Ahoj holky, v listopadu jsem se rozhodla, že přes Vánoce nepřiberu a shodím i kila, co mi zůstala po porodu. Po prvním porodu jsem zkoušela cvičení podle Jillian M. a za první měsíc jsem zhubla 4 kg a to jsem necvičila moc poctivě a i pak to šlo dolů, už pomaleji, ale šlo a bez změny jídelníčku. Teď po druhém porodu jsem šla do sebe, poctivě cvičila Jill a o necpala se cukrovím, salátem ani jinými pochutinami. Výsledek - přes Vánoce 3 kila nahoře. Po Novém roce jsem tedy razantně změnila jídelníček (nejím maso a táta je pekař, takže jsem se pořád cpala houskami a chlebem). Teď už bílé pečivo vůbec nejím, kupuji si jen žitný chléb a jestli sním malý krajíček denně, tak je to moc, zařadila jsem více zeleniny a sóju a tofu. Jill mě přestala bavit, začala jsem tedy 30denní výzvu, zároveň břicho a zadek (mám dva dny do konce) a s malou si stěží sednu, takže pohybu mám opravdu dostatek a jídelníček, řekla bych vyvážený. Ale ani gram dole, podle měření ani mm dole a jestli přiberu jenom maličko, tak na mě puknou poslední kalhoty. Nevidíte v mém popisu co dělám špatně? Už jsem zoufalá.
Ahoj taky hubnu po druhem porodu. Po prvnim ditku mi zustalo 8kg a po druhem dalsich cca 6kg. Rozhodla jsem se ze to musi vsechno pryc. Zmena jidelnicku (s pomoci vyz.poradkyne)- jim 5-6 krat denne, Dopoledne ovoce, celozrny zitny chleb, vlocky,kase....v kombinaci s bilymi jogurty, orisky..... . Obedy zelenina s lusteninami, rybou nebo kouskem masa (cca 50g). Odpoledni svacinka....kousek celozrniho peciva s tvaroh.pomazankou a zas zelenina.....Vecere zelenina jak varena tak salat v kombinaci s nejakym kouskem nizkotuc.syra, nebo kousek ryby....atd Cviceni 5krat tydne po 45 min, stridani aerob.cviceni (u mne zatim rychlochuze, steper) a posilovaci cviky. Z 2 mes mam 9 kg dolu, i kdyz ted to uz nejde az tak rychle. Tak nevim mozna ti chyby cviceni u ktereho budes vic spalovat a taky mozna malo jis.
@bianca_86 Těžko soudit takhle od oka, zkus nějakýho výživovýho poradce (člověk si kolikrát myslí, jak nejí zdravě a vyváženě a pak se ukáže, že buď jí hodně, nebo málo nebo úplně špatně) a trenéra, aby poradil s optimální pohybovou aktivitou (já si s malou dcerou taky sotva sednu a mám pocit, kolik toho za den nenaběhám, ale opak je pravdou).
Co vaříš? Maso není to jediné, ani pečivo. Děláš často omáčky, používáš hodně mouky, máš přiměřené porce a nehladovíš, jak máš rozložená jídla během dne? Co piješ, doslazuješ si hodně?
Já začala postupně vynechávat mléko a mléčné výrobky, pečivo a maso a za cca rok mám 12 kilo dole (z 64 na 52kg) a to se přiznám, že absolutně necvičím. Vzhledem k tomu, že sem si na dané potraviny už úplně odvykla, nemám na ně ani chuť, můj jídelníček je trvalý a nemám nejmenší sklony k přibírání ... takže za sebe prostě rozhodně doporučuju prostě změny trvalejšího rázu než nějaké dietky a jednorázové omezování, která stejně nikam nevedou 😉
Kamarádka běhala, snažila se jíst zdravě a váha šla spíš mírně nahoru.
U výživové poradkyně zjistila, že jí strašně málo.
Nechala si vypracovat jídelníček, byla překvapená, kolik toho vlastně musí sníst, a ještě hubla.
Hadala bych, ze jis malo a mas nevyvazenou skladbu jidelnicku. Klasicka reakce tela na tenhle stav je, ze si zacne i to malo ukladat. Zkksila bych jist vic a zmenit skladbu.
Taky doporučuji kaloricketabulky.cz, rozhodně bych nevynechávala pecivo,ani prilohy,pouze omezit cukr,bílou mouku nahradit celozrnnými produkty hlavně kvůli množství vlakniny, ovoce se zeleninou poměr 2:3,6x týdne zařadit třeba 0,5hod běhu,rotopedu,bruslí nebo podobné aktivity,při které budeš spalovat. Až pokud se ti podaří najít tu rovnováhu, kdy hubneš tuky,tak bych přidala posilovací cviky. Taky si na netu spočítej,kolik je doporučený denní příjem kJ vzhledem k tvému věku, výšce a váze. Pro mě to bylo něco přes 8000kJ,takže abych dobře a zdravě zhubla,tak jsem konzumovala cca 6500kJ denně,klidně i k těm 8000,pokud jsem měla výdej. Za 9 měsíců pozvolna a nenásilně 12 kg dole. Vše pod dohledem výživové poradkyně. Dřív jsem mnohokrát narazila na stejný problém jako ty,že i přes cvičení a vysokou aktivitu jsem nehubla,spíš nabrala na svalech. Problém byl ten,že jsem cvičila při moc vysoké tepové frekvenci a tělo místo aby spalovalo,tak zlepšovalo kondici....když jsem zařadila běh s tep.frekv. 120-145,začala jsem shazovat tuky. K tomu všemu jsem ještě byla i přes BMI 33 vlastně podvyzivena,jak málo jsem jedla...zkus se pro začátek upnout na dostatecnost stravy a rozumnou pohybovou aktivitu a hubnutí ber trochu jako vedlejší produkt,postupně zvysuj své cíle. Všecko je to v hlavě, hlavně nezapomeň poslouchat své telo☺ držím moc palce!
Zkus ty kaloricketabulky.cz , ty jsou fakt dobré. Minimálně odhalíš, jestli máš problém s tuky nebo cukry nebo jestli náhodou nemáš nedostatek vlákniny. Doporučila bych doplňovat víc bílkoviny - hlavně luštěniny, na hubnutí je skvělá i pohanka. Jo a u snídaně si můžeš dopřát, tam je možné si třeba udělat i vaječinu nebo si dát něco sladkého, to je jediná výjimka, kdy se to do tuků neukládá (jak to bývá třeba večer)
Ja zhubla na svatbu 10kg,takto.Dopoledne sacharidy-rano tmave pecivo+zeleninu+lucina, nebo treba ovesna kase.Svacina chocen. Jogurt,ovoce.Obe-cokoliv ale msle mnozstvi,vyhybala jsem se smazenemu a knedlikum.Odpoledne nilkoviny- zeleninovy salat a koskem peciva,tvrdy syr,vecere-maso,vajicka, varena cocka,pokud mozno bez peciva.Hodne pit, nesladit kafe.Vubec jsem nejedla sladke a buchty, asi az po dvou mesicich jsem si dala kousek cokolady,kdyz ma clovek prisun spravnych potravin tak pak nema chut na susenky.Kazdy den jsem trochu cvicila orbitrek,sedy lehy.....
@bianca_86 máš strašně málo pohybu. Na hubnutí vlastně žádný. Výzvy jsou fajn, ale jen na zpevnění, nevydáš při nich skoro nic energie🙂, i když to vypadá, že ano. Pohyb kolem dětí je běžný pohyb , který spotřebováv energii tak, jako kdykoliv jindy kdekoliv jinde, v práci třeba....Takže to se nepočítá. Je to lepší než sedět u televize, ale nezhubneš.
Aby šla váha dolů, musí být výdej větší než příjem. Výdej zajistíš pohybem, který bude aerobní, to znamená takový, že bude intenzivní v kuse 45 minut a víc tak, že se u toho zadýcháš, ale ještě budeš moci mluvit🙂))). Tepovou frekvenci bys měla mít u toho poměrně nízkou, někdy můžeš sportovat jako blázen, a ono to nefunguje, protože to je moc☹.
Najdi si čas na rychlou intenzivní procházku, zostra, 4-5km, bez zastavení, střídavý běh a chůzi, jestli máš možnost plavání, nebo na kole - ale ne kolem domu, ale 45 minut šlapat, 15km třeba? Není na to potřeba moc času, ale musí to být trřičtvrtě hodiny v kuse a víc....ideálně něco denně, třikrát týdně y to chtělo jistě.
Bez sportu jako takového ten výdej nenavýšíš a samotným posilováním právě taky ne. Je dobré, ale k aerobní aktivitě.
Držím palce.
Jestli můžu jen poradit 30-ti denní výzvy jsou úplně k ničemu akorát si zatížíte jen jednu část těla a to je nesmysl. Raději cvičte komplexně celé tělo 😉 A ke zhubnutí je potřeba 70%-80% strava a zbytek je cvičení. Ještě doporučím skupinu na Fb na skupinu Fitness Motivation CZ kde si dohledáte už co děláte špatně nebo si tam napiště o radu 😉
@berenika39 pohybu mám řekla bych dost, napsala jsem jen výzvy, protože ty dělám každý den. Jinak ještě 2x týdně aerobic, ale ten jsem začala teprve před měsícem, ale tím jsem nikdy nezhubla. Když počasí a dítě dovolí, jdu běhat a svižných procházek mám také dost a občas florbal, takže cílený pohyb min. 3x do týdne, spíš více. K tomu dodržuji takové ty věci jako že nejezdím výtahem, ve městě nevyužívám MHD a tak.
@bianca_86 tak to jsi ale nepsala🙂))))).
Tak pak je to věc jídelníčku, pravidelně, malé porce, omezit sacharidy...a mě tedy pomohlo zbavit se lepku, opadlo takové to oduté břicho🙂)) kolem pupku, odlehčilo se mi.
Já mám tedy jídelšníček, kde jsou sacharidy jen a jen v poledne, samotné a malé množství. Jinak bílkoviny, zelenina, bílkoviny, zelenina, ovoce jednou denně .
Spíš mě překvapuje, že za tu dobu opravdu ani gram. Po druhém těhu jsem se dostala na šílených 83 kg, takže mám co hubnout . Své tělo znám a vím co na něj fungovalo dříve, jenže mé osvěčené recepty najednou nefungují 🤐
Napiš sem svuj jídelníček včetně množství ☺☺☺ 🙂
@berenika39 nenapsala, protože ta výzva mi přišla nejdůležitější 😀 a zbytek aktivit není pravidelný, ale nastřádá se
Aky mas denny prijem kalorii?
A můj jídelníček, zhruba. Ráno začínám vypitím půllitru vody se lžičkou psylia, asi za půl hodiny snídaně - žitný chléb, omeleta z bílků nebo variace sýrů + zelenina, nebo corn flakes s podmáslím, černý čaj s medem a citronem. Svačina ovoce. Oběd, často cizrna, rýže, brambory, ráda k tomu dělám zeleninové směsy, těstoviny a třeba br. knedlíky se snažím omezit, ale taky občas zařadím. Svačina jogurt, podmáslí, ovoce nebo zelenina, sýry. Večeře podobná jako snídaně. Pokud mě večer honí mlsná, křoupu křížaly, nebo mrkev. Během dne piju většinou neslazené bylinné nebo zelené čaje, vodu. Mám ráda sladké, takže si někdy dám hořkou čokoládu a samozřejmě občas ujedu s nějakou prasečinkou. Přesné váhy vám nedám, někdy toho sním míň, někdy víc.
bolo by fajn si par dni pocitat kalorie. Ako tu uz zaznelo, mam podozrenie, ze jes malo.
@bianca_86 já si myslím, že po každém těhotenství může dojít k jinému hormonálnímu nastavení. Proto tě asi překvapilo, že tentokrát tělo nefunguje, tak jak jsi byla zvyklá. Zřejmě to bude chtít delší čas, já i přes vyvážený jídelníček začala hubnout až tak od dvou a půl let po porodu,postupně jsem za rok a půl shodila 15 kg.
@bianca_86 nenastřádá. tak to nefunguje. muselo by ti to vycházet pravidelně třeba obden něco. pravidelně, stále dokola, pak to nakopne spalování. jestli ti to tak vychází, tak super🙂.
V jídle možná zkus omezit to něco s něčím, dej si to něco, a pak za tři hodino to "s něčím". Jestli toho není najednou moc🙂. Těžko takhle říct. Ale výběr v pohodě🙂.
nejsem odborník, ale problém bude v množství. Je ho málo a tělo dělá i toho mála zásoby. V každém jídelníčku musí být obsaženy bílkoviny, tuky, sacharidy. Je dost programů i aplikací pro přehled denního příjmu.