Co vás nakoplo k hubnutí?

30. srp 2022

Ahoj, chtěla bych se zeptat co vás nakoplo k hubnutí ? Já 160 cm 91 kg a nejsem schopná se dotlačit . V zrcadle, na fotkách, se sobě hnusím . Nemám ráda své tělo a nelíbí se mi na něm nic . Z 90% mám i cukrovku ( na další test půjdu za pár dní) . A prostě i to mi je asi málo k tomu se donutit změnit aspoň jídelníček. Největší problém je asi sladké na kterém jsem totálně závislá . A vařit zdravě taky absolutně neumím . Vařím spíše české klasiky .

annasmyckova
30. srp 2022

jestli máš FB, tak skupina Hubneme s kalorickými tabulkami... Je tam spoustu receptů, proměn lidí, odkazů a článků na fungování těla a odborníci, co poradí, když se nedaří. Taky ujíždím na sladkém, to je zrovna to, co hubnutí brzdí. Ale u mě vím, když mám dostatek bílkovin, tak mě mlsná nehoní. Pokud máš cukrovku, tak to určitě bude chtít změnu jídelníčku. Vzít to jako výzvu, něco nového se naučit.

lauriak
30. srp 2022

Mně nakopl instagram "tabulkářka"

autor
30. srp 2022

@annasmyckova
@lauriak děkuji mrknu na to

zizkmi
30. srp 2022

Me pred lety nakopla svatba a taky diagnostika. S pohybem jsem nemela problem, chodila jsem 4x tydne, ale kila nesla dolu. Pomohla mi az vyzivova poradkyne. Zadne koktejly, protejny, tabulky. Pani mi vysvetlila, co delam spatne napr testoviny vecer, jednotvarnost a pod. Najednou to slo. Jasne, chtelo to vuli nesnist tabulku cokolady kazdy den, ale kdyz jist dost bilkovin, tak ani nemas na sladke chut. Ted po detech mi hodne pomohl prerusovany pust. Pokud mas nove zjistenou cukrovku, urcite bych vyhledala nekoho na konzultaci

krisstina93
30. srp 2022

Mě nakopl pohled do zrcadla, když už se nelíbim sama sobě, tak je to velká motivace. Chtěla sem se cítit dobře, obléknout si v létě něco hezkého, aniž by mi z toho lezly špeky, chtela sem se i víc líbit manželovi ( i když ten mi úbytek váhy spíš zkritizoval, že mi prej zmizel zadek 🙄). Měla jsem teda navíc asi tak 10 kg po porodu, žádná brutální nadváha, ale necítila jsem se dobře, jeste teda zdraví je taky velká motivace, mě třeba stačí pár kilo navíc a otékají mi končetiny, víc se zadychavam (mám astma), takže i z toho důvodu sem se celkem rychle dokopala k akci.

hasara33
30. srp 2022

Můžeme ti tu napsat 10, 20, 50, 100 tipů, které nás nakoply k hubnutí, které tobě budou s největší pravděpodobností k prdu. Pokud nejsi disciplinovaný člověk se silnou vůlí, musíš si to srovnat v hlavě, musí ti to tzv. přepnout v hlavě a v momentě, kdy se to stane, věřím, že úspěšně zhubneš bez výrazného přemáhání a popírání sama sebe. 😉 Ono to totiž není o tom samotném zhubnutí, to není vůbec složité, ale je to o tom udržet si to. To je na tom to nejtěžší. Musíš si nastavit takový stravovací styl, který bude pro tebe trvale udržitelný.
Pro začátek ti doporučím zapisovat si vše, co sníš do kalorických tabulek. Dále doporučím si nic nezakazovat, protože to je cesta do pekel, pouze omezovat (místo tabulky čokolády třeba jen tři kostičky, které sníš pomalu a vychutnáš si je), nad jídlem přemýšlej a v neposlední řadě nekupuj zbytečnosti - čokolády, sladké tyčinky, bonbóny apod..., protože to, co doma nemáš, to nemůžeš sníst 😁 hodně štěstí 😉

vikinkav
30. srp 2022

Ja jsem taky zavisla na sladkem, tabulka cokolady denne pro me neni problem, ale standart. Hubnu ted pomalu pomaloucku tim, ze jim jen cokoladu a sladke, ktere mam rada 😄 Takze kdyz mi kamaradka nabidne koblihu nebo nejaky zakusek, tak si nedam, misto toho si radsi dam tu svoji tabulku a nic dalsiho. Ja vim, ze to neni zadny super hubnouci tip, ale na me funguje 😄 Na jednu stranu mi vadi jak vypadam, na druhou bez cokolady proste nepreziju a dat si par ctverecku nejde, stejne pak jdu a dojim to 🤦🏼‍♀️ Chci ale vypadat hezky jako pred detmi, tak se snazim krotit. Nektere dny jsou lepsi, nektere horsi.

ekou
30. srp 2022

Je to o discipline :D

emillyhk
30. srp 2022

No, to prvotní nakopnutí přišlo na jaře, když jsem zjistila, že mám plnou skříň oblečení a do ničeho se nevejdu, protože jsem za rok přibrala 10 kg 🤦‍♀️ Takže jsem si stáhla kalorické tabulky a zjistila, že opravdu není potřeba jíst stejné porce jako manžel (váží jednou tolik co já), že chipsy k televizi jsou sice fajn relax, ale stačí hrst a ne půl sáčku a přestala jsem péct sladké, kupovat bonbony a čokoládu. Sladké jsem musela vysadit už v těhotenství kvůli GDM, tak to nebyl takový šok. Mám lehce zvýšený cholesterol, takže jsem hodně omezila uzeniny, chipsy a další "dobroty". A začala jsem se hýbat, 5x týdně 7 min podle YouTube. Teď přes léto moc necvičím, ale pohybu mám dost. Občas si dám něco sladkého/chipsy, ale ne denně a opravdu maličko. Ale opravdu nejvíc mi pomohlo zmenšit porce (jedla jsem celkem vyváženě, ale moc) a začít se hýbat.
Za sebe radím - začni s kalorickými tabulkami, neměj přehnané ambice (žádný cukr, jenom zelenina, denně cvičit, ideálně všechno hned teď), protože to tě akorát otráví a odradí. Jak uvidíš, že jde váha dolů, bude snazší přidat další věci jako pohyb 😉 Držím palce, ať se odhodláš začít, protože čím dřív, tím líp 😘

levandule_k
30. srp 2022

Bereš to negativně, tím jak píšeš o sobě, že se sama sobě hnusíš, tak jsi z toho víc a víc nešťastná a pak to zajídaš sladkým. Když budeš mít chuť na sladké, tak se ptej sama sebe a jím to, protože mám na to chuť nebo zajídam smutek.

Mně pomohlo, že jsem věděla, že se nechci dopracovat na 100kg.

Vařit se dá naučit i jinak, zdravě, lehce, chutně, ale budeš muset trochu experimentovat a hledat nové chutě.

llluckaaa
30. srp 2022

Mě nakoplo, když jsem se rozhodla hodit do psychické pohody, zmenšit únavu a zbavit se bolesti zad. Tím, že se mi to dařilo, jsem se nemusela do ničeho nutit, radovala jsem se z pokroků a motivovalo mě to pokračovat. Ač nebylo cílem hubnutí, sundala jsem za půl roku 8 kilo tuku.
Za sebe doporučuju v první řadě najít takový pohyb, který tě bude bavit a budeš se po něm cítit dobře. Zdravá jídla nejsou nic složitého, stačí se naučit základní pravidla, z čeho je skládat a pak to jde samo.

bohumilakupkova
30. srp 2022

Mě motivuje celkem dost oblečení. Neřešit, že v tomhle svetru bude vidět pneumatika a v těch kalhotech mám prasečí nohy a tohle triko mě opticky zeštíhlí. Vím, že pro manžela jsem štíhlá přitažlivější. Samotné by mi vadilo, kdyby měl pupek a dvě brady. K hubnutí mi pomohlo zjistit příčinu tloustnutí. U mě to bylo vynecháváním jídel a následným dojídáním tím, co bylo zrovna po ruce, dojídáním po dětech a uklidňováním jídlem. Byla jsem naštvaná a dala jsem si čokoládu, doma jsem něco nestíhala/nezvládala, tak jsem se uklidňovala sladkostmi, jídlo z nudy a pak slazené pití typu ochucený Birell, sladké minerálky... Myslím, že hubnutí začíná v hlavě a záleží, jak moc je pro tebe důležité, aby ses cítila, vypadala dobře a byla zdravá. Uvědomit si, že přejídání mi nestojí za ten špatný pocit ze sebe, neustálé pocity selhání, nenávist k vlastnímu tělu...Pokud je problém vyloženě chuť, tak docela pomáhají žvýkačky, mít v lednici ochucenou studenou vodu (citron,pomeranč) a místo vyžírání se vždycky napít a hlavně se snažit zabavit, být víc venku. Vařit zdravě je jednodušší a rychlejší než nějaké omáčky apod. Když jsi závislá na sladkém, tak pokud možno nechodit do obchodu (objednat online) a co doma nebude, to nesníš. Když to nepůjde vydržet, radši si dát čokoládový jogurt než dortík nebo nějaké ovoce. Co máš teď rozdat někomu jinému. 🙂Jinak by mohla být motivace předat svým dětem lepší stravovací návyky, aby tohle nemusely v budoucnu řešit. U nás doma se vyloženě žralo. Na každého se počítaly dvě porce a nechat něco do dalšího dne většinou neexistovalo. 🤷‍♀️Rodiče to samozřejmě mysleli dobře, ať je dost pro všechny, ale stravovací návyky to dobré nebyly.

jjasmina
30. srp 2022

Pokud máš cukrovku, mělo by tě to nakopnout hned. Kdysi jsem měla úraz a čekala jsem jestli mi budou amputovat kus nohy, na pokoji většinou lidi s cukrovkou. Tak jdi do sebe a začni už kvůli zdraví

dura175
31. srp 2022

Pokud máš cukrovku, mělo by tvoje zdraví být tím největším impulsem pro změnu. Při ní je totiž dieta klíčová pro stabilizovaný stav. V rámci kontrol bys měla být poučena o výživě a lékař by ti měl vysvětlit rizika spojená s nedodržováním jídelníčku. Kromě výše zmíněných “cukrovkářských” amputací jsou více ohrožené ledviny, což může vést až k jejich selhání, tedy dialýze, nebo transplantaci. Na dialýzu jsem chodila skoro rok a cukrovkáři tvořili 80 % osazenstva. A věř, že to není nic příjemného.

novamamina
31. srp 2022

Já jsem zkoušela hubnout mockrát. Nikdy nic...ani deko dolů, pze jsem u ničeho nevydržela. Ale pak kámoška řekla o tabulkarce. Tak jsem projížděla její instagram. A v tu chvíli mi v hlavě bliklo další "zkusím to". Světě div se, kila šla dolu jako prd. A když vidíš první kila dole, nakopne tě to. Prostě konečně vidíš že to jde! První koupene menší džíny, nepopsatelny pocit 🙂. Takže je to v hlavě, nic jiného.

cilkat
31. srp 2022

Mě hodně pomohl právě rozhovor s diabetoložkou. Pomohla mi nastavit si reálné cíle a vysvětlila, co u mě roztáčí tu cukrovku (ok, nebyla to přímo cukrovka, byl to prediabetes... pět kg dolů a najednou cukr v normálu 😉 )
U mě to zdaleka není o tom, co nesmím jíst, ale naopak co mám jíst. Protě je třeba ovládnout to umění "najíst se tak, abych neměla hlad". ... Hodně pomohlo taky to, že já prostě zajídám únavu. Se dvěma dětma nemůžu moc zlepšit spánkový režim, ale co můžu, je dát si místo odpolední koblihy zelenej čaj... Kupodivu to funguje výborně.

siposovi
1. zář 2022

Mě pomohlo na měsíc se stravovat jen "krabičkami". Vybrala jsem si tu firmu, která vařila běžná jídla, která jíme a jsem schopná si je doma také udělat. A opravdu mě překvapily ty malinké porce příloh a velké maso, pomohlo mi to ujasnit si velikost porce a inspirovat se jejich jídelníčkem.

ninive211
1. zář 2022

Pokud tě nenakopne to, že ti jde o zdraví (cukrovka), tak fakt nevím. V první řadě omezit to sladký, sacharidy, ono při cukrovce je to i nutnost. První dny budou krize, ale je třeba to překonat. S chutěmi na sladké pomůže, když budeš mít fakt dost bílkovin, pak tě ta žravá nebude tolik honit. Omezit velikost příloh, nahradit zeleninou, omezit množství pečiva a radši místo dvou rohlíků s máslem a salámem si dát jen jeden, ale k tomu tři plátky vysokoprocentní šunky místo šunkového salámu a kopec syrové zeleniny navrch. Chce to v prvé řadě zrušit zlozvyky typu odpolední kávička se zákuskem a TV s balíčkem čipsů, pozor i na oříšky, jsou zdravější náhražkou oproti oříškům, ale v malém množství, ne je jíst na kila, protože prostě jsou to tuky (byť ty "zdravé").Úplně zruš bílé sladké pečivo ve formě buchet, koblih, krosanů...vykašlala bych se i na nějaké pokoušení se péct si "domácí", protože pokud člověk zvyklý na klasické české, sladké pečivo, tak ze dne na den fakt nepřejde na buchty z pohankové mouky slazené čekankovým sirupem místo cukru. Nebudu lhát, chutná to prostě jinak, ani já tomu na chuť nepřišla a třeba tzv. zdravé cukroví , co peče na Vánoce ségra, protože mají různá dietní omezení, mi absolutně nechutná (radši si dám 1 kousek klasického, nešizeného lineckého a vanilkového rohlíčku než deset rádoby zdravého, ale pro mě nedobrého).

lennus
1. zář 2022

Danča Hájková

exbordelar
Autor odpověď smazal
Zobraz
mislentilka
1. zář 2022

My se hecli s manželem spolu, nelíbilo se nám už jak vypadáme a hlavně kvůli klukum, ze jim chceme ve všem stačit. Když jsme lezli v horách do kopců a funeli jak dva hrosi a silene se potili, to nás nakoplo. Chceme jim stačit a moci s nimi sportovat. Tak jedeme kalorické tabulky. Dali jsme si cíl každý dát dolu 20 kg a když se nám to podaří, řekli jsme si, že pojedeme na Island, což je náš spolecny sen už 17 let🙂.

petaov
1. zář 2022

Nemáš v hlavě žádnou váhu, přes kterou by nejel vlak? 90 Kg je pro tebe asi ještě přijatelných, když to s tebou nehne. Jako při výšce 160 cm, bys dle mě neměla mít víc než 60 kg. Ideálně i o 10 kg míň. Ale každý to má jinak. Mi to tak třeba v hlavě sepne. Když se dostanu přes mnou přijatelnou váhu, tak se donutím k hubnutí, dříve ne. Takže si stanov strop a když už váha překročí pro tebe přijatelnou mez, tak se kousni a jdi do toho. Kalorické tabulky jsou fakt bomba a zhubneš bez pocitu hladu. Klidně si vař české klasiky. Není to o tom, že bys musela celý den chroupat mrkev, to by se pak akorát dostavil jojo efekt. Když budeš zapisovat do tabulek všechno a hlídat výdej a příjem, tak zhubneš i když budeš vařit svíčkovou. Pokud máš ale fakt cukrovku, nasadí ti doktor tvrdou dietu, takže budeš muset začít, pokud se chceš dožít nějakého normálního věku. Tak na to nečekej a začni hned.

zdenka1122
1. zář 2022

Čísla na váze... mám 156 cm a měla jsem pomalu 80 kilo, hnusná.... začala jsem chodit s hulkami, denně, změnila jídelníček- vyřadila sladké, bílé pečivo, zmenšila přílohy, přidala vic zeleniny atd.. a nejvíc mě motivoval úspěch po týdnu snažení, kdy byly dole 4 kila, pak to šlo pomaleji.... ale I tak jsem shodila cca 14 kilo.... potřebovala bych ještě, ale nemůžu se k tomu dokopat ...

zdenka1122
1. zář 2022

Sladké jsem nahradila oříšky.

monikaa162
2. zář 2022

Holky mne pomohla stavka v práci 🙈 Kazdy huboval, ze chce zhubnut, tak sme sli do toho... za 3 mesice sme museli dat 10 % z váhy. A podarilo sa mi to. Neco už mám zpátky, ale jdu do toho znova. Dala som pohyb, chodeni nebo obcas beh, a trocha som jedla zdravsie a slo to. Proste musis ty chciet a ono to pojde.

baris
2. zář 2022

Já jsem věčný dietář. A opravdu ti tady můžeme dát tisíc rad od těch co shazují, shodily nebo i od těch, co je pro ně jakákoliv nadváha nepřijatelná a nedokážou pochopit, proč jsme to tak nechali zajít tak daleko 😕. Popravdě ani já nedokážu pochopit, proč jsem svou váhu nechala zajít tak daleko. Ale to přibírání je většinou pozvolné, plíživé ...

Loni před létem, kdy se tady MK plnil jednou fotkou za druhou ohledně hubnutí jsem si řekla, že už to takhle nejde. Přecvaklo mi to konečně v hlavně a stáhla jsem si kalorické tabulky a jedla podle nich. Z počátku - cca 4 měsíce jsem je opravdu poctivě dodržovala, vše vážila, za den si dovolila jen 1 čtvereček čokolády 🙂 Už to mám v oku a vím, že hřeším - o víkendu jsem si dala kačenu se zelím a knedlíkem, včera jsem byla s dcerami v mekáči ... Ale jinak dodržuji:
- hooodně zeleniny (sním za den 1/2kg papriky)
- nejím pečivo (chlebíček se ale do toho nepočítá 🙂 🙂 )
- na talíři mám většinou maso, velké množství zeleniny, min. přílohy
- snažím se nevečeřet.
- ale klidně si dám čokoládu, smetanovou zmrzlinu, malou misku chipsů

Teď se ještě musím dokopat ke cvičení, ale taaaak moc se mi do toho nechce. Já jsem začínala na šílené váze - 110kg na 164cm. Teď mám 81kg a šnečím tempem to dávám ještě dolů.

prejeta_zaba
2. zář 2022

U takové nadváhy stačí pár změn a budeš mít 20 dole, ani nemrkneš. Ale my nevíme, čím hřešíš ty, jestli jíš málo, ale samé kalorické bomby nebo jestli se pod pojmem "česká kuchyně" skrývá samé mastné a výživové nehodnotné jídlo nebo co ti to vlastně způsobilo. Takže ty si musíš v sobě udělat pořádek, jestli je opravdu nutné jíst všechno, co jíš teď... Například stačí ta "česká" jídla nezahuštovat moukou, nelít všude smetanu a přemíru cukru a rázem je jídlo kaloricky na polovině. A chuťově si toho ani nevšimneš. 😉 Hlavně se nepoustej do žádných drastických diet typu "hrst oříšků místo jídla". To vydržíš 14 dní a pak to s tebou sekne.

andelicka
21. led 2023

Ahojky,tato diskuze už je asi starší tak je pasé,ale ráda bych se přidala.Ano Danča Hájková,kterou mám ustavičně předplacenou ani kalorické tabulky,ani změna jídelníčku mi zatím vůbec nepomohli.Jsem hnusná tlustá 162cm/98kg a ještě k tomu marná.Já vás tady holky tolik chápu.V těhotenstvích jsem nepřibrala skoro nic,po druhém porodu 30 kg nahoru.Koktejl antikoncepce, antidepresiva,antipsychotik a po dvou laktačních psychózách.A co teď,byla jsem dokonce tři roky vegetariánka krásná štíhlá.A teď čtvrý rok takováto obezita vyššího stupně???Ach jo,co dál? Jsem z toho hrozně nešťstná a díky za vás, nejsem v tom sama.A moc vám tu přeji zhubnout.

aneta15
21. led 2023

Také držím kalorické tabulky, už jsem shodila 12 kilo. Nyní se držím na váze 62 kilo a nenabiram. Mě donutily moje oblíbené letní kraťasy😃