Ahoj dobrý den
Dnes mi pan doktor sdělil ze můj muž má špatný spermiogram malé množství a nízká hybnost a doporučil mi mimotelní oplodnění ,ze na přirozené početí máme velmi malou šanci ..mohly by jste mi doporučit jak ten spermiogram vylepšit po případě co by nás čekalo
Doufám ze mě za tuto otázku neukamenujete
@wladimira Zkus mu koupit selen a zinek.
Ahoj nám doporučil Dr v caru rybí tuk... Po 4 měsících bylo viditelné zlepšení 👍
@wladimira U nás taky špatný spermiogram. Na podporu doporučuju vitaminy selen, zinek (super je Fertilan, dražší, ale jsou tam i další super věci jako např. mateří kašička), sportovat, vyhnout se saunám, vířivkám, zahřívání notebookem atd., každý den ve sprše studenou sprchu na varlata, snažit se nestresovat, volné trenky. A navštívit androloga. Můžete taky zkusit trochu delší abstinenci, třeba i týden-14 dní, u nás pak vycházel spermiogram o dost líp. Nicméně to nakonec stejně skončilo IVF. Ale zlepšení nastalo, tak držím palce, ať se u vás zadaří přirozeně 🍀.
@leila7 ano ano je to moje první mimi a manžel už jedno dítě má je mu 9 let takže si myslím ze už proste věk hraje roli ... 8 cyklu se snažíme šla jsem za gynekologem a ten nás poslal na spermiogram a mě dělají hormonální profil bohužel mi ted našel cystu takže druhé testy se odkládají a na základě toho spermiogramu nám doporučil car takže nic jiného jsme ještě nezkoušely
@katule1990 manžel je sportovec takže toho sportu má až až a vitamínu také co se tyče selen zinek atd ale zkusíme toho androloga snad to bude v pohodě a moc děkuji je to strašně moc informaci v jeden den mám chuť někde v hlavě zapnout tlačítko off 😔
@wladimira Můj manžel je taky sportovec, nekouří, nepije. A stejně byl ten spermiogram tak špatný. Hledala jsem si o tom fakt hodně a to, co jsem napsala, je to nejhlavnější, co pro to můžete udělat. To, že už jedno dítě má, mohla být klidně i náhoda, nemusí to být teď věkem. Navíc snažení 8 cyklů ještě není žádná tragédie. My jsme se snažili 3 roky. Ten androlog by třeba mohl pomoct, za to nic nedáte. Může mít třeba varikokélu (rozšíření cév v šourku, které přehřívá varlata), to je docela časté. I proto je dobré to chlazení ve sprše, za to člověk taky nic nedá. Manželovi právě tu varikokélu androlog zjistil, ale úplně maličkou a na příští kontrole už to bylo jen hraniční, jestli se to vůbec za to dá považovat, takže na operaci s tím nebyl. Taky jsem někde četla, že na pohyblivost může trošku pomoct kafe nějakou dobu před stykem, ale nevím, no, tomu moc nevěřím. U nás na to měla fakt dost vliv ta delší abstinence, než se doporučuje. A to tak, že jednou měl 0,5 mil/ml a jindy 15 mil/ml. A hlavně tím chlapa nestresovat, oni to sice nedají najevo, ale myslím, že si to hodně berou, tak je potřeba je i psychicky podpořit. Další věc je, že jeden výsledek taky nemusí o ničem moc vypovídat, spermiogram se dost mění.
@katule1990 Ono se nedá 100% spoléhat na to jestli chlap žije zdravě nebo ne. Můj manžel byl jednou na spermiogramu, jeho životní styl katastrofa, ale výsledky měl tak výborný, že to prý doktorka ještě neviděla... 🤔
@klokanka31 No, evidentně to tím není. Přitom se všude říká, jak na tom záleží. Asi je to obecně tak, že pokud muž kouří, pije, nesportuje, tak je mnohem větší pravděpodobnost, že bude mít špatný spermiogram, ale pravidlo to rozhodně není, viz naše případy 🙂
@katule1990 A můj brácha zas zdravý styl, a výsledky katastrofální... Je to asi různé...
@majili Tohle třeba vůbec nechápu, ale věřím tomu. My jsme byli jen v jednom CAR, spermiogramů měl 7 a mofrologie byla vždycky 2-4 %. Při posledním byla 9 %. Když jsem se tomu divila, tak řekli, že to vyhodnocoval někdo jiný. Zrovna ta morfologie je teda asi celkem subjektivní 😲.
@katule1990 jo jo tekla bych ze jsme oba pod stresem a už delší dobu nechám to chvíli uležet nic neřešit je to jediná věc kvůli které se teď hádáme ...plán je dat se dohromady já s tou cystou prý by měla odejít s MS ale krvacim už od 15dc kvůli te cyste a teď si říkám jak vůbec poznám ze přijde ms fakt jsem ze všeho tak zmatená ,do toho zánět na který mi předepsal vaginální cipky
@wladimira
@katule1990
Taky jsem to moc nechapala, ale ty vysledky byly behem dvou mesicu uplne diametralne jinak, coz mi prijde jako nesmysl. Byl v obou CAR na nekolika spermiogramech a v tech jednotlivych CAR se vysledky opakovaly, ale pri porovnani tech dvou laboratori to bylo uplne jinak. Napr.:
Pohyblivost v prvnim CAR 18 % a v druhem 62 %
Morfologie v prvnim CAR 12 % v druhem 1,3 %
Takze bych se prvniho vysledku spermiogramu prilis nedesila a zalezi asi fakt na konkretnim cloveku, ktery to zrovna posuzuje.
Přítel měl velmi špatný smermiogram , šance na přirození oplodnění 1% , že 100% spermií měl 50% mrtvých 20% bez ocásku , 20% rotujících na místě ,5% extrémně pomalich a 5% normálních .... 🤔🙄...vyhlídky v podstatě žádné ... No nějakým záhadným způsobem jsem ten měsíc co došli výsledky spermiogramu otěhotněla třeba nehazet hned flitnu do žita 😊 . No a teď jsem těhotná po 2 podle mě ty spermie nebudou v takovém katastrofálním složení každe " vyprázdnění " 🙂
Manžel před deseti lety dostal papír se špatnými výsledky spermiogramu . Taky nam bylo řečeno že těhotenství přirozený bude hodně těžký. No nakonec to dopadlo že první dcera nám trvala necelý 2 roky , druhá dcera na první pokus a teď čekám miminko a to se povedlo na druhý pokus .
@wladimira kup mu selen, zinek (oboji zvlast) vitamin E, kyselinu listovou a jeste mohu doporucit maca negra.
Jinak jestli kouri a pije alkohol - tak se vsim hned prestat, hlavne cigarety
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Ahoj taky měl manžel špatný spermio měl je pomale a málo hyblive a točili se dokola.rikali že nemůžeme otěhotnět nó a pak jsme měli naplanovane ivf zarizeno papirove vše připravené no a já zjistila že jsem těhotná.takze nevěř Dr zobej vitaminy manzelovi je kup taky a uvidíš že se povede.