář speciálně na tohle. Zaškrtla jsem, že budeme žít v zahraničí a hotovo. Rodný list dostala rovnou bez -ová.
Holky celkem mě štve, že si ty matrikářky dělají, co chtějí, někomu povolí do oddacího listu děti bez - ová, někomu před porodem a ostatním ne :( není to nějak popsané přímo v zákoně, aby se člověk nemusel řídit tím, co ty ženské řeknou po telefonu?
@baskabar to neni pravda. My uz pri vyplnovani papiru na matrice pred svatbou dali, ze dite bude bez ova. Dcera je bez ova a ja mam muzovp taky bez ova. Ale manzel ma rumunsky polovicni puvod a rumunske jmeno, takze u nas s tim prpblem nebyl.
my na matrice vypisovali před satbou papír, že jsme seznámeni se všemi okolnostmi a jaké budeme používat přijmení. Tam jsme dali bez -ová s tím že to chtěli zdůvodnit - buď ,,Pracuji v cizině,, - to chtěli doložit třeba smlouvou nebo potvrzením od zaměstnavatele nebo že se hlásím k jiné národnosti než české. Ale byl tam dodatek že u každé dcery musíme žádat aby neměla - ová. A to je víc jak 4 roky zpět. A švagrová před 10 leti měla to samé vypisovala to samé a u obou neteří museli žádat aby neměli ová.
Tady to strasne resi v Cechach. 😁 V porodnici po pulnoci jsem prodychavala na chodbe kontrakce a trikrat vysla detska sestra, jestli jsem si opravdu jista, ze holcicka nemusim mit ova. Manzel je cizinec, zijeme tady a oddaci list jsem nemela v tasce na porod. Dobra parodie, nakonec oddaci list se v ten moment zdal dulezitejsi, skoro vypadala, ze nas pro nej posle.
Já na té matrice byla minulý týden a odmítli to udělat před porodem..
Jojo, řešit blbinky na to jsme mistri(jako urednici). Řešit co vůbec říká a umožňuje zákon, na to už nemají kapacitu :D
Jak jsme byli na matrice před svatbou, vyplňovali jsme i dohodu o příjmení, ale tuším, že tam bylo i pár možností, proč to -ová nechceš (plánované stěhování do zahraničí, svatba s cizincem nebo něco takového), ale vzhledem k tomu, že je to teď in, tak to ty úřednice asi moc nehrotí, kdyžtak řekneš něco ve smyslu, že pracovně trávíš čas mimo čr nebo něco tak, nikdo si to ověřovat nebude