Vysoký FSH a nízký AMH hormon. Proč nelze stimulovat?

mintovka
13. srp 2024

Ahoj holky,
měsíc chodíme do IVF centra, z hormonálního profilu mi zjistili hodně vysoký FSH (kolem 60) a velice nízkou ovariální rezervu (0,05). Doktorka mi rovnou řekla, že při tak vysokých hodnotách FSH nelze stimulovat. Princip je mi jasný, hormony se vlastně zvyšuje ten FSH hormon, který nutí dozrávat vajíčka nebo tak nějak. Ptala jsem se doktorky, proč se to ani nezkusí, někde jsem myslím četla, že v některých centrech to dělají. To AMH 0,05 sice je skoro nic, ale myslíte, že by to nešlo a nic by nedostali?
Navrhli nám DV nebo že zkusíme nativ, akorát, že cyklus mám špatný, téměř zmizel :(
Je mi letos 35 let. Děkuji za Vaše odpovědi.

rosalindamelinda
13. srp 2024

Ahojky, upřímně řečeno, výsledky tvého HP jsou velmi špatné. To opravdu nemá cenu stimulovat. Nevím, jestli sis k tomu našla nějaké informace na internetu nebo jsi byla na více diskuzních fórech, kde se tato témata docela široce rozebírají.
Při tak nízkém AMH+vysokém FSH to znamená, že tvoje vaječníky už se změnšily a spinkají, odpočívají a bude se blížit perimenopauza, menopauza. Tomu taky odpovídá, že cyklus zmizel, máš všechny příznaky blížící se menopauzy.
Stimulace je zbytečná, vím, že je to asi těžké přijmout a že tě to asi bolí, že už nebudeš mít vlastní děti, ale časem se s tím smíříš. Nic jiného ti asi teď nepomůže.
Při stimulaci by ti s takto nízkým AMH narostl možná sotva 1 folikul a ještě by tam muselo být vajíčko. V dalších úkonech procesu IVF bys ale neměla šanci, protože - normální počet oocytů při punkci je 10-15. Během násl.postupů počet klesá, nevím, jestli to chápeš? Ale - třeba, 10 se získá, 9 se oplodní, pak přežije 7 do 3.dne a nakonec 4 do 5.dne. Ted to 1 nejlepší se transferuje a ostatní 3 se mrazí.
Takže, kdybys měla jedno jediné vajíčko, není skoro vůbec žádná šance, že by přežilo ty následující procesy. Navíc by se nemuselo po Et chytit. Kdyby by chytilo, mohl by nastat ZP. Prostě, staré nekvalitní nebo nezralé vajíčko, už nemá tolik šancí jako mladé zdravé.
A proto je opravdu tvojí jedinou šancí DV. Až se s tím smíříš a budeš na to připravená, můžeš to zkusit, ani tam není stopro šance, že se to podaří. Na cyklus s DV musíš mít aspoň fungující zdravou dělohu s narůstající děložní sliznicí. Opět se to zkouší. Navíc to dlouho trvá, hledání dárkyně min. 2-3měsíce a stojí to i s pojišťovnou okolo 55 tisíc.
Na pojišťovnu máš 4 pokusy. Zbytečné vyplýtvat si to na vlastní stimulaci, která nebude úspěšná, když to můžeš rovnou dát na cyklus s DV. Navíc kdyby se nepovedl první cyklus, můžeš si dát další Ket cyklus. Ale každopádně s Dv máš větší naději 😇

salmina
14. srp 2024

@mintovka ano s tak nízkým AMH a vysokým FSjH ikdyby tě stimuloval8 nebude víc než 1 vajicko...máš aspoň 1 dítě??Možná by šel Nativ...Měla jsem v Nativu jedno vajíčko a vzniklo 1 embryo ve vysoké kvalitě....viděla jsem že někdo otehotnel i přirozeně při 0,01 AMH.

mintovka
autor
14. srp 2024

@salmina Ano, naštěstí jedno dítě máme, které jsme počali hned během asi 3 měsíců od rozhodnutí, že chceme dítě. Není mi jasné, že jsem od porodu (3roky zpět) už skoro v přechodu? A ten nativ u vás probíhal jak? Viděli na UTZ folikul a dostali se dovnitř a odebrali vajíčko? Doktorka mi říkala, že při mém nízkém AMH můžou být sice folikuly, ale prázdné nebo vajíčka už nejsou kvalitní nebo co..

salmina
14. srp 2024

@mintovka Vůbec za to nemůžete dnes je to obrovské číslo kdy ženy přicházejí do přechodu kolem 35 let i méně....moje kamarádka je v přechodu a ji 28let, ............mě je 47 a moje AMH je 0,89...počet vajíček je dán už od narození a nejde ho nijak ovlivnit ....nicméně ve vašem případě není důvod proč by nebyla kvalitní vajicka ve vašem věku...jen trefit to spravne....a co Vám můžu doporučit jsou bylinky femigard...ten by mohl váš cyklus ještě aspoň na chvili rozjet....