Oplodnění od dárce v režimu single woman před třicítkou

gracelove
10. lis 2015

Ahoj všem, nevím, zda to sem úplně patří, ale těžko se mi o tom mluví, proto jsem zařadila příspěvek sem. Už cca od 12 let si přeji jediné, být maminka. Samozřejmě v pubertě to není reálné, pak při studiu taky, ale stejně jsem chtěla. Samozřejmě spousta zájmů, sportů, akcí, pak i vztahy, to na to člověk nemyslí, jen tak zdravě - že jednou chci děti, asi jako každá. Ale po několika neúspěšných vztazích, které zkrátka nevyšly, jsem rok sama... A stále více kolem sebe vidím vrstevnice a i mladší příbuzné, které rodí a rodí, mi pomalu došlo, že jsem někde udělala chybu. Na druhou stranu vidím i ženy přes 30 let, které partnera nemohou najít a dítě by chtěly, ale holt to není jako jít do obchodu. Mně je 26 let a říkám si, zda to musím nechat dojít tak daleko a jen doufat, nebo to lze i vzít do vlastních rukou? Na jedné stránce (reprodukční centrum) jsem se dočetla o možnosti nechat se oplodnit uměle díky anonymnímu dárci. Lze to prýv ze zákona jen v zahraničí, ale ta možnost se mi docela líbí. Proto se chci zeptat, zda někdo takovouto zkušenost máte? Případně jste v podobné situaci a dovedete si sebe představit i třeba bez partnera s dítětem? Práci mám, kde bydlet také, ale zkrátka už nechci čekat, jestli se kdy vůbec chlap, který by za to stál, objeví. Někteří by namítli, že věk třeba ještě tak nehoří - ale to je tak nějak asi na pocitu každého. Pro mne je to dost už, čekání X let, chci si užít být maminka, dokud jsem mladá, ne až nejplodnější věk bude třeba tentam nebo až bude na krku ta třicítka, tak to teprve řešit. Prosím nekamenujte mě, možná vás tu moc nebude, které jste nezadané a chcete dítě, ale kdoví, třeba by se některá našla, která by měla nějakou zkušenost s tímto způsobem být rodičem 🙂 Děkuji.

ninanela
10. lis 2015

Tvé rozhodnutí,tvoje volba,držím palce do budoucna. 🙂

koncita
10. lis 2015

Počkej si na toho pravého.....opravdu to jednou bude stát za to a není nic lepšího, než zplodit dítě s chlapem, s kterým hodláš a chceš zůstat do konce života 😵 Ještě máš čas 🙂

Já vím, že tohle jsi slyšet nechtěla, ale nedalo mi to..... 😉

evulina77
10. lis 2015

pro dítě je ideál, aby mělo mámu i tátu. Chápala bych tě, kdyby jsi měla třeba 36 a nikde nikdo. Ale ve 26 letech mi to příjde brzo. Počkej na opravdického chlapa a ne jen na jeho spermie...

tulikiss
10. lis 2015

Promin ale prijde mi ze nejsi ve svem zivote stastna a tak sis rekla chci dite a ted hned a protoze nemam stesti na chlapy tak bez chlapa a pak bude vsechno krasne a sluncem zalite.
Asi by sis mela sednou a promyslet dulezit veci. Je fajn ze mas praci, ale kdyz budes mit dite, tak s nim budes muset byt doma a nebudes moc chodit do prace, takze budes zit z rodicaku, utahnes bydleni, stravu a vse kolem miminka. A co dal az bude dite vetsi a bude treba ve skolce, jak pokrijes prazdniny kdy bude skolka zavrena. Co kdyz budes nemocna kdo se o dite postara. Neprijde ti trochu sobecke to, ze ty chces dite a tak kvuli tomu ochudis dite o moznost mit otce. Kazdopadne u nas ti nikdo umele oplodneni neprovede, protoze se provadi pouze parum.

annaluciapetrzel
10. lis 2015

@gracelove souhlasim s nazory vyse a vim o cem mluvim

gracelove
autor
10. lis 2015

Dík za názory. Samozřejmě, každý to má jinak... Není to tak, že by to bylo náhlé rozhodnutí, také by to nebylo hned zítra. V životě jsem asi jako každý měla šťastnější a méně šťastné chvilky. Po dítěti toužím přes těch 12 let, no je fakt, že nejsem nejstarší, ale zase už ne nejmladší, maminky jsou i mnohem mladší než já.
Samozřejmě ta finanční stránka je tu stále, mám sice docela dobrý plat, podporu v původním domově také, ale zkrátka prahu třicítky se fakt bojím, jak to má trojku na začátku, už se mi to nelíbí. Ne u mne. Jiným to třeba šlo, ale pak je mnoho těch, kterým to nejde, no nechci riskovat.
Samozřejmě konečné rozhodnutí je jen na mně, to je jasné. Jen to, že to nabízejí, mne dost zauajalo, asi se to dělá přes nějakou pobočku v zahraničí. Proto ten dotaz, jestli s tím třeba někdo zkušenosti nemá.

bazarky
22. únor 2017

@gracelove Prosim, muzes mi napsat na mail bazarky@post.cz ?
Jsem v podobne situaci a chtela bych to probrat s nekym, kdo ma ten problem jako ja. Dekuji Z.

fiedlermonika
23. únor 2017

@fiedlermonika Cena konzultace je 500,- Kč za 30 min. aspoň tato cena byla před cca dvěma lety nevim jak presne to funguje ale měli by ti zprostředkovat umele oplodneni na zahranicni klinice s anonymnim darcem spermatu.ale samozdrejme v zahranici nemas pojisteni takze hradis všechno sama.

normalnimatka
23. únor 2017

no já bych hlavně myslela na to, co bude nejlepší pro dítě... a myslim, že se shodneme, že je to třeba úplná rodina. a jak myslší, že se ti bude shánět partner, když se bude muset rovnou stát i tátou dítěte od neznámýho biologickýho otce? a bohužel, nechci ti kazit iluze,ale po světě běhá spousta fakt HODNEJCH chlapů, který dítě bohužel odradí.

a jinak mít dítě si nedovdu představit mít bez chlapa... jako jo, když se něco stane a nemáš na výběr, ok, je to těžký,ale nějak to zkousneš. ale dobrovolně bych do toho nešla. neumíš si dopředu představit, co to znamená bejt na dítě fakt úplně sama, a to od začátku. a bejt těhotná a rodit taky. a tím nemyslim zrovna finanční stránku, i když to samozřejmě taky.
a sou to všecko časy, který sou úžasný pro vztah, jsou to nový dimenze a prostě všechno se tak nějak znásobí, když partnera začneš milovat i skrze to, že je spoluvychovatelem tvýho dítěte a to dítě je zase výtvor vás obou...no nic.

sama jsem velmi odmlada byla zaměřená na to mít rodinu brzo a naštěstí se to podařilo, takže tě moc dobře chápu. ale opravdu bych zkusila počkat na toho muže. on to je beztak osud. umělý oplodnění zas nemusí vyjít, a tak...

promiň, je to tvoje věc, ale musela jsem.

g_m
23. únor 2017

@gracelove Je to tvé rozhodnutí, ale z tvého podání si to představuješ hrozně jednoduše. Je spouuusta mamin, které jsou samy a zvládly to, ale pro mě je třeba můj manžel neuvěřitelná opora a nejen psychická. Byl tu pro mě v těhotenství, když jsem měla problémy a ležela v nemocnici, těším se na něj, až dojede z práce a já si v klidu zajdu na záchod nebo nakoupit. V noci, když malá pláče a já běžím dělat UM, tak vím, že on je s ní a utěšuje ji atd. Jsou to drobnosti, ale dělají ve finále strašný rozdíl. Budeš na vše sama a bude pro tebe težké vypnout a to si teď určitě neuvědomuješ - já si to taky nedovedla představit. Vydrž a netlač na pilu ;)

fiedlermonika
23. únor 2017

ale třeba je nejaky fajn tatineknekde za rohem a jen sis ho nevsimla🙂drzim palce at uz se rozhodnes jakkoliv

normalnimatka
23. únor 2017

přesně jak píše g_m.... bylo by to plný malejch utrpeníček, kdy bys akorát ještě víc zoufale toužila po chlapoj, myslim si. a s dítětem nemáš šanci ho pár roků vůbec sehnat...
tak si to shrňme...je lepší teď vyhovět svý touze mít dítě, bejt na něj sama, nemoct najít chlapa (jojo, nejhorší scénář tady předkládám, ale dle mě reálnej) x let, pak najít takovýho, že vlastně bys ho jako bezdětná nebrala, ale nemáš moc z čeho vybírat, a za x x dalších let si pořídit další dítě, nebo třeba ani ne, protože mužoj se nebude chtět živit víc dětí....
a nebo si počkat rok, dva, a sdílet to všecko od začátku s někým, s kým opravdu chceš?

jinak je to určitě zdravější i pro vztah tvůj s dítětem.. věř mi, že velice pravděpodobně přijdou okamžiky, kdy bys svoje tolik vytoužený dítě nejradši vrátila. ale od toho tady je ten partner, aby řek, v klidu, to zvládneme atd..a když na něj budeš sama a ani na vteřinu si neoddychneš, ponorka bude horší a třeba nebudeš schopná bejt na to dítě tak hodná, jak bys chtěla, nebo pozdějc (velmi typicky) důsledná ve výchově, protože to je náročný

jezz13
2. bře 2017

Tak upřímně - v 36 jsem to udělala. V 26 je to předčasné. Technicky je poměrně jednoduché sehnat anonymního dárce pro přirozenou/stříkačovou metodu, dá se sehnat za peníze i někdo, kdo ti jen podepíše souhlas s IVF na české klinice (což je ze zdravotního hlediska méně rizikové) nebo se dá jít cestou domácí inseminace spermatem ze zahraničí (https://dk-cz.cryosinternational.com/darcovske-...).

Ale je to opravdu poslední možnost. Promysli si, jestli máš peníze na 4 roky dopředu a hlavně perfektní rodinné zázemí, někoho, kdo si dítě může vzít k sobě, když ti bude třeba zle. Mít dítě 24 h na krku bez možnosti odpočinku je peklo (kamarádce umřel manžel pár měsíců po jejím porodu a fakt jí to teď stojí hodně sil).

Já sice s anonymním dárcem otěhotněla hned druhý měsíc, bohužel jsem následně potratila. Po roce se potrat opakoval s již oficiálním partnerem a teď se docela bojím, že už jsem čas na dítě definitivně prošvihla. Takže moc přes těch 30 bych zas na prince čekat taky nedoporučovala.

Ber to ale jako informaci, že řešit to takhle není až tak obtížné a nemusíš na to spěchat, opravdu si to nech až když už nebudeš věřit v jinou možnost.

sofie01
2. bře 2017

Souhlasím s většinou, je to předčasné a podle mě nerozumné. A jen jsem chtěla dodat, že jestli hledáš toho pravého, tak s dítětem to půjde mnohem hůř... Hodně moudrosti při rozhodování.