Hostina. Jak je lepší platit pohoštění?

verunka898
5. led 2020

Dobrý den,
Potřebuji radu. Budeme mít svatbu a chci se zeptat. Máme na výběr ze dvou možnosti jak zaplatit pohoštění. Buď zaplatíme cc 1400 za osobu je tam pití, výzdoba oběd, raut prostě všechno.. Vyjde to cca na 80000 pro 57 lidí. Nebo to zaplatíme až po svatbě a tak že co kdo každý s ní a vypije. Co je podle vás lepší?
Dekuji za odpovědi

mariegroth
5. led 2020

@verunka898 Rekla bych, ze bude tezke uhlidat kolik kdo a co propil a snedl. Vzdycky vsude slycham, ze svatby jsou idealni prilezitost, kde a jak te muze natahnout. Skoro bych rekla, ze ti to pak vypocitaji na tech 80000, I kdybyste projedli a propili mene. Aby ses pak nedivila. Na druhou stranu - ne kazdy podnik je nepoctivy

areh
5. led 2020

Já ráda vím předem kolik to bude stát, takže za mě první varianta. Je to přehlednější a víš, s čím máš počítat. U druhé varianty si myslím, že to bude +/- stejné

makra1988
5. led 2020

Asik i záleží, kde tu svatbu máte!!!

My měli v takovém ucnovskem středisku ale krásně prostředí, super jídlo, skvělé zákusky, vše co jsme potřebovali. Paní říkala, že na jednoho to cca vyjde 1tis korun, ale tolik to nebylo ale jelikoz jsme z valašská, mohli jsme mít vlastní slivovici. Nooo popremyslela bych spíše nad druhou variantou. Pac při tolika lidi se najde spousta co nepije tvrdý alkohol a nebo lidé co odejdou dříve atd atd

aktakd
5. led 2020

@verunka898 Ja myslim, ze to bude dost podobne ve vysledku, jinak by to nenabizali - neco z toho by logicky bylo mene vyhodne I pro ne. Vyhodou prvni varianta, ze vite s cim konkretne pocitat.

astyna88
5. led 2020

Me vzdy pobavi ty castky na "hlavu". Vy nekde snite za jeden den za 1400? 😀

astyna88
5. led 2020

@mariegroth

Ano,proto se neprodavaji cele lahve,bo z panaku maji vic,take jsem slysela.....my meli podobny pocet lido,ale vc deti a starsich lidi,ty toho tolik nesni a nevypiji,odp odchazi. Takze jsme se vlezli do castky asi 30 tisic za vse.

aktakd
5. led 2020

@astyna88 Umim si predstavit, ze dospely clovek tohle za cely den proji a propije, pocitam tedy v restauraci. Uplne v pohode.

verunka898
autor
5. led 2020

@astyna88 já bych byla taky ráda kdyby min.. Ale máme napsané 1200 bez 15%DPH. Což dělá nějaké 1380.. Nebo nevím jak je to řečeno.. 🙂

astyna88
5. led 2020

@verunka898

Podivej se,kolik tam mate treba dospelych chlapu,ti toho nejvic vypiji. Ale my meli hlavne pivare,platili jsme za sudy. Kdyz nekdo vypije whiskey,tak je cena jinde,ale te zase neda moc panaku. Ja tyhle pausalni vydaje nemam rada, my meli hodne babicek a dedecku, ti si jen zobli vseho, z rautu uz nic pak odp,tak jsme se dohodli na platbe souhrnne po svatbe. Jen obedy byly na pocet,dal se vse delalo podle potreby....ale pokud to chcete nekde konkretne,tak budete muset akceptovat vy je. My to meli s cateringem a obsluhou, takze oni museli spis akceptovat nas.

makronka222
5. led 2020

Zaplatte to vsechno prece. Oni vam zas prijdou s obalkama. Divny delat svatbu tim druhem stylem, co te napadl. Jestli si da nekdo 10x pivo, nebo 5x colu tak vyjde cenove na stejno. Raut je cenove vyhodnejsi prece. By me zajimalo jak by to ty cisnici resili. Kazdy by musel stejne platit hned. Nemohlo by tam byt prece 30uctu a aby si pinglove zapamatovali kdo je kdo a nosili vam to. To znam, naslibujou jak chtej otevrit ucet, pak nality zdrhnou a pingl bude platit utratu za hosty a jeste tam bude litat nekde kvuli vam do rana. Delas to moc slozity uplne zbytecne.

makronka222
5. led 2020

@astyna88 jo, za hodinu a pul v restauraci obed ve 2 :D

mmajda
5. led 2020

@makronka222 já myslím že jste nepochopila dotaz.
Paní nechce aby si to každý platil sám. Restaurace ji nabídla že může předem dát cca 80 000,- a můžou vypít a sníst co hrdlo ráčí. Nebo se to bude psát na jeden účet, který se zaplatí až po svatbě. A zaplatí ho opet paní s manželem.
Osobně jsem se s 1.možnosti nikdy nesetkala, ale předpokládám že to opravdu vyjde +- nastejno. Otázka co vše je v ceně. I tvrdý alkohol?
Přemýšlím jak se to řeší, když na svatbu přijdou třeba další hosté jen večer. Ze by je prepocitavali?

verunka898
autor
6. led 2020

@mmajda Děkuji moc. Alkohol si zajišťujeme sami. Nealko je v ceně. My večerní hosty mít nebudeme, ale jinak s eto platí 50% z dohodnuté ceny.

wendyp
13. led 2020

@astyna88 Tak meho otce svatby živý a to jídlo něco stojí,musite zaplatit lidi co to nachystají, výzdoba byva docela raketa apod.. takže 1400 na hlavu v hezkém prostředí je úplně ok.. 😉

wendyp
13. led 2020

Já doporučuji první variantu. 😊

zuzineckah
13. led 2020

@astyna88 A proč ne? My pozvali rodiče na novoroční oběd, v Olomouci do steakové restaurace a za 4 dospělé a 2 děti jsme tam nechali 6 tisíc, a to se k tomu vypili dvě sklenky červeného a dvě piva... Takže pokud to není někde v ošoupaném kulturním domě se 4. cenovou, tak mi tak cena přijde ok. Musí zvážit, co vše v ní je zahrnuto. Navíc servis taky něco stojí, nikdo je nebude obsluhovat zadarmo.
@makronka222 to ale nebylo myšleno, že by si to každý platil sám. Prostě jim otevřou účet, na konci sečtou a vystaví fakturu.
@verunka898 na druhou variantu bych nekývla už jen z toho důvodu, že je nereálné jí zkontrolovat. Volila bych určitě tu první, akorát zvažte, jestli je výše ceny adekvátní.

astyna88
13. led 2020

@zuzineckah

Mě to vysvětlovat nemusíš....já mám už jednu svatbu za sebou 🙂))my máme steak house za domem,ale pochybuju,že někdo bude podávat na svatbě steaky .... To se pak bavíme úplně o něčem jiném.

astyna88
13. led 2020

@wendyp

Ale výzdobu použijete jednou a schováte. Nakupujete jistě za jiné ceny než běžný smrtelník a lidí by museli pinglovat i tak. Měla jsem penzion s bývalým přítelem, svatby bylo to,co nás živilo, tam člověk nejvíc vydělá,protože lidi jsou čím dál víc linejsi....

Obecně svatba v rest je vždy daleko dražší než ve vlastní režii. My měli ve vlastní výzdobu, obsluhu, to jsme si hledali sami, catering a pití jsme měli najaté. My jsme taky měli svatbu na maloměstě,takže ve velkých městech to bude jiné,ale taky jsme platili pronájem sálů, takže ono to asi ve výsledku to asi vyjde na hlavu na stejno....

Autorkou,hodně štěstí a pevné nervy 🙂

zuzineckah
13. led 2020

@astyna88 no ne, ale 1400,- na hlavu mi přijde v pořádku, pokud je v tom nějaký slušný raut včetně předkrmů, polívky, výběru hlavních jídel, dezertů, kafe a nealko... Plus samozřejmě cena práce.

wendyp
13. led 2020

@astyna88 Záleží co za výzdobu například svíčky a živé květiny opravdu neschovate a květinová výzdoba je drahá sranda 😊 nevíme co konkrétně v tom mají. Samozřejmě na tom musí taky nekdo vydělat o tom to je pokud si nekdo nechá svatbu zařídit.. a ze by tam musel i tak nekdo byt nemusí byt pravda tteba to neni klasická restaurace. Pronájem prostor, elektrika apod.. 😊 opravdu je ta cena dost běžná bych řekla

cilkat
20. led 2020

My před pěti lety měli svatbu na zahradě statku, obecně dost volnou a neformální, čímž odpadly některé náklady (třeba jako květinovou výzdobu dělala komplet tchýně ze své zahrady, přípitek byl čím kdo chtěl (já třeba džusem), jídlo byl raut, ne plné menu...), z alkoholu jsme platili jen pivo, víno a medovinu a vyšlo nás to na cca 800 na osobu. Pokud máte formálně pojatý prostor a hostinu, takle nízko se určitě nedostanete, takže myslím, že z těch 1200 na osobu moc neušetříte...