Ahoj holky, před těhotenstvím jsem milovala sport a vařila jsem si zdravě, ráda bych se k tomu vrátila. Mám dvouměsíční holčičku, která vyžaduje hodně pozornosti a stále přemýšlím kdy mám stihnout si vařit a chystat jídla a do toho sportovat a běžně se starat o domácnost a dítě. Proto se ptám jak jste to udělaly? Kdy jste se po porodu vrátily ke sportu a chystaní jídla? A jaké jste měli děti hodné nebo uplakánky co potřebovali neustalou pozornost? Předem moc děkuji za vaše zkušenosti 🙂
Držím se hesla, lepší aspoň trochu než nic. 1x týdně mám hlídání obou holčiček, tak si jdu zaplavat, jinak trochu cvičím v průběhu dne. Vařím 1 až 2 týdně, vše si zamrazím, abych trochu ušetřila čas. A domácnost vypadá krapet jak po výbuchu. Obě děti vyžadují celkem dost pozornost, když nechám, hlavně tu starší samotnou, tak to zavání rekonstrukcí bytu.
Děkuju moc holky, jsem ráda že vidím u vás že to nějakým zpusobem jde jen si tu cestičku musím udělat 🙂 taky chodime každy den ven protože je jinak protivná a propláče cele odpoledne takže chodíme za každeho počasí :D už se moc těšim až si čas budu umět lépe uspořadat ale do toho konce druhého měsíce to bylo opravdu šilené :D až jsem měla strach že už nikdy nebudu mít na nic čas :D
Jednou týdně hlídá manzel/babička, a já jdu cvičit. Jinak s dcerou běhám, sem tam si odbehnu zavod, bruslim, hodně chodíme ven. Vařím a uklízím, když je vzhuru, zabaví se u šuplíku, vařečky a krabiček. Vše se dá, záleží na tvém nastavení.
Vařila jsem a vařím denně, poměrně zdravě, s nimi v lehátku, na dece, úklid hůř dosud. Sport neprovozuji (bohužel)'
ja musela s dcerou vysavat tak, ze jsem ji mela na ruce. Takze ti naprosto rozumim. Nekdo tomu rika kontaktni dite, ja ji rikam mazel. Dokonce si hraje jen tehdy, kdyz s ni sedim na zemi v mistnosti. Pokud jdu neco delat, jde se mnou (takze spolu 'uklizime', varime, vesime pradlo). Treba to budes mit jinak, ale nase dcera - necele dva roky - je proste takova. Takze na uklidu se podili i manzel a varime dopredu. Se sportem je to horsi, dokud byla v kocarku, pohoda (da se behat, rychle chodit, bruslit), ted je z kocaru venku a chce porad na pisek a na hriste - takze nic moc akce. Ale, kdo opravdu moc chce, cestu si najde 🙂 drzim palce
Neboj, bude líp 🙂 Já se vrátila do "běžného" provozu s dvojčaty za asi půl roku, kdy chytli nějaký režim. V kočáru mi spavali vždycky pěkně, ale na běhání jsem driv nemela moral kvůli šílenému nevyspání. Teď už je to o něco lepší, tak si chodím aspoň 2x týdne zaběhat s kočárem a tak 1x ná brusle. Když se zadari, tak ještě jednou večer cvičit. A úklid když dopoledne spí. Ty první měsíce jsou takový mod "přežít", pak nějaký systém bude ;)
@uhz a měla jsi specialní kočarek? Nebo si běhala s klasickým? Máme u nas docela fajn stezku kam jsem chodivala běhat a už mě napadlo že bych to zkusila s kočarem. Právě nejhorší je vstat dřiv a třeba si zacvičit než se mimi vzbudí ale když do 2 rano uspavame a pak bych měla v 6 rano vstat? :D :D to prostě nejde.
@nikolatje ano kontaktní dítě doma máme :D chodím s ní všude, jsou bohužel někdy i dny kdy ji mam i před zachodem aby byla hodná :D :D nosím ji i hodně v manduce takže ruce mám volné k práci 🙂 Ale jen ji necham v mistnosti samotnou tak je to takový hraný pláč :D ale ja nemam srdce na to ji nechat plakat když je tak malinká 🙂
@marta93 ja naprosto chapu....dcera se mnou porad jeste spi v posteli...nekdo se divi, ale nam to proste vyhovuje. Vzdy kdyz se ozvou ty 'rozumne rady' o tom, jak ji mam nechat rvat a pod, tak si reknu, ze az ji bude 10-12-15 ci kdy to prichazi dneska puberta, tak budu treba rada, ze se na me vubec podiva. Beru dite jako dar, ne pritez...ikdyz je to nekdy hodne tezke 🙂 jsem dost nervak, ale jde to. A rozhodne bych nerekla, ze je rozmazlovana, tulenim a nosenim se rozmazlit neda ;)
@nikolatje to spaní v postely znám :D máme vypozorované že když spí s nama v postely spí mnohem dele než když spinká v postylce. A upřimně je mi strašně dobře když ji citim vedle sebe, když je v postylce mam potřebu pořad nahlížet 🙂 myslím že každy se ke svemu mimi ma chovat tak jak on sam chce a cití 🙂 to i oželím sport a zdravou stravu hlavně at je moje dítě spokojene.
@marta93 ne, teď musíš sbírat síly, to je mnohem důležitější.. pokud jsi byla zvyklá sportovat, sama poznáš, kdy máš energii.. a pokud vím, kojení třeba s nějakým extra běháním taky nejde dohromady. Máme klasicky kočárek a teď jsme koupili i Chariota CX2. Běhá se mi líp s kočárem, ale hrozně záleží, jaký mas. My máme Bugaboo a krásně se s ním běhat má, protože má super ložiska. Chariot se mi na běhání neosvedcil, je zbytečně moc dlouhý a blbě se mi vytahuje, ale samozřejmě na brusle nebo kolo super 🙂
Tak za me na behani rozhodne lepsi chariot nez jakykoliv bezny kocar - umozni delat dlouhy bezecky krok a hlavne jede sam, staci do nej strcit a pak jen bezet za nim, je to mnohem komfortnejsi nez tlacit obyc kocar rukama, navic velika kola plus odpruzeni zaruci ze se dite uvnitr fakt ani nehne.
a co se tyce casu apod - ono se to podda, neboj. ted mas toho casu fakt furu, i kdyz to tak jeste nevnimas 🙂 za nakou dobu si najedete na vlastni "rezim", mysleno naucite se spolu koexistovat a plynout.
Pokud mas kontaktni dite, tak sup s nim do satku, muzes varit pomerne dle libosti, na extra horky pripravy (smazeni, grilovani) ho holt soupnes na chvilku do kolibky nebo na zem na deku.
realita je takova, ze dokud dite nechodi, coz je tak do roka, max roka a pul, jsi panem vaseho spolecnyho casu a aktivit. Jak zacne behat, uz se to lame a aktivity pak chte nechte musis volit tak, abyste se zabavili oba.
na cviceni se da vyjet s ditetem ven a kdyz usne zacvicit si venku pri hezkem pocasi, pripadne zkusit nejaky fitmami program nebo strollering (zagoogli).
@jitavrtule moc děkuji za typy, na kočárek se urcite podivam 🙂
@jitavrtule On bude taky dost možná rozdíl mezi dvojvozidlem a vozidlem. Chariot je skvělá věc, ale hrozně mi vadí, že ho musím prizvedavat na zatočení. Jsem zvyklá jen ho lehce tlačit a zatáčet jednou rukou, coz u BGB krásné jde, ale u CX2 ne :/ Bavím se samozřejmě o běhání po rovné cyklostezce, ne o terénu a tak, tam je jasne, ze odpružení je nekde úplně jinde.
@marta93 Zrovna o tom posledni dobou premyslim, ze teprve ted cca po roce od porodu se dostavam trosku zpatky k puvodnimu stylu zivota. Tzn. obcas se namaluju, koupu se alespon jednou denne, zajdu si ke kadernikovi, atd.-) Ale behani vubec, jsem tak unavena, ze jsem rada, ze jsem🙂 Uprimne, kdyz mam chvilku, radsi se natahnu, nebo hledam na netu, co bych dcerce koupila, nez abych sla cvicit nebo o sebe pecovat🙂 A nebo vlezu sem a vypnu. Zdrave jim, pac vetsinou dojidam, co dite nesni a pak uz varim jen pro manzela. Jinak moje dite uplakane neni, ale visi na me od rana do vecera a manzel chodi z prace pozde vecer. Zpetne mi to prijde, ze po porodu bylo toho casu vice, jak casteji spala, po vecerech jsem i pracovala, ona ale taky nejaky cas spala celou noc a az do osmi, ted v roce uz si dcerka hodne hraje a potrebuje vymyslet aktivity a v noci se dvakrat probudi a vstava v sest. No drzim palec🙂
Ahoj, vareni bylo prvni k cemu jsem se vratila, vsak i zdrave veci se daj udelat do zasoby, pokud teda nejis jen salat 😀 U sportu zalezi, co chces delat, ja nemam zadne hlidani, takze jsme kazdej den venku, udelame si okruh podle nalady, pripadne beh nebo koleckovy brusle. Kdyz nejdem, tak je stejnak protivna jak noc a musela bych kolem ni skakat. No a domacnost byla ze zacatku odsunuta na druhou kolej a ted udelam vzdycky kousek kdyz spi...az bude mit trochu rezim, tak budes stihat vsechno🙂 Mala ma 4m a kdyz nespi tak sama byt nechce, nastesti si dopoledne aspon hodinu pospi a vecer chodi spat v 8, takze uz se da udelat veci dost...kdybys kazdej den hodinu uklizela, tak musis mit doma bilou zonu 😀