Máte někdo osobní zkušenost s darováním vajíček? Sama mám 2 děti a další už neplánujeme, tak mě napadlo, jestli nepomoct dál. S početím jsem neměla žádný problém, je mi 30, tak by to teoreticky neměl být problém. Ráda bych ale nějaké osobní zkušenosti s klinikami v Praze. Předem děkuji za jakoukoli informaci a pomoc s rozhodováním
Mám osobní zkušenost s mnoha cykly IVF s vlastními vajíčky a nakonec jedním s darovanými oocyty. Tam byly 4 embrya, hned to první má už 3,5 roku a ač mi občas dává zabrat, nedala bych ho ani za nic a jsem vděčná, že mi bylo dáno ho mít. Přišlo mi moc líto tam ten zbytek nechat a navíc malý vypadá, že by rád ještě sourozence, tak ač jsem měla dost problémy v těhotenství, zkusili jsme druhé, to bohužel nevyšlo. Tak syn bude sám.
Každopádně - hormony při IVF jsou dost zásah do těla, ale je klíčové si hlídat, že některé zvyšují chuť k jídlu (ale tuším tu chuť k jídlu zvyšuje nejvíce utrogestan/progesteron, které naopak bere příjemkyně). Je tam riziko hyperstimulačního syndromu, ale snaží se to hlídat, co to jde (resp. by měli) a raději risknou méně embryí (pro ně riziko, že pokud jich nebude dost, tak má příjemkyně cyklus zdarma - pořád lepší než riskovat zdraví dárkyně). Dárkyni zdravotně tuším taky docela prověří (což se může hodit).
A sama jsem moc šťastná, že existují dárkyně - bez nich bych byla bezdětná a myslím, že by mi v životě opravdu něco moc a moc chybělo (ano, existuje adopce či pěstounská péče, ale to je něco dost jiného než vlastní dítě).
Chodila jsem do Gennetu Archa v Praze u Bílé labutě.
Skončila jsem po darování v nemocnici kvůli hyperstimulačnímu syndromu životě mi nebylo tak zle(kamarádka málem přišla o dělohu)záleží,jak si člověk promyslí,zda mu peníze a zdraví za to stojí.....Na klinice byli milí a ochotní (ještě aby ne, potřebovali nás)ale jak je problém, dávají ruce pryč,ač sami trvají na tom,zda se nějaký vyskytne, tak neprodleně zpět k nim....
Nelituji toho,že jsem někomu pomohla,naopak....Sama mám malou dcerku, která je pro mě vše a čekáme druhou....Darovala jsem jako bezdětná a teď zpětně si neumím ani představit, kdyby nastaly komplikace ještě větší a já ty dvě princezny nemohla mít....
Byla jsem na Smíchově pod Výšinkou (nevybavuji si teď název kliniky)
@vikysek0987 Ono se to dost vyvíjí, nevím, kdy jsi darovala, ale syn se narodil 2019, cyklus s dárkyní jsem měla 2018 a podle počtu odebraných vajíček tam byla slušná rezerva k hyperstimulačnímu syndromu - což mi přišlo, že je takový standard (i u mne s vlastním IVF se vždy snažili mít kolem 8-10 vajíček, mívala jsem extrémně nízké hladiny hormonů, co jsem dostávala, právě proto, že doktorka měla obavy, aby tam nebyl hyperstimulační syndrom - kolem 15 vajíček už se říká, že je to moc, nad 20 je to opravdu problém). Ale jsou taky různé CAR. Jak Babiše nemusím, tak na "jeho" Gennet nedám dopustit. Navíc i rozdíl 2018 a 2021-2022 byl znát - jak jsou opatrní, zřídili vlastní non-stop linku pro libovolné potíže, dřív mi dávala doktorka soukromé číslo na sebe, že kdyby něco - ale tam se nemusím dovolat, tady je to prostě non-stop služba pro všechny.
Samozřejmě pokazit se může cokoli, ne že ne. Opatrnost je na místě, to určitě. A nevím, jak přesně kontrolují dárkyně, ale já musela pravidelně nosit zprávy z gynekologie ze stěru čípku, kvůli věku mě honili na sono prsu, pravidelně vyšetřovali hladiny vlastních hormonů, byla jsem na genetice (mj. vyšetření trombofilních mutací), hysteroskopii (průchodnost vejcovodů před IUI, po porodu pak kontrola dělohy po císaři). Přijde mi, že kontrolovali, co se dalo. Dárkyně si taky prověřují a určitě nechtějí průšvihy, protože ty by jim novináři rozmázli ve velkém.
Ja jsem darovala, dokonce opakovane, zkusenost mam velmi pozitivni. Klinika me vysetrila na vse mozne, hodne me hlidali i behem stimulace, vse probehlo v poradku a bez komplikaci. Ale bohuzel je to uz skoro 10 let zpatky a klinika v jinem meste nez hledas… jinak darovala jsem jako bezdetna a ted kdyz mam vlastni dite tak jsem i zpetne moc rada, ze jsem nekomu dala moznost prozit tehotenstvi a porodit vlastni miminko 💛
@merope Je to už pár let zpět....Ovšem,že si příjemkyně hlídají více, nežli dárkyně-z nás taky nic nemají, kdežto příjemkyně vajíček za celý ten proces platí div ne zlatem....Na klinice vše super, všichni milí a ochotní až na půdu, než nastal problém-prohlédli mě, vše v pořádku běžte za svým gynekologem, on Vám dá neschopenku-ano dal a vzápětí mě poslal do nemocnice, kde si mě hned nechali,že toto dlouho neviděli, chodili se na mě dívat další a další doktoři-nemohla jsem pomalu ani chodit,ležet,dýchat....Bylo to peklo.... Samozřejmě, že riziko je vždy a u všech, někdy to holt dopadne takto....Tímto samozřejmě nikoho neodrazuji,jen jsem psala svojí vlastní zkušenost....Sama jako matka jsem za všechny tyto dárkyně ráda, že jsou ochotny pomoci-když se mě někdo ptal,zda lituji, tak určitě nelituji, jestli má nějaká žena díky mě své vytoužené štěstí je to prostě to nejvíc co může být....Jen si neumím představit to,že bych kvůli nějakým komplikacím už to svoje mít nemohla....
@vikysek0987 Tak mám pocit, že pár (více) let zpátky měly nějaké kliniky problémy právě s dárkyněmi, že aby to jako vyšlo, tak je přestimulovaly. Co jsem kde teď četla, tak pokud měly holky vajíčka od dárkyň, bývá tak 7-10 oocytů, což je opravdu s velikou rezervou na hyperstimulační syndrom (ten je od 15 mírný a opravdu problematický přes 20, už asi nevíš, kolik jsi jich měla, což?). Jinak hyperstimulační syndrom se občas stane i při "klasické" stimulaci, opravdu to nejde předem odhadnout. Zarážející je i teda ten postup, že tě vykopnou k tvému gynekologovi. To, že kliniku nyní neznáme, by mohlo vypovídat o tom, že to možná byl "standardní postup" a ne každému se líbil.
Holky, já jsem darovala opakovaně, 3x v Reprofitu v Brně a vše bylo ok. Personál byl moc fajn a já měla skvělý pocit z toho, že jsem pomohla. Nevím jaký je rozdíl v péči o pacientku, která vajíčko dostane a co tam hrozí. Já se ale cítila po odběru fajn, v den odběru jako v den 1. menstruace. Vajíček jsem měla poprvé 18. pak už nevím, neptala jsem se, řekli, že vše bylo v pořádku. Teď jsem už stará, mám přes 33. let :/ co ale vím, tak zrovna v Reprofitu jsou s dárkyněmi v kontaktu i po odběru, po propuštění domů chodí sms s otázkou jak dárkyni je, jestli je vše v pořádku, jsou na telefonu, kdyby cokoli. Mě to přijde fajn 🙂
Ahoj, já darovala už nějaký ten rok zpátky. Darovala jsem dvakrát jako bezdětná. Mám dobrou zkušenost, sice na klinice v Olomouci, ale vše proběhlo dobře, žádné komplikace. Jsem na jednu stranu ráda, že mi tak udělali podrobné vyšetření co se týká genetiky, takže jsme věděla, že jsem v pořádku. Vajíčka jsem dle Dr měla kvalitní proto mi dovolil jít ještě po druhé. Po odběru mě bolelo břicho jako při MS.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Možná ti v rozhodování pomůže diskuze, která je u mě na profilu - na 2. straně úplně dole poslední. Pročti si ty všechny komentáře.