Amelgen. Jak jste to měly vy?

marky125
8. pro 2022

Ahoj holky,
prosím o radu, jak jste to měly vy. Jsem po KET a zavádí amelgen. Zadarilo se, takže jsem těhu. Jenže v CARu mi řekli, že mám zavádět amelgen dal do konce 11. tt. Jenže dnes jsem byla u svého doktora a ten mi řekl, že amelgen max 30 dnů a pak přejít na ultrogestan. Jenže jsem se nezeptal proč. Volala jsem do CARu a řekli mi, že jak chci, ale když přejdu na ultrogestan, tak progesteronu budu mít denně o 200 mg méně. Tak co teď? Raději bych dále zavadela amelgen, jak mi řekli v CARu.

ivuse20
8. pro 2022

@marky125 ty vado, já beru amelgen teda dýl jak 30 dní. Mě teda doktorka říkala, že jeden čípek amelgenu nahradí 2 nebo 3 tabletky utrogestanu. Beru je možná dva měsíce a ještě další 2-3 týdny podle Dr budu. Jenže já už jsem 32tt. Mě když každej tvrdí něco jiného, tak se pak ptám svoji doktorky. Taky jsem jednu dobu dost ležela v nemocnici a po kontrole o své mi pak upravila nebo dala jinak. Zeptej se doktorky proč ho chce nahradit a uvidíš

sanoela
8. pro 2022

@marky125po 12tt přebírá funkci placenta tak mi přijde už zbytečné dál brát. Také jsem vysazovala kolem 11-12tt.

marky125
autor
8. pro 2022

@ivuse20 díky za uklidnění. Dle CARu mohu normálně brát amelgen, takže budu brát ten.

@sanoela možná jsem to blbě napsala. Amelgen se může brát prý max 30 dnů. Což je cca tři týdny po transferu a pak vyměnit a brát až do konce 11. týdne ultrogestan.

sanoela
8. pro 2022

@marky125 tak to jo😊 každopádně tiše gratuluji a řekla bych, že případně nebude vadit, že budete mít o 200mg méně. Četla jsem i studie a jsou i ženy např tady v IVF skupině že utrogestan není nutný nebo někdo i nebral vůbec.

marky125
autor
8. pro 2022

@sanoela to by asi nevadilo. U syna jsem brala celý první trimestr ultrogestan. Amelgen ještě nebyl. Je možné, že není ultrogestan nutný, ale já měla řízený cyklus, takže tento hormon musím užívat.

oliverka28
13. zář 2024

Hezký den holky, ráda bych poprosila o zkušenosti. V šestém/sedmém týdnu těhotenství mi byl předepsán Amelgen kvůli špinění a občasnému krvácení, před tím jsem měla ultrogestan, ale i přes něj jsem špinila a krvácela. Amelgen mi předepsali v nemocnici, ze začátku těhotenství jsem chodila na kontroly tam. Mám ho zavádět do ukončeného 16tt, což bylo ve středu. Na kontrole jsem byla v úterý, mám dobrat ten zbytek co mám, dneska večer budu zavádět naposledy. Trošku mám strach, jestli se třeba nemůže něco stát, když jsme ho brala takhle dlouho a teď ze dne na den přestanu, aby to nebyla nějaká šlupka pro miminko. Bral někdo taky tak dlouho a pak ze dne na den vysadil? Moc děkuji ♥️

sanoela
13. zář 2024

@oliverka28 není se čeho bát, od 12 TT přebírá funkci placenta a progesteron už není nutné si dodávat.

oliverka28
13. zář 2024

@sanoela Moc děkuji,mám strach i z toho rychlého vysazení, aby to nebyl pro tělo a miminko nějaký šok.

junetule
13. zář 2024

@oliverka28 Ahoj, ja brala amelgen podle lekare z kliniky do 12tt, ale take jsem se bala, ze to bude sok pro mimi a jestli prebere placenta funkci hned. Brala jsem 1-0-1 a kdyz mi po 12tt zustala pulka krabicky, rekl mi, ze to mam dobrat, ale kazdy den uz jen vecer. Ze to vubec nicemu neublizi a budu klidnejsi. Tak jsem nakonec brala polovicni davku do 15tt a vse v pohode. Ultrogestan jsem mela v minulem ivf, ale amelgen je lepsi a pohodlnejsi.

oliverka28
13. zář 2024

@junetule Moc děkuji,mě právě doktorka neřekla,že to můžu vysadit postupně a teď už je pozdě,mám jednu poslední. Tak budu doufat,že to bude v pořádku,jinak.moc děkuji. 🙏 Mám tu kdyžtak ještě zbytek ultrogestanu,tak jsem přemýšlela jestli třeba pár dní,nebrat ten,aby to nebyl takový šok,ale.zase se nechci pouštět do nějakých akci bez doktorky.

junetule
13. zář 2024

@oliverka28 Kdybych nemela amelgen, tak bych klidne snizovala ultrogestanem, tam jsou ty kulicky male s nizsim obsahem, ale stejnym. Ja jeste k tomu mela injekce prolutex a gel oestrogel. Prolutex jsem si prestala pichat ve 13tt a gel take snizila na tyden z 1-0-1 na 0-0-1 a az pak vysadila uplne. Doktor rekl, ze je to tak v poradku, i kdyz uz nemusim, ale pro muj klid hlavne. Vedel, ze to me ani mimi nemuze ublizit a klidna maminka, klidne miminko 🙂 taky ale sto lekaru, sto nazoru.