Gennet Praha Letná, PK a PGT

8. pro 2020

Ahojky, je tu někdo, kdo chodí do Gennetu? Došli vám embryjka do 5.dne a potom na PGT? My musíme mít PGT, tudíž i PK a první IVF neúspěšně.. Žádné nepřežilo.. Napadá mě, zda to nemůže být laboratoří? Děkuji

kocila
8. pro 2020

Já jsem teda v Gennetu Liberec, ale postupy si myslím, že jsou všude stejné... nemyslím si že je to laboratoří, ale nekvalitními vajíčky nebo spermiemi nebo stimulace samotná + tvůj věk, který je snad největší faktor..
kolik se oplodnilo vajíček? 3.den měla embrya kolik buněk? (ideál je 6-8 buněk, nebo jaké známky?), pokud se začaly embrya zpožďovat po třetím dnu a do té doby ok, tak můžou být špatné spermie (má přítel vyšetření DNA fragmentace spermií-nemyslím základní spermiogram?)
nicméně pokud pochybuješ o postupu, určitě kontaktuj embryologa a on ti vysvětlí více + prober se svým lékařem IVF-dále mohla být zvolena špatná kombinace hormonů při stimulaci-nepodařilo se získat kvalitní vajíčka....
říká se, že první IVF cyklus je tzv. na zkoušku, ale tohle tvrzení mne fakt neuklidňuje

mariladka
8. pro 2020

Taky jsem gennet Liberec, ted mám za sebou první stimulaci. Odběr v sobotu, měla jsem 9 folikulů, z toho zralých 6 vajíček, a 4 embrya. Ve středu volali, že jedno vajíčko je v pořádku, zxbylé tři opožděné vývojem, ve čtvrtek, tedy 5.den, v den transféru mi řekli, že jen to jedno je blastocysta, zbytlé zůstali na vývoji s 8mi bunkami. Měla jsem mít jedno na ET a zbytek na PGT-A, test mám kvůli věku (37let, jinak nám vyšla genetika v pořádku). Embryoložka mi říkala, že se to stává, že prostě je to i tak přirozený výběr. Minulý čtvrtek jsem byla na transféru, tak jsem teprve v očekávání 🙏
Manžel měl tedy špatný spermiogram, špatná morfologie a líné mršky. Měli jsem metody MFSS a ISCI, asistovaný hatching. Chtěla jsem embryoscope ale měli plno.

@kocila co je prosím ta DNA fragmentace? Platí se za to? A co se tam může zjistit?

autor
8. pro 2020

@kocila přítel má asthenozoospermia ale prý nic hrozného, jen jsou trochu pomalejší.. 2x jsem otěhotněla přirozeně, bohužel špatný.. Musime mít ivf s PGT.. Je mi 25 a pritelovi 34.. 3.den byli embrya tak jak mají být, to jediné mi řekly, jinak jsem měla 12 folikulu, 8 vajíček, oplodnilo se 5 a do 5.a6.dne zůstali 4 hodně špatné kvality, tudíž nepoužitelné. Embryolozka i řekla, že nebyli ve stádiu blasty a měli hodnocení číslo 3..ale sestra, které jsem volala mi řekla, že to blasty byly ale hodně špatné.

autor
8. pro 2020

@mariladka také jme měli metodu ICSI a při druhém pokusu si chci vydupat MACS. Zase nechci všechno možné, kdyby to zase nevyšlo.. Kdyby mi aspoň někdo řekl, že když použiji několik metod, že to vyjde na 100% ale bohužel.. Také jsem přemýšlela nad tím inkubátorem, ale. Říkám si, jestli to za ty peníze není zbytečné.

kocila
8. pro 2020

@mariladka DNA fragmetace spermii je doplnkova metoda asi za 2500,kde se zjistuje,kolik spermii v procentech ma poskozenou DNA v hlavicce spermiie,tedy geneticky spatne spermie,ktere by vedly ke spatnym embryim - pokud by to vyslo spatne,pri oplodneni se voli PICSI..obzvlast pokud vis,ze spermiogram neni v poradku, vysetreni bych priste doplnila...ale treba uz nebude potreba a uz se ti jedno miminko zabydluje 👍🍀

kocila
8. pro 2020

Inkubator si nemyslim,ze zvyšuje uspech,ano mene se manipuluje,ale dle mych zkusenosti srovnatelne vysledky..
MACS bych v pripade dalsiho pokusu volila,rika se ze PK+ICSI je cesta,ktera oplodni co nejvice vajicek a vybere ty nejlepsi embrya (oni totiz skoro kazde embryo dojde do 3.dne bez velkych potizi,ale 4.-5.den teprve rozhodne,zda je embryo kvalitni a ma sance na uspech)....

mariladka
8. pro 2020

mě řekli den před transférem, že to jedno má známku 2 (to co nakonec zavedli, v den transferu už ani známku neřekli), zbylé měli snad známku 3, pro genetiku nepoužitelné. Myslím, že ten embryoskop prostě šance nezvýší, ani jsem nakonec nechtěla aby mi každý den volali, stejně to prostě člověk neovlivní. Bylo by krásné, kdyby se dokázalo říct, že když člověk použije to a to, tak to vyjde, dokážou jen říct, jak se zvýší úspěšnost.

mariladka
8. pro 2020

@kocila snad už to nebude potřeba 🙏 nám právě říkala dr, že když by to nevyšlo, že by i doporučila v pražském gennetu vyšetření na andrologii, že tam se snad zkoumá, proč jsou ty spermie deformované. Manžel má tento výsledek u - morfologicky abnormální spermie - 95%, a spodní hranice je 96%). Ke komu jsi v gennetu chodila?

kocila
9. pro 2020

@mariladka chodím k doktorce Mokré...stále chodím 🙂, držím place, ať se podařilo..kdy budeš testovat?

merope
9. pro 2020

U prvního cyklu nikdo neví, jak bude tělo reagovat. Co já byla v Gennetu, tak byli dosti opatrní - měla jsem doktorku, co před tím dělala někde na gyndě a měla tam dost často holky s vážným průběhem hyperstimulačního syndromu a já měla hladiny ukázkově právě na něj. Takže celou stimulaci dost krotila. Takže v prvním cyklu do 5. dne jenom jedno embryjko. My měli PGD jen kvůli věku, tak jsme se na něj vykašlali a implantovali (nevyšlo to). V dalších cyklech už ví, jak tělo na hormony reaguje, tak to cílí na větší počet oocytů. Ale stejně to je těžký - pokud jsou ta vajíčka nekvalitní (u mě byla), tak z deseti jsi ráda, když přežije jedno. No a od 15 už to je mírný hyperstimulační syndrom, při 20 a více ukázkový až vážný - takže není moc prostor pro "hodně vajíček, aby dost přežilo".

A jinak metody jsou jenom o tom, co zaplatíš, nemusíš nic vydupávat 😀 - já to řešila s embryoložkou přímo ještě po odběru i podle situace (ale teda pak už jsem byla vždy rozhodnutá a vyřešené dopředu i včetně "co, pokud", protože po narkóze nereaguji inteligentně 😀 ).

My teda nakonec šli do darovaných oocytů a tuším jich bylo 9 a z toho jedno implantované a 3 mrazáčci, z toho 2 suproví a jeden takový nějaký. Kvalitu mrazáků chci zkoušet na jaře, zatím mě extrémně zaměstnává to jedno "implantované" 😀.

autor
9. pro 2020

@merope no ja je nejspíš kvalitní neměla, proto chci zkusit macs, kdyby to bylo spermiema, jinak jsem začala pit nosifol.. Aspon neco na podporu.. Tak uvidíme jaky bude další pokus a dpufam, ze tentokrát to vyjde.. Jinak držím palce 🍀

mariladka
10. pro 2020

@kocila A jsi s ní spokojená? já chodím k Holcové. Dnes jsem tedy 7den po transféru 5ti denního, uvažuju, že bych zkusila v neděli, to by bylo 10dní po transferu, pokud není brzy. A ty jsi teď v jaké fázi?

kocila
10. pro 2020

@mariladka doktorka Mokra je razna,ale vyhovuje mi..uprimne jsem chtela boj o druhe dite jiz vzdat -3nativy + 1IVf,ale jeste po dohode s imunolozkou jsem ted na kartikoidech a zkousime ponizit nk bunky..po novem roce chci zlusit nativ
Holcovou jsem mela 2x pri transferu a byla super a moje kamaradka u ni ma jiz rocni holicku z IVF,takze drzim palce..
Pak se pochlub testikem 🍀

misule19
16. pro 2020

@merope Můžu poprosit kam jsi šla pro darováné a jak dlouho celý proces trval?Děkuji

merope
17. pro 2020

@misule19 Gennet archa (u Bílé labutě). Poprvé jsem tam byla na podzim a embryotransfer přelom července a srpna. Ale bylo tam nějaké zpoždění i z mé strany - jsme po té první konzultaci ještě doma ladili, zda do toho opravdu jít. Tuším že do půl roku se to dá, pokud jste opravdu rozhodnutí.

misule19
19. pro 2020

@merope Děkuji za odpověď. My právě zvažujeme zda jít také do Gennetu nebo Iscare. Byla jsi tam spokojená a koho jsi měla? Mohu i poprosit o cenu? Byla jsi na pojišťovnu či jste hradili sami? Děkuji

merope
19. pro 2020

@misule19 Spokojená jsem byla, moje doktorka pak odešla a byla jiná a ta už tam tuším taky není. Dost se to mění. Ale fakt fajn.

Platila jsem tuším 88.000, ale pak ještě něco navíc z neplacených služeb (vic vajíček, hormony), ale do 100.000 jsem se jako samoplátce dostala.

misule19
21. pro 2020

@merope Děkuji. Tak uvidíme jak to dopadne.