Ahoj všem 🙂
Vy co jste otěhotněli za pomoci IVF, zůstali jste doma na rizikovém? Nebo chodíte do práce?
Vy co právě celým tím procesem procházíte, jak to máte v plánu?
V CARu jsme se o tom zatim nebavily, takže na to co mi dr. doporucí si musim počkat...ale obvoďačka mě skoro "seřvala" ať koukám zůstat doma, jestli chci dítě...ale zase nemám práci fyzicky náročnou...
Prosím o vaše názory a zkušenosti 🙂
@veverka.dada pokud nejsou zdrav.komplikace tak není důvod se nechat finančně omezovat + omezovat vychazkama. PO jen pokud je k tomu důvod, tehu není nemoc 🙂 ani ivf není důvod k PN.
Držím palce.
Tohle vám asi nejlíp řekne lékař, přece jen záleží, co je důvodem pro IVF. Pokud třeba neprůchodnost vaječníků, tak je stav po IVF v podstatě srovnatelný s přirozeným otěhotněním a pro PN není důvod. Pokud nemáte náročnou práci, je možná lepší do ní chodit než sedět doma, koukat na net a číst místní černou kroniku, kdo kdy jak potratil.
Záleží jak se vyvíjí těhotenství. Po ivf je dle lékařů těhotenství vždy rizikové. Zůstala jsem raději doma. Chtěla jsem jít od pátého měsíce do práce protože se cítím dobře, ale vzhledem k těhotenství po ivf a počátečním komplikacím mi to doktor nedoporučil.
@veverka.dada opravdu hodne zalezi na typu prace- samotne IVF, pokud mas praci kde sedis , neni duvodem k PNce - leda ze by ti v praci nevyhoveli casove, protoze proces je casove narocnejsi, pak zalezi jak stimulaci i odber budes zvladat, nekdo na to reaguje precitliveji a hur tu stimulaci proziva fyzicky- pak je take lepsi zustat doma. Jinak mne bylo receno, ze tehotenstvi po IVF se nebere automaticky jako rizikove v pripade, ze je prospeujici. Neni duvod nechodit do prace pokud nemas praci fyzicky i stresove narocnou. Ja na PNce jsem ( sestra na jednotce intenzivni peči) tam se to s praci opravdu neslucovalo a prvni trimestr jsem byla kvuli krvaceni vedena jako rizikova, kdybych ale mela sedave zamestnani a vse bylo ok, chodila bych. Ovsem pokud mas strach a chtela bys byt v klidu doma, PNka by nemela byt problem i v pripade klidne práce.
@absintka19 no nevím, já byla po ivf a jako rizikovou mě nevedli, protože to nebylo potřeba. Doktor se mě teda ptal, jestli chci zůstat doma, ale já nechtěla, já chodila do práce ráda. Těhotenství po ivf je úplně stejné jako jakékoli jiné těhotenství, samo ivf opravdu není důvodem pro ivf. Samozřejmě pokud jsou jiné komplikace nebo třeba fyzicky náročná práce, je lepší zůstat doma, ale to platí i pro "normální" těhotenství.
@listopadka1 @lenusaak @tortojs @jezz13 @absintka19
Diky moc vsem za odpovedi 🙂
Tak mi z toho vychazi, ze nejlepsi bude, probrat to s doktorem 🙂 ten posoudi podle meho stavu, jestli je potreba nebo ne...ted po ET jsem teda doma a jsem za to vdecna, pac ty bolesti, to je nekdy sila a kolikrat jsem ani v noci nespala (mam emdometriozu, vsechno uvnitr srostle a ted jeste ty blaznive hormony do toho)...ale to treba pak prejde 🙂
Do prace se mi chce i nechce 😀
Ale kazdopadne diky za vase prispevky, ze mi pomohly trochu utridit myslenky, podle ceho rozhodovat 😉
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Asi záleží na tom, co děláte a jaký je váš zdravotní stav. Já třeba chodila do práce až úplně co to šlo, učím v mateřské školce, dojížděla jsem dvě hodiny, ale byla jsem v pohodě. Jen jsem nezvedala těžší děti. Zase pokud jste zdravá a těhotentství bude probíhat bez problémů, tak se budete doma strašně nudit. Já jsem teď doma s dítětem, sice se nenudím, ale lidi mi hrozně chybí, někdy si tu připadám jak vězeň na Bezděze. 🙂