Inseminace dárcovským spermatem. Kdo by pomohl?

3. únor 2023

Ahojky všem. Vím že to bude trochu citlivé téma ale chtěla bych moc miminko ale zároveň se na nikoho nevazat mám rodinu ktera mě plně podporuje atak dále hold ale na muže a oplodnění mám zatím jen smůlu a rozhodla sem se mít miminko jako samotna svobodná maminka. Měla bych zájem o metodu IUI což je inseminace ale pouze dárcovskym spermatem tímto tady zkouším hledat nebo požádat ty kteří by chtěli pomoct k miminku aby se přihlásili ale pouze neplodni muži. Pokud máte neplodné partnery a chcete pomoct budu ráda. Žádné nároky na dítě žádné finance nechci po nikom a už vůbec ne zápis do RL pouze podpis o tom že souhlasíte že sperma nebude použito vaše ale darované takže ani vlastně biologicky to s vámi nebude mít nic společného. Najde se tu někdo tak hodný kdo by pomohl? Vše přes kliniku vše si sama uhradím pouze mi jde jen o podpis a souhlas s darovanym spermatem.

merope
3. únor 2023

Víš o tom, že takový muž je ze zákona otcem dítěte? Tady nejde o nic jako "uznání otcovství", ale přímo o paragraf, že za otce dítěte se považuje muž, který podepsal souhlas s darováním spermií / otěhotněním? Matriky pro to sice nemají úplně přesné postupy a IVF centra nemají standardizovaný formulář, takže to berou, že rodiče dítěte PO porodu přijdou vyplnit pak papíry, ale pokud se nic nezměnilo, tak v tomto případě ani legálně nešlo papíry vyplnit před porodem právě proto, že to není podle paragrafu "uznání otcovství", ale podle "dítě z IVF nesezdaného páru". Prostě podle české legislativy je příslušný muž otcem dítěte a kdyby se cokoli dělo, tak je to dost prokazatelně otec.

1pomnenka
3. únor 2023

Do toho žádný muž nepůjde, leda kvůli penězům.

autor
3. únor 2023

@merope proto hledám muže který o dítě nestojí. Když by bylo papírování apod byla by domluva že během těhotenství jsme se rozešli a muž si dítě dejme tomu rozmyslel a nemá zájem a že s tím nemám problém ze si vše budu hradit atd

autor
3. únor 2023

@1pomnenka chápu ale jen zkouším kdo ví třeba by se někdo našel... Je plno mužů co chtějí pomocí k miminku přirozenou cestou ale otcem nechteji být akorát mě se nedaří otěhotnět přirozeně tak rovnou jsem chtěla zvolit tuto metodu... Dárců jsem měla plno i strikackovou metodou jak se říká

boure888
3. únor 2023

Některé kliniky tě to sprostřekují a pošlou do zahraničí kde to lze udělat s anonymním dárcem...mrkni na netu..než hledat chlapa...

merope
4. únor 2023

Problém je, že ať se domluvíte jakkoli, tak papírově správně to je tak, jako kdybys měla dítě s mužem, s nímž se rozvádíš - prostě dítě je papírově jeho a nevyvlíkne se z toho. Bez ohledu na cokoli. Ano, můžete úřadům zkusit zatlouct, že dítě je z IVF a že na to jsou podepsané papíry. V tomto případě je dost možné, že si to nikdo nespojí (protože na to nejsou registry). Ale třeba já měla v těhotenské průkazce, že dítě je z IVF a ta se při porodu odevzdává. Může si toho kdokoli všimnout a ptát se - a úřadům to říct. A to nedej, že by se ti něco stalo - chlap je pak prostě dle legislativy ČR otcem dítěte.

Ano, je na houby, že v ČR je vždy potřeba chlap, co to nějak podepíše. Ale to už máš jednodušší nějaké metody typu, že ti dá sperma do zkumavky a ty třeba stříkačkou do pochvy, ač to má menší pravděpodobnost úspěchu. Tam aspoň můžeš mlčet a pokud neřekneš, kdo je otec, tak dle legislativy není určen.

§ 778 občanského zákoníku:
Narodí-li se dítě, které je počato umělým oplodněním, ženě neprovdané, má se za to, že otcem dítěte je muž, který dal k umělému oplodnění souhlas.

Řešením může být jak píše @boure888 - anonymní dárce v cizině (v ČR nejde).

autor
7. únor 2023

@merope
@merope ono se mi právě to zahraničí vůbec nelíbí a nezamlouvá tak jsem to zkusila zde... No ale když nebude zapsán v rl a já budu mít sperma dárcovské a ne jeho tak vlastně i takhle by byl otec?

autor
7. únor 2023

@boure888 na netu hledám co se dá jen už sem taková že nevím ani jak to hledat koho se zeptat

merope
7. únor 2023

Ano, pokud on podepíše papíry k souhlasu s inseminací, je ze zákona otcem. Jedna věc je, že není příliš běžné mít IVF s dárcovskými spermiemi/oocyty/embryi u nesezdaých párů, takže ne všichni tu legislativu kolem toho znají a tak je reálná šance, že si toho nikdo nevšimne a že to projde.

Matrikářky to ale ví a popravdě netuším, kam přesně jde těhotenská průkazka po porodu (a v ní jsem to já třeba měla zapsáno - ale možná to ne každý do průkazky zapíše, to netuším).

Každopádně pokud by ti do průkazky zapsali, že dítě je z IVF, tak už každý, kdo zná trošku legislativu, ví, že otec je tím pádem daný podle paragrafu 778 a může se ptát, proč teda zrovna toto dítě toho otce v RL zapsaného nemá (když dle zákona je určen).

Bohužel v ČR nelze IVF bez souhlasu otce - na to jsi pravděpodobně narazila, a proto právě řešíš, aby ti ten papír někdo podepsal. Já jako jedinou šanci vidím, že najdš kluka, co ti bude věřit, že ho neuvedeš a současně že se pokusíš, aby to prošlo (nedodáš aktivně papíry - ale pak to matrika může poslat k soudu, chtít ten papír po IVF centrech...). Každopádně pak to bude celou dobu o tom, že vlastně on ti bude věřit, že po něm nic nebudeš chtít (a ty možná ani nedosáhneš na hromadu příspěvků, protože všichni ti řeknou, že jako první si máš říct otci dítěte...).

yaer
3. bře 2023

Ahoj napiš mi až

vendes
3. bře 2023

@merope Po porodu je těhotenská průkazka součástí dokumentace, jde teda do archivu. Je však možné ji neodevzdat, ale nemocnice si dělá kopii. Vím to, protože dvě jsem si nechala rovnou a třetí vyžádala zpětně.

merope
5. bře 2023

@vendes Jéje, to jsem vůbec netušila - já si ji fotila, ale jenom mobilem a ta kvalita taková všelijaká.

vendes
6. bře 2023

@merope Určitě ji vrátí i několik let zpětně.

rinkleta
Autor odpověď smazal
Zobraz
rinkleta
9. bře 2024

My prave proto, ze jsme nechtely nekde "hledat" kamarada nebo nekoho, kdo by s nama na kliniku sel lhat o sve neplodnosti, vyhledali pomoc v zahranici. Jsme stejnopohlavni par, IUI jsme podstopila kazda (v casovem rozestupu) a obema vysel pozitivni test hned napoprve. Pouzily jsme darcovske sperma.
Tim si zajistis, ze te proste nikdo nebude do budoucna otravovat/vydirat s otcovstvim tveho ditete.

Jinak rozhodne doporucuju darcoveske sperma, nejen kvuli pravnim otazkam, ale I genetickym - ti darci jsou testovani na ruzne geneticke a pohlavni choroby, dale I kvalita "materialu" je na vyssi urovni, nez kdejakeho kamarada.

jasmed01
12. bře 2024

@rinkleta Dobrý den, mohu se zeptat jak jste postupovali a jakou kliniku jste oslovili případně jaká byla finanční náročnost. Děkuji.

rinkleta
12. bře 2024

@jasmed01 byli jsme v Nemecku. Domluvili jsme se s nimi na prvni schuzce+prohlidce, nasledne probihal klasicky postup (na zacatlu cyklu prohlidka+krev, pred ovulaci prohlidka+krev a v den ovulace samotny zakrok). Cele to stalo cca 700 EUR + darcovske sperma (tam zalezi, kde vybirate).

jasmed01
25. bře 2024

@rinkleta A je to v Německu možné i pro singl ženy nebo pouze ženy v partnerství? Dárcovské sperma jste měli z české banky nebo místní kliniky. Děkuji moc za odpovědi.

merope
26. bře 2024

@jasmed01 Jelikož český právní řád tohle nezná, tak to znamená, že i kdyby ta žena "podepsala papíry", právně to pro ni opravdu už nic neznamená - na rozdíl od muže. Takže takovou ženu sežene výrazně snáz než muže.

jasmed01
27. bře 2024

Dohledala jsem že souhlas může dát i například matka ženy, která se finančně zaručí. Ale nevím jestli to neplatí pouze pro ženy s německým občanstvím? Případně jestli nemáte doporučení na nějakou ověřenou kliniku. Děkuji

opovazlivec
Odpověď byla odstraněná
Zobraz