Hubnutí v těhotenství. Lze to zdravě?

12. črc 2020

Holky, zajímalo by mě, zda se dá nějakým způsobem zdravě hubnout i během těhotenství? Jsem v 11tt, zatím jsem nepřibrala, ale bojím se, abych neměla 20 kilo navrch. Už teď mám nadvahu. Měřím 163 a vážím 78 kilo. Před těhotenstvím jsem právě držela dietu, kde jsem omezila hlavně cukry.

jjasmina
12. črc 2020

V těhotenství bych dietu nedržela vůbec. Já přibrala 23kg a kdybych se necpala blbostma, jde to dolů rychleji. Nevím jestli je to zrovna kojením, ale prej , kdo kojí , tak i nabraná kila jdou rychleji dolů 🙂 Samozřejmě je dieta a pak je hladovění. Zdravě se stravujte, tím nikomu neublížíte, jen bych vynechala suroviny, které byste v těhu jíst raději neměla.

sudylichozrout
12. črc 2020

@jjasmina U me to o tom kojeni neplati. Shodila jsem tehotenska kila behem sestinedeli a ty ctyri, co byly moje z jidla, se me ted drzi. Jim dobre, nejim prasarny, mam pohybu, az to hezke neni a vazim porad 61 kd. Teprve az prestanu kojit, pujde to dolu, mam stejnou zkusenost z dvou minulych kojeni. Po ukonceni kojeni jsem shodila i ten zbytek, co se me drzel.

jjasmina
12. črc 2020

@sudylichozrout Já jsem většinu kil shodila také v šestinedělí, ale to bylo asi tím, že jsem jedla minimálně nebo skoro nejedla.

sylvusska
12. črc 2020

Dietu bych nedrzela, pokracuj ve zdrave strave, prochazkuj. Ono to ovlivnit moc nejde. Kamarafla pribrala 20kg a to se hlidala. Ja v obou tehu 12kg a dost hsem na jidlo kaslala. U me ani u jednoho tehu pak neplatilo, ze kojenim to pujde dolu. V podstate jen 5kg po porodu (z toho 4kg mimco). Po sestinedeli jsem najela zpet na cviceni a zas zdrava vyvazena strava. Uzij si tehu, bez nejalych vycitek. Ve vysledku bude jedno, zda ty 2kg pak budes shazovat min.

marti89
12. črc 2020

Je pro tebe důležitější, jak budeš vypadat po porodu, nebo zdraví miminka? Když budeš jíst vyváženě (i cukry) a pravidelně stejné porce jako před těhu, trochu zdravého pohybu, přibereš úměrně miminku (plodová voda, hmotnost mimča) a po porodu se nezastavíš, tak to bude lítat dolů rychle..

S prvním jsem problila 4,5 měsíce od rána do večera a zhubla 7,5 kg, ty jsem dobrala během měsíce a při porodu v 34. týdnu jsem měla dokonce +12 kg. U druhého jsem problila stejně měsíců a zhubla 9,5 kg, už je mam zpět a +3 kg ve 30. týdnu. Za mne buď ráda, že se můžeš stravovat, jak chceš a sestav si zdravý pravidelný jídelníček.

mari2
12. črc 2020

Mám taky nadváhu, ale hubnout se teď nesnažím. Snažím se jist cl nejzdravěji, když mám chuť na sladké, vzít si třeba ovoce. Doufám, že příberu málo, ale nepočítám, že bych zrovna teď zhubla. Jinak bílý cukr miminko opravdu nepotřebuje, ale cukr z ovoce a klasických příloh ano.

eithelwing
12. črc 2020

Otěhotněla jsem s nadvahou, 85 kg a 173 cm. Nesnazila jsem se hubnout, pribrala jsem 12 kg. Shodila jsem je do dvou týdnů od porodu. Ted je malému 6 týdnů. Snazim se hlavně neprasit, pomalu se vratit ke sportu, ale dietu nedržím. Kojim plně.

marti89
12. črc 2020

@mari2 Nemyslela jsem jíst bílé cukry, ale obecně cukry (z ovoce a v běžném zdravém jídle), jejich striktní rychlé vysazení kolikrát má opačný efekt, protože tělu chybí a rozhodí se celý metabolismus.

fandysek_1
12. črc 2020

Doporučuju jíst dle www.tehotenskacukrovka.cz, jsou tam vyvážené jídelníčky. Sama jsem přibrala u prvního asi 8 kg a u druhého asi 9 kg. Teď při třetím těhotenství se snažím i cvičit a to hlavně kvůli zádům.

mari2
12. črc 2020

@marti89 psala jsem snad něco jiného?

bajjunka
12. črc 2020

Nenazývala bych to dietu, ale spíš bych se inspirovala jídelníčkem těhotenské cukrovky, který mimochodem naskočil před můj koment, když zrovna píšu 😀.
Takže žádné zbytečné cukry, omezené ovoce, přílohy, pečivo, limonády. Takže bych si stáhla kalorické tabulky, a koukala, kolik sacharidu za den sníš. Mám známou, za pár týdnu rodí a každý den cvičí, tak jestli jsi na to zvyklá a nebudeš mít problém....
(a kojení a hubnutí, na to bych se nespoléhala. Neznám nikoho, kdo by u kojení zhubl, a to jsem dva měsíce v posilovně se správným jídelníčkem i spala, a nesundala ani kilo. )

ariadna12
12. črc 2020

Jedla bych zdrave a dostatecne. Dietu bych nedrzela, muzes ohrozit vyvoj mimi.

pindrusice
12. črc 2020

Nepíšeš jak se stravujes teď. Nicméně i dlouhodobý životní styl s omezenými sacharidy se dá nadále dodržovat v těhotenství. Jen to nesmí být dieta jako dieta. Jak píše @bajjunka víceméně na principu omezení jednoduchých cukrů,které nejsou ničemu prospěšné. Ani mimo těhotenství,natož během něj. Základem jsou kvalitní proteiny a tuky (vejce,maso,ořechy,minimum uzenin), moře zeleniny všeho druhu (ať si nepředstavujes jen mísu salátů) trochu ovoce, sem tam zakysaný výrobek a ideálně celozrnné potraviny,jako je Natur rýže, těstoviny, žitný kvaskovy chléb a pod. Hodně vody! A pohyb..chůze,plavání,jóga....

cherie24
12. črc 2020

Pokud budeš jíst zdravě a nebudeš se futrovat nezdravým a sladkým a jakože ty chutě v těhotentví jsou silné a je to hrozný odolat 🙈 tak by to mělo stačit. Rozhodně žádné diety, ale jíst střídmě a vyváženě a ne jak se říká, že se musí jíst za 2. Sice jste teď 2, ale pár centimetrový prcek nepotřebuje porci jako dospělý chlap. Já třeba nabrala 23 kilo, ale do 4m byly dole. Hodně jsem teda zadržovala vodu a ta zbylá kila z vymetání lednice jsem dohnala chozením s kočárkem, kojením, do toho dost často pak i člověk zapomíná se sám najíst s tim malým mimčem...

lestoc
13. črc 2020

Skoro všechno tu už visí. Taky doporučuju jídelníček k těhotenské cukrovce jako inspiraci.
Jedna rada navíc: Počítej s tím, že i přes dodržování zásad zdravé a přiměřené výživy může Tvoje váha hlavně v druhém trimestru vyskočit klidně o dvě kila za týden. To je pak těžký neříct si "kašlu na to, jdu do cukrárny". Nevzdávej to, já veřím, že takový kila se prostě nepočítají a po porodu musí odkráčet pryč samy 🙂 Buď na sebe hodná a nezapomeň na pohyb. Chůze do schodů, do kopce, dokud to jde, je nejlepším parťákem.

marketanova
2. únor 2021

Já měla u první malé nadváhu, mám činky a cvičím jögu neustále.