Ahoj, jsem tu nová a nenašla jsem podobnou diskuzi, do které by psali své zkušenosti holky s partnery, kteří mají spermiogram v řádu pár milionů či ani to ne. Můj přítel má diagnózu kryptospermie /tak malý počet spermií, že jsou vidět jen po centrifugaci vzorku/. Nevíme, zda to bude stačit na ICSI. Každopádně naše CAR dělá MESA/TESE a pokavaď se spermie najdou, tak je mrazí a pak teprve po rozmražení dělají oplodnění, při čemž rozmražení nemusí spermie vydržet...Tak nevím, pro co se rozhodnout, zda MESA/TESE a nebo čerstvý vzorek. Má s tím někdo zkušenosti? Podařilo se někomu otěhotnět s touto diagnózou?
Ahoj, zrovna v pátek jsem se dověděla, že má partner hodně špatný spermiogram ( azoospermie ) . Nevím jaký počet měl, to mi dr. ani neřekla, jen mi rovnou vypsala žádanku do CAR a zítra jedeme na první konzultaci. Vůbec nevím, co mám čekat, docela se bojím, četla jsem tady na koníkovi co všechno obnáší IVF, protože to nám rovnou do té žádanky napsala. Tak budu čekat do zítra a pak budeme řešit další věci.
@sarriku přítel bral všechny možné vitamíny a zkoušeli jsme vše možné i nemožné. Vždy diagnóza míň než 1 milión na ml, morfologie jen 2% dobrých a pohyblivost pod 10%. Možnost přirozeného početí 0 😢 Urolog i CAR dělali všemožné testy a nikdo neví, proč to tak je. 😖 U nás je hodně špatná ta morfologie, takže v zázrak moc nevěřím. Ale gratuluju k miminku, je dobré vždy slyšet pozitivní zprávy. Člověk nikdy neví.
@lenkasaf Azoospermie nemusí být trvalá. A často se dá splést s kryptospermií. Tolikrát se stane, že se tam nějaká spermie objeví. Nebo je pak metoda MESA/TESE, kde se dají odebrat spermie přímo z varlete operativně. Hodně lidem to prý pomohlo k vlastnímu miminku. My byli na jednom IVF a spermie pro ICSI se našli. Teď ale řešíme, zda je lepší jít do MESA/TESE nebo znova zkusit IVF s čerstvým vzorkem. Neboj vždy je nějaká naděje a doktoři v CAR dokáží zázraky.
Ahoj, tak my už procházíme vyšetřeními v CAR - přítel Oligoasthenoteratozoospermia (málo, pomalý a ještě defomovaný), potvrzen dvěma spermiogramy, s tím že v prvním spermiogramu měl 0 % morfologicky dobrých. Ten druhý spg prý byl o něco lepší, ale furt bída. Teď druhý měsíc bere vitamíny - jeden měsíc Profertil, teď kvůli lepší cenové dostupnosti Fertilan. Uvidíme jaké budou výsledky od urologa. Ale každopádně se chystáme zhruba v listopadu nebo prosinci na první IVF tak doufáme že to dopadne... Ono já taky svoje problémy - anovulační cykly... Takže držím všem palce at to dopadne 🙂
@lenkasaf nejhorsi je to cekani. Zitra vam reknou vic a poslou na dalsich spoustu vysetreni. Spg ovlivnuje spoustu dalsich veci.. Nebyl manzel treba nachcipany, nebo bral antibiotika kratce pred spg??? Nam teda pry trochu zabrali ty vitaminy, ale jak uz jsem psala furt to stoji za prd... Ale ja IVF beru jako elegantni reseni. Momentalne myslim pozitivne ze to proste vyjde... Kdybychom vycerpali tuhle moznost vymyslime co dal.. Clovek musi myslet pozitvne jinak by se s toho zvencnul.. Posílám pozitivni energii 🙂
můj sedavé zaměstnání sice má, ale s tím nic moc neudělá a ryfle nosí volnější a nosí trenky a doma tepláky. Máme za sebou genetické vyštření a imunologické vyšetření, prohlídku urologem, hormonální testy atd. Vše má v pořádku. Sprchuje se vlažnou vodou atd. Vitamíny bere stejné jako v Profertilu, jen je kupuju zvlášť, vyjde to levněji. A má k tomu přidanou MACU a mateří kašičku s kotvičníkem. Ale vliv to žádný nemá. Má za sebou asi 10 spermiogramů a nejlepší byl 2,2mil/ml, morfologie vždy je 2procenta a pohyb vždy méně než 10procent. Teď naposled měl 2x diagnózu kryptospermie a to ty vitamíny jí pořád s pauzama 2týdny, jak je doporučeno. Bojím se je vysadit. Človek nikdy neví.
Tak holky, z dnešní návštěvy v CAR mám zatím dobrý pocit, ale je to jen začátek. Nejdřív bylo papírování a podepisování dotazníků a souhlasů se vším, potom konzultace doktorem. Ten byl optimistický ( to oni asi musí 🙂 ), takže příští týden na krev oba a partner další spermio a pak se uvidí co dál. Jestli tam nějaké mršky budou nebo ne. Tak držte palce, ať tam nějaká potvůrka plave ! 😀
@lenkasaf držím pěsti, ať se tam něco najde a nemusíte na MESA/TESE. Ale psala jsem si s holčinou, co neměli žádné spermie a museli na MESA/TESE a spermie se tam našli a měla pak i hodně embryí na zamražení. A má teď 2 děti a obě z 1.IVF 2.dítě má ze zamražených....Občas je to asi o náhodě. Na druhou stranu znám holky, kde je spermio o.k. a přitom jsou rádi, že jim zůstalo 1 embryo k přenosu. Fak někdy nechápu, čím to je. 😒 Kdy jdete na kontrolní spermio?
@lejla29 Děkuji za povzbuzení, je to prostě příroda a tu neporazíme, musíme věřit, že se tam něco najde. Ještě nevím, čekám o víkendu MS, takže asi v pondělí nebo úterý a hned vezmou i mi krev na horm.profl a přítelovi taky ještě krev na nevím co. 🙂 A hned zfoukneme i ten spermio při jedné cestě.
Ahoj tak máme výsledky z kontrolního spermiogramu po 4 týdnech brání vitamínů a úpravy životního stylu. Pravda že jsme se odráželi ode dna ale obrovské zlepšení mnozstvi vyrostlo ze 9 milionů na 33, stejně i koncentrace ze 3 na 8,5 a progresivní pohyb taky. Furt je to trojkombinace těch třech poruch ale obrovská euforie z toho nárůstu... Teď čekáme na další vysledky dalšího spermiogramu. Bohužel u mě se stále nedostavila ovulace a navíc se u mě něco našlo na genetice :(.
@lenkasaf Ahoj, Muj manzel sel na spermiogram 3x a 3x 0 spermii, vysledky krevnich testu byla katastrofa. Uz jsme se pripravovali na moznost darce. Androlog nam rekl, ze tomu nedava moc nadeje, ale ze to zkusi (MESA/TESE). No a ted jsem ve ctvrtym mesici. (vyslo to teda az napodruhy). A to odebral jen kolem 250 spermii, z toho 50 pohyblivej (vlnivy pohyb namiste).
Nadeje je vzdycky, hlavni je nezapomenout proc jste spolu, pak uz se nejaky to reseni vzdycky najde.
Hodne stesti.
@balomo Ahoj, děkuji za povzbuzení. Taky věřím, že to vyjde. Včera jsem byli na krev a přítel na dalším spermoigramu. 24.9. jdeme k doktorovi pro výsledky a podle těch uvidíme co dál. Snad nám tam k miminku pomůžou. A tobě gratuluji k těhotenství, užívej si to. Snad ten pocit jednou taky poznám. Takže jsi otěhotněla po IVF ?
Ahoj tak manzelovi zjistena varikokéla. Pristi mesíc jde na operaci. No a pak uvidime jestli se spermio zlepsi a jak moc. Mezitim se snad nastartuji moje cykly a ovulace...Zacinam si delat nadeji ze by nam to treba mohlo vyjit nakonec i prirozene.... No kazdopadne jsem byla natesena na říjen, kdy jsme meli zacit stimulovat a takto se to odklada, ale zase diky te pozitivní vyhlidce rada pockam 🙂
Tak holky, dnešní verdikt v CARu - partner má genetickou vadu, neplodný, vlastní děti, nepřicházejí v úvahu. doporučeno sperma dárce, to by mohlo vyjít přes IUI, já podle krevních odběrů vše v pořádku. Máte s tím někdo prosím zkušenosti? Nevím, jestli do toho jít. ☹ budu ráda za vaše názory, děkuji.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Ahojky, můj manžel absolvoval dva spermiogramy. 1. byl těžká oligoasthenospermie (málo a navíc znetvořený) pohyblivost pod 10%, 25% špatná morfologie, množství 1 mil/ml . Hodně kulovitých buněk (zárodky spermií).
Na sklíčku se hýbala jedna spermie a to dost mrzácky. Takže těžká neplodnost, prý si miminko doma neupečeme.
2.spermiogram byl po třech měsících, manžel mezitím začal brát komplex zinku a selenu, žádný horký koupele a nebo noťas na klíně, jenom volný trenky. Bylo zjištěno zlepšení na: nízký počet spermií, z toho 45% špatná morfologie.
Ale stačilo to. Ještě ten měsíc jsem otěhotněla, protože jsme se na to už vykašlali. Mimi přijde vždycky když ti na něm už nezáleží nebo v nejméně vhodnou chvíli 😉. Budu na vás myslet.