s pritelem planujeme svatbu ale vubec nevime co a jak zaridit... zasvetite me? 😁
beremse.cz Web o svatbách. Jsou tam diskuze na všech od oznámení, přes místo, zasedací pořádek, hudbu, až šaty.
Pročti si to tam, mně to třeba pomohlo, věděla jsem pak co chci a co nechci.
Jinak je důležité mít představu kolik chceš hostů, jaký je rozpočet, od toho se odvíjí zbytek a jak jsi náročná a organizačně zdatná.
Nenech si nutit nic, co by se ti nelíbilo. např. zvát tetu se kterou se nebavíte, určité svatební zvyky, hry.
@nikitka2323 Jako první zajít na matriku a domluvit si termín svatby (a místo). Pak místo kde bude hostina, zajistit si prstýnky, květiny, výzdobu, atd...je toho spousta 🙂
Záleží, v jak velkém stylu to chcete, kolik lidí. Malá "nenáročná" svatba se dá naplánovat do měsíce🙂 Zajistit místo na obřad, restauraci, květiny, šaty/oblek, prstýnky, zákusky, dort, oznámení. Může být kapela, fotograf, video a další... Fotografa doporučuju, my ho před lety neměli (bylo to narychlo a doufali jsme, že něco vybereme z fotek návštěvníků), nebylo to úplně ono, těch povedených fotek nemáme moc a dnes by mi nebylo líto za to ty peníze dát.
Záleží, co chceš, my byli na obědě, líbilo se nám tam, odcházeli jsme s termínem a brali se za 6 týdnů. Veškeré občerstvení řešila restaurace na místě. Mezitím jsem zamluvila hudebníky, nechala si ušít šaty, vybrali jsme prstýnky, objednali fotografa, dort, kytku jsem měla vybranou brožovou z Fler a byla jsem vyzkoušet svatební účes, líčila mě sestra. Bylo nás dvanáct. Své udělalo i to, že jsme se brali 7. dubna, před začátkem sezóny, takže nebyl takový problém věci zařídit rychle. Hlavní je mít se rádi, fakt to chtít a nenechat se moc ovlivňovat rodinou. Fakt platí, že jaké si to uděláte, takové to budete mít.
Souhlasím s @zuzkasim. Pokud chcete hezké fotky určitě nešetřit na fotografovi. Měli jsme kamaráda jako druhého fotografa a kdybych na něj spoléhala tak nemám skoro nic. Fotky novomanželů, kdy nehybně stojíš a čekáš dobrý, ale příchod nevěsty, výměna prstýnků, momentky - hrůza.
@nikitka2323 ja plánovala od října a brali jsme se v lednu. Nejvíc jsem zaplatila za fotografa, oblečení jsem si nechala sit na míru, kytky dělala známá, výzdobu jsem si dělala sama. Bylo nás 7, v jedenáct jsme se jeli fotit do lesa na sněhu, obřad byl v jednu u nás doma venku na zahrade, pak měl starosta radu města, my si dali pozdní obed, ten jsem varila večer předem, kafe a v půl čtvrté bylo po všem. Pohoda největší. Ne, že bysme neměli finance na velkou svatbu, ale bylo to o nás a ne o 50/100 hostech a bylo to tam, kde to máme rádi a kde teď chodíme denně kolem a hrají si tam naše deti.
My meli cirkevni obrad, ale mensi seslost potom. Neco pres 30 lidi a spis jsme to pojali jako posvatebni party, nez co jineho. Bylo to pred Covidem a pronajali jsme si 4 pokojovy apartman s vetsi spolecenskou mistnosti, terasou a kuchynkou s tim, ze ten prostor se jeste zvetsil kdyz se otevrely obrovske dvere do jednoho z tech pokoju. Plus separe ubytko pro rodice, nocni party by nebyla jejich styl (nase rodiny jsou z opacnych koutu republiky, prakticky vsichni to meli 200 km nekterym smerem). :D Fotografa jsem neshanela, foti ma uzasna kamaradka (ale jakoze fakt zapalena, sbirka objektivu, fotacky, srandicky... jinak bych rozhodne sla do profi fotografa s dobryma recenzema). U cirkevni svatby je treba nechat jeste prostor na predsvatebni kurzy a setkani s fararem, ale zacli jsme to resit v unoru a v cervnu se brali. Zarizovala jsem farare+termin, matriku vyresil on za nas, pronajem prostor/ubytovani, saty, prstynky, kytky (ja+segra+takove ty zelene potvurky svatebcanum a zenichovi a svedkovi vetsi do klopy, ted jsem zapomnela, jak se tomu rika), kadernice. Jidlo, zakusky (kolace, cukrovi a gulas na obed zajistovala rodina, zbytek byly instrukce pro pratele, at misto daru neco donesou), piti. Program (prohlidka mesta zatimco jsme se fotili, termin svatby jsem sladila s prehlidkou ohnostroju, ktere byly videt z ulice pred apartmanem), nejaka ta hudba (reprodukovana), uz nevim kdo zajistil par her. I kdybys to delala nejak svepomoci, zajisti si obsluhu. Byla jsem skoro pripravena to nejak poslepovat, zvlast, kdyz ten styl byl takhle "nadivoko", ale pronajimatelka nam nabidla 2 nebo 3 holciny na brigadu a uznavam, ze opravdu byly nutne. Zjistit kde budete parkovat a jak se budete prepravovat (v duchu divokosti jsme meli malo aut a prepravovali se hromadne MHD, bylo to super, ale asi ne pro kazdeho). Vybirala jsem mista, kde se budeme fotit. Jo, jeste oznameni a pozvanky "ke svatebnimu stolu" nebo neco na ten zpusob.
Jo a zjisti si, kdo je vegan/alergik a bude potřebovat zvlast menu.
Jinak nedavno mela svatbu kamaradka a ta teda mela svatbu pomerne velkou a meli uzasnou svatebni koordinatorku a byla to parada, jak ty velke svatby nemam rada, tak ona to dokazala zaridit tak, ze to pusobilo velmi prirozene a vubec ne neosobne. Takze u neceho vetsiho bych na koprdinatorce taky nesetrila.
@nikitka2323 první bych si ujasnila představy a finanční možnosti a pak se zeptala znovu 😀 zní to asi tvrdě, ale není myšleno zle ….
Jak píšou ostatní záleží co chcete. Jak velká (jen rodina, i kamarádi, každé zvlášť...), kde se brát (úřad nebo jinde), jestli a jaká oslava. V dnešní době se fantazii meze nekladou (možná tak díky covidu :-/).
Pokud jde o úřední věci, tak dojít na příslušný úřad kde to chcete a tam už vás navedou. Mimo sezónu se dá vše zařídit za měsíc, dva. V sezóně to chce větší předstih.
@nikitka2323 napsala bych, zda chces svatbu na uradu nebo v kostele...... V kostele je delsi zarizovani, na uradu te vezmou z fleku - i kdyz podle volneho terminu a casu. Hlavne dobreho fotografa, urco nekoho, kdo uz ma neco za sebou. Nam zaplatila segra fotografa jako svatebni dar, byla to jeji znama, co zacinala fotit svatby. Nase byla prvni a litovala jsem a lituji do dnes, na fotky nemam ani chut se podivat. Bylo to jako by poprve drzela fotak v ruce, projevilo se to, az kdyz jsme se jeli fotit do parku a celkem me to ten den pokazilo, nastesti jen na chvili, ale naporad, kdyz si vzpomenu na fotky/foceni.... Coz me pripomina, domluvit se kde se budete fotit.... Jo a jestli chcete treba i video, tak kameramana..... Co se týče svatby cirkevni, tak tam musis pocitat s predsvatebni pripravou. Nekolik sezeni. My to meli jako "rychlo sezeni" a z nasi skupiny se nakonec jeden par nevzal a uplne zaverem se rozesli.
@nikitka2323 my jsme si zamluvili termín na úřadě, pronajali jsme si místo na oslavu v naší obci, oběd v restauraci,takže místní obec. Občerstvení jako raut atd.jsme si připravovali sami,včetně výzdoby. Snažili jsme se o co nejnižší náklady. Meli jsme asi 30 lidi. Fotografa mi také doporučila známá a také horor. Za ty prachy jestli jsem vyskrabala do 10 slušných fotek..videjko nám udělal bratranek. Nakonec si myslím,že se to hodně vyvedlo. Nejnáročnější byla asi příprava oblozenych talířů,dělala jsem je s mamkou sama,vstávala jsem ten den ve 3 ráno,se divím,že jsem vypadala k světu 🤣. Hodně záleží kolik chcete investovat do všeho.
Beremese.cz, tam najdeš všechno kolem svatby. Důležité je vybrat místo a termín. Svatba na úřadě obnáší jednu schůzku, kdy si zamluvíte termín, místo ( kdyby bylo jiné než obřadní místnost), čas, doložíte doklady a zaplatíte poplatek. Obřad v kostele bude chtít asi víc času a zařizování ( nemám zkušenost). Spousta míst je plná minimálně rok do předu, tak s tím počítat. Říct si o představách, být otevření kompromisům. A hlavně se připravit na blbé řeči okolí. Vždycky se najdou babičky, tetičky, maminky co mají úplně odlišnou představu o vaší svatbě a brblají do všeho co není podle nich.