4. těhotenství po 3 císařích a po sterilizaci. Máte zkušenost?

bosorkaxy
23. kvě 2023

Ahoj, chci se zeptat, zda někdo nepodstoupil na doporučení lékařů u třetího císaře přerušení vejcovodu a po pár letech si to nerozmyslel a přece jen se rozhodl, že by rád ještě jedno dítko. Googlila jsem, možnost by měla být přes umělé oplodnění. Máte někdo zkušenost? Případně kde? Co vám doporučil/rozmlouval lékař? A je problém věk 39 let? Fyzicky si ale, myslím, vzhledem k mému hodně aktivnímu životnímu stylu jsem na tom dost dobře.

lichozroutsudy
23. kvě 2023

@bosorkaxy Tehotenstvi po trech cisarich je samo o sobe silene rizikove. Plus dalsim rizikem je vek. Tohle ti bude rikat kazdy doktor. A bude mot recht.

merope
23. kvě 2023

39 není tak vysoký věk, abych to viděla jako problém. Čím chce určitě ale začít, je stav jizvy. Tady https://www.znamylekar.cz/otazky-odpovedi/4-teh... dokonce lékař odpovídá, že pokud nejsou žádné problémy, čtvrtého těhotenství by se nebál (teda tam už žena těhotná je - otěhotněla i přes sterilizaci a relativně brzy po 3. CS.

Takže určitě a ponejvíce - v jakém stavu je jizva a podle toho se dá jít dál.

sorboni30
24. kvě 2023

@bosorkaxy věk není riziko, já mám 39, let, jsem po rakovině slinivky, transplantaci jater a minulý rok jsem porodila holčičku... Spíš je riziko 3 císaře po sobě 🙏

cherie24
24. kvě 2023

Záleží na stavu jizvy, ale třeba Vyškov umožňuje už i přirozený porod po 2 i 3 císařích. Dnes neplatí 3x a dost a po 2 císařích jedině další císař. Podle statistik je dokonce VBA2C pořád menší riziko než další operace, ale přesto jsou u nás jen 2 až 3 porodnice, kde ti porod umožní ... Je hodně maminek, které mají 4 děti císařem. Nejdřív bych si nechala vyšetřit jizvu, vnitřně i z venku ultrazvukem. Ale ultrazvuk sám o sobě nemusí nic moc ukázat. Ale musíš najít podporující nemocnici. Ve většině ti řeknou, že jsi padlá na hlavu a vyděsí tě všemi možnými tragickými scénáři a zakončí to větou typu buďte ráda za 3 děti.

bosorkaxy
autor
24. kvě 2023

@lichozroutsudy no já si to taky myslela, ale čím víc teď zjišťuju informací, tím míň jsem o tom přesvědčená

honatko092
24. kvě 2023

Moje dula doprovázela k porodům VBAXC, tzn. ženy po 2 i 3 CS, které potřetí nebo počtvrté porodily přirozeně. Na Facebooku to doporučím skupiny Vaginální porod po císařském řezu a Císařský řez - diskuze (tam jsou ženy, které měly i 5x CS). Ohledně věku a sterilizace neporadím.

cherie24
25. kvě 2023

@honatko092 nebyla to Lenka Straková ta dula?

pajusz
25. kvě 2023

Mělo by jít otěhotnět prez Ivf. Výber car, zavolej tam a poptej se, nikdo ti lepší info nedá než doktor který bude mít v ruce tvou kartu 🤷‍♀️

krisstina93
25. kvě 2023

3 cs už jsou riziko, k tomu ten věk, jako obavám se, ze doktoři tohle moc nedoporuci. Navíc když dobrovolně podstoupis sterilizaci, tak pak oplodnění budeš komplet platit sama. Ale bude záležet na stavu jizvy, tvém zdravotním stavu a ochotě doktoru no.

honatko092
25. kvě 2023

@cherie24 Ano, byla.

saralinda
25. kvě 2023

Taky koukni do kolika roku hradí IVF pojišťovna. I s příspěvkem je to drahé a bez nej uplne. Tusim, ze ti musi byt mene nez 40 roku. Ale jista si nejsem.

bosorkaxy
autor
25. kvě 2023

@saralinda počítám s tím, že hradit to v tomto případě pojišťovna nebude vůbec.

pajusz
26. kvě 2023

@saralinda běžné přispívá pojišťovna do věku 43 let když už tedy 😊 (nepoužila bych termín hradí) v případě dobrovolné sterilizace to ale bude úplně jinak a autorka bude hradit vše sama.

vendes
26. kvě 2023

Také bych doporučila skupinu na FB Vaginální porod po císařském řezu, jsou tam duly, porodní asistentky, co provází těhotenstvím po více císařských řezech, jsou tam informace o laskavém císařském řezu bez separace od miminka, atp.

cherie24
26. kvě 2023

@krisstina93 ona je taky otázka, jak moc dobrovolná ta sterilizace byla. Oni doktoři moc dobře umí člověka přesvědčit, aby něco "dobrovolně" podepsal. Stačí člověka vyděsit a pohrozit mu smrtí a člověk podepisuje cokoliv ... Stejně tak porodníka vůbec nezajímá, jestli chce žena jedno dítě nebo jich chce 6, pro něj je podstatné, že z nemocnice odchází žena s dítětem, takže jakmile se tam objeví nějaké "riziko", tak doktoři raději řežou, protože je to pro ně snadnější a hlavně kontrolovaný proces, což prostě porod nikdy není. A že u nás je ta míra nadužívání císařského řezu obrovská. 🙂

bosorkaxy
autor
26. kvě 2023

@cherie24 takový pocit jsem z dr. neměla. Jen mi vysvětloval i můj gynekolog i v nemocnici, že 4. císař je riziko a že přerušení vejcovodu je dobrá volba. Vysvětlovali, navíc na promýšlení a podpis má člověk plno času. Jen před těmi 6 lety jsme si mysleli, že 4. stejně chtít už nebudeme, tak rozumnější bude to podstoupit. Ale čas dozrál a přece jen o tom čtvrtém hodně přemýšlíme

merope
26. kvě 2023

@pajusz To by musela být novinka, já když se pokoušela o dítě, hradila do 39 let věku.

pajusz
26. kvě 2023

@merope máš pravdu, spletla jsem se, já nevím proč jsem myslela že zvýšili ze 42 na 43 a zvýšili že 39 na 40. Kamarádka právě dělala pro tyhle účely reportáž, a asi mě zblbnul její aktuální věk. Takže jo, beru zpět. Hranice je 40.

pampelina18
26. kvě 2023

Být ti do 30 tak ti řeknu, jdi do toho ... No ale věk 40 to už je rizikový i pro normální těhotenství....

Sama budu mít 3 děti císařem. A když bude 4 tak klidně i 4 dítě císařem. Ale rozdíl je ten že mě není ani 30...

pampelina18
26. kvě 2023

@bosorkaxy nikdy bych se jen tak nenechala přerušit vejcovody... Jen kvůli Dr a trápila se dal s MS přesto, že bych věděla že další dítě nebude...... Buď už všechno a bez MS. Anebo tudle nudle...

bosorkaxy
autor
26. kvě 2023

@pampelina18 nebylo to kvůli dr, neboj, hodně jsem to zvažovala a probírala i s více lidmi, dr
mě do toho netlačili, jen mi to v tu chvíli přišlo nejrozumnější, 4. dítě jsme neplánovali. A propo, menstruace k životu patří, já bych třeba do ničeho, co by mi ji odstranil, nešla. Takže pro mě tohle byla výhoda, že tělo vlastně funguje, jak má, jen nemůže dojít k oplodnění vajíčka