Ahoj, je to asi rok, co jsem chtěla darovat vajíčka. Přemýšlím nad tím vlastně pořád. Chodím pravidelně darovat krev, tak vím, že jsem zdravá, i když na genetice jsem nikdy nebyla. Nechtěla jsem to ani kvůli finanční odměně, ale kvůli tomu, že bych ráda pomohla bezdětnému páru k vytouženému dítěti. Na čem jsem se ale zasekla-nedovedu si představit, že by po světě chodilo dítě s mojí genetickou informací. S tím bych se asi nikdy nedokázala smířit, vždy se na tomto zaseknu.
Měla jste to taky některá tak? A nevíte, kam putují vajíčka od českých dárkyň? Četla jsem, že do zahraničí, ale nevím ... 🤐
Já nad dárcovstím taky uvažuju, čím dál víc...a nějak neuvažuju nad tím, že by po světě chodilo "moje" dítě...spíš se mi líbí myšlenka někomu pomoct.
já o tom uvažuju-dárcovství, ale že by po světě chodilo moje dítě tak fakt neberu teda, to bych musela každý měsíc při MS brečet, že zrovna moje dítě odešlo. matka pro mě je ta co dítě miluje, vychovává
@smardik Ale to je přece nesrovnatelné
@bondatrova zrovna včera jsem byla na klinice kvůli darování vajíček a taky jsem nad tím dost přemýšlela. Popradě ano je to část tvých genů co někde bude běhat,ale na druhou stranu co toho človíčka bude v bříšku vyživovat,kdo ho bude nosit,kdo ho porodí,kdo ho bude (snad) kojit,vychovávat,poskytne mu láskyplnou rodinu? To je podle mě rodič/matka a to dítě díky tomu bude mít i něco z ní. To samé jako u chlapů není důležité kdo se dokázal vyspat s tou ženskou,ale kterej chlap se stará ten je tím tátou 😉 Já se klidně přiznám,že to dělám i kvůli těm penězům a ty nechci pro sebe,ale proto aby se moje dítě a rodina měla líp. Včera když jsem tam seděla a sledovala ty páry (ze 5 asi jen jeden český),tak mi jich bylo líto.Většinou to byly ženský kolem 40let a musí to být pro ně těžké se už třeba x let snažit a nic. Uvědomila jsem si jaký jsem měla štěstí,že po 9 letech braní antikoncepce jsem byla za 2 měsíce v jináči a nemusela prožívat každý měsíc zklamání a dělat si zas a zas naděje. Tak proč někomu nepomoct,když můžu. Říkáš že daruješ krev to přece do toho člověka,kterému pak přijde taky dáš něco ze sebe a nezamýšlíš se nad tím tolik 😉
Když někomu daruješ krev tak v sobě má taky kus tebe ne? Hrozně jsem chtěla dávat krev a registrovala jsem se na i kostní dřen a nevzali mě, protože mám něco se štítnou žlázou. Bylo mi to strašně líto, ale nejsem jediná kdo může pomoci, takže to že zrovna já nemůžu nevadí. Jestli z jakéhokoliv důvodu nemůžeš-nechceš, je to v pořádku. Je spousta dalších lidí a možností pro bezdětné páry. Přijde mi to lepší, než si to zpětně vyčítat.
@bondatrova Já to cítím naprosto stejne.Přemýšlela jsem nad tim už nekolikrát a práve kvuli tomu bych to nedokázala...Vím, že rodič je ten, kdo vychovává.Ale to díte by nekde behalo po svete, bylo by mi treba podobné..proste geny jsou geny, bylo by to kus mě...A myslim, že srovnávat každý mesic při MS, že ze mě odešlo kus me, nebo že nekomu daruji krev...to je preci nesrovnatelné.Z darovaného vajíčka vznikne přeci mé díte, které by tady nekde žilo.
@lauramyn Myslím, že je velký rozdíl darovat vajíčka nebo dát k adopci dítě, které bych porodila...
@bondatrova Máš svoje děti? Já jsem jako bezdětná o dárcovství vajíček uvažovala, ale jeden lékař z mojí rodiny mi to vymluvil. Odebírají se v celkové narkóze a ta hormonální příprava nemusí být úplně bez následků. Tedy pokud bych si je třeba nenechala odebrat sama pro sebe do budoucna, kdybych měla nějaký možný zdravotní problém. Mně osobně by nevadilo, že by po světě chodil člověk s mojí genetickou informací 🙂, kdyby to tedy nebyl chlap, který si v budoucnu chtěl vzít mojí dceru 😀
@bondatrova Do zahraničí si myslím že to je minimálně. Genetická výbava,no jak se to vezme,protože dítě je vlastně počaté s mužem kterého bys neznala,takže pouze polovic tvé genetické výbavy ani nevíš co by se projevilo,co ovlivní příjemkyně krví,psychikou,jak silné jsou geny jejího muže. Když to přiznám takto veřejně,mám dvojčata z DV,jsem šťastná že je mám a miluji je nejvíc na světě,vůbec to neberu tak že by měli genetickou výbavu od cizí ženské,jsou prostě moji,já jsem je nosila,porodila,kojila a přežila s nimi ty nejhorší časy,mě říkají máma,denně mě objímají a dávají milion pusinek,na žádné genetické výbavě nezáleží. Jsem moc vděčná ženě která pro mě vajíčka darovala,nevím jestli to dělala pro peníze nebo z dobré vůle a je mi to jedno,ale jedním si může být jistá,o její genetickou výbavu je velmi dobře postaráno,rodiči i prarodiči kteří je bezmezně milují a pěstují v nich lásku a dobré vlastnosti,myslím že pro pokračování lidstva celkově je tohle důležité. Bez toho by možná došlo k rozpadu mnoha vztahů nebo sňatků a hodně lidí by bylo,možná i celoživotně, nešťastných.
@enidka Tak oni bohužel problémy nemají jen páry v tom vyšším věku kolem 40,ale čím dál víc mladých,já např. nemůžu mít děti od 20 let to vím,nějaká vrozená chyba že ty vajíčka prostě nemám i když mám dělohu,vaječníky,vše v pořádku a jinak jsem zdravá,a znám pár dalších v podobném věku,je to dost smutné. My než jsme se dostali k IVF s darovanými tak uběhly 4 dlouhé roky.
@lauramyn Tak to se jednoduše řekne,taky jsem původně nad adopcí přemýšlela,vlastně to bylo to první co mě napadlo,ale když jsem zjistila jak to všechno probíhá a že když chce opravdu člověk miminko tak čeká x let,tak jsme to posunuli až na druhé místo kdyby nám IVF nevyšlo ani s DV. Navíc proč nedopřát člověku kterého miluji vlastní dítě? Nebylo by sobecké mu tu možnost vzít a jít rovnou do adopce? Navíc když člověk adoptuje,není to prostě anonymní,ne že bych se za to snad měla stydět,ale bývá to takové veřejné tajemství,kdežto když ženská projde tím těhotenstvím tak absolutně nikoho nic nenapadne řešit. Podle mého si každá žena zaslouží projít tak hezkým obdobím jako je těhotenství,cítit ten život v sobě,navíc projít těhotenstvím a kojením snižuje i riziko některých závažných nádorových chorob. Myšlence že by jsme v budoucnu ještě jedno dítě adoptovali se nebráníme,až budeme mít větší bydlení a děti trochu povyrostou.
@marca22 Právě že do zahraničí většinou 🙂 Mám kamarádku na reprodukční klinice a z větší poloviny mají zahraniční klienty, a ne jenom evropské. V ČR je zkrátka léčba neplodnosti pro cizince cenově velice přijatelná a zároveň kvalitní.
@bondatrova Darování vajíček je velkorysá věc, díky bohu za možnost dnešní léčby, ale zvážila bych jednu věc - co to udělá s tebou. Odebrání vajíček předchází hormonální léčba, pokud sama ještě nemáš děti a plánuješ je, bála bych se. Ale je to názor laika, já i hormonální antikoncepci považuju za časovanou bombu, třeba to máš jinak🙂
@bondatrova Myslim si, ze kdyz mas z toho takove pocity, nemela bys to delat. Ja s nejvetsi pravdepodobnosti nejsem vhodna ze zdravotnich duvodu, ale nezvladla bych to psychicky. Je skvele, ze jsou zeny, ktere to zvladnou, ale urcite to neni pro kazdeho.
@marca22 no právě je teď víc mladých párů co prostě nemůžou mít dítě. Já když si vezmu tak jen v mém okolí je jich několik a to jsou holky stejně staré nebo naopak mladší jak já. A když do toho přijdou přirozeně,tak i třeba po x letech,což asi taky není dvakrát normální. A každým rokem je ta šance menší a menší.
@bondatrova tak pro mě ne, takhle to beru
No za mě je to něco, co brání dětem, které rodinu nemají, ab si je vzal slušný zabezpečený pár, který to nebude dělat pro peníze, takže na jednu stranu někomu "pomůžete", na druhou stranu, kdb tato možnost nebla, tak ti lidé, kolem 40, kteří mají peníze na 4 IVF a opravdu touží po dětech b třeba dali domov těm maličkým chudáčkům z kojeňáku, kterým vlastní rodiče jednou za rok pošlou dopis a tím je to pro náš stát ok a "zajímají se" a tudíž mohou jen do pěstounské péče a kdo si je vezme? 50% případů rodin, které opravdu chtějí pomoci, jenže mají doma 6 dětí a malé příjm a pak těch zblých 50%, kteří to dělají zase jen pro peníze, nějaká genetická informace je pro mne v tomto ohledu naprosto druhořadý problém a jako neefektivní vidím fakt, že tato možnost vůbec je, je to jen pohled z druhé stran, jasně, že spousta žen, které darují vajíčka to dělají z dobré vůle a ne pro peníze, tomu bch i věřila, ale je to prostě dvojsečná zbraň...
@maki73 Ano máš pravdu,je to pohled z druhé strany,kdybys ty nemohla mít děti věřím tomu že bys to viděla taky jinak. Ono totiž spousta dětí v domovech je protože si je tam rodiče odloží,pak pošlou jednou za rok dopis a stát to bere jako zájem a dítě x let neuvolní k adopci,takhle to bohužel u nás chodí,adopce není jednoduchá záležitost,nejde říct chci dítě,jít si ho někam do domova vybrat a rovnou si ho odvézt,trvá to roky než se dostane pár na řadu,z toho soudím že lidí co chtějí adoptovat je opravdu dostatek když pro ně nemají děti hned!
@marca22 úplně tě ve tvé situaci chápu, a nevím jak bych se s tím sama srovnala. nechci nijak hodnotit, jak postupuješ. sama nedokážu říct, co bych před 20 lety dělala, kdybych v takové situaci byla. jen znám lidi, kteří si adoptovali dítě a ano, i když není jejich, už jejich je. a pravdu má každá, která řekne, že dítě je toho, kdo o něj pečuje. já spíše vnímám tento směr jako ještě eticky ne úplně vyřešený. ono každý totiž hledá ve své minulosti..... mám obavu, aby tyto děti třeba nebyly poznačené. a mám pocit, že legislativa by se měla upravit tak, aby byly děti vhodné k adopci dříve uvolněny. aby nemusely být zbytečně u pěstounů a v ustavech. je to asi širší problematika a toto téma je jen jednou malou součástí ......
@bondatrova Osobní zkušenost nemám, ale já bych do toho právě z toho důvodu, že po světě budou chodit "moje" děti, nešla. Pokud máš v sobě tento blok, proč si přidělávat problémy na celý život? Třeba to uděláš, a potom budeš pořád na to dítě myslet... kolik mu asi je...jestli je to holka nebo kluk...jak se má...apod. Nechala bych dárcovství na lidech, kteří vědí, že toto nikdy řešit nebudou - jsou prostě takoví. Ty taková zřejmě nejsi, tak neškoď sama sobě 😉 Pro lidstvo děláš hodně už tím, že daruješ krev 🙂
@marca22 no právě.... možná ne každý hledá v rodokmenu, ale docela je to teď časté. ta potřeba vědět odkud jsem a co bylo v minulosti. ale jak říkám, to ještě není domyšlené. nevím jak k tomu budou přistupovat děti. tak jak se spousta věcí dostává na povrch až se to zažije...... i teď je spousta takových věcí..... něco se vymyslí a až čas ukáže, zda to byl správný směr, nebo ne. A mezitím se utvoří dvě strany, které můžou o tom vést dialog, a přemýšlet na tím co vše to může sebou přinést. proto je i vznesený tento dotaz.....
@marca22 já vím, dělala jsem dobrovolnici v dětském domově, mluvila jsem o pěstounské péči, je to jistě problém zákona, ne nedostatku žadatelů, ale osobně moc nechápu, proč lidé, kteří čekají na adopci nebo podstupují 5IVF na vlastní náklad nevezmou děťátko do pěstounské péče, nikdo přeci naříká, že jich nemohou mít více, většinou to jsou lidé, kteří mají opravdu dost peněz, zázemí...nic o tom, že je málo zájemců o adopci jsem nepsala, je málo právně volných dětí, toho jsem si plně vědoma, s manželem si chceme vzít dítě do pěstounské péče, přestože čekáme 2. vlastní, manžel více vlastních dětí nechce a navíc nechce kluka, takže je to možnost, jak "neriskovat" :D nám to třeba všichni rozmlouvají, že nás jednou okrade apod. ale to přeci může udělat i vlastní dítě, nechápu, jaký je rozdíl v tom, mít nevlastní které nikdo nechce, nebo mít nevlastní dítě z cizího vajíčka, pro někoho to asi je jiné, žena si chce užít těhotenství apod. tomu rozumím, ale ta pomoc je prostě nesrovnatelná...
@maki73 Asi proto že dítě z cizího vajíčka by nebylo nevlastní,protože tam není riziko že mi ho dřív nebo později seberou,kdežto pěstounská péče tohle riziko nese,sice je hezké dát nějakému dítěti zázemí,ale nebyla bych jeho máma,pouze teta. Myslím si že většina lidí chce radši dítě svoje,když nemůže mít uplně vlastní tak aspoň z DV jak ty píšeš tak urážlivě mám teda asi cizí děti,nebo svoje adoptované ale dítě které jim bude říkat mami a tati o kterém budou moct tvrdit že je jejich! Já bych se třeba teď ani pěstounské péči nebránila,ale protože už SVOJE děti mám a nemusím se bát že mi je jednou seberou a že půjdou zpět k vlastní špatné mámě.
Dobré odpoledne, taky se přidám k diskuzi, ale stojím na druhé straně, nebudu dárkyní vajíček, ale sama jsem je málem potřebovala, protože moje vaječníky produkují nekvalitní vajíčka. Když jsem uvažovala, že zaplatím při IVF za darované vajíčka, neuvažovala jsem nad tím, že by to dítě pak nebylo vlastně moje, kolovala by mu tělem moje krev a měl by část genetických informací mého partnera. Jediné z čeho jsem měla strach bylo, že bych nevěděla, jaké nemoci by mému dítěti hrozily, protože se u dárkyň nedělají genetické testy. Jinak do gyncentra chodilo celkem dost párů ze zahraničí, protože u nás je umělé oplodnění levnější a v některých státech jsou proti této léčbě neplodnosti. Z mého pohledu jsem vděčná každé ženě, která je ochotna darovat zdravé vajíčka a pomůže těm, které je mít nemohou.
@marca22 no tak na prvním místě je pohled na to, kdo je máma a táta, pro mě je to ten, kdo se o děti stará a takto se to i ve většině pěstounských rodin bere, nevím, jestli máte nějaké osobní zkušenosti, ale děti v pěstounské péči říkají mami/tati normálně pěstounské rodině, nevím, kde jste přišla na nějakou tetu, pokud není péče jen částečná a biologičtí rodiče si neberou dítě například na víkend apod. to už záleží na konkrétní situaci, ale většina pěstounů si vybírá z pádných důvodů děti, o které rodiče dlouhodobě nemají zájem, jež je nenavštěvují apod. jistě, že je to riziko, ale lepší pro dítě 5 let u hodných pěstounů, i kdyby si je potom chtěli rodiče vzít z5, což se zase tak moc nestává, než 15let v ústavu, to je přesně to, že lidé prostě myslí více na sebe, abych sebe neranila...nemyslím si, že jsem napsala něco urážlivého, je to pravda, dítě je právně vaše, ale to je i adoptované dítě, jediný rozdíl tady je těhotenství, ale to nic nemění na faktu, že vám prostě podobné nebude, nejste biologická matka a to není urážka, to je fakt, nechápu, co vám na tom přijde urážlivého.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
myslím si o tom, že je spousta dětí, které nemají rodiče. já vím, že je spousta bezdětných párů, ale myslím, že je to velmi problematická etická otázka. zda matka, která vynosí tvé dítě se svým manželem bude cítit to, co bys cítila ty, je to přece kus tebe, tvých genů a ne jejích. a taky co když se někdy potkají děti stejné matky, já vím tolik jich zase není, ale tím že se to podporuje je jich pořád víc. taky to cítím jako ty a nikdy bych nedokázala své dítě dát někomu. můj mateřský pud mi velí starat se o ně. i když mi tu plakala kamarádka s leukémií, že nemůže mít děti a já čekala čtvrté, už tehdy jsem jí říkala, že bych jí ho ráda dala, ale nejde to. nedokázala bych s tím žít. myslím, že jsou jiné způsoby jak situaci řešit. kamarádka si nakonec adoptovala holčičku od narkomanky a je to krásná holka, už chodí do druhé třídy a obě jsou spokojené.