Ahojky holciny🥰 mám takový všeobecný dotaz ohledně IVF... jaký je postup, co čekat apod? Čeká nás schůzka s doktorem, kde nám tak nějak vše okolo má říct, ale chci se právě prvně zeptat Vás, přece jenom jsou to Vaše prozite zkušenosti a já mám celkově z toho strach i ohledně těch stimulaci.. co čekat, jak dlouho se čeká, zda budu muset na nemocenskou a tak nějak všechno 😃🙈 snad chápete. Budu moc, moc rada za vaše zprávy 🙏🍀
@haskre to už Nee, tímhle vším už jsme si prošli, do CARU chodíme už rok, už máme za sebou i 3IUI ale teď se právě ptám na IVF jaký postup začíná teď před nim ? Před IUI mě stimulovali Menopurem na který jsem reagovala dobre a spermio jsme měli taky v poradku. Takže teď jenom nevím co čekat před IVF , takže děkuji za názory, budeš hodna 🙏
Jaktoze už po 4?? Kvůli čemu se nedaří?
@juliiiie promin tak to jsme špatně pochopila...proces je velmi podobny pichas léky a chodíš na kontrolni utz....podle toho se rozhodne ten odběr,který je v krátkodobé narkoze....ivf je hodně o štěstí 🍀nekomu muže vyjít poprvé a nekomu ani popáté😄🙈jinak mám rozsáhlou endometriozu....pokud tahas ty lidi tak určitě zůstat doma...
@juliiiie Určitě si v práci naplanuj pauzu. Čeká tě to, že prvni max druhý den menstruace pujdes na utz, zda nemáš cystu. Pokud nebudeš mít, tak ti doktor předepíše protokol a da ti léky. Doporučí ti i metody, jako že 5 denní embryjko, isci metodu, nebo jinou, pak třeba výběr těch nejlepších spermii, ktere ti přes isci pichnou do vajicka 🙂 Dostanes spoustu papiru na podpis, taky zadanku na predoperacni vyšetření, kam musíš ke svému praktikovi plus ekg (pozor na to, nenechavej toto na poslední chvili, protože ne každý prakticky ti udělá ekg, obcas musíš úplně jinam a pak s ekg zpátky k praktikovi a ten potřebuje aspoň den na to, aby ti dal kompletní zprávu. Plus odber krve a moci taky je den nebo dva dny).
Sestry v caru ti pak vysvětlí, jak si pichat, kam si to pichat, v kolik hodin apod. Ja mela injekce na 8-9 dni, poslední 3 dny jsem si pichala 2 odlišné injekce. 10.den utz (přibližně) jdes na další utz, aby se vidělo, jak tělo na leky reaguje, změří ti vysku sliznice, (min. 7mm kolem toho 10.dne). Domluvíte se na odběru vajicek (opu), rano musi manzel nechat sperminky. Opu je celková anestezie, max 15min,2 hodinky si polezis a pak bys s doprovodem mela jít dom. Předtím ještě poklabosis s doktorem a embryologem a řeknou ti, kdy si máš volat ohledně poctu oplodnenych vajicek. A pak? Dej se vůle boží ;) Uvidíš, jak se embrya budou vyvíjet a jak to dopadne.
Proč u tebe se nedaří?
@juliiiie u nas pred samotnym IVF udelali vseobecna vysetreni (krev, spermiogram). Z krve zjistili nizke AMH, podle toho mi byla naordinovana vyssi davka hormonu hned od zacatku. Se stimulaci se zacina 2-3 den MS a pote chodis na kontroly, kde koukaji, jak reagujes. Co se tyce nemocenske, ja sla na nemocenskou 4 dny pred odberem vajicek, protoze me tlacily vajecniky z tech foliklu a na nemocenske jsem uz zustala. Po odberu jsem mela lehky hyperstimulacni syndrom, takze celkem bolest vajecniku, ale asi i diky tomu se zadarilo ❤️
Preji hodne stesti 🍀
@juliiiie tak to bohužel.. za jistotu to považuje spousta lidí stylem.. tak když se doted nepovedlo, tak teda podstoupíme to umělý, to klapne.. obecně šance na jeden transfer se pohybuje kolem 40%.. samozřejmě záleží na věku, příčině atd.. určitě je super jít do toho s nadějí a vírou, ale zároveň se trochu připravit na to, že jistota to není.. já před měsícem 1. neuspěšný ET.. a to mám " jen nepruchodné vejcovody" takže Mudr mi tvrdil, že není důvod aby to neklaplo.. holky ti popsaly pruběh.. z praxe, co mám načetno ve skupinkách, tak je to opravdu skoro zázrak, když nedojde k OHSS a podaří se během jednoho IVF cyklu získat více kvalitních blastocyst ,které se mohou zavést a zmrazit. držím palce!!🍀🙂
@squezy wau 🙈 tak to je hustý, já mám z toho strach už ted, jsem totiž hrozny straspytel 😂🙈 už i před každým IUI jsem silela, ale nějak jsem si pomalu zvykla, jen mě to strasne ubiji na psychice a to, to přitom nechci na venek vůbec dávat najevo... a teď když nam doktor řekl, ze před IVF posila zadanku na pojišťovnu tak jsem si hned řekla, ze to proste musí vyjít 🙏😊 my nijak zvlášť velký zdrav.problém nemame, spermio super, jen u mě byla z hormon.profilu zjištěna snížená hodnota štítné žlázy, tak beru od ledna léky, ale zatím se nezadarilo 😞 všichni tikají, ze to chce čas půl roku než se ty hormonove hodnoty daji dokupy... ale sama vůbec nevím jak to funguje 🤷🏼♀️
A při te stimulace je těch hormonovych injekci více druhu, nebo se to liší jen v množství?
Já si totiž teď před IUI píchala 5.a 7.DC Menopur a reagovala jsem právě skvěle, krásný dominantní folikul 🙂
A jinak moc, moc děkuji za info 🙏 vám se takhle při IVF povedlo? ❤️
@juliiiie a myslim, že mnohem náročnější než tohle píchání ijekcí, časování, utz, přeoperační, covid test atd je na psychiku to věčné čekání.. na utz kolik bude utz, po cetrotide (nebo obdobnách injekcích), aby předčasně nepopraskali foliki, po OPU kolik bude zralých vajíček, před ET, kolik jich dozraje do 5, dne a pak na test 😉
@bluehorse2020 moc děkuji za názor 🙏 muzu se tedy prosím zeptat kolik ti je roku když ti měřili to AMH? Bojim se, jestli to nebude můj případ, mě totiž z hormon.profilu zjistili sníženou funkci štítné žlázy a ta právě snižuje tvorbu a dozrávání vajíček.. ale užívám léky, tak si myslím, ze tyto testy mi zřejmě budou dělat.. takže se Vám zadarilo hned na první pokus? 🍀🥰❤️To je parada 😊 a moc děkuji za info
@juliiiie zorientuješ se rychle.. v podstatě se používá jen IVF, ET, KET, OPU, OHSS.. lky dostaneš přímo pro sebe, každý car preferuje jiné značky..a neboj se, určitě tě nechci strašit.. znám spoustu holek, co jim to hned vyšlo.. ale třeba já jsem vždycky ráda seznámená s realitou, tak jen trošku upozornuju, at se na ni připravíš, ale nepřijdeš o víru a naději a právě to doufání, že zrovna ty budeš ta, který všechno proběhne hladce a klapne to.. ono to stejně nijak neovliníš 🙂
a tyd v té skupině je spousta odpovědí na spoustu klasických otázek 😉 https://www.modrykonik.cz/group/2336/
@juliiiie Ještě, než si začneš pichat leky, tak at ti doktor znovu vezme krev na tu stitnou zlazu, at do toho jdes s tim, že vis, ze je vše v pořádku. A hlavně si to zkus v hlavě srovnat, psychika je hrozně důležitá. Me se třeba hrozně ulevilo, že to někdo vyřeší za nás, když už my jsme v pořádku a přesto to nejde,bylo to šíleně frustrujici. I kdyz o nasem ivf dodnes skoro nikdo neví. Rodina by to nikdy nepochopila a upřímně, nikomu do toho nic není 🙂 My z toho 1.ivf máme jednovajecna dvojčátka :D nechali jsme vložit jedno embryjko nejlepší kvality a rozdělilo se nam to 🙂 A narodili se 2 krasni zdraví kluci 🙂 Je to sice zahul a nikdy to nebude takova ta materska jako s jednim, ale jsou boží. Trápila mě tenkrát imunita, zjistili mi vysoke nk bunky, pak po lecbe to bylo ok a 9 měsíců jsem stále netehotnila, tak se pak zjistilo, že si telo na leky zvyklo. Tak jsem vymenila car, doktorku a pak me znovu prelecili a hned jak jsem mela vysledky už v poradku, tak jsme to 2 měsíce ještě zkusili sami a nepovedlo se, tak 3.mesic jsme sli do ivf a podarilo se hned takhle double :D :D
@squezy Ahojky 🙋🏼♀️ Super, moc ti dekuji za zprávu, úplně mě mrazilo jak jsem četla tvuj příběh ☺️ U nás v rodině také nikdo o IVF a tak celkově neví, jen mamce jSwm to musela říct, protože ta pořad viděla a nějak poznala, ze jsem pořad taková nějaká smutná ... takže úplně chápu jak jste to měli. Jinak můj manžel je z jednovajecnych dvojčat tak vždycky říká, ze doufá, ze se nám to takhle nepovede 😂 ale já si zase říkám, ze to musí byt strasne krásné z toho všeho čím si před tím vším projdem a jsou to vlastně vysněná miminka když si je tak dlouho přejeme ze? ☺️☺️ Takže gratuluji, ze Vám to takhle vyšlo 🍀
Co se týče těch matek.. Tak musím říct že moje mamka z toho že to neklaplo byla víc zklamaná a překvapená než já 😀
@juliiiie Vyřiď manželovi, at je v klidu. Jednovajecna dvojčátka nejsou dědičná, to je prostě nějaká souhra nahod, hormony ci co. A dvojvajky jsou dědičná, ale jen po ženské linii a říká se, že ob generaci 🙂 Určitě ale neboj a "soustřeďte se" jen na jedno mimco 🙂 Drzim palce a pak někdy napiš, jak jsi dopadla ;)
@juliiiie AMH mam 0,8 ve 30 letech... Coz je dost spatne. Problemy se stitnou zlazou mam take, beru na to uz nejaky ten patek prasky. Nektere studie pry ale rikaji, ze to s otehotnenim nema nic spolecneho, to mi rekli v jednom CARu. Kazdopadne se uvadi, ze idealni hodnota stitne zlazy by mela byt pod 1,5.
Takze jestli beres leky, tak nez pujdes do ivf, tak si to radeji nechej zkontrolovat.
Kazde ivf je hlavne o stesti, nervech a cekani. Chce do toho jit s ocekavanim ale take chladnou hlavou.
My vyuzili v CARu i vsechny jejich metody, ktere zvysuji ta %, chteli jsme udelat vse. ☺️
@bluehorse2020 jaké metody to třeba byli? Nebo nabízel Vám je přímo doktor?
Já totiž k te snížené stitce jsem měla zase zvýšený prolaktin, který bráni k otěhotnění, na ten mi krev.testy teď po 4 měsících co užívám léky dělali a byl již v normě, ale doktor říkal, ze za měsíc zkusíme ještě znovu, jelikož léky už jsem dobrala, takže si myslím, ze celkově ty odběry před IVF mi udělají i na tu stitnou žlázu.
S chladnou hlavou.. to už každopádně ano, protože před každým IUI jsem šla jakoze to vyjde aa stejně nikdy nic..takže teď už to beru tak, ze tomu ani nevěřím, stejně je to všechno jen o přírodě...
@juliiiie take jsme byli 2x na IUI a sli do toho s nadsenim. Pote mi i ma obvodni doktorka (byvala gynekolozka) rekla, ze nezna nikoho, komu by se IUI povedlo. Samozřejmě nektere vyjimky urcite nekde behaji, ale my k nim nepatrili.
Vsechny metody, co se tyce IVF, s nami doktor probral - meli jsme ICSI (vpichnuti spermie do vajicka), prodlouzenou kultivaci na 5 dni, asistovany hatching (naruseni obalu embrya), monitoring embryii. Vic uz se udelat nedalo.
I tak jsme meli obrovske stesti, z 9 oplodnenych vajicek vydrzelo pouze jedno do transferu a to jeste den pred tim byly 2-3.
Ale jak rikal doktor, potrebujeme, aby to jedno bylo to spravne! Tak snad u nas ta mala pusinka vydrzi az do konce ❤️
@bluehorse2020 jeee 😍 tak to taky doufám, sice je to náročný, ale to celkově k tomu IVF patří, tak hlavně ať se ti daří a všechno vychází 🍀😍
Jinak s tím IUI mas vcelku pravdu, my byli dohromady 4x a vlastně to nevyšlo, ale znám osobně dvě ženy, kterým to vyšlo, u jedné hned napoprvé a u druhé napodruhé.. jen vlastně ono je to úplně stejný jak u styku, jen možná o nějakých 5% větší šance..
Jinak hezky děkuji za popis, mě teď nezbyde než jen čekat a modlit se 🙏❤️
@juliiiie drzim palce at to vyjde jako nam ❤️🍀🍀
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@juliiiie na první schůzce si povykladate o zdravotní stránce,udelaji se základní vysetreni spermio,krev na hormonální profil..dle výsledku se na další schůzce zhodnotí výsledky a domluvíte se pripdne na inseminaci či ivf...pří ivf vám udela doktor stimulacni protokol kde uvidíte kolik injekci a leku bude denne brát pak s schodů většinou 7 den a 10 den na kontrolu utz kde se sleduje růst folikulu a podle velikosti se naplanuje odběr vajicek...neschopenka zalezi na vás na vaši práci...klidně se ptejte co vám zajima...já nyní podstupují 4 ivf 😄tak mám zkusenosti samozřejmě se to někde lisi centrum od centra