Ahoj s přítelem se snažíme 3roky o miminko 3krat sem potratila mame udělané veškerá vyšetření ja jsem zcela v pořádku jen přítel má špatnou morfologii 2% tak se chci zeptat ma vůbec cenu zkoušet iui nebo rovnou ivf? Lze zlepšit morfologii? Děkuji
@lylynka1 Záleží na hodně faktorech. Kolikrát byl přítel na spermiogramu? Už zkoušel dlouhodobě užívat nějaké vitamíny na zlepšení spermiogramu? Jaké mu vyšly ostatní parametry spermiogramu? Otěhotnět přirozeně se dá i s 0 % morfologií, i když je to samozřejmě míň pravděpodobný. Manžel měl taky 2 %, zkoušeli jsme 5x IUI a nic, pomohlo až IVF, ale měl i horší koncentraci spermií. Řídila bych se asi podle toho, kolik času jste ochotni ještě věnovat zkoušení přirozeně. Pokud žádný nebo málo, šla bych rovnou do IVF.
@katule1990 byl to první spermiogram...právě užívá vitamíny selen zinek koenzym a maca ale jak sem četla tak s morfologii se nic moc neda dělat jinak pohyblivost atd.vše v pořádku jen ta morfologie je špatna
@lylynka1 On může být spermiogram pokaždý dost jiný. Užívání vitamínů se projeví nejdříve za 3 měsíce, za nás můžu doporučit Fertilan, tam je vše. U nás se morfologie vždy pohybovala mezi 2-4 %. Když jsme šli na IVF, tak najednou byla 9 %. A když jsem se tomu divila, tak mi řekli, že tentokrát vyhodnocovala spermiogram jiná paní a že tento jediný parametr částečně podléhá subjektivnímu posouzení daného pracovníka. Psala jsi, že máte všechna vyšetření, takže i genetiku, imunologii?
@katule1990 ano vše v pořádku tak snad to až takový problém nebude když sem 3krat otěhotněla přirozeně myslíš že špatna morfologie mohla způsobit ty potraty?
@lylynka1 To strašně těžko říct, nejsem doktor, ale možné to je. Nicméně to samozřejmě neznamená, že příště to nevyjde do zdárného konce 🙂. Držím palce 🍀.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Poraďte se v centru, ale pokud tomu dobře rozumím, tak to je rovnou na IVF.