Ahoj, mam dceru (temer 7 let) z predchoziho vztahu. Nyni s partnerem chceme miminko, ale po partnerove vylecene rakovine v batolecim veku neni jine cesty nez pouzit darce spermii.. V unoru jsme poprve objednani na spermiogram (vicemene zbytecny, kdyz vysledek zname z drivejsi doby), ale ja vubec nevim na co se pripravit. Zdravotni problem zadny nemam..
Mate nektera zkusenosti ci rady?
Dik
Spermie nemá partner vůbec, anebo jen menší počet? K početí je třeba jedna zdravá spermie! Takže bych neztrácela naději. Určitě ať začne užívat výživu - Sarapis pro muže, Selzink nebo něco podobného. A důležitá jsou i režimová opatření - volné spoďáry, sprchovat studenou vodou, omezit cyklistiku, snažit se víc hýbat atd. Víc o vás dvou nevím, tak to jsou takové obecné rady 🙂
Presne tak, spermie zadne zivotaschopne... (vysledky 8 let stare s byvalou partnerkou) Ale tak objednala jsem ho na spermiogram...co kdyby nahodou se neco malo zmenilo a byla sance mit jeho dite..
Jen ja teda procitam ruzne metody a postupy a pripadam si jak Alenka v risi divu...nikdy jsem prave zadne informace o reprodukcnich zpusobech nevyhledavala a nepotrebovala..tak nevim co od toho vseho cekat a jsem vykulena...
@happinesss Tak to si ještě počteš.Ja jsem taky hodně infa a takový přehled získala tady.Myslim,ze je dobrý být v obraze,aby pak člověk vedel o čem mluví v CARu.
@vavrovamichaela no ctu a ctu jen celkove o problemech, proc to nejde... Ja zatim takovy zadny verdikt nemam (a vnitrne jsem si rekla, ze ani mit nebudu 🙂 ) , tak vlastne ani nevim po cem patrat. 🙂 vicemene sprtam jen rozne zkratky a nazvy 🙂)))
@happinesss Má zkušenost - něco málo načti, ale mnohem víc než nějaké info o centrech a věcech kolem se hodí nastudovat si dobře celý cyklus ženy - prostě klasická biologie. Tzn. kdy se jak co kde tvoří, jde vaječníky, hnízdí / nezahnízdí. A pak se hodně hodí seznámit se s ženskými hormony a jak by který měl kdy být.
Dost ti toho potom vysvětlí v rámci první schůzky v CAR - většinou je ta schůzka na dlouho a tam ti právě řeknou vše možné kolem toho. A mívají tam i obrázky právě toho cyklu a hormonů a tak.
@merope dekuji za rady...urcite se vice zamerim na sve telo a nastuduji vse potrebne. Tak nejak z toho zacinam byt nervozni, uz abychom tu prvni dchuzku meli za sebou.. 🙂 ten cas vubec neutika 🙂)
@happinesss Tak on nejdřív neutíká vůbec, pak se absolutně zastaví mezi embryotransferem a těhotenskými testy 😀. Pak po negativních člověk má pocit, že mu někam ten čas naopak utekl, protože už dávno všichni mají děti a on nic. Pak se to zase zastaví... a tak pořád dokola 🙂.
A na závěr si vůbec neumíš představit, že to je už půl roku, co jsi držela v ruce ten pozitivní těhotenský test / co ti sestřička řekla, že to vyšlo. A cítíš se okopaná ze všech stran a začneš si říkat, že za 3 měsíce tu bude mimčo a zda to všechno zvládneš 😀.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
V tomto případě je ke zvážení, zda budete chtít klasické IVF nebo inseminaci. Ale to bych probrala v centru. Cena za "cizí" spermie je tuším cca 2000. Inseminace je zdarma na pojišťovnu (pokud ji CAR zdarma nemá, jiné mají) - tedy do jistého věku (39 let), ale šla bych do ní asi jenom, pokud jsi mladší (tak pod 30).