Vzala jsem si antikoncepci ještě než mi začala menstruace. Poradíte, co dělat?

anickaaaaaaa
11. dub 2021

Dobrý den, je mi 16 let a úplně nevím kam napsat nebo koho se zeptat před 2 dny jsem si u gynekoložky vyzvedla antikoncepci s tím ze už mám 7 dni spozdenou menstruci a vůbec nevím jestli ji vůbec dostanu no a pravě ze jsem ji pořad nedostala takže jsem se rozhodla si antikoncepce začít brát už teď aby začala působit co nejdřív a nečekat na menstruci. Na internetu jsem četla ze si to klidně mužů vzít mimo menstruaci, ze to nemusí být první den menstruace ale teď jsem zase četla ze se to nikdy nesmí brát před menstruci tak já teď nevím tabletku jsem si už vzala takže už to nevratim ale prosím poraďte mi počítám s tím ze menstruace buď nedorazí nebo dorazí a antikoncepce bude působit až tak za 10 dni mužů se zeptat co se stane když jsem si ji vzala před menstruaci která měla už nějak 8 dni spozdeni?

lv
11. dub 2021

Nestane se nic, jen nejsi ještě chráněná před otěhotněním, použij u sexu jinou ochranu, 14 dni.

lenickakl
11. dub 2021

Už to sem píšeš po miliontý. Přitom by stačilo vzít ten papír z krabičky, říká se mu příbalový leták, a tam je všechno popsaný.

j.a.n.i
11. dub 2021

@anickaaaaaaa Pokud si panna, tak se nestane nic, v opacnem pripade se melo nejdříve vyloucit těhotenství a pak teprve zobat HA.

keksik002
11. dub 2021

@anickaaaaaaa zalezi na tom, jestli je moznost těhotenství.. Pokud si jsi 100% jista ze tehotna nejsi tak po 14 dnech uzivani antikoncepce, te bude pred pocetim chranit. ;)

zelenaesmolda
11. dub 2021

@anickaaaaaaa
proc do sebe uz v takhle mladem veku futrujes hormony?

te_reza
11. dub 2021

@zelenaesmolda a proč by nemohla? Furt mě to přijde lepší než řešit že je v tom

zelenaesmolda
11. dub 2021

@te_reza
Mohla ale neni to nic dobreho

te_reza
11. dub 2021

@zelenaesmolda zrovna u tebe bych tipla, že kdyby si tu jednou stěžovala že je v tom, tak ji sepsuješ, proč se nechránila. Ono to možná není nějaký terno, ale mě v 15 dost pomohla

lenickakl
11. dub 2021

@te_reza No zrovna u týhle inteligence bych si nebyla ochranou před početím jistá a docela bych tipovala později otěhotnění přes antikoncepci. Když někdo není schopen ani dodržet pokyny pro užívání nebo si přečíst příbalový leták. Jak asi bude vypadat to reálné užívání.

zelenaesmolda
11. dub 2021

@te_reza
a ona je HA jedina ochrana pred otehotnenim?

bara88
11. dub 2021

@zelenaesmolda a tak to je snad její věc proč v tak mladém věku bere antikoncepci ne?lepší než v 16ti řešit těhotenství

j.a.n.i
11. dub 2021

@zelenaesmolda No, jedinna neni, ale co si budeme povidat, jedna z nejspolehlivejsich v tomle veku ano.

zelenaesmolda
11. dub 2021

@j.a.n.i
no,vzhledem k tomu,ze neni schopna ani precist pribalovy letak a ze kdyz dojde k chybe v uzivani tak se spolehlivost HA snizuje,tak bych zrovna v jejim pripade na tu spolehlivost moc nesazela.

te_reza
11. dub 2021

@lenickakl to už je věc druhá, nicméně v dnešní době mi přijde ha pro mladé nejrozumnější řešení

j.a.n.i
11. dub 2021

@zelenaesmolda No, ona ta HA kousne dost chyb... A zakladatelka evidentně zakladni info vi, takze ta spolehlivost bude i tak vyssi, nez u ostatních drzhz, kde taky clovek musi dost presne vedet, jak ji pouzivat.

anickaaaaaaa
autor
11. dub 2021

@te_reza ano to ano chránila jsem se kondomem ale leze nám to s přítelem do peněz a není to úplně levná záležitost a moje mamka mi nabídla antikoncepci ze to vyzkousim mám hodně špatnou pleť a k tomu strašné bolesti při menstruaci tak jsme řekla ze do toho jdu

anickaaaaaaa
autor
11. dub 2021

@bara88 to ano s vama souhlasím radši do sebe dam hormony s tím ze to je i kvůli pleti a bolestem při menstruaci než řešit nějaký potrat a všechno tohle když mám sex i v 16 celkem dost často a ne není to nějaký random kluk jsem s nim už 2 roky a vyspali jsme se spolu až po roce a půl

anickaaaaaaa
autor
11. dub 2021

@keksik002 dekuji moc pravé ze já jsem někde četla až po měsíci ale to mi přijde nějak moc dlouho ale zase nechci riskovat tak teda nevím ale asi rodinu to ze po 14 dnech nebudeme mít kondom on se neudělá do mě ale mimo mě a až po tom měsíci se udělá do mě abych měla jistotu

keksik002
11. dub 2021

@anickaaaaaaa zjistila bych si to těhotenství, ale pokud jste byla u doktora a dal vam antikoncepci tak vam musel delat i vysetreni a odbery krve, takze to by jste tehotna byt nemela. Takze jeste 14 dni chranena nejste, ale pak uz ano

j.a.n.i
11. dub 2021

@keksik002 No, tomu bych tak úplně neverila, ze by doktor delal test na těhotenství nez predepise HA.

keksik002
11. dub 2021

@j.a.n.i nez predepise antikoncepci je povinen udelat vaginalni vysetreni, takze tam by pripadne těhotenství videt. Zjistuje pritomnost moznych polypu, cyst aj.. Dela ster z cipku a odebira krev na krevni obraz kde je i hodnota HCG takze opet by zjistil pritomnost plodu.

j.a.n.i
11. dub 2021

@keksik002 Tak z vaginalniho vysetretření fakt počínající těhotenství nepozná ani omylem. A že je v ktevním obrazu HSG je taky pitomost.

keksik002
11. dub 2021

@j.a.n.i jste si jista? Zkuste si o tom neco zjistit nez napisete ze je to pitomost

j.a.n.i
11. dub 2021

@keksik002 Ano, jsem si naprosto jistá co se zjišťuje v rámci krevního obrazu a ne HCG se v rámci něj opravdu nezjišťuje, ano, dá se v rámci komplexní žádanky zaškrtnout samostatně, stejně jako zjištění čehokoliv jiného, třeba HIV, ale rozhodně není součástí krevního obrazu a ani se standardně nezjišťuje při předepsání HA.

j.a.n.i
11. dub 2021

@keksik002 Tady máš součásti krevního obrazu, vidíš to tam někde?
Součásti KO:
Leukocyty (Leu, WBC) + tzv. diferenciál, tj. percentuální zastoupení lymfocytů, monocytů, neutrofilních, bazofilních a eosinofilních granulocytů.
Erytrocyty (Ery, RBC).
Parametry erytrocytů, tj. jejich objem (MCV), obsah hemoglobinu v buňce (MCH), jeho koncentrace v buňce (MCHC), distribuční šíře objemu erytrocytů (RDW).
Obsah hemoglobinu na objem krve (Hb) a hematokrit (Hct).
Trombocyty (Tr, PLT).

keksik002
11. dub 2021

@j.a.n.i v pořádku, nas gynekolog provadi veškeré odběry a vyšetření pred nasazením antikoncepce i co půl roku

te_reza
11. dub 2021

@keksik002 souhlasím s
@j.a.n.i mě první prášky psal v 15, vaginální vyšetření a nazdar bazar. Jednou za rok kontrola, vč štěru a hodnota hcg v krevním obraze pokud to nezaškrtnou není

j.a.n.i
11. dub 2021

@keksik002 Ale soucasti odberu, které jsou v tomhle případě indikovane proste hcg neni.

keksik002
12. dub 2021

@j.a.n.i ja jen pisu, ze by tyto vyšetření dělat mel, jak to kdo flaka je jiná věc.

j.a.n.i
12. dub 2021

@keksik002 Neměl, jelikož se má HA nasazovat první den MS, tak je HCG irelevantní. Vaginalní vyšetření a krevní obraz ano, dříve byly indikované i jaterní testy, plus pokud je pečlivý tak i mutace na srážlivost krve.