Dobrý den, snažilky. Máme za sebou 5 pokusů IUI - neúspěšně.
Poslední IUI ted v červenci... Podle doktora si máme dát měsíc pauzu a v září jít na první IVF. Nějak se mi do toho ale nechce, je to na nás rychlé. Jsem unavená z těch pokusů IUI, představa, že zase ty všechny kontroly a vyšetření.. můžeme se s přítelem rozhodnout IVF odložit a jít na něj třeba za 3 měsíce, aniž bychom zase museli absolvovat všechna ta vstupní vyšetření a prohlídky? Nebo se musí jít hned? Máte někdo zkušenost? Můžu se zeptat, jak dlouho jste se snažily, než jste se rozhodly pro IVF? My do reprodukčního centra chodíme skoro rok a půl roku jsme si zkoušeli IUI... Děkuji za odpověd.
Asi to bude i car od caru, nám třeba nedělali hormonální profil nikdy (zřejmě proto že už jsem měla jedno dítě z předchozího manželství?) a spermiogram dělali jen před prvním IVF. Při druhém, po třech letech mi udělali jen ultrazvuk a rovnou jsem vyfasovala injekce a šlo se na věc.
@hanpavka to záleží na tom, jaký protokol doktor zvolí, zda dlouhý či krátký. Pravděpodobně, pokud je to první ivf, zvolí asi krátký, ale stimulace přesto může být různě dlouhá, podle toho, jak reagují vaječníky. U mě to bylo dost rychlé, začala jsem píchat hormony a už někdy osmý den jsem šla na odběr vajíček, reagovala jsem dobře na stimulaci, někdo píchá třeba 12 dní.
@hanpavka My jsme měli krátký protokol, tam se začíná s injekcema druhý den cyklu, cca 13.den odsátí vajíček, 17.transfer embria. Ty dny jsou plus mínus, u každé je to jiné, chodí se dvakrát třikrát týdně na ultrazvuk aby doktor viděl jak rostou folikuly a podle toho upravuje dávky léků a určí den odsátí.
Tak mě to akorát vycházelo na volnější období, takže jsem to měla "naplánované" dopředu, že prostě 6 cyklů IUI (na pojišťovnu) a když to nevyjde tak ihned IVF.
Takže jsem v pátek udělala těhu test, ale už jsem měla nachystané papíry a domluvené vše na IVF, v pondělí jsem skočila pro léky, pak ultrazvuky, hormony jsem měla (před začátkem IUI) v pořádku, to mi znovu nedělali. Spermiogram dělají před každým IUI a taky je dobrý (nehledě na to, že pokud ti dělají IUI, tak musí být pro IVF extrémní - na IUI potřebuješ mnohem lepší než na IVF). Co určitě budeš potřebovat nově jsou pohlavní choroby, prý ze zákona ne starší vyšetření 3 měsíců (to bude znovu pro oba) a pokud budeš mít normální IVF a nikoli nativní cyklus, tak předoperační od obvoďačky (to snad nesmí být starší než pár dní).
Ale já z IUI nějak unavená nebyla, hormony jsem nepíchala, jen Utrogestan poté - a přišlo mi, že než se další měsíc nervovat a experimentovat s ovulací, je lepší do toho prostě skočit. Jsem takový akční tvor a když to v pátek nevyšlo a v pondělí MS, tak už jsem neměla ani čas přemýšlet nad tím, že "zase nic", protože se mé myšlenky začaly soustředit na "tohle vyšetření, tenhle termín u doktorky, večer nezapomenout přesně píchnout, ráno si nezapomenout vzít léky na imunitu". A když se něco děje, není čas depkovat, že není dítě. Prostě bude.
A co se týče návštěv:
- s UTZ při IUI jsem prokonzultovala protokol a věci kolem toho
- první návštěva nafasování injekcí (kdykoli v otevíracích hodinách kliniky - nevím, zda nemůže vyzvednout někdo jiný)
- první ultrazvuk (mě vyšel v sobotu - 6.-7. DC)
- druhý ultrazvuk (8.-9. DC)
- odběr oocytů (doporučena pracovní neschopnost - já tam strávila půl dne jenom na klinice, protože jsem poslední dvě noci pořád vstávala na záchod a spala hrozně málo + jsem tam musela být v pro mě vražedný čas a tak jsem tam spala dýl než jsem měla v původních papírech propuštění domů - prý nejčastěji 13.DC, u mě to byl 12. DC)
- embryotransfer (doporučena někde pracovní neschopnost, rozhodně to je na dýl - 3-5 dní po tom předchozím dle toho, jak to prostě vyjde)
Srovnám-li to s IUI, tak tam to bylo:
- první ultrazvuk
- IUI
- někdy i druhý ultrazvuk, ale to se u IVF může možná stát taky, kdyby se to vyvíjelo pomaleji, u IUI je to ale asi pravděpodobnější, když mi utrogestan šíleně rozhazoval cyklus a termíny ovulace, takže jsem chodila na první UTZ poměrně brzo a někdy to bylo ještě moc brzo
Rozhodně bych to na tvém místě zkonzultovala s doktorem v CAR, protože ten vás zná nejlíp a ví, co budete potřebovat i odhadne trošku věci kolem. Já jsem potřebovala poměrně nízké dávky hormonů i na stimulaci a při IUI jen pregnyl.
@merope děkuji za váš čas při sepsání takhle obsáhlé odpovědi 🙂 Píšete, že se doporučuje pracovní neschopenka při transferu. Taky mě to už napadlo, že bych si prostě vzala před IVF nemocenskou, abych byla po celou dobu v klidu... Myslíte, že to vypíše doktor v CARu nebo raději obvodní lékař..? Nakonec jsme se v centru domluvili, že si na IVF zavolám v září...
hanpavka: Tak s neschopenkou netuším, jsem OSVČ, takže mě zajímají jen neschopenky delší než 14 dní a přes léto mám stejně skoro volno, takže funguji v podstatě normálně (před ET jsem si naplánovala "akčnější" věci a po ET práci na počítači a zašívání).
Ale on to i každý CAR má dle zkušeností jinak + hodně záleží na tom, co žena dělá + lepší chodit do práce, pokud tam je klid, než se nervovat doma. Ale když si to teď tak vybavuji, tak mě se ani nikdo na neschopenku neptal, zda ji chci, jen v papírech píší, že ji doporučují. Ale mám povolání v papírech, tak to asi ví. Jinak k obvoďákovi stejně musíš - kvůli předoperačnímu - takže se dá poptat i toho.
Já jsem měla PN až od odsátí vajíček..Doktor mi jen řekl, že není dobré dělat noční směny a víc odpočívat..Takže já jsem celou dobu stimulace chodila do práce na dvanáctky a noční jsem se snažila vyměnit ale i tak jsem na pár musela, cca 3 týdny stimulace protože mi musely upravovat dávky, mám PCO takže mě na to upozornily dopředu..V lednu po menstruaci jsem si začala píchat injekce, 2. února jsem šla na odběr vajíček ten se dělá v krátké narkóze, a 6. února jsem šla na transfer..Ale to už záleží na tom co si zaplatíte...My jsme si zaplatily prodlouženou kultivaci (aby se vybral šampión)..A po odběru vajíček i po transferu by ste si měly zařídit odvoz autem, protože po transferu máš mít přísnější klidový režim což cesta vlakem teda fakt není...
Já jsem měla neschopenku ode dne odsátí vajíček přímo od caru kvůli náročnému zaměstnání,dva týdny předtím potratila kolegyně přímo v práci.Akorát jsem až do potvrzení těhotenství z krve neměla vůbec vycházky, ty mi dovolili až potom. Po odsátí musí být po narkóze doprovod, manžel tam podepisoval že si mě převzal. A jednu paní nechtěli pustit protože tam nikoho neměla, tak si musela volat pro odvoz.
Tak dneska jsem na ET měla jinou doktorku (moje na dovolené) a ta se i přímo ptala, co dělám - když se předtím vyptala, zda vím, co vlastně znamená ET, jaký režim a tak.
anina32: Já vyhrožovala partnerovi, že mě bez něj nepustí a nakonec jsem šíleně dlouho čekala na propuštění (doktorka se někde trošku zasekla) a chlap šel zatím na oběd do hospody a nikdo nic nepodepisoval a normálně jsem došla až k němu do té hospody (cca 100 metrů). Ale pravdou je, že mě pouštěli až asi 3 hodiny poté, protože jsem v noci moc nespala a pak to dospala v CARu.
Já čekala dva měsíce, pak šla na KET. A to vyšlo na poprvé.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@hanpavka Bezprostredne pred kazdym ivf nam znovu delali spermiogram a hormonalni profil. Takze to budou urcite delat zase i v tom zari. A urcite je to komplikovanejsi proces nez iui. Byla jsem prekvapena i rozdilem mezi ivf a ket, hlavne pokud slo o casovy ramec a mnozstvi leku, takze iui a ivf bude hodne jina liga.