Ahoj,
ráda bych se zeptala, jestli některá maminka neví alespoň přibližný kalorický příjem maminy na mateřské? Chtěla bych dodržovat makra a vejít se do denního kalorického příjmu, bazál mám spočítaný na skoro 6500Kj. Zkusila jsem jíst do hodnoty 7000Kj a jsem neustále hladová. Netušíte někdo? 😕
A inak skús nabudúce google, tam sa dozvies odpoveď hneď - okolo 2400kcal
Nejak nechapu na co presne se ptas... Kazda ma jiny kaloricky prijem a neexistuje jedna spravna hodnota pro vsechny.. muzes trosku priblizit svuj dotaz?
@stratilikova dekuju!
@luj89 Šlo mi o to, ze k bazalu se připočíta určitá hodnota dle zátěže. Ja nemohla najít alespoň přibližnou hodnotu pro mateřskou. Neumím říct, zda je to lehké, střední nebo velké zatížení. Ano,nezastavim se od rána do večera, ale vydej jako horník taky nemám. Tak me zajímala tato přibližná hodnota 🙂
@sary_na hodně nebezpečný experiment - radovat se z jednoho čísla🙂. To číslo samozřejmě vůbec nemusí být pravda.
- jsi těhotná?
- v šestinedělí?
- kojíš?
- váha, výška?
- sport - pokud ano, jaký?
- denní aktivity, jaké, kolik?
-spánek, kolik?
- strava - jaká přesně, kolikrát denně, co, rozepsat po jednotlivých jídlech..
- alkohol, káva, kouření ?
Pak, možná, a ne přesně, zjistíš, kolik bys měla denně spotřebovat KJ. A to ještě velmi orientačně.
@berenika39 Zbytek faktoru si orintacne propocitat umím,ale děkuji. 🙂
@sary_na a ešte som našla údaj, že plod má spotrebu 300kcal...asi toto hladas?
@sary_na jestli budeš jíst s nechutí, z donucení, s pocitama výčitek nebo prostě jakkoliv řešit jídlo, tak ať toho sníš jakkoliv hodně nebo jakkoliv málo, bude to všechno špatně. Proto je asi tolik žen, co ať snědí co chtějí, netloustnou a jsou pořád stejné a naopak ženy, které tloustnou už jen když se na jídlo podívají.
@sary_na nevim jestli ti rika neco jmeno Kristyna Cechova www.kristinacechova.cz, ta ve sve knizce doporucuje pro maminku na MD bazal nasobit koeficientem 1,2.
@sary_na v tom případě se neůžeš ptát na spotřebu - ta vychází právě z těchto faktorů.
@sary_na takze se spis ptas na energeticky vydej 😉. Hele, to nejde rict materska = en.vydej 2000 KJ. To je jako kdyby jsi rekla pracujici = vydej 4000KJ a uz neresila jestli jde o sekretarku nebo pokryvace. Ja bych az tak neresila ty cisla, ale zamerila se na zdravou stravu a pohyb 😉
Kojeni zvyšuje vydej prý cca o 450 kcal, ale brala bych to jako velmi hrubý odhad a navíc jde o plné kojeni. Pokud uz se nekoji plně, bude to míň. Jinak pro výpočet kalorického výdeje je nejlepší vyjít z hmotnosti bez tuku a fyzické aktivity, popř. z výšky, hmotnosti a věku. Jestli potřebuješ, napíšu vzorečky i jak si to rozpočítat na makra. Ale stejně to vždycky bude orientační a nejlepší je si to pak korigovat podle toho jak ti to bude sedět. Jestli býváš hladová, nemusí to taky být jen tím, že máš větší vydej, ale můžeš si zkusit pohrát se skladbou maker, třeba přidat bílkoviny a/nebo tuky, aby ti to vyhovovalo.
Hlavně jsi pořád neřekla, jestli jsi těhotná, po porodu, jak dlouho.
@stratilikova zakladatelka se pta na vydej pri materske, ne pri tehotenstvi 😉
@luj89 mateřská je 6-8 týdnů před porodem.
@berenika39 no jasne, ale v tomto obdobi se neresi hubnuti...
@luj89 nedivila bych se ničemu....nicméně taky si myslím, že je to po porodu...
ja teda vzdy kouknu komu radim a kdyz to neni napsany tak juknu na par poslednich zprav a na konci listopadu se ptala jak poznat nestovice u 8 mesicniho prcka...
@luj89 ježiš sorry, som to úplne poplietla
Dekuju všem za rady a pomoc. Chyba je v mem vyjádření, jde tedy přesně o rodičovskou dovolenou. Mám jedno dítě, 82kg a 173cm. Jsem už nešťastná protože před těhotenstvím jsem měla 63kg, jen behala pro radost a jedla sice o něco zdravěji ale podle toho,jak se mi zrovna chtělo. Bohužel v těhotenství, i když jsem se nepřejídala ani nepřestala hýbat váha vyletla až na 85kg. Nevím,kde jsem tehdy dělala chybu. Od porodu (malé bude rok) se snažím dat do pořádku. A jak je psano výše, mám 83kg,což je děs po roce snažení. Běhám,jim zdravě a občas posiluji (1-2x týdne). Plus normální starost o jedno divočejší dítě,procházky a tak. Proto se snažím zjistit orientačně kolik by ten vydej mohl byt pro maminku doma s dítětem,přičíst k vydeji konkrétní případy jako u me běh nebo posilování zvládnu a v těch konkrétních dnech navýšit příjem taky zvládnu. Proto se ptám. Navíc nejde o to, abych makra dodrzela na 100% ale abych neprijimala zbytečně moc nebo málo.Chci se proste pohnout z místa.
@sary_na kojis?mě se váha hnula až co jsem kojit přestala.Měla jsem a stále mám stejný problém.Před hubnutím jsem vážila 87kg.Z toho jsem nabrala ještě 2kg co jsem kojila,chodila na mega dlouhé procházky a hlídala stravu.Mě pomohlo cvičit a nejist po 18.00 h.Nikdy mi nevydrželo hlídat si kalorie.teď mám 75kg,malýmu budou v létě 2roky a zas to jde blbě.A to už měsíc hlidam stravu a sportuji 1,5 hodin 5x v tydnu.Přestala jsem se vážit a nehrotit to ono to půjde.Spíš planuji druhé dítě a hrozně se bojím že to dolů nepůjde vůbec.Ještě bych ti poradila ať si skocis k dr na krev jestli nemáš třeba něco se stitnou zlazou.Ale taky to tím nemusí být a jen tvoje tělo se ještě vzpamatovává.Ještě bych poradila co se osvědčilo mě když se váha sekla.Na všechno se vyprdnout na 14 dní,necvicit,jíst normálně vysokovat tělo a pak se do toho opřít naplno.Mě se tohle osvědčilo.Držím pěstí
@kecalka2 Dekuju! Ja vím,ze to asi neni hezky,ale jsem rada ze nejsem jediná. Jsem z toho už na hlavu. Chce se mi brecet když se vidím,ale ať dělám co dělám,nejde to dolu..Druhé dítě plánujeme taky,ale doufala jsem, ze při otěhotnění nebudu jako mamut. Stačí,ze jsem tak vypadala u prvního na konci těhotenství. Ja proste nevím,kde můzu dělat chybu :/
@sary_na Jo to mi povídej taky se toho děsim hrozně.Nejsi sama.Já rodila a měla jsem 93kg,z toho jsem nechala 6kg v porodnici a šestinedělí že bych hubla to vůbec.Jiné maminky jsou po šestinedělí zpět na své váze já nic.To jsem se v těhotenství taky hlídala.Přibrala jsem 18kg.Před těhotenstvím jsem vážila 68kg.Nebyla jsem žádná vychrtlina ale tím jak jsem převážně cvičila tak to nebylo tak hrozný a každý mě typoval na mín.Měřím 169cm.Co bych ted dala za to dát alespon 5kg dolů :( pro někoho je to hračka já mám každé kilo vydřený nic nešlo dolů zadarmo.Hold to máme v genech ale nechci být tlustá.Na podzim se chcem snažit o druhé mimi a já už ted dřu jak kun abych vážila alespon 70kg a nebyla po dvou dětech jak bečka.Mám takové tušení když už ted se to seklo že pak to nepůjde vůbec :( Někde jsem ještě četla že některé mámy co vysadily antikoncepci že jim to jde pak dolů blbě nebo nabíraj a bojím se jestli nejsem i já ten případ.Do roka malého jsem prášky brala ale i když jsem makala tak výsledky byly do měsíce,od té doby co neberu tak nic.Možná se nějaký výsledek ukáže až za tři měsíce ale raději se vážím opravdu málo.Bych s tím sekla :/
Ja bych se už váhou nezaobirala. Věřím, že hubnutí je v hlavě. Já šla rodit s váhou 99 kg při 164 cm, masakr, navíc akutní císař, takže tři měsíce pohyb nic moc. Plně kojím. Syn má 4 měsíce, první dva jsem plakala, že to dolů nikdy nedám, z porodnice jsem si přinesla 94 kg. No a teď, když jsem přestala cokoli řešit, s klidem si dám čokoládu, ne celou, samozřejmě, tak mám 82. Moje původní váha byla 62 kg, ale měla jsem spíš sportovní postavu. Takže hlavu vzhůru a hlavně neřešit bazální metabolismus a podobně. Tělo si stejně řekne, co a kdy potřebuje.
@mmmarkytka Já ted taky váhu přestala řešit.Zvážím se ale beru to s rezervou.Otázka je jak dlouho mi to vydrží.Mohu se zeptat co jsi cvičila?Já svůj bazál nebo kalorické tabulky taky už nesleduji.Je pravda že mi to dalo docela dost užitečných věcí.Jím prostě lehčeji,smažené výjimečně a sladké taky.Těch prvních třináct kilo co jsem zhubla mi k tomu stačilo.Ted bohužel ne :( ale do diet a nějakých těhle hnusů jít nechci.Potřebuji najít něco co mi bude vyhovovat abych se dostala zpátky do formy i po druhém dítěti
@kecalka2 ze začátku jen pánevní dno. Ve druhém měsíci procházky, ale intenzivní, dvě až tři hodinky parkem se sporttesterem při 65% maximální tepové frekvence. Jinak jóga a pilates,ale to fakt hubnutí nepomůže. Jim teda všecko, snažím se spát osm hodin denně, naposledy jim ve 20 hodin. Malý si zvykl, že se vzbudí ráno v 5, ale nakojime a spíme dal. Vypiju teda tři litry čisté vody, ráno s trochou citronu. Fakt se nijak extra nehlidam, hubnutí je fakt v mozku...
@kecalka2 ještě teda dodám, že v rodině po porodu nikdo nezhubl, předpoklady mám spíš opacne, takže jsem se naučila mít se ráda. Fakt to zabírá 🙂
Nasleduj svoj hlad a jedz 🙂 ale vážne-netuším, hovorí sa , že tehotná by mala o jednu svacu viac než normálne.