Máme za sebou 3. IVF, kdy se nechala vyšetřit 4 embrya. Bohužel výsledky u 2 ukázaly špatnou DNA a 2 se nepodařilo vyšetřit z dodaného materiálu. Nechal jste někdo zavádět nevyšetřená embrya po PGS a dopadlo to dobře?
Děkuji moc za Vaše zkušenosti
Určitě nevyšetřené zaváděla @moncakrajl a podařilo se.
@zana21 Ahojky, my meli PGD(jsem přenašečka svalové dystrofie). Z 5. embryí ve stádiu blastocysta jsme čekali 5.týdnů na výsledky a napsali nam po urgovani, ze zadne neni vhodne k transferu.Upozorňuji, že v tu dobu jsme meli za s sebou xy vysetreni, xy penez v haji(40 000) a mesice uz radeji ani nepocitam... Prisel šok, oba jsme s manželem byli totálně psychicky na dně.Mluvila jsem s embryologem, ten přetlumočil výsledek a ať si resime s genetiky.Gynekolozka mi rekla nejvice odhodlanou vetu:genetici take maji deti a myslite ze vsechny zkoumaji jako Vas? Resili jsme dalsi moznosti:znovu cele IVF, rozmrazeni embryi(2 emrya se jim nepodarila vysetrit) znovu je poslat na PGD, zkouset prirozene a nebo IUI a riskovat preruseni(pokud bude mit dystrofii) nebo zavadet ta mene kvalitni z celkovych 5.embryi. Nakonec jsem se rozhodla riskovat... Genetik nam objasnil co ktere embryo ma za genetickou vadu. Sli jsme cestou nejmensiho odporu, nejvetsi prusvih mame u chlapecku(narodi se zdravy, po 1-2 prestava ovladat telo a mezi 13-15.rokem umira). Takze se zavadeli ne moc kvalitni holcicky. Jedna se neuchytila, druha neprezila rozmrazeni. dve.embrya nevysetrili a jedno byl chlapecek a spatne embryo(rovnou vyradil genetik). Takze v den KETu se zavedlo nevysetrene. Uchytilo se, pak hromada testu a cekani zda pujdu na preruseni... Testy 9.tt, 12.tt, 16+7tt. az v 18.tt prisla zprava, ze cekame zdraveho chlapecka a nema svalovou dystrofii. Kdo neriskuje nic neziska. Mlceli jsme az do toho 18.tt kvuli moznemu preruseni, jediny kdo o tom vedel byl manzel, moje mamka a bracha a ty me podporovali, kdyz jsem mela obavy... 😉
@zana21 A do znovu rozmrazovani/zamrazovani bych nesla, my jsme na tom byli tak, ze jsme podepsali genetikum souhlas vzdy s moznym rizikem, o vsem jsme si s nima promluvili ale uprimne: uz mi ke konci prislo ze samotni vedi taky houby. Porad nam vysvetlovali xy moznych variant a u nas to bylo 50 na 50%. Buď bude zdravy a nebo nebude. Osobne si myslim, ze spatne embryo se neuchyti, prvni embryo byla holcicka a ty bolesti co jsem mela, taky jsem zacala spinit a bylo videt, ze neni embryo v kondici😉Ani do 14.dne po KETu jsme nedosli, zacala jsem 6.den krvacet.
@moncakrajl To je každého věc, já bych třeba zase takhle neriskovala, protože rozhodně není pravda, že špatné embryo se neuchytí. To by se nerodilo tolik postižených dětí a neřešilo by tolik lidí přerušení těhotenství z důvodu nějaké vrozené vady. Tím netvrdím, že po PGD je všechno super a kdo ho nemá, tak je to špatně. Ale přece jen se riziko o dost sníží, zvlášť když existuje nějaký genetický problém. Ale jak píšu, je to na každém aby zvážil co zvládne a co je pro něho přijatelnější.
@aquila To by me zajimalo, co by jsi delala v nasem pripade😉 Kdyz by Vam rekli, bud prirozene a pujdete na potrat, nebo IVF, ktere nas a pojistovnu stalo dohromady 250 000 a ve finale zjistili prd.. Nechali ve finale rozhodnuti genetici stejne na nas, nechali si prikryt zadek, at jim podepiseme souhlasy a nebo by jste sla do dalsiho IVF za dalsich 50 000+- opet s vysledkem nejistym??? Plus 200 000 by zaplatila opet pojistovna a vy by jste opet byla ve situaci, kdy Vam reknou; meli jsme technicky problem s Vasimi embryi, zadne neni vhodne k transferu? Je to priroda, spatna embrya vetsinou do 5.dne ani nedojdou, pripadne se rozpadnou pri rozmrazeni, neuchyti se, nebo holt se uchyti ale mate jistotu, ze Vam udelaji geneticke testy v tehotenstvi, ktere se napr. pri normalnim otehotneni maminkam nedelaji, protoze jsou drahe a proto se rodi postizene deti...
My jsme to riskli, jinou sanci jsme nemeli, vedela jsem, ze me pohlidaji testy a nic jineho nam stejne nezbylo. Nekterym lidem se to snadno vse rika, kdyz nevi... Jak se Vam behem minuty zmeni zivot... Mam starsiho brachu a u nej nam rekli, ze mame stesti ze ma sva
svalovou dystrofii tzv.v lehci forme a ze vubec jeste zije. Clovek prehodnoti cely svuj zivot, pta se proc zrovna on a jeho rodina a co to slovo zdraví... co to vlastně znamená... Naše embya na PGD byla avšak nevíme kde se stala chyba/buď byly špatně odebrané vzorky, či byly staré... Většinou se říká, že z jednoho cyklu IVF je jedno až dvě embryo zdravé a u nás toe to bylo holt to nevyšetřené... 😉
@moncakrajl Děkuji moc za zprávu a hlavně pozitivní. Já Vaše rozhodnutí plně chápu a rozumím. Člověk pak už jen posouvá svoje hranice, které měl na začátku a ani netušil co všechno ho za vytouženým dítětem čeká. Může se ještě zeptat na jednu věc, jakou kvalitu mělo zavedené a nakonec úspěšné embryo (chlapeček)? Naše nevyšetřená embrya právě nemají zase tak skvělou kvalitu, jedná se o 2 blastocysty: Bl2g2. Děkuji moc a hlavně bych chtěla poblahopřát a popřát už jen vše nej.
@moncakrajl Přijde mi to nedávno, co jsi psala, že testy vyšly dobře, a teď koukám, že už počítáš dny do porodu na prstech 🙂 Přeji pohodový porod krásného zdravého kluka. Jsem ráda, že se tu dají najít i takhle pozitivní příběhy.
@moncakrajl Moc gratuluji a přeji hromadu štěstí do života Matyáškovi i celé rodince!
@moncakrajl Moc gratuluji a preji uz jen zdravi a spokojenost cele rodine
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@zana21 A co pokusit se vyšetřit znovu? Nám to dělali, embryo znovu rozmrazili, odebrali další vzorek a zase zamrazili. Nevím proč máte PGS, ale u nás byl jasný genetický problém, takže bych nevyšetřené nezaváděla. Ale chce to zvážit všechna rizika pokud nějaká máte a podle toho se rozhodnout.