Stimulace folikuly. Není odběr brzy?

reeeza
28. kvě 2024

Ahoj. Při včerejším utz byli 7. den stimulace na levém vaječníku 9 folikulů, na pravém 11 folikulů. Bylo tak tak 5 největších folikulů na každém vaječníku velikosti 11-14mm. Odběr chtějí oředběžně 11. den. Myslíte že stačí folikuly dorůst a vajíčka dozrát? Není to brzy??Dnes 8. den už zaçínám píchat Overutral..

rosalindamelinda
28. kvě 2024

To je málo informací a ještě neúplných. takže se jedná o přípravu na IVF cyklus s odběrem oocytů? 11.DC je přece docela vhodný den, 12.DC a více už by mohla nastat ovulace ne, takže by tam folikuly už nebyly nebo by se začaly vstřebávat a zanikat. Folikuly při této velikosti by měly v dalších dnech normálně dozrát.
A co je to Overutral? Připomíná mi to Ovitrelle. Ale v tomto případě by asi nemělo smysl píchat Ovitrelle, pokud mají být folikuly uměle odebrány.

martina0888
28. kvě 2024

@rosalindamelinda i při IVF se píchá Ovitrelle. Nejdřív se ovulace blokuje a pak se Ovitrellem spustí.

martina0888
28. kvě 2024

@reeeza Tak snad v CAR ví, co dělají. Měla jsem odběr 12. DC.

rosalindamelinda
28. kvě 2024

@martina0888 Promiň, ale pleteš si dvě metody. Z logiky věci se Ovitrelle určitě píchá při IUI a pak se naplánuje místo časovaného pohl. styku umělá inseminace.
X Když je IVF, tak se nemůže píchnout Ovitrelle, aby se folikuly uvolnily z vaječníku, je potřeba, aby ve vaječníku zůstaly - protože je budou odsávat/odebírat.
S blokováním ovulace si to taky pleteš, pokud by se ovulace zablokovala, tak by pak nešla spustit, jako to se nedá takhle udělat lusknutím prstu. Navíc tohle je nesmysl. Měla jsi asi na mysli, že se stimuluje růst fol. a pak se spustí ovu. Dál to nebudu vysvětlovat, abychom se do toho nezamotaly, ale blokování ovulace by se mohlo stát pouze špatným nasazením prg. a to je opět něco jiného. Chápu, že jt složité.

martina0888
28. kvě 2024

@rosalindamelinda Minulý měsíc jsem absolvovala IVF cyklus a 10. den cyklu ve 21:40 jsem píchala Ovitrelle a 12. den cyklu v 9:30 byl odběr vajíček. A ještě před tímto jsem od 7. dne do 9. dne cyklu píchala Orgalutran - právě jsem se ptala doktorky, že mám příznaky ovulace a dr. mi říkala, že se nemám bát, že to Orgalutran podrží, aby se ovulace nespustila dřív. Píšu vlastní zkušenost, neříkám, že jsem vševědoucí....

rosalindamelinda
28. kvě 2024

@martina0888 No vždyť v pohodě, teď jste si ale sama odpověděla. Ve vašem případě Ovitrelle nebylo na spuštění ovulace, ale na dozrání folikulů + k tomu byl lék, který folikuly podrží ve vaječníku, aby nedošlo k ovulaci, protože byl v plánu odběr. Tak to je ale samozřejmě něco úplně jiného. Zaměnila jste jen typ použití Ovitrelle.
Obvykle se totiž Ovitrelle opravdu používá hlavně na spuštění ovulace, čili, že folikul dozraje+praskne. Na tom ani není, co řešit, je to naprosto logické, že pokud se mají vajíčka odebírat, tak se nemůžou z vaječníku odkutálet, to by pak bylo k ničemu...

reeeza
autor
28. kvě 2024

Děkuju všem.
Já to popletla, nejdřív jsem píchala a stále píchám Bemfolu ( fsh) a teď mám 2 dny píchat Orgalutran. Pak píchnu Ovitrelle a pak už by měl být odběr, ale to vychází že největší folikuly budou mít 18mm ( prý mi rostou tak 1mm za den).
Neberou mi třeba vůbec krev, jen utz...nevím jestli to nevadí, všude čtu že je to základ ve všech klinikách...
No celkově se bojím aby nejeli spíš na počet folikulů...ale co vajíčka, nepotřebují mít minimálně třeba těch 18mm aby dozrály nebo mohou být zralá i při 15, 16mm?

Dá se zralost vajíček poznat z krve? Paní doktorka mě ujišťovala že jim stačí pouze sledovat velikost folikulů 🤷‍♀️

Asi panikařím, jen mi to celé příjde zvláštní...:/