Přerušovaný půst a kojení

adulik14
1. črc 2019

Ahoj, chtěla by jsem se zeptat,zda nemáte zkušenost s přerušovaným pustém u kojení.Docela mě to zaujalo ten 16/8 ale četla jsem že u kojení to vhodné není.Malá bude mít 10 měsíců a kdyz si představím že jí budu kojit jak syna dlouhodobě tak je to výhledově daleko.Od porodu mám dole 20kg ale potřebují ještě 10 minimálně a váha aktuálně stojí.A u toho půstu je právě hodně benefitu pro tělo a mizne tuk hlavně s břicha.Tak by jsem to chtěla zkusit.Jen to kojení me díky.

sudylichozrout
1. črc 2019

@adulik14 pokud kojis, tvuj denni prijem kalorii by mel byt +500 kcal oproti tvemu optimalnimu prijmu, ne naopak. Vylozene se nedoporucuje drzet behem kojeni diety. Az dokojis, zacni cvicit a jez mene, nastav si jidelnicek tak, ze budes jist vsechno, ale nebudes jist tolik. Vynechej zbytecne cukry (sladke napoje, sladky caj, cukrovinky...) A kila pujdou dolu prirozene a bez rizika jojo efektu. Drzim palce!🙂

adulik14
autor
1. črc 2019

@sudylichozrout tohle ale dělám ;) cvičim od 6 meocir malé pravidelne Jim a snažím se dodržovat denní příjem.Cvičili a jedla tak i u kojení syna.Spíš mě zajímá ten půst.

sudylichozrout
1. črc 2019

@adulik14 no, pust urcite ne, fakt do toho kojeni bys nemela vubec experimentovat. Telo potrebuje tuk, potrebuje bilkoviny, potrebuje vsechno a v hojnem mnozstvi, aby mohlo vyrabet mleko. Take jsem potrebovala shodit tehotenska kila, co mi zustala po porodu, ale cekala jsem s tim do odstavu. Kojila jsem "jen" 7 mesicu, takze jsem necekala zas moc dlouho. Cvicenim ve fitku a upravou jidelnicku to slo dolu pak samo 🙂
Takze osobne fakt nedoporucuju pusty ani diety, at mas zasoby pro tvorbu mleka 🙂
P. S. : Tuhle radu mam id kamarada, co je vystudovany nutricni terapeut, resila jsem to s nim.

adulik14
autor
1. črc 2019

@sudylichozrout víš co vlažně ten půst je?ja kojila do tří takže čekat na konec určitě nebudu.Jidlenockem to šlo.Ale ja jsem to psala ..Potřebují zas organizmus kopnout

sudylichozrout
1. črc 2019

@adulik14 ano, vim, co to je. A znovu rikam, kdyz kojis, mela bys jist vsechno a v dobu, ve kterou si rekne tve telo, ne v dobu, kterou ty mu urcis. Tve telo ted nehubne, protoze vi, co dela. Tak ho poslechni. Lepsi kojit, mit par kil navrch, ale vedet, ze telo nestrada, nez resit jakkoliv hubnuti a treba si rozhazet cely metabolismus. No ne? 🙂

travnulee
1. črc 2019

@adulik14 pokud myslíš půst, jakože si jeden den třeba jen na ovoci a zelenině a ne úplné hladovění, tak by to vadit nemělo.ja drzivala jogynske pusty při úplňku (tzn. jednou měsíčně)jen ovoce nebo zelenina a večer mléčna rýže.Pediatricka mi rikala, že to takhle můžu i při kojení, ale nevydrzela jsem to. Jak dlouho jsi po porodu? Mně treba slezlo 20 kg až po půl roce.

hanih
1. črc 2019

Rozhodně mi nepřijde bezpečné při kojení držet půst. Živíš nejen sebe, ale i své dítě. K tomu, abyste oba měli to, co potřebujete (k životu a ke správnému vývoji), je důležitá pestrá strava a rozhodně tomu nepomůže, když se něco ze stravy vyřadí nebo se omezí doba, kdy se stravuješ. Chápu, že chceš vypadat zas jako dřív, ale fakt bych buď počkala, nebo to zkoušela jinak - pohyb, zdravá strava apod. Ono je možné, že si tvoje tělo naschvál nechává trošku zásobu, protože ví, že je teď náročné období kojení, tak aby mělo v případě nouze z čeho brát. Takže na tvém místě bych se snažila spíš o zdravý životní styl a až po odstavení bych přemýšlela nad hubnutím.

gabrielaorl
1. črc 2019

@adulik14 Obrat se na fb ve skupince “keto a low carb - tehotenstvi a kojeni” s dotazem na Jana Vyjidaka. Vydal ted publikaci i o tehu cukrovce apod, uvidis, co ti odpovi on popr.dalsi, kteri s tim maji zkusenosti.

sudylichozrout
1. črc 2019

@gabrielaorl Keto dieta či low carb dieta je pro kojení vrcholně nevhodná. Stejně jako každá jiná přísná dieta, založená na odpírání podstatné části složek stravy. Při keto/low carb člověk nezískává energii ze sacharidů, ale spalováním tuků, což je v době, kdy kojíte a potřebujete tuk do mléka, naprostá blbina.

martiniquest
1. črc 2019

Prerusovany pust je urcite vhodna vec, rekla bych snad pro kazdeho. Pozor ale at nehladovis prilis dlouho. Jde o to, aby se telo nezacalo detoxikovat, protoze by vsechen ten binec prechazel do mleka. Takze vseho s rozumem.
Jeste doplnim, ze behem kojeni neni vhodne delat jedno a vicedenni pusty nebo zavadet jakekoli detoxikacni prostredky, napr.popularni spirulinu, chlorelu ci jecmen (pokud na ne nejste dlouhodobe navykli uz pred kojenim). Tyto informace mam od zeny, ktera se zabyva naturoterapii a davaji mi smysl, proto je sirim dal.

martiniquest
1. črc 2019

Zeny, nebylo by od veci zjistit si, co znamena prerusovany pust, nez budete komentovat.

adulik14
autor
1. črc 2019

@gabrielaorl tohle ale není keto dieta ano low carab
@sudylichozrout

sudylichozrout
1. črc 2019

@adulik14
@martiniquest
To ja samozrejme vim. Psala jsem to uz vyse. Jen jsem reagovala na ten keto napad.

adulik14
autor
1. črc 2019

@martiniquest děkuji tak to asi nechám , budu dál cvičit a snažit se jíst dostatek makrozivin podle sveho vydeje a příjmu.Jen me prostě zaujala, benefity u ní mě hodně oslovili a ja fak někdy nestíhám jíst až kolem oběda.

adulik14
autor
1. črc 2019

@sudylichozrout low crab pro me není ,sacharidy potřebuje tělo stejné jak tuky.

sudylichozrout
1. črc 2019

@adulik14 Jj, to je dobře. Osobně nejsem zastáncem této diety. Mám v okolí několik lidí, kteří jedou low carb a jakmile trochu zvolní, následuje poměrně drastické jojo. Navíc, přesně jak říkáš, i sacharidy člověk potřebuje.

gabrielaorl
1. črc 2019

@adulik14 To vim, cetla jsem tvuj dotaz. V teto skupince se ale prerusovany pust nekolikrat resil, tak jen tip, kde hledat odpovedi, pokud tady nepochodis. Jsou tam lidi, kteri se tim zabyvali a zeny, ktere i samy drzi.

@sudylichozrout O prisne diete jsem nenapsala ani slovo, dala jsem jen odkaz na skupinu, kde se mimo jine hodne resil i prerusovany pust a stravovani v dobe kojeni. Druha vec pak je, jak kdo vnima low-carb, co to vlastne doopravdy je a jak s tim nalozit, ale to by bylo na jinou diskuzi.

kajalka
1. črc 2019

Tak to vyzkoušej a když se budeš cítit dobře, tak v tom jeď dál 🙂

adulik14
autor
1. črc 2019

@kajalka spíš mi jde o to aby jsem malé nedavala zbytečné toxiny do mléka.Tady nejde o mě.Na by jsem to zvladla ,mám doclea dobrou sebekazen.Spíš mi šlo o to kojení.

adulik14
autor
1. črc 2019

@sudylichozrout to ano nehubnu prvně , a ted jedu spíš správný poměr živin.Počítám sem tam i na KT podle vydeje kdy cvicim a kdy ne,chtela jsem spíš nakopnouz zas organismus bo si už ma tenhle životní styl zvyknul.

alisebk1
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
valerieponcza
21. srp 2019

@adulik14 Dobrý den. Vidím, že většina maminek neví o čem je 16/8 já to držela před těhotenství a i po něm. V 16/8 člověk nic neomezuje a v 8 hodinovém intervalu jí všechno s dostatkem kcal na svůj příjě výdej. Dcera kojená 10m jsem na tom 16/8 od porodu a dcera roste a mléko je v pořádku. Pokud sníte za 8h dostatek všeho v 16h jíst nemusíte. Malá rada na konec nebavte se o tomto způsobu stravování s lidma co o něm nic neví. Představují si pak anorexii a pod.

valerieponcza
21. srp 2019

@adulik14 Ještě mě teď napadlo, že v těch 16h těch toxinu tolik to těla nejde, ale nejsem úplný odborník. Mně osobně na 16/8 baví, že tělo za 16h vezme z toho jídla úplný maximum a využije jej. 👍🏻 Za vynechané písmena se omlouvám. Lozila po mě dcera. 🥰

adulik14
autor
21. srp 2019

@valerieponcza dekuji hodne jsem si o tom nastudovala dodruzuji 14/10 zatim mi to vyhovuje dělám to tak přes měsíc.

valerieponcza
21. srp 2019

@adulik14 a je někde zmíněno jestli jdou toxiny do mléka v tomtu způsobu půstu?

kattyd
21. srp 2019

Ja jsem jen nedavno zjistila ze me celozivotni stravovani je vlastne prerusovany pust 😁 opet nekdo vymyslel hezky nazev 😂 uz nekolikrat jsem se snazila zacit snidat a svacit, jak se vsude pise ze je to zdrave atd, ale proste to nedavam, me prvni jidlo je az obed a v pohode, tak mi to vyhovuje. Kojim ted druhe dite a nemam pocit ze by mu to nejak skodilo, roste vic nez dobre. S vahou jsem nikdy problem nemela, jinak jim normalne. Takze pokud ti prerusovany pust vyhovuje proc ne, bych se toho nebala.

valerieponcza
21. srp 2019

@kattyd Ano. Mně to vyhovuje, protože jsem se taky tímto způsobem stravovala roky přitozeně aniž bych to nějak nazvala.

gabrielaorl
6. únor 2020

@adulik14 Ahoj, tak jak to dopadlo? Dodrzujes pust? Dari/lo se ti to i pri kojeni? Mam ted doma 3 mesicni dcerku a taky to zvazuju, budu rada za zkusenosti.

adulik14
autor
6. únor 2020

@gabrielaorl ahoj v celku ano, dodržují teda 16/8 ale začínala jsem 10/14 za rok mám 15 kg od porodu mínusu 26kg
Ted se držím teda na 72kg, a stagnuji stravu.. Uz dva dny mam proste chuť na nezdravé věci. Ale pusť dodržují, vyhovuje mi to. Ale i u půstu je potřeba dodržovat denní příjem

adulik14
autor
6. únor 2020