Pochybení kliniky. Jak dál postupovat?

mirkabacikova
10. kvě 2023

Ahojky holky, ráda bych se s váma podělila o moje nepříjemné zkušenosti s klinikou. Budu moc ráda, kdyby se tady našel někdo kdo by mi poradil jaké mám možnosti postupu dál.
6/2020 po inseminaci mimoděložní tehotenství s odběrem levého vejcovodu
11/2022 první ET - neúspěšné
12/2022 jsem otěhotněla přirozeně, ale bohužel opět mimoděložní - odběr pravého vejcovodu a časti vaječníku. V nemocnici mi píchli protilátku, protože mám krev RH mínus - o tom se na klinice vůbec nezmínili!
4/2023 další pokus KET - pri transferu, jsem si musela vyžádat léky ( dle genetiky, mám mutaci genu který způsobuje trombozy) , lékař na mně kouka, že to jsem měla mít už od začátku a že mi je předepíše a mám okamžitě začít s aplikaci. Moje výsledky z genetiky mají na klinice od začátku co tam chodím tedy skoro 4roky
Po informovaní kliniky o dalším neuspěšným transferu, mi volala doktorka, že je vhodné vyšetření dělohy - histeroskopie.
Včera jsem na ní byla, a doktorka nic nenašla. Vše v naprostém pořádku, žádné srůsty ani defekty. Tak jsem se ptala, jaký může být jiný důvod proč se porád nedaří... Její odpověd mne posadila úplně na zadek. Řekla, že to nejde říct a mám dál brál léky které užívám! Já ale žádné léky neberu - takže vybrala z mé karty lékarskou zprávu z ledna 2021 - kde mi dělali imunologii a je tam napsané, že mám pozitivné protilátky na embya... Koukame s doktorkou na sebe a říkam jaké protilátky? o ničem nevím a nikdy mi u vás nikdo žádné léky nepredepsal... Tak mi je předepsala a říka -no ted už když budete brát tyhle léky, tak by se měl další pokus podarit, protože vaše telo nebude proti embryu bojovat....
Takže holky, oni mají v moje kartě přes dva roky informaci, že mám protilátky a nic s tím nedělali? Jakože opravdu by stačilo nasadit tabletky a nemusela jsem přijít o vejcovod a mohla otehotnet přirozeně? Že jsme si nemusela projít všema potratmi, stresem a bolestí? Peníze jsou samozřejmě další vec....

xxx3d
10. kvě 2023

masakr.
začala bych s hledáním právníka.

martulka88
10. kvě 2023

@mirkabacikova Tohle bych řešila skrze právníka. Hlavní je, aby jsi měla veškeré dokumenty u sebe, aby se nestalo, že budou lhát.

mirkabacikova
autor
10. kvě 2023

@martulka88 včera jsem si žádala veškerou dokumentaci z kliniky a řekli mi, že to není možné... že dokumentaci mi nemůžou dát, že je to proti nejakému zákonu. Napsala jsem tedy stížnost na pana docenta a ten mi navrhol termín osobní schůzky za týden.

xxx3d
10. kvě 2023

@mirkabacikova a na tu schůzku jdi už s právníkem, nebo ji posuň.

martulka88
10. kvě 2023

@mirkabacikova Určitě jdi na schůzku s někým (nejlépe právník nebo nezávislá osoba), ať máš svědka.

cuuza
10. kvě 2023

Dokumentaci ti dát nemůžou, ale musí ti umožnit přístup, aby sis ji mohla prohlédnout a třeba nafotit. A nebo si požádej o kopii. Často je to o slovíčkaření. Na schůzku určitě nechoď sama a ideálně si ji nahrávej třeba na telefon.

mirkabacikova
autor
10. kvě 2023

@cuuza žádala jsme kopie, ale žeprej to není možné. Když tam pujdu, tak si to vyžádám osobně a nafotím

xxx3d
10. kvě 2023

takhle -
uvažuješ nad tím právníkem, že na tu schůzku, půjdeš s ním, nebo je to passé.?

mirkabacikova
autor
10. kvě 2023

@xxx3d už jsem psala na dvě advokátní kanceláře

xxx3d
10. kvě 2023

bylo by dobrý, abys na tu schůzku již měla právníka, resp. právníka, kterej tam půjde s tebou, jako zastupující tebe.
protože jinak to mnoho slov, omluvných úsměvů a nic, nic moc víc
co si ty slibuješ od té osobní schůzky?
proto, jestli do té doby (do doby té schůzky) nebudeš mít podepsanou smlouvu s právníkem, který tě bude zastupovat v této věci, odložila bych tu schůzku.
to, co se ti stalo, dle popisu, není jen na omluvu, jestli mi rozumíš.

marea2000
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
jancazao
10. kvě 2023

@marea2000 běž do prde...

jane46
10. kvě 2023
marketa1218
10. kvě 2023

@mirkabacikova No to je strašný tohle.

kocila
10. kvě 2023

@mirkabacikova nevim kam jsi chodila,ale v Gennetu jsem vzdy dostala vse vytistene domu-kazdou zpravu,genetiku,imunologii,takze nechapu cim se ohaneji,ze nemuzou poskytnout..
Nicmene na tvem miste bych nevkladala energii do pravnika (mimodelozni tehotenstvi neni zpusobene protilatkami na embrya),nepodarene ET/KET muze… ale treba chces ziskat omluvu, ci odskodneni,pokud by se neco prokazalo,coz chapu….
Vyhledala bych jinou kliniku,pokud mas zamrazena embrya,nechala bych prelozit,do zeto kliniky bych uz nevstoupila a dalsi lecbu bych podstoupila jinde…
Jinka k imunologicke lecbe-muze i nemusi byt uspesna,telo ktere ma protilitaky,se da leky osalit….drz se🍀

drep
10. kvě 2023

Protilátky proti čemukoliv, zcela jedno proti čemu, nemají možnost způsobit mimoděložní těhotenství. Protilátky se můžou podílet na neúspěchu KET, nicméně jistě ti na klinice řekli, jakou šanci ta která metoda má (my se na škole učili 20-30%, ale je to cca 15 let, tak nevím, jak dnes, nejsem gynekolog), ale nikdo neprokáže, jestli KeT nevyšly kvůli tomu nebo ne. Na právníka bych neplýtvala časem, já osobně bych neplýtvala časem ani na schůzku, asertivně bych jim sepsala mail, abych neměla pocit, že jsem nic neudělala a našla si jiné CAR.

hezz17
10. kvě 2023

@mirkabacikova no hele, nejsem soudni znalec. Ale to ze jsi nebrala leky mohli zpusobit neotehotneni/potrat. Ale urcite ne mimodelozni tehotenstvi. To je proste blba nahoda, ze se embryo umisti tam, kde nema…
A ze jsi poprve nedostala imunoglobulin u kdyz jsi Rh negat.- tak jeste pred nedavnem se do potratu do 6.nebo 8.tydne profylakticky nedaval.

maximaty
10. kvě 2023

Na fb skupina podpořte mě v osvětě. Tam je jasně popsané, jakým způsobem jednat pokud vám brání nahlížet do dokumentace. Řeší stížnosti, žaloby, doprovody právě v takovýchto situacích.

katule1990
10. kvě 2023

Nejaka pochybeni tam jsou, ale jak napsala @drep, protilatky nemuzou zpusobit mimodelozni tehotenstvi. To, ze jsi prisla o vejcovody, je samozrejme strasny, ale klinika za toto nemuze. Uspesnost u KET/ET se pohybuje kolem 50 %. Bohuzel se casto nedari ani po IVF a duvod se nezjisti i u zdravych paru.

kamimnichov
10. kvě 2023

Vidim to stejne jako @drep. Je opravdu hodne neprijemne, co se stalo. Ale mimodelozni nezavini protilatky a od niceho by te neuchranili 😔

fifinka2020
10. kvě 2023

@mirkabacikova jen poradim zajdi si to tam zkopírovat co nejdřív- v takových případech se často stává, že se dokumentace záhadně ztratí, nebyla bys první.

mirkabacikova
autor
11. kvě 2023

Moc vám děkuji za vaše reakce. Dnes si zajedu na kliniku a zkusím si vše nafotit a určitě dám na posouzení na jinou kliniku. Hodně mně zaráží, že mi ted doktorka předepsala léky podle dva a pul roku staré krve, nemělo by se to po nějakém čase přetestovat a až podle toho nasadit dávkování?

vendes
11. kvě 2023

Samozřejmě, že máte nárok na nahlížení do veškeré své dokumentace a pokud si ji fotíte na mobil, nesmí to být nijak zpoplatněno. Pokud chcete kopie od nich, tak to zpoplatněno být může, ovšem adekvátní částkou, ne třeba 500 Kč za list. Nemusíte uvádět žádný důvod, proč chcete nahlížet. Myslím, že je to vymezeno v § 33 a § 65 Zákona o zdravotních službách. Na tomto pracovišti bych si vyžádala veškerou dokumentaci k nahlížení, nafotila, šla na pracoviště jiné a rozhodla se, jak budu řešit přístup na pracovišti prvním.
Dnešní schůzku a další si nahraávejte na diktafon/mobil. To také můžete dle Nového občanského zákoníku § 88 - zdravotníci jsou ve výkonu služby.

mirkabacikova
autor
12. kvě 2023

@vendes tak jsem tam čekala hodinu, že nemám právo abych si neco fotila...takže jsem si vyžádala vedení kliniky, kde byl pán docent ochotný jen telefonicky mi říct, že žádné zprávy si nemužu ani na mobil nafotit... byl šíleně nepříjemný a arogantní, a nakonec mi dovolili pod dohledem doktorky si nafotit jen zprývy z jiných vyšetření(imunologie, genetika, z nemocnice po operaci), zprávy které jsem jim donesla já...že pokud chci zprávy od nich, musím si vyžádat ofialní žádostí a ze zákona na přípravu mají 30dnů

vendes
12. kvě 2023

@mirkabacikova Obraťte se na Petru Langovou ze spolku Juno Moneta na mail junomoneta@seznam.cz. Poradí vám postup. S žádostí a lhůtou asi mají pravdu. Nicméně až to budete mít, fotit na své zařízení můžete dle libosti.

laiila
19. čer 2023

@mirkabacikova Dobrý den, tak jak jste dopadla? Máte někde zastání a pomoc?

mirkabacikova
autor
19. čer 2023

@laiila dobrý den, psala jsem na 4 advokátní kanceláře, které se zaobírají přímo zdravotníctvim a všechny mi odepsali že by to řešili. Vybrala jsem si jednu a teď čekáme z kliniky na zdravotní dokumentaci, kterou mi odmítli dát. Tak že ze zákona ji advokátovi dát musí do 30 dnů

laiila
19. čer 2023

@mirkabacikova držím Vám moc palce aby to vše dopadlo jak má, on člověk může pochybit, jsme jen lidé, ale dva roky si nevšimnout už je celkem mazec ... například stát se to mně, v mém věku 37 let, tak ty dva roky by pro mě byly likvidační, když se IVF hradí do 40 let. Takže držím 👍 a hlavně aby se zadařilo 👶

misaky
19. čer 2023

@mirkabacikova asi už tady všechno padlo. Je mi líto, že musíš procházet něčím takovým. Jen dodám, že jsem pracovala ve zdravotnictví a zdravotnickou dokumentaci ti vydat nemůžou to mají pravdu, ze zákona se musí archivovat originál. Nicméně výdej kopie zdravotnické dokumentace nebo nahlédnutí s možností pořízení fotodokumentace ti umožnit musí a je to naprosto běžná věc.

saraca
2. lis 2023

@mirkabacikova proti zákonu je aby vám ji nedali a taky si můžete vyžádat operační protokol. Jedná se o zákon o zdravotních službách. To jim rovnou napište. Ve věci bych kontaktovala ředitele i ministerstvo zdravotnictví.