Je tu někdo, kdo měl sám svatbu s miminkem nebo byl někomu na svatbě, kdo miminko měl? Může si nevěsta vůbec užít svatbu s kojeným miminkem?
O svatbě jsme se bavili už dlouho, ale spíš do budoucna, až budou děti za družičky, nicméně prstýnek jsem dostala a tak začínáme řešit svatbu na příští rok. Partner už to odkládat nechce. V době svatby, pokud nám to vše dobře dopadne a doufáme, že ano 🙏, bychom měli mít 5 měsíců staré miminko. Předpokládám, že bude kojené, problémy jsem v tomto ohledu neměla. Vrtá mi hlavou, je šance na to, že si tu svatbu užiji i já? Jestli spíš neplánuji zábavu pro všechny ostatní kromě mě...
Nestihla bys to ještě těhotná? Asi ne, co? Škoda 😀
Co se týče svatby s pětiměsíčním miminkem, hrozně záleží na tom, jestli budeš mít opravdu plnohodnotné hlídání... ne takové to, že ho někdo na 5 minut pochová a pak ti ho vrátí, nebo že tam nechají takhle malý miminko kolovat z náruče do náruče. Někoho, kdo se o něj bude fakt celou dobu starat, vozit ho v kočárku neno nosit a tobě ho přinese jednou za čas na kojení. Jestli někoho takového máš, tak by to mělo být v pohodě.
No a co vlastně znamená užít si svatbu? To může každý vnímat jinak. Já bych si pořídila sladěný šátek či nosítko a měla prtě většinu času u sebe (syn miloval, když jsem s ním v nosítku tancovala), + někoho kdo ho vezme čas od času do klidu, ať není z ruchu přestimulované a pak na večer, kdy už se předpokládá, že bude mimi spinkat, je fajn mít domluveného "hlídače", ať se může nevěsta dál účastnit zábavy.
My jsme svatbu odložili, az přestanu být těhotná a kojit 😃 jednou už jsem tehotna na svoji svatbě byla. Chci si to užít a nemít na sobě a u sebe furt přísavku... ale asi je to na základě zkušenosti z prvni svatby. S břichem dost na prd a s kojenym ditetem mi moc rozdíl taky nepřijde.
Už bych to nikdy neudelala, malej mel v dobe svatby 7 mesicu, byl kojeny a tezky zavislak na me, takže ranni pripravy prorval, obrad pro rval (Uprimne z obradu si nepamatuji vubec nic, jen jsem se modlila, at už to skonči a muzu se venovat malému) odpoledne to tedy celkem šlo, hlidali babičky a spinkal v kočárku, ale i tak to bylo hrozne. No a večer odjezd domu kolem 9, aby mohl jít spinkat a jinak než bezemne neusl. Svatbu takhle s malým miminem už nikdy.
Ne.
My měli "zahradní párty" bez většího programu (byl obřad, byl asi hodinový konzert našich kamarádů, buly samozřejmě nějaké kecy novomanželů a přípitek ... a bylo krájení dortu ... ale jinak byl grill, bar a obrosvská zahrada, kde se dalo blbnout, hrát petang, napustit dětský bazének, šermovat, hrát fotbal... a kecat. Manželův svědek měl s sebou asi půlroční dceru a užili si to myslím všichni tři dobře (jako i manželka) ... jen na fotce se svědky se marně snaží dítětem zakrýt počůranou skvrnu na šatech...
Takže ano, je to hodně o tom, co pro tebe znamená "užít si" ... jestli "vypnout hlavu " ... eee... tak si ti neužiješ ani bez dítěte. Jesli "připít se a tančit do rána" ... tak spíš ne (protože při kojení asi nebudeš chtít pít, ale to tančení do rána by hlídání zvládnout zajistit mohlo.) . Jestli "neformálěn pokecat s lidma"... Tak to zvládnout jde, Jen si nepůjčuj šaty za deset tisíc na den, počítej s tím, že možná skončíš někde na dece na zemi... ale vlastěn tam za tebou všichni rádi přijdou, pokud k tomu nastavíš podmínky (třeba i tu, že nebudeš lidi "honit" po nějakých "úkolech", ale necháš je v klidu si pokecat).
Neměla jsem miminko,dceři už byl rok a půl a katastrofa...chtěla jen mě a já si ze svatby nepamatuju nic.
Mám stejnou zkušenost jako @xnikax1 Svatbu jsme měli jen malou (cca do 20 lidi), ale dcerka celý den víceméně proplakala, celý obřad jsem ji musela držet a bohužel měla ještě nožku v sádře, takže nemohla ani nikde popobíhat. Celý den jen kolem ní - krmení, přebalování, pořád hlídat, aby netahala ubrus/sklenice/talíře. Stejně se dvakrát polila od hlavy k patě. Jediná pauza byla, když usnula na odpolední spaní. Jako den i obřad povedený, strávili jsme pěkný čas s nejbližšími, ale já jsem u toho byla totálně vyčerpaná, jak jsem celý den lítala kolem malé. Ani tatínek nezabral. Každé dítko je jiné a jinak by to zvládlo. Pětiměsíční už většinou jen neleží spokojeně v kočárku. Moje dvě další v šestém měsíci obcházely nábytek, takže nějaký čas předtím se píďalkovaly a plazily po zemi. Po břiše, po čtyřech a zkoumaly vše okolo. I s tím třeba počítat, že nebudou jen sedět/ležet a koukat. Záleží i jakou máte o svatbě představu vy. Jde to užít si to i s dětmi, ale s nimo je to jiné, než za bezdětných dob.
Jako za mě ne. Nejsem žádná parmenka, ale tenhle věk ty děti často neutisitelne pláčou, je problém zjistit důvod a utisit. Už mají nároky, co kdy a kde a nejvíc ze všeho potřebuji maminku. Samozřejmě to může být i naprostá pohoda, ale já bych to neriskovala. Předpokládám, že ta péče a řešení problémů by proste byla na tobě. Počkala bych rok, to už dítě zabaví dej kolem, letos může ochutnat a může být dost naučené na péči od někoho dalšího, kdo případne problémy vyřeší.
Záleží, co očekáváš.
Syn měl 1,5 roku a bylo to v pohodě - na starost ho měla má mamka na kterou je zvyklý. My jsme se vzali, abychom měli stejné přijmení a byli jsem už oficiálně jedna rodina. Byla tam jen nejbližší rodina (rodiče a rodiny sester). A jelikož nejsme na "juchání", měli jsme takové "odpolední posezení" s obědem - my jsme s manželem odešli v 19.hodin se synkem - koupat, večeře a šel spinkat, ostatní v 21.hodin končili.
Pokud si to chceš užít, popít a juchat do rána, tak to bych odložila alespoň o rok (lépe asi dva), kdy si mrňous zvykne i na někoho jiného a nebude potřebovat "maminku". Ale počítat s tím, že kdo bude mít na starost mrně, nebude tolik s vámi.
Nedelala bych to, 5 mesicu uz je rizikove, ze to bude hruza. At uz jsem to videla nebo jako ucastnik sama zazila se skoro rocni dcerou a pulrocni neteri vedle. Nemely jsme z toho nic vic nez peci o dite a dobroty k tomu. Snazila bych se to naplanovat driv, kolem 3m by to jeste mohlo jit, nebo pozdeji, tak rok a pul…
@gruyerre hlídání máme v plánu zařídit. Někoho, kdo bude přímo placený za to, že bude řešit jen a jen naše děti. Pohlídá, že starší neuteče pryč (jinak se už zabaví sama s ostatními dětmi), bude vozit miminko v kočárku, bavit ho a hlídat na dece a nosit mě podle potřeby. Večer bude na pokoji a volat, když se děti vzbudí. Ideálně někoho známého, koho děti znají, my taky a kdo bude rád za přivýdělek navíc. Šátek do barvy mám a budu ho mít sebou. 🙂 Jinak bych do toho nešla. Už se mi stalo, že nás tety na svatbě poslali se bavit, že pohlídají smečku děti a pak jsme lítali 15 minut po areálu a hledali dceru, která zmizela. Jedna si prý myslela, že hlídá druhá a ta druhá se někde zakecala s hosty a naše dcera odešla s třetí do pokoje pro něco a my jsme se 15 minut modlili, jestli se neutopila v jezírku. Nejdelších a nejhorších 15 minut v mým životě.
@elesse
@martulka88
@biciklissie
@xnikax1 na svatbě s rok a půl starým dítětem jsem byla loni a jak píšete - hrůza, hrůza, hrůza. Dítě celou dobu řvalo, běhalo za rodiči, chtělo být stále s nimi. Rodiče ho stále někomu přehazovali, ten odnášel řvoucí dítě pryč a snažil se ho aspoň chvíli někde zabavit. Tenkrát jsem prohlásila, že tohle ani náhodou. Takže jediná možnost je buď s miminkem nebo až za 2 roky a to partner nechce. Já na tom až tolik netrvám, klidně bych 2 roky počkala, ale jemu vadí naše odlišná jména a kdyby se něco stalo, tak ten fakt, že jsme 2 cizí lidi úředně.
@cilkat nějak takto je to v plánu. 🙂 Obřad a svatební focení proběhne jen za doprovodu našich rodičů. Zbytek širší rodiny bude zván na zahradní zábavu s občerstvením a hýřením do večera. Blbé je, že počasí dopředu neobjednáme. Bude tam hodně dětí a nevím, co bychom dělali zavření uvnitř...
Ahoj, naše dcera měla na naší svatbě necelých 6 měsíců a celou dobu se o ni starala mamka, takže jsme měli úplnou pohodu, vůbec jsme o ní nevěděli ☺️ byla teda ještě plně kojená, ale jednu dávku mléka měla na obřad odstříkanou a pak už jsem prostě semtam šla nakojit, chce to myslet na to u výběru šatů, já jsem to měla v tomto složitější...kámoška měla stejně starou dceru na své svatbě a taky to zvládli bez problémů.
To Ti nikdo neřekne. První dcera strašně moc řvala. Jako fakt hodně. Takže to by bylo bývalo utrpení pro všechny. Oproti tomu se synem by se to asi bývalo dalo...
Jsem svatební fotografka a je to 50 na 50. Zazila jsem svatby, kdy meli novomanzele u miminka chuvu a to bylo uplne v pohode nebo behaly babicky, ktere z toho ale pak nic neměly. A pak byly svatby, kdy jeste i 2,5 lete dite ne mimino viselo na neveste a nedalo ji pokoj ani u obradu ani u jidla... Za me svatbu bez deti, jinak je to vetsinou opruz.
Myslím, že prostě hlavně záleží na tom, jaké budete mít dítě a to ti dopředu nikdo neřekne. Já si to třeba s dcerou (teď 10 měsíců) dokážu představit v jakémkoliv věku doteď, protože je to pohodář, moc nepláče a žádný závisláku to taky není. Usne v pohodě v postýlce a nemusím být stále s ní. Ale představa, že mám závisláka, který na mě visí od rána do večera nebo pláče, tak si asi nedovedu představit mít svatbu. Je to asi buď a nebo. 🤷🏼♀️
Kamaradka mela 6 měsíční a neuzila si to. Rozlucku se svobodou neměla, protože kojila. Rano slo mimino od ruky k ruce a prorvala to,na společné fotce chybi její táta, protože toho času byl prostě nekde kocarkovat. Takže si to neužila vlastně ani nevěsta,tak jeji rodiče, které se starali co to šlo. O půlnoci šla domů, všichni pařili do ranních hodin. Zpětně říká, že si svoji svatbu nahradila na mé,kde si to fakt užila. Jo a vyber šatů byl jen jeden a to jen korzet,aby se ji lehce kojilo..
Za me by bylo nejlepsi se rozhodnout az tesne pred, budes uz vedet jake mimco doma mas... Ale to uz pro planovani, zalohy, pozvanky a rezervace satu atd. moc
nejde no. Jedine udelat obrad, dojit si na obed a vetsi oslavu odlozit treba na vyroci.
My byli na brachovo (velke, tradicni) svatbe, male bylo 6 mesicu, starsimu 2 roky, ale byla to ta batolata "za odmenu" co nekde usadis do kocaru ci na deku, das neco do ruky, smejou se na okoli, spi x krat za den i kde bomby padaji... a nevis o nich. A meli jsme domluveny pokoj primo nad salem, takze stacilo vecer zapnout chuvicku a max nakojit... Ale to bylo jen velke stesti, stacil by jakykoliv bezny "baby problem" s ditetem co nespi, place a k nikomu nechce a nepujdu s nim na svatbu ani jako host.
Pisete hodne, ze rok a půl stare dite v pohode už... me to teda ještě přijde malo... dceru jsem mohla odlozit, byla zlatá, ale treba neter od segry, tak ta byla zavisla (a je do ted v 8mi letech na ségře v určitých společenskych vecech) a to by byla svatba s takovym ditetem na kulku do hlavy... Myslím, že ty 2-3 roky jsou reálnější. Hodne zalezi, jaky dítě se narodi.
Naše dítě se ma narodit v červenci, takže myslím, že červen 2028 bude na svatbu idealni, abych si to užila a uzili 😃
Pochybuji...
Já měla důležité to, nebyt těhotná a nekojit, dcerka teda byla větší měla 2roky, když jsme se brali...s takhle malým miminkem, bych se svatbou ještě počkala 😉 dokud to teď nespěchám, pár měsíců to ještě počká...
@squezy o rozlučku ani nestojím. 🙂 Chtěla bych hlídání právě kvůli tomu, aby si to užili i rodiče. Nechci jim celý den hodit děti na krk a sama se bavit. A před půlnocí šla spát i manželka od mého bratrance a to měla v té době 6 létě dítě. Celou dobu byl zlatý a najednou po 11 hodině ho chytila hysterie, strašně plakal a odmítal kohokoli jiného než mámu. Nevěsta s ním pak odešla spát a už se nevracela. Takže ani větší dítě není záruka úspěchu. 😀
@veruuu_kubesovic taky jsem měla takové priority na svatbu. Těhotná se vdávat rozhodně nechci. Neužila bych si to ani po vzhledové stránce, natož z fyzického hlediska. Jsou dny, kdy jsem ráda, že jsem ráda, bývá mi špatně od žaludku celé těhotenství. Ale vzhledem k tomu, že za posledních 5 let jsem buď těhotná nebo kojím, tak bych se dočkala možná ve 40. 😄 I když mě by to nevadilo, na svatbě netrvám. Partner je v tomhle mnohem více tradičnější než já. Jemu na tom záleží.
@angelinie děkuji za odpověď. Aspoň jedna z mála pozitivních. 🙂
S miminkem uz si nikdy nic neuzijes.
@barumrallyebum Ale ale...takova silna slova. Ze lidstvo jeste nevyhynulo 😆
@barumrallyebum jedná se o naše třetí miminko a nemyslím si, že bych si nikdy nic neužila. 🙂 Všechno běží dál tak nějak přirozeně. Miminko do šátku, kočárek sebou, kupa věcí na převlečení vždy sebou a fungujeme dál. Jediné, co se změnilo je to, že se před každou akcí domluvíme, kdo pije a kdo zůstává ten střízlivý a hlídá děti. U kojení je to jasná volba, ale taky jsem na žádné z akcí miminko neodkládala. Bylo stále se mnou, což při vlastní svatbě bude potřeba děti přehazovat jiným a mít volný prostor.
Asi závisí, co od toho čekáš. Dceři byl rok a půl a bylo to v pohodě, ale my to teda obecně moc neprožívali. Já bych se nebrala vůbec, muž si to přál, takže jsme kompromisně měli maličkou svatbu jen se svědky a rodiči a užila jsem si to úplně normálně.