Ve svém životě jsem prodělala mimoděložní těhotenství, a když mi vzali mimi i s vejcovodem, myslela jsem si že to prostě jinak nejde. Ale teď na mě vyskočil článek o mimoděložním těhotenství, a dočetla jsem se, že v ojedinělých případech by bylo možné přesunout embryo do dělohy. Prý se to snad i v cizině povedlo, nebo co. Nepřemýšlely jste nad tím, proč by to vlastně nešlo dělat normálně? Ať už by se to uchytilo nebo ne, ale za ten pokus by to přece stálo...
@agneska7 No právě, a ještě když je embryo životaschopné, s bouchajícím srdíčkem... 😞
Hm,zajímavá myšlenka. Ono,možná to dělá i to,že se na to kolikrát přijde pozdě a už je tam třeba počínající sepse. Dyť,kolik holek se tu nejdříve ptá na koníku a pak teprve jdou k lékaři. U vás to asi taky nebylo jen tak, když museli odebrat i vejcovod. Moje mamka přišla o celý vajecnik,měla těžkou otravu krve,schovalo se to za cystu ...
@amazonkajanik Bylo to ve vejcovodu, srdíčko normálně tlouklo, a doktoři si mezi sebou říkali že takhle životaschopné mimoděložní těhu nikdy neviděli. Krvácení prý nebylo...
To je fakt škoda, taky jsem o tom četla, že se to někde snad povedlo. Tak třeba naděje do budoucna. Každopádně já měla mimodelozni taky a pak už nikdy, teď jsem ve 14tt, tak držím palce ať je to u vás podobně 😊
Tak jste byla výjimka,jak vidno. A ono,když je takhle málo případů,tak oni to jen tak nespustí. Na to jsou doktoři malý páni. Ono by toho šlo,kdyby se chtělo ...🤔😟
Tak to embryo se přece musí v děloze uhnizdit, což nevím jestli umí i v pozdější fázi. A z toho vejcovodu by ho jako vyrizli nebo jak si to představuješ? Je to velmi riskantní operace s minimální šancí na dobrý výsledek, včetně anastezie, takže asi proto se to běžně nedělá. Je spousta žen, co pak znovu bez problémů otěhotní i s jednim vejcovodem, takže není důvod riskovat komplikace během operace. Také jsem měla embryo na kraji dělohy a odešlo...
@holkaokomodra To já už mám zdravé miminko, ale stejně na to mimoděložní nemůžu nějak zapomenout...
@klea81 Anestezii jsem měla tak jako tak. A když se embryo dává do dělohy ze zkumavky při umělém oplodnění, nevím proč by nešlo tohle.
Věřím, ono když se dozvíš že bylo živé. AV pořádku vlastně... Mě teda naštěstí opustilo, protože bylo i špatné navíc, takže klasika. Ale když jsem narazila na článek o tom přemístění, taky mě hlodlo. Hlavně kdybych se jako ty dozvěděla, že je ok a jak má...
@holkaokomodra A hlavně já na to musela asi 20 minut koukat při ultrazvuku. Je to hrozný když vidíš živé vymodlené miminko (pro někoho jen plod, pro mě miminko), a víš že ho zabijou... 😞
Pffff tak to je zážitek no, z toho se člověk lize špatně... a nevím, možná blbá rada, ale zkusila sis udělat nějaký rozloučení? My jsme s přítelem jeden krásnej den nadovoleny našli úplně opuštěný místo a ke kořenům stromu jsme napsali na lístek jména co jsme měli vymyšlený pro pecky o které jsme přišli, zapálili jsme svíčku a pobreceli. Nejsem ezo, stojím spíš nohama na zemi, ale vlastně taková ta situace, kdy jsem si dovolila truchlit byla hodně úlevna. A že tam byl přítel se mnou byl ještě bonus k tomu. Třeba by se tu ten zážitek líp zpracovával.
@holkaokomodra Asi to bude znít šíleně, ale my jsme nechali na pomník rodinného hrobu vytesat srdíčko s dvěmi holubicemi, na památku. A každý rok na dušičky i tomu maličkému kupujeme malý věneček nebo košíček. Kdybych ho neviděla, asi by to bylo jiné, ale takhle...
Jj tak to už máte pietu za sebou v podstatě. Ono se nejde tvářit, že se to nestalo a to ani v případě lehkých potratů, jaké mám za sebou já, je jasný, že člověk jde dál a třeba to ani nijak nenimrá, ale nezapomene. Tak si říkám, jestli je vůbec nutný zkoušet zapomenout, pokud to nějak fatalne neomezuje další život, nebo třeba další početí a tak. U mojí kamarádky doma, kde šla na umělé přerušení, protože už by děti měli fakt moc a otěhotněla, protože si špatně spočítali dny, taky zapaluji svíčku každý rok. Prostě tam to srdíčko bylo a bilo 😉 tak už to byl život i kdy v začátcích. A každá holka co mimčo chce to tak určitě cítí když takhle smutně odejde.
Víte proč to jde při umělém oplodnění a u mimoděložního (zatím) ne? Při umělém oplodnění se do dělohy přemýsťuje embryo staré max. šest dní. To znamená, že kdyby bylo počato přirozeně, tak je to jakoby embryo šest dní po pohlavním styku. Tedy se uhnízdí samo, ať je ze zkumavky nebo přirozeně. Prostě nemá víc jak šest dní a lékař ho tam pošle katetrem a embryo už si musí samo poradit, zavrtat se samo do dělohy jako u přirozeného těhotenství. Vaše miminko pokud mělo srdeční akcí tak už bylo staré několik týdnů, tudíž ta schopnost implantovat se do dělohy už tam přirozeně není. Možná na to jednou opravdu přijdou jak to provést. Jen jsem chtěla uvést na pravou míru vaše domněnky o miminku ,,ze zkumavky". Přeji hodně štěstí do dalšího těhotenství 🍀🙏
@holkaokomodra Já nesnáším když se pak někteří tváří jako že o co jde, že si tím projde kde kdo. Ale to můžou tvrdit jen ti, kdo to nezažil.
@madamas Děkuju. Já už miminko naštěstí mám,a do dalšího raději už nepůjdu... 😞
Podle mě je to i tím, že se embryo zabrtá do vejcovodu, podobně jako by se zavrtalo do dělohy. A pak to jde už špatně oddělit. Přece jinak by zachránili aspoň vejcovod, kdyby to bylo možný (oddělit jednoduše embryo od vejcovodu).
Nevzdávejte to..dejte si klidně na čas, vstřebejte to. My už také dítě máme, neprošla jsem si ztrátou, ale o druhé jsme bojovali roky, občas jsem to ,,vzdala", potřebovala jsem ty zákroky a neúspěchy vstřebat, ale vždy jsem se vrátila na startovní čáru a povedlo se. Je to teprve pár týdnů, čekám miminko ,,ze zkumavky", ale snažím se věřit že už to bude dobré 🙏 Pokud vy nemáte problém miminko počít tak by to byla škoda, pokud po něm toužíte 🍀
A k tomu vzdávání se.. Já měla jedno mimoděložní. Pak jsem otěhotněla napoprvé už bez vejcovodu. To dopadlo snad ještě hůř. Pak další těhotenství a mám božího zdravýho kluka (8 let). Rozhodně to stálo za to, i když to hodně bolelo. Teď jsem ráda, že jsem to nevzdala. Beru to tak, že holt cesta musela být taková, ale vedla k němu..
Pak jsem otěhotněla znovu a znovu mimoděložní. To už jsem se složila a vzdala to. Navíc rozvod.. No a teď po 8 letech jsem těsně před porodem díky IVF 🙂
Vždycky je naděje, i když té bolesti je hodně a zdá se to neúnosný.. čas to napraví a vše nakonec dobře dopadne 🙂
@mateska11 Mně doktor říkal že se to bere i s vejcovodem, protože by bylo pak větší riziko dalšího mimoděložního.
@mateska11 Teda tak to máš nervy ze železa 😳
Ano, to taky. Dá se to myslím vyřešit asi i vyříznutím embrya a srůstem vejcovodu, ale tam by to pak bylo hodně rizikový. Já jsem k doktorům dost skeptická, ale o tomhle si myslím, že to děljí dobře a jiná řešení moc nejsou, nebo jen ve vyjíměčných případech.
Nemám nervy ze železa. Chvílema jsem byla na dně. Ale oklepala jsem se, srovnala si to v hlavě a jak řikám, stojí to za to prostě 🙂
@mateska11 No já doktorům nevěřím moc v ničem. Ale to je zas na jiné téma. U mě to mimoděložní bylo jako 1.těhotenství, byla jsem úplně na dně. Dokonce tak, že když mě po příjmu nechali na pokoji samotnou, tak jsem uvažovala nad nejhorším. A pak dalšího těhotenství jsem se strašně bála, ale naštěstí jsem to zkusila, a mám nádhernou a zdravou dceru. Od toho mimo je to už přes dva roky, snažím se na to nemyslet, ale stejně ve mně hlodá ta myšlenka, proč při dnešní špičkové medicíně se lékaři nepokusí s tím něco dělat, navíc když je těch případů tolik.
Ono to prostě neni možný, protože většinou se přijde na mimoděložní, až když je embryo zahnízděné ve vejcovodu.
Podle mě není dobré se tak trápit minulostí. To bychom se zbláznily 🙂 Taky si občas na to vzpomenu. Nebo na holčičku, o kterou jsem přišla ve 4. měsíci. Ale už se tím nijak netrápím. To nikam nevede.
@mateska11 Tak to máš ještě horší 😞
Ahoj, zaujalo mě to a tak jsem taky prošla pár databází a článků. Bohužel je to tak, že miminko, které se uhnízdí ve vejcovodu, zachránit neumíme, nenašla jsem jediný případ, kdy by se to povedlo... Výsledek je pokaždé tragický. Přežít a zachránit lze občas, velmi, velmi výjimečně, mimoděložní těhotenství volně uchycené v dutině břišní, na místě, které je silně prokrvené a dokáže miminko uživit. Pokud je ale ve vejcovodu, nic se udělat nedá... Třeba jednou, ale zatím to nejde. Ty, ani doktoři jste nemohli udělat nic jinak. Třeba ti tohle ujištění přinese alespoň trochu klidu...
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Také jsem o tom přemýšlela když mi to hrozilo , ale tady v ČR to prostě nedělají , 😏 a také by mě zajímalo proč to nezkusí vždyť už není o co přijít