Podezření na celiakii a IVF

catja
28. čer 2016

Ahoj všem, prosím o názor - po léčbě neplodnosti (a jednom potratu) jsem otěhotněla (syn narozen 2013), teď bychom rádi druhé dítě, tentokrát už to musí být IVF (je mi skoro 37, partner špatný spermiogram, já měla ashermanův syndrom atd). Jenže - synovi náhodně na alergologii z testů krve zjistili vysoký obsah protilátek na lepek, poté na dětské gastro z krve to samé (+ pozitivní genetika), teď má jít až v září na biopsii, aby celiakii potvrdili (přemýšlím, že se na to vykašlu a nasadím mu dietu rovnou, hubne, má průjmy, nic mu nechutná, a nechce se mi zase dva měsíce čekat, to je ale jiný příběh). ALE - já jsem si teda zašla zatím na krev (výsledky budou příští týden), přitom tento týden mám začít stimulaci k IVF ☹ Vůbec nevím, co dělat - jestli jim to tam říct, že mám podezření na celiakii a oni mi možná IVF zatrhnou, dokud nebudou výsledky... nebo mám začít držet bezl. dietu? Chovat se jako celiak (i když to nebude zatím diagnostikováno) a dohodnout se na gastroentrologii až po případném těhotenství? Problém je, že všude jsou strašně dlouhé čekací doby a představa jít na IVF kvůli tomu třeba až za rok, tak to v mém případě bude skoro bez šance ☹

no_title
28. čer 2016

Ahoj, bezlepkovou dietou nic nezkazíš 🙂. Ale to, že má syn celiakii neznamená, že ji máš ty. Může to mít po otci. Nemá jeho otec v rodině jiné autoimunní nemoci? Roztroušenou sklerozu nebo lupénku, ekzém, astma, atp? Jestli ale nemáš příznaky celiakie, je to málo pravděpodobné, že ji máš. Můžeš ale zavolat do CARu, že je podezření, že máš celiakii. Samotná celiakie IVF snad nebrání, ale problém je v přebujelé imunitě, která způsobuje celiakii (a podobné diagnózy)... takže by se mohlo stát, že kvůli přehnané autoimunní reakci nepřijmeš embryo. Pokud toto podezření je, mohou se preventivně při stimulaci nebo po transferu nasadit kortikoidy v nízké dávce. Ty potlačí imunitní reakci, která velí tomu zničit embryo nebo zabránit hnízdění... takže to zvýší pravděpodobnost úspěchu. Tohle ti píšu hlavně, aby ses neděsila, pokud by ten lék lékaři nasadili 🙂. Není to nic hrozného, možná budeš pár dní oteklá, ale jinak je to v pohodě 😉

no_title
28. čer 2016

jinak, ulekare.cz se můžeš poradit i s lékařem. Dá se položit dotaz zdarma (odpoví prý do 14 dnů, ale mě odepsali vždy tak do 4 dnů) nebo expresní dotaz, který je placený, ale odpoví do 48 hodin.

komive
28. čer 2016

Nedrž bezlepkovou dietu před diagnózou! Může to pak diagnostiku ovlivnit! Stejně, kdybys měla krev pozitivní, musíš na gastroskopii i ty..navíc, opravdu, kdybys celiakii měla, mohlo by to ovlivnit i to, že nemůžeš otěhotnět nebo dítě donosit, a ivf by mohlo být i zbytečné..

catja
autor
28. čer 2016

@no_title Díky moc za vysvětlení, tak to se nebudu bát jim to v CARu říct a třeba se nějak dohodneme 😉 Jinak já i syn částečně příznaky máme, jen mě to nikdy nenapadlo nějak řešit a ptát se na to doktorů - průjmy/zácpa, ekzémy, suchá kůže, neprospívání, u syna poslední měsíce viditelné nechutenství (hmotnost mu za 2 měsíce spadla z 13,2 na 12kg) - jinak v mé rodině těžký ekzematik (jedna sestra), astmatik (druhá sestra, ta také dlouhodobě nepřibírá). Když jsem v rámci různých očistných kůr (Mačingová) lepek nejedla, tak jsem se cítila dobře, plná energie, po návratu k normální stravě únava, ale to jsou všechno věci, co si spíš uvědomuju takhle zpětně... 😕 A nevíš, prosím, ještě, v čem je důležité mít celiakii diagnostikovanou? Řešila jsem se synovou pediatričkou, že už bych mu dietu nasadila, ať aspoň vyzkouším, jestli začne jíst a přibírat, ale tím by pak samozřejmě biopsie v září byla zkreslená, takže to mi nedoporučila ☹

catja
autor
28. čer 2016

@komive A není možné udělat to tak, že dietu začnu držet (krev už mám odebranou), půjdu na IVF a biopsii bych podstoupila až po těhotenství, kdy bych třeba lepek zase začala 3 měsíce jíst? Mně totiž tlačí čas, už teď je šance na úspěšnost IVF docela malá, představa čekat několik měsíců na vyšetření a diagnostiku je hrozná ☹ Do gastro poradny jsem já objednaná v srpnu, syn na biopsii v září...

kika_21
28. čer 2016

Na diagnostiku musí být dítě i dospělý zatížený lepkem-jinak se neprokáže.Tak proto.

no_title
28. čer 2016

@catja jestli je to tak, tak jim fakt zavolej a zkus se zeptat doktra, možná nasadí ty kortikoidy... Já je třeba jako autoimunitař dostanu před IVF rovnou preventivně aniž by se mi dělaly imunologické testy. I když teda nevím, jak se to řeší, když je na to jen podezření.

komive
28. čer 2016

@catja To nevím, asi bych se na to zeptala spíš v CARu, ale nevím, jakou tam mají zkušenost s pacientkami s celiakií..

kika_21
28. čer 2016

Odebere se krev a při určitých hodnotách protilátek se zkoumá střevní sliznice-tak se to řeší, když je podezření.Krev může odebrat dle mého pediatr nebo obvod. lékař, biopsii nám dělali na gastroenterologii v nemocnici.Před potvrzením celiakie se dieta nedržela. Myslím, že zatížit se lepkem 3 měsíce před by šlo, ale nedělala bych to takhle. S kompenzovanou celiakií lze třeba otěhotnět normální cestou-problémy s tím jsou obv. právě jejím následkem.

catja
autor
28. čer 2016

@kika_21 To chápu, ale jestli jsem četla správné informace, tak to zatížení lepkem má být cca 3měs? Že bych, dejme tomu rok byla na bezl. dietě, a pak se k němu kvůli diagnostice vrátila?

kika_21
28. čer 2016

@catja Najděte si adresu www. celiac.cz-obraťte se na ně, jsou ochotné poradit-i když platím 400 kč za rok-či se platí cosi za konzultaci. Nebo doporučuju Mudr. Fr"uhaufa z nemocnice Ke Karlovu-dětská gastroenterologie-je ochotný poradit.Radil nám i s průjmy babičky, ta k němu na rozdíl od mých 2 dětí nechodí.

catja
autor
28. čer 2016

@no_title @komive @kika_21
OK, holky, díky, zkusím to teda řešit přes CAR, protože na gastru jsou dlouhé čekací lhůty... jinak, já si právě taky myslím, že bezl dietou nemůžu nic zkazit, a pak se k lepku můžu vrátit a dořešit diagnostiku... i když zase nevím, za jak dlouho se tělo regeneruje (v krvi se prý protilátky sníží už za 2 dny)... zkusím to takhle s nimi probrat, díky moc! 🙂

kika_21
28. čer 2016

@catja Nám se protilátky vyřešili za zhruba rok od nasazení diety-nevím ale, zda je to u dospělého jiné.Spíš vidím super šanci na miminko po příp. kompenzaci dietou na trvalo.

kratka23
Odpověď byla odstraněná
Zobraz