Ahoj holky, existuje nějaké spešl cvičení, které by mohlo zmírnit následky porodů? Po druhém porodu CS jsem na tom nebyla zdravotně OK, proto s sebou začínám něco dělat téměř 2 roky po porodu. Bohužel jsem jedna z těch, které postihl rozestup břišních svalů, takže vypadám pořád jako v pátém měsíci 🙄 Po zkušenostech z operací už do sebe dobrovolně kuchat nenechám, takže plastiku zavrhuji a pátrám, jestli lze nějakým cvičením aspon zmírnit rozestup břišních svalů. Máte nějaké tipy či triky? Děkuji předem
Určitě si zajdi na rehabilitaci ať Ti ukáží nějaké cviky a hlavně Tě je naučí správně dělat. Myslím, že cvičením alespoň něco zlepšíš, ale musíš cvičit fakt správně. To se z netu nedozvíš. Ono dost lidí posiluje břišní svaly špatně.
Metoda Julie Tupler, jsou to cviky & nošení stahovacího pásu, taky to jdu teď zkusit..
Chodim na Pilates, ktery vede fyzioterapeutka. Uci nas spravne cvicit, hlavne zpevneni stredu tela, prime brisni svaly vubec necvicim, jen sikme. Mne to moc pomaha. Zacala jsem cvicit 5 mesicu po tretim porodu. Takze ja doporucuji Pilates, ale s nekym, kdo tomu opravdu rozumi a dokaze poradit jak ho cvicit spravne 😉
Záleží, jak moc velký rozestup máš... Momentálně řeším to samé a jsem na tom jako Ty (já tedy jen rok od porodu, ale po zkušenostech a paterém rozřezání břicha rozhodně dobrovolně do žádného dalšího řezání nepůjdu). Sama doma cvičím na míči a na bosu střed těla (hluboký stabilizační systém). O svém těle a svalech už za roky různých potíží něco vím, tak jsem si troufla cvičit sama. Za 3 týdny jsem diastázu stáhla z 2 cm na jeden (a ani nevím, jestli to už není normální stav, ale asi ještě ne, při zatnutí přímých břišních svalů se mi tam pořád dělá ta stříška, ale výrazně menší). Jinak je na tu super SM systém (ne, není to sado maso... 😀 I když vlastně jo, zezačátku mě z toho taky bolel celej člověk, cvičili jsme to v lázních). Ale tam je to hodně náročné na přesné provedení. Cviků to nemá moc, ale musí se dobře provádět, takže to se chce určitě naučit pod vedením rehabilitačního pracovníka nebo fyzioterapeuta. Proplácí to zdravotní pojišťovna, pokud je to v rámci rehabilitace napsané od doktora. Stránky mají naprd ( http://spiralstabilization.com/cz/ ), ale metoda je to vážně účinná (pokud nemáš rozestup nějakých např. 7 cm).
Já jsem vyzkoušela kde co a teď po 14 měsících po porodu mám konečně pokoj. Podrobně jsem to popsala na blogu Šestinedělky: http://sestinedelky.cz/jak-jsem-premohla-rozest... Snad to někomu pomůže.
Osobně bych se do SM systému s diastázou nepouštěl. SM Sys. pracuje se hodně s flexí trupu (ohýbání páteře vpřed), která se musí při diastáze minimalizovat. Důležité je dostat aktivaci do hlubokých břišních svalů, zádových svalů, bránice a pánevního dna. Já se svými klientkami pracuji především na držení těla a pohyby pánve právě za pomocí hlubokých svalů, dýchání atd. Má to své výsledky.... Na začátek doporučuji vstávat a lehat vždy přes bok a snažit se omezit flexi trupu. Hlavně necvičit přímý břišní sval.
@pepeecz a někde v Brně? Teda aktuální to u mě bude až v létě, ale preventivně sbírám info
Tady na koníkovi má skupinu Iva Friš, ta se na,tuhle problematiku specializuje, na seminářích učí cviky..zkuste vyhledat...poradí vám..je dobrá
dakujem 🙂
@vrana80 Na Slovensko nejezdím, každopádně, kdyby o seminář zájem, tak nemám problém přijet, stačí sehnat lidi 🙂 takže pokud byste chtěla něco takového zorganizovat, tak mi napište prosím do zpráv 🙂
@sedmiteckas Kolegyně Iva je skvělá, můžu jen doporučit 🙂 akorát je teda Iva Fiš 🙂 ne Friš 🙂 metodu máme stejnou, takže jde o to kam to máte blíž, jestli do Prahy nebo na Jižní Moravu 🙂
@pepeecz Já popletla příjmení 🙂 teda přezdívku ;)
maximalni posilování šikmých svalu které to podrží s boků, hlavne necvicit na přímé břišní svaly tím se to zhorší... mám to také ikdyž ne nijak katastrofické a pomohla mi fyzioterapeutka... zkuset obvodního lékaře, zda vám napíše doporučenku ... ono to neni jen pro estetické hledisko, ale i pro správné a zdarvé držení těla.