Nedostatek vůle při hubnutí. Jak na to?

6. lis 2023

Ahoj, jdu se poradit. Dost let bojuji s váhou. No, bojuji asi není to správné slovo, protože nemám dost vůle na nějaký boj. Váha mě hodně trápí, potřebovala bych dolů cca 25 kg. Určitě nechci žádné zázračné léky ani diety, prostě zdravou stravou a pohybem. Vím, že to jde - kdysi, když jsem ještě byla na škole, jsem zhubla asi 15 kg, ale to jsem byla mladá a měla na starosti jen sebe. Od té doby se mi podařilo dát dolů sem tam nějaké kilo, které se zase vrátilo. Myslím, že teoreticky jsem vybavená dostatečně, mám přehled o vhodné skladbě potravin a složení správného jídelníčku. Potíž je s mojí vůlí, která snad ani neexistuje. Hlavně mě nebaví o jídle přemýšlet, plánovat dopředu. A když bych si objednala nějakou službu, třeba že by mi vozili krabičky domů, tak se bojím, že mi asi velká část nebude chutnat, jsem děsná frfňa. Potřebuji zapracovat sama na sobě, ale asi se točím v bludném kruhu. Nedokážu si jídelníček nastavit tak, aby byl pro mě dlouhodobě udržitelný. Máte nějakou radu, jak z toho ven? Nějaká psychoterapie, koučink? Programy u opravdu vzdělaných výživových poradkyň jsem za ty roky absolvovala několikrát. Dílčí výsledek se dostavil, trvalý bohužel ne. Líbí se mi třeba Kalorické tabulky, ale když většinu jídla vařím sama a navíc pro celou rodinu, je nad mé síly vypočítat u každého jídla kalorickou hodnotu a ještě odhadnout velikost porce, kterou si z celku odeberu. O pohybu se tady nezmiňuji, ale je to u mě asi menší problém než jídlo.

hankapiiisek
6. lis 2023

Já sem vynechala přílohy a jim jen maso a zeleninu. Pečivo si dám jen občas, kávu sem přestala sladit. Zkus třeba pět menších porcí denně a více pohybu. Ono je to podle mě dost individuální a na každého zabere něco jiného.

hasara33
6. lis 2023

V první řadě je třeba si uvědomit proč chceš vlastně zhubnout 🤔 důvodem je vzhled? Zdraví? Manžel? A chceš zhubnout pro sebe nebo pro okolí? Tohle je docela důležité si ujasnit 😉 je to sice klišé, ale hubnutí opravdu začíná správným nastavením v hlavě, protože pokud si to správně nenastavíš v hlavě a máš slabou vůli, nikdy nezhubneš a budeš se bohužel stále točit v kruhu...věř mi, že vím o čem mluvím 🙂 mě zafungoval přerušovaný půst, cheat days a hodně pohybu a teď nemám na mysli jen cvičení, ale chození všude pěšky, pokud čas dovolí, doma se také nezastavím, já mám i výhodu v tom, že nemám kancelářskou práci 🙂 v neposlední řadě také to, co chci svému tělu dát? Hnusy, které sice chutnají, ale mému tělu neprospějí nebo výživná jídla (ale neříkám, že si sem tam nějakou "sračku" nedám😅)
Pro začátek bych ti radila nechat se změřit na inbody, kde zjistíš rozložení tuků, svalů a vody v těle a hlavně zjistíš svůj bazální metabolismus a poté bych ti doporučila kalorické tabulky 😉 a úplně základní a nejdůležitější rada - !žádné výmluvy! 😉 Hodně štěstí 👍🍀

kecalka2
6. lis 2023

Na mě tedy pomáhají kalorické tabulky. Celý život jsem byla dietářka. Vynechávala přílohy, pečivo, vše pouze dočasně. Díky kalorickým tabulkám mám přehled, vím, že můžu jíst úplně vše a je to jen o množství. Mám zkrátka ráda jídlo a extrémy a vynechání je pro mě jen na určitou dobu. Pro mě je vždy nejhorší léto s kombinací alkoholu. Ale díky tomu, že už vím, co a jak, jdou zas ty kila krásně dolů. Zvládám hubnout, i když chodím do práce a stravuji se jídelně. Ale stejně je vše v hlavě

voskovkyapastelky
6. lis 2023

Je to v hlavě. Dokud mi nepřecvaklo a opravdu mi došlo, že takhle ne, tak nepomáhalo nic.

hani_na
6. lis 2023

Tohle je moje téma, dovolím si být trochu drsná. Tlustý člověk se nemá rád, rádoby to vypadá, že ano, že si dopřává. Ve skutečnosti je to zajídání emocí nebo navozování si příjemných emocí právě jídlem. Prostě si člověk tím jídlem něco řeší a chce to vystoupit z role oběti. Měla jsem období, kdy jsem byla ráda, že jsem ráda, třeba po porodu. Zas to nesmí být obráceně - že občas pizza nebo dortík je konec světa. Je to dřina, ale pořád si opakuju:mám se ráda, chci být zdravá, v kondici kvůli sobě i dětem.

biciklissie
6. lis 2023

Já tedy taky vždycky bojovala a vahou, kolikrát to ani nebylo zdravé. Teď cca dva roky držím přerušovaný půst a nedám na to dopustit. Neřeším co jíst, ale prostě část dne jim a část dne. Něco jsem s tím zhubnula, kdybych si víc hlídala i to, co jim, tak bych hubnula dal. Ale už mi ho stačí, i když samozřejmě bych ráda byla i štíhlejší. Ale hodně je to o tom, co za to člověk je ochotny obětovat a aby to bylo dlouhodobě udržitelné. Za mě, mě to moc vyhovuje a cítím se tak fakt mnohem líp.

prejeta_zaba
6. lis 2023

Ke kalorickym tabulkám - nehledej v tom žádnou vědu, v dnešní době to stáhneš do mobilu, má to čtečku kódů, takže dost potravin nactes a zbytek tam vyhledas. Nech si na lince vytazenou váhu a když si nabíráš jídlo, prostě naber přílohu, zvaž, dodej maso, zvaž a je to. Většina jídel tam je a myslím, že není klíčem zapisovat každý gram koření, spíš si prostě myslet na to, abys mezi jídly nechodila na sladkosti nebo si třikrát nepřidala a celkově ti ten den vycházel v zelených kroužcích. Přidat pohyb a je to. 🤩

mokosh
6. lis 2023

A jak jsi na tom s pohybem? Bavil by tě nějaký sport nebo cvičení? Já sama jsem teda schazovala cca 10 kilo co mi zůstalo po druhém dítěti, díky stresu a zajídaní únavy sladkým jsem se trochu "vyžrala". Celý život jsem byla štíhlá a mohla jíst co mě napadlo a najednou jsem byla unavená a oplácaná a absolutně nechápala co s tím. Motala jsem se v tom dva roky. Pomohlo mi se hecnout a najít vhodný pohyb (u mě jóga a hlavně hot jóga/bikram, chůze a občas kolo). Abych byla schopná sportovat a cítila se u toho dobře, přirozeně jsem začala i zdravě jíst, chodit brzo spát. Jako vedlejší efekt se mi vyrýsoval na břichu pekáč buchet. Pekáč buchet je po třetím dítěti minulostí, ale ty zpevněné svaly tam pod poporodní pneoškou stále jsou . Měsíc po třetím porodu jsem v lepší formě než jsem byla dva roky po druhým 😆.
Tak třeba by to byla cesta i pro tebe, najít si zábavný pohyb a ta vůle k lepšímu stravování přijde jako vedlejší efekt.

nikishkaaaa
7. lis 2023

Strašně doporučuji aplikaci Kalorické tabulky a přidat se i do jejich skupinky na fb. Je zde spousta skvělých lidí, kteří poradí a inspirují. Samozřejmě je potřeba si v hlavě říct DOST! Ale s Kalor.tabulkami mě začalo hubnutí opravdu bavit, úplně jsem změnila přístup k jídlu a pohybu. Od dubna do září jsem zhubla více než 20 kilo bez nějakého problému. Naopak dnes se snazím trošku přibrat, protože z původních 70 kil mám 46 kg. Držím pěsti 🍀

alemari
7. lis 2023

Podstata udržení si postavy a nehřešení je vůbec nemít doma lákadla. To je základ. Pokud začneš už v obchodě, nakoupiš vždy jen potřebné výživné potraviny, nemáš jak udělat chybu. Že máš jist pravidelně už víš dávno 🙂. Jde spíše o skladbu podle mě u tebe.

petaov
7. lis 2023

Podle mě je důležité nedívat se na jídlo jako na něco špatného, po čem zase přiberu. Mám ráda sladké a vím, že nemám silnou vůli. Pár dnů to bez čokolády vydržím, ale dlouhodobě ne. Proto jsem se jí nevzdala ani při hubnutí. Nejlépe se mi hublo s kalorickými tabulkami. Zapisovala jsem všechno, co jsem jedla i čokolády, chipsy atd. Přesto jsem zhubla 10 kilo. Zásadní bylo zvýšit přísun bílkovin a vlákniny. Bez těch tabulek bych si ty bílkoviny neuměla spočítat. Jestli neumíš začít, tak si nastav v hlavě nějaké číslo na váze, přes které se nechceš dostat. Já jsem si to tak nastavila a jakmile jsem se přesto svoje číslo jen trochu přehoupla, okamžitě jsem najela na hubnutí.

upuska
7. lis 2023

Mám stejný problém. Mám kila na víc, teorii zapnutou, ale nemám vůli. Nejím ani tak hodně, jako blbě.. pohybu málo. Muž je od nevidím do nevidím v práci a urvat se na nějaký cvičení je problem. Zrovna dneska jsem si teda "dala klapky na oči " a vyrazila na zumbu. Jsem z toho happy, jak dva grepy a chci zase..slibuju si, že si to tak nastavím.. 🙏 jedno cvičení tydne mě asi nespasi, ale apson si vyčístim hlavu😀

rosie18
7. lis 2023

Ja se priznam, ze nemam silnou vuli a energii na cviceni a trapily me nezvladatelne chute na sladkosti a jine pochutiny. Ale zacala jsem praktikovat prerusovany pust a je mi mnohem lip. Nemam chute mlsat mezi jidly, nemivam vlci hlad a prestala me bolet tak casto hlava. Celkove se citim moc dobre. Zkus si o tom neco precist.

soda365
7. lis 2023

@petaov souhlasím.. podle mě by si člověk měl dopřát všechno a hlavně se nebičovat.. Ono je to určitě nejen o skladbě jídelníčku, ale i o tom kolik toho sníme.. Občas když vidím kolik mají lidé naloženo na talíři nedivím se bříšku které sedí daleko před nimi.. My doma jíme všechno - sladkosti, slané pochutiny, obědy vždy vařím zdravé, pečivo jíme všichni, hodně ovoce, ale bohužel méně syrové zeleniny a samozřejmě si i objednáváme jednou za čas pizzu, burger, čínu (ale dovážené jídlo mám prostě vždycky na dvakrát - ty porce jsou strašně obrovský).. prostě jíme všechno.. já chodím cvičit, většinou 3krát týdně.. Za poslední rok (od loňského října do dnešního dne) - mi váha klesla z 69kg na 57kg.. Začalo se to dít ve chvíli kdy mi jeden kluk na kravmaze naznačil, že jsem trošku oplácaná.. jídlo jsem nezměnila, necvičím víc, šla jsem i na kontroly k doktorům - jestli jsem v pořádku (praktik, krev, endokrinologie) - vše ok.. Pamatuju si jak moc mě ten kluk tehdy naštval - krev se ve mě vařila.. Možná prostě stačí zdravě se naštvat..

jerrabina
8. lis 2023

Probiotika. Vhodně zvolená a nejlépe na míru (což přímo na míru je ale drahé). Pak si tělo zvykne a začne některé potraviny samo vyžadovat. Problém změny jídelníčku je totiž i ve střevech. Já mám problém opačný (snažím se přibrat) ale jediná pruchodna cesta pro mě vždycky vedla přes ta probiotika, nebo stravování s někým kdo jí také zdravě (což můj manžel rozhodně nejí a některá jídla odmítal... Takže cesta vedla trochu i přes probiotika pro něj 😄).
Kdyztak klidně víc do soukromé zprávy ;)

jerrabina
8. lis 2023

@soda365 není to jen o tom. Mám kamarádku co je "tak akorát" a má sklon k obezitě kdyby se začala stravovat jinak. Já když mě pozvala na jídlo u ní vždycky hrozně trpěla hlady a nedokázala jsem pochopit, že někomu tak málo jídla může stačit, a přitom jsem byla vždycky "podvyživená", kost a kůže. Ale částečně to vliv samozřejmě má. Jen chci říct, že záleží i na jiných věcech a každý je v tom hodně jiný.

tereza0111
8. lis 2023

Pro me je klicovy pohyb. Kdyz jsem sama (bez deti) doma a chytne me chut ji neco zezrat, pustim si petiminutovku cviceni na youtube. Staci mi tech 5 minut na to, aby me chut na nezdrave jidlo uplne presla. Stejne tak jako kdyz se vecer vykopu behat, tak pri vybehnuti mlsne koukam po plotne co nas tam ceka k veceri, jak dobehnu, chci jen salat. Funguje mi to nejlepe ze vseho, vuli mam slabou, taky bojuju, ale staci trochu pohybu a pomaha mi to hodne

upuska
8. lis 2023

@tereza0111 jsi ale dobrá, že vyběhneš a zacvicis si místo, abys prasila.. 👏💪 zkusím se inspirovat 😄