Umělé oplodnění. Jak jste to zvládaly?

7. bře 2022

Hezky den, ve středu nás čeká první konzultace ohledně IVF a já vlastně vůbec nevím, co nás čeká, tak jdu pro radu sem k Vám.
Jedno dítě už máme, ale kvůli genetickému problemu jdeme do druhého radši touto cestou.
Prosím, co me ceka? Jak jste snasely stimulaci? Včera mě dostala babička, když se mě ptala, jestli pocitam s tím, ze po hormonech priberu, opravdu to tak bývá?
Co vás na ivf překvapilo?
Moc se omlouvám, je mi jasne, ze to zní, jak kdyby se ptalo dite, ale já si o tom zatím fakt vůbec nic nezjistovala 😔
Budu moc rada za všechny vaše postřehy.

uzivatelkapetra
7. bře 2022

Popravdě jsem dost flegmatická povaha a i díky tomu byla stimulace docela v pohodě. Nějak jsem nepřibírala, chodila jsem do práce, nálady v pohodě. Jen po odběru vajíček pár dní bolelo břicho.
Myslím si, že přístup udělá hodně (samozřejmě to ale není jediný faktor ovlivňující průběh a úspěšnost)

cekamnazazrak
7. bře 2022

no, 1. IVF jsem opravdu přibrala asi 10kg, dost teda i natekla a posledních pár dní před punkcí už nebylo úplně příjemné sedět, ani třeba chodit... po punkci mě ani jakoby nic nebolelo - bezprostředně po tom trochu břicho, ale na to jsem dostala kapačku.. já byla po punkci doma 3 týdny a třeba chůze mi dělala prvních pár dní problém - ne, že by to vyloženě bolelo, ale při chůzi, jak se mi uvnitř natřásaly vaječníky, tak to bylo hodně nepříjemné (takže jsem šoupala nohama po zemi a bylo to celkem ok 😂 )... ale všechno to bylo dáno tím, že jsem měla 42 vajíček (což je fakt extrém a moc časté to nebývá).. tedy i hyperstimulační syndrom a nateklé vaječníky do velikosti hodně velkého grepu - normálně jsou jako sušená švestka, tak to bylo fakt znát... injekce jsou otravné, ale píchal mi je manžel, tak to bylo vlastně v pohodě - z pozdější zkušenosti vím, že nejhorší je odhodlat se sama do sebe píchnout, ale po prvních pár injekcích je i tohle v klidu.. před první punkcí, jsem měla strašný strach z narkózy - trochu jsem dokonce v CARU na záchodě, když jsem se převlíkala chytila hysterickej záchvat, ale rozdýchala jsem to a uklidnila se.. nakonec to bylo všechno v pohodě, ani špatně z narkózy mi nebylo... 2.IVF bylo úplně v klidu, ani jsem nepřibrala, ani mě nic před ani po nebolelo a i narkózu jsem zvládla bez jakékoliv úzkosti...

Byla bych v klidu, nervozitu vždy cítit budeš a stát se samozřejmě může cokoliv, ale důvěřuj svému doktorovi a svému tělu, že to společně dáte... a jestli přibereš? můžeš a nemusíš.. budeš dostávat velkou dávku hormonů a jen čert ví, jak tělo zareaguje, ale pokud bude jediný problém a výsledkem bude zdravé miminko, tak to za těch pár kilo stojí... 🍀

jahodi
7. bře 2022

tak záleží dle mě jak jsi na tom zdravotně celkově - píšeš ale o genetice, tak mi to zní že to proč jdete do IVF, nesouvisí s problémy třeba s hormony atd..
Já byla zcela zdravá, dokonce by mě chtěli za dárkyni vajíček - problém byl na straně muže. Nijak jsem nepřibrala (určitě ne víc, než jak se mi tělo nafukuje každý měsíc při PMS 😀 ), měla jsem i ten hyperstimulační syndrom, ale vůbec žádné obtíže jsem skrz to nepociťovala, jen mi to řekl doktor a doporučil mi nějaký přípravek co proti tomu pomáhá.

Pro mě byla horší psychika, když se to podvakrát neuchytilo, to jsem nedávala. Jelikož jsme už měli rozběhlý proces adopce, po druhém neúspěchu jsem si od IVF dala pauzu.. a po třech měsících nám z úřadu zavolali... dneska máme 6letou chytračku :D ♥

autor
7. bře 2022

Moc Vám všem dekuju ❤️ Uprimne z toho mám dost strach. Jsem ohromný posera co se injekci tyce, ale snad to nějak zvládneme

kristynkal
8. bře 2022

Neboj se toho. Kazda z nas to vnima jinak. Ja jsem mela velkou podporu v přátelích a kolegynich v praci, mozna i proto jsem to zvladala dobre. U me na blogu mam clanek, jak jsem ivf prochazela, klidne mrkni 🙂

micha2105
25. kvě 2022

Dobrý den, můžu se zeptat, jak jste stimulaci nakonec zvládla? taky mě to čeká a mám obavu :(