Je nějaká šance na přirozené otěhotnění?

aurelie34
4. čer 2019

Hezký den, manžel je necelé 2 roky po rakovině varlat. Dostali jsme od lékařů zelenou že se můžeme už začít snažit o dítě. Manžel si nechal udělat spermiogram a vyšel dost špatně. Má jen 0,03 mil spermií na ml.(norma je 15 mil) Jinak pohyblivost celkem v normě a morfologie taky. Nasadili jsme vitamíny (selzink, kotvičnik, folandrol) a za 3 měsíce půjdeme na kontrolní spermiogram a pokud tam nebude zlepšení, tak nás čeká IVF. Je nějaká šance že se může i s takhle špatným spermiografem povést přirozené otěhotnění? U mě je vše v pořádku.

katule1990
4. čer 2019

Ahoj, s takovými výsledky je přirozené otěhotnění bohužel hodně málo pravděpodobné. Kromě malého množství máte i špatnou pohyblivost - 0 % rychle progresivně pohyblivých, 25 % pomalu progresivně pohyblivých. V normě je pouze tvar spermií - 5 % v pořádku, minimálně má být 4 %. Jak dlouhou jste měli abstinenci? Po vitaminech by se to mohlo zlepšit, dobrý by měl být Fertilan, kde jsou kromě selenu a zinku ještě další věci, které podporují tvorbu spermií. Jestli máte ten Selzink, můžete si k tomu pořídit ještě např. macu a pak by měly být dobré aminokyseliny L-arginin, L-karnitin. Taky je dobré se vyhýbat jakémukoli teplu, hlavně saunám, vířivkám, horkým vanám, těsnému prádlu, notebooku na klíně atd., naopak je dobré, aby si např. každý den ve sprše dal studenou na varlata. Taky bych příště zkusila před spermiogramem delší abstinenci 5-7 dní.
Manžel má taky špatný výsledky, množství se pohybuje mezi 0,5-8,3 mil/ml, progresivní pohyblivost 11-32 %, tvarově správné 2-4 %. Snažíme se 2 roky, 4x IUI a stále nic. Já jsem v pořádku.
Jak vidíte, výsledky se můžou i dost měnit, ať pro to manžel zkusí dělat, co se dá (kromě výše popsaného samozřejmě nepít, nekouřit, zdravá strava, sport, nestresovat se). Uvidíte za ty 3 měsíce. Ale pokud vás extra netlačí čas, tak bych do IVF nešla hned po 3 měsících. Zlepšení může trvat i delší dobu a třeba se pak zadaří přirozeně 🙂. Držím palce 🙂.

aurelie34
autor
4. čer 2019

@katule1990 abstinence byla 4 dny. Manžel do sauny, vyřivky nechodí. Ani vanu si nenapouští. Tu studenou sprchu zkusíme děkuji. Čas nás netlačí. Jsme ještě mladí a jedno dítě už máme. Já bych tomu chtěla dát alespon rok a uvidíme. IVF můžeme podstoupit vždy.